Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Metabolisme i nutrició.

metabolisme

Laboratori d´intercanvi,

Cada cèl·lula pot considerar-se una veritable “fàbrica molecular”, en elles es transformen materials i energia.
Com transforma i utilitza cada cèl·lula els materials i l’energia que necessita per a viure? I d’on provenen aquests materials i l’energia?

metabolisme-02

Les cèl·lules, com els éssers vius, poden considerar-se sistemes oberts, això és, en el seu funcionament intercanvien constantment matèria, energia i informació amb l’exterior. Com es produïxen aquests intercanvis de matèria i d’energia en la cèl·lula? Els materials entren a la cèl·lula a través de la membrana plasmàtica. Alguns d’aquests materials, tals com els aminoàcids, s’uneixen amb utilització d’energia, per a formar substàncies més complexes, com les proteïnes.

El metabolisme, és un procés que té etapes:

Catabolisme: Destrucció ( cata significa: destrucció) Les reaccions químiques en les quals es degraden molècules de major grandària, amb alliberament d’energia, es denomina catabolisme o processos metabòlics degradadors
Anabolisme: Construcció (ana significa: construcció) El conjunt de reaccions químiques en les quals se sintetitzen substàncies a partir d’altres substàncies relativament més senzilles amb consum d’energia es diu anabolisme o processos metabòlics constructius.

El catabolisme i el anabolisme, en conjunt, constituïxen el metabolisme.

El metabolisme està format per una sèrie de transformacions químiques d’energia i matèria. Aquestes transformacions són anomenades reaccions químiques.

Existeixen reaccions químiques de dos tipus:

Reaccions se síntesis o anabòliques: aquestes reaccions de síntesis proveïxen a la cèl·lula dels materials necessaris per al creixement, la reparació i la multiplicació, i, en les seves unions químiques, guarden energia que pot ser utilitzada per la cèl·lula en cas de necessitar-la.
Reaccions de degradació o catabòliques: els materials que penetren en la cèl·lula i són sotmesos a reaccions de degradació, és a dir, les seves molècules es trenquen i, en la seva ruptura, alliberen l’energia que mantenia units als seus components.

Aquest tipus de reaccions són les quals proveïxen a la cèl·lula de l’energia necessària per a realitzar els seus treballs, també poden aportar les unitats per a construir substàncies complexes.

Com hem vist, el metabolisme transforma les substàncies nutritives per a convertir-les en energia o en part dels teixits.
La nutrició consisteix a prendre materials i energies del mitjà exterior, transformar-les, assimilar-les, convertint-les en substància viva pròpia i eliminar els residus no aprofitables. El anabolisme, és la part del metabolisme pel qual els materials nutritius es converteixen en matèria o teixit vivent i en el catabolisme es descomponen els teixits formats per a convertir-se en energia o bé per a ser excretats a causa de la seva inutilitat.

metabolisme-01

Metabolisme equival a transformació,

Els carbohidrats en general arriben a la dieta com polisacàrids (midó), els quals travessant la membrana de la cèl·lula intestinal són absorbits per la sang. Són duts a les cèl·lules del fetge i allí es transformen en glucosa. La glucosa s’emmagatzema en el fetge i músculs en forma de glucogen.
L’excés de glucosa quan els dipòsits de glucogen estan satisfets, es converteix en triglicèrids (grassa) en el fetge i són transportats al teixit adipós, on són emmagatzemats en forma de greix de reserva.

Les proteïnes són digerides fins a convertir-se en aminoàcids els quals poden ser absorbits per la sang i duts al fetge, per a allí sofrir transformacions. Aproximadament el 58% de les proteïnes consumides són convertides a glucosa i la majoria dels aminoàcids tenen aquesta capacitat (glucogénics).
El grup amino, després de la desaminació és alliberat com amoni, que és dut al fetge per a produir urea. El amoni és altament tòxic per això és transportat en combinació amb l’àcid glutàmic com glutamina. La urea també és una substància tòxica, s’elimina de l’organisme a través de l’orina.

Les hormones poden tenir un efecte catabòlic o anabòlic sobre el metabolisme de les proteïnes. L’hormona del creixement, la insulina o la testosterona tenen efecte inductor de la síntesi (anabolisme), mentre que unes altres, com els corticoides tenen l’efecte contrari (catabolisme).

