Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El Hipotiroïdisme i la relació de la malaltia amb L’art de viure.

tiroides

Glàndules:

Amb aquest nom es designa a tots els òrgans que produeixen un líquid (secreció). Tenim les glàndules salivals, que produeixen saliva, el fetge que produeix la bilis; les lacrimals que produeixen llàgrimes, les dels òrgans genitals i totes les glàndules que cobreixen les mucoses de l’estómac, intestins i pell.

Una de les funcions més important de les glàndules consisteix en destruir i eliminar substàncies estranyes, tal com ho fa el fetge que filtra el producte de la digestió, retenint les seves impureses i expulsat-les per la bilis, així succeeix amb altres òrgans. Les secrecions glandulars constitueixen, una de les defenses més admirables de l’organisme i mitjançant les quals el cos realitza la seva purificació.

Drogues, sèrums, vacunes, medicaments en general, aliments quimicalitzats, sedentarisme, contaminació electromagnètica i ambiental, allunyament d’un mateix, estrès, debiliten el normal treball d’aquests òrgans defensors de la vida orgànica.

La glàndula tiroides:

La glàndula tiroides està situada a la part anterior del coll; les hormones de la glàndula tiroides regulen el metabolisme de totes les cèl·lules de l’organisme.

Nomenem metabolisme a tots els processos físics i químics del cos que generen i utilitzen energia, tals com:

.- Digestió d’aliments i nutrients.
.- Eliminació de les deixalles a través de l’orina i dels excrements.
.- Respiració.
.- Circulació sanguínia.
.- Regulació de la temperatura.

L’hipotiroïdisme és un trastorn en el qual hi ha una deficiència d’hormona tiroïdal en l’organisme i es produeix quan la glàndula tiroide no secreta suficient tiroxina (T4) i triyodotironina (T3). La T4 regula les funcions essencials, com la freqüència cardíaca, la digestió, el creixement físic i el desenvolupament mental.

L’hipotiroïdisme i els seus símptomes:

El hipotiroïdisme es manifesta per debilitat, fatiga, hipersensibilitat al fred, inflor de la cara i membres, pal·lidesa, abatiment, tristesa, apatia, augment de colesterol i triglicèrids, edemes a causa de mala circulació, pèrdua de la libido, sagnat menstrual intens i cicles menstruals curts des de l’últim període al següent, disminució de la intel·ligència, caiguda del cabell, pell seca, ungles trencadisses, depressió, rigidesa en les articulacions, restrenyiment, hipertensió, sobrepès, detenció de la nutrició i desenvolupament.

La forma de vida en relació al hipotiroïdisme:

L’hipotiroïdisme, és entre tantes altres, una de les considerades malalties epidèmies de l’època. Si bé al igual que el hipertiroïdisme es refereix a una disfunció de la glàndula tiroide, ens referim a ella en particular pel fet de ser avui més comú i ser aparentment, patida per un alt nombre de persones.

En les persones que s’apropen a les nostres consultes és molt comú que un percentatge elevat vinguin de la medicina convencional i estiguin medicades, amb prescripcions en la seva majoria, de per vida, per atenuar els símptomes d’hipotiroïdisme. Això és preocupant i ha sigut el motiu pel qual s’ha investigat al respecte.

Quan una persona viu en constant desequilibri, producte d’una vida d’exigència, d’estrès, desconnectada de les fonts primàries de la vida (aigua, aire pur, terra, foc, sol), de les seves sensacions corporals, de la seva sexualitat, dels seus vincles amorosos, portant endavant una tasca laboral no gratificant, que només li implica rebre el suport econòmic, és obvi que això ha de generar una disfunció, no només en la tiroide sinó en totes les seves glàndules i funcions corporals.

Si bé és cert que els símptomes d’hipotiroïdisme es refereixen a malalties incòmodes de suportar i necessàries d’abordar, les mesures respecte a la seva irregularitat i a la quantitat d’hormona tiroïdal present s’ha fet una constant en les consultes mèdiques, quan en realitat el que els símptomes de hipotiroïdisme poden deure’s a factors que tenen a veure amb el desequilibri de la persona.

D’altra banda és lògic que davant d’una manera desequilibrada de viure la tiroide, així com tantes altres funcions corporals, glàndules, òrgans i el sistema nerviós, es trobin en estat de una forta irregularitat.

Si segurament es mesurés l’estat de la glàndula pineal o pituïtària o les renals i altres, es trobarien també desequilibris.

Preocupa veure que una persona a la qual li costa baixar de pes ja sigui degut a una mala alimentació, molt desordenada, a addiccions importants (dolços, farinacis, coca-coles …), a causa d’una vida sedentària, on no hi ha gairebé moviment, a causa a haver fabricat una cuirassa de greix per insensibilitzar-se i no estar en contacte amb el món, amb la vida, sigui medicat de per vida, amb medicaments per l’hipotiroïdisme, al·legant que la disfunció de la tiroide és la causa de la seva obesitat. Succeeix el mateix amb una persona a la qual li cau el cabell o té les seves ungles trencadisses, la causa podria ser una mala absorció de nutrients, un mal funcionament hepàtic o intestinal i tantes altres irregularitats.

El metge al veure aquests símptomes i amb les anàlisis corresponents diagnostica hipotiroïdisme perquè la mesura del T3 i T4 no correspon amb els índexs correctes.

Es prescriu per a tota la vida la droga corresponent, sense percebre que els símptomes que el pacient presenta i la baixa de T3 i T4 formen part d’un quadre general, d’estrès, desvitalització, desenergetització