Els lípids arriben en forma de triglicèrids, en un 95%. Després d’experimentar diferents transformacions durant la digestió i absorció, han de sofrir un desmantellament en forma d’àcids grassos i glicerol per a poder ser absorbits. El fetge és l’estació metabòlica de l’organisme qui utilitza el greix segons les necessitats, producció d’energia, síntesi de sals biliars, hormones, o forma noves partícules de triglicèrids, colesterol, àcids grassos lliures, envoltant proteïnes transportadores, anomenades lipoproteïnes. Les més importants són les de baixa densitat LDL, que transporten sobretot colesterol i les de molt baixa densitat o VLDL, que transporten fonamentalment triglicèrids. En cas d’un excés d’aporti de greix, els triglicèrids circulants en gran quantitat són acumulats en el teixit adipós i l’excés de colesterol es diposita en aquelles cèl·lules que no són capaces de bloquejar la seva entrada, com són les de la paret vascular i per això es transforma en ateroma (dipòsits de greix). En el mateix aparell circulatori es poden formar altres lipoproteïnes d’alta densitat HDL, amb efectes benèfics, capaços de recollir el colesterol dipositat en les artèries.

Per a viure saludablement la Nutrició ha d’estar en equilibri amb la capacitat metabòlica,

És evident que totes les persones no tenen el mateix nivell de metabolisme, hi ha en relació a aquesta variable, tres tipus de nutrició, com així també, el predomini dels aliments necessaris per a neutralitzar la desviació nutricional i la disminució d’aquells que li donin increment a cada tendència:

1.- Baditròfics o de nutrició alentida, per disminució de les oxidacions (tendència artrítica i en general gruixuts). Aquesta tendència es pot equilibrar al reduir el consum de fècules i grasses i augmentar el de fruites fresques i verdures.

2.- Taquitròfics o de nutrició accelerada, per augment de les oxidacions (individus magres). I distròfics quan estan desnodrits per deficiència d’absorció o assimilació. Els requeriments nutricionals estaran en combinació amb l’exercici, després de realitzar el diagnostic diferencial i en funció de les necessitats particulars de cadascun.

3.- Eutròfics o de nutrició equilibrada

Els factors que influïxen en el metabolisme d’una persona són:
.- Grandària del cos: per exemple les persones de talla gran necessitaran un aporti alimentari superior que les persones de menor grandària física.
.- Edat: així una persona major no necessitarà menjar tant per a satisfer el seu metabolisme, com una persona jove i que desenvolupa una activitat física intensa.
.- Sexe: en general el baró té un nivell de metabolisme superior al de la dona, per això haurà de menjar més.
.- Activitat: per exemple en els treballadors intel·lectuals l’alimentació haurà de ser més concentrada, amb pocs residus, per a no recarregar els òrgans digestius. En els malalts haurà de tenir-se en compte el grau de digestibilitat de cada aliment.
.- Temperatura ambient: la calor o el fred influïx en el nivell metabòlic del cos, el que fa que en èpoques de calor es necessiti menjar menys que en èpoques de fred.
.- Alteracions patològiques: per això és útil el diagnòstic de les malalties, per ex. el hipertiroïdisme eleva la taxa metabòlica, es necessita menjar més i en el hipotiroïdisme al revés.

Per a jutjar la bondat de cada aliment en cada persona és necessari tenir en compte diferents factors entre ells: com es realitzen cadascuna de les etapes de digestió, absorció, assimilació i excreció, per tant és important la individualització.
La quantitat d’aliments ingerits ha d’estar en proporció adequada amb el desgast o combustió que realitza l’organisme. Si una persona menja més del que transforma, es carreguerà de greixos i detritus i si transforma més del que menja es desnodrirà i si menja en proporció a les seves capacitats de transformació o metabòliques es trobarà en un bon equilibri nutricional.

No nodreix el que es menja sinó el que es digereix Parafrasejant aquest pensament, el valor alimentari que tenen les substàncies nutritives està en relació amb el metabolisme de cada persona.

metabolisme-03

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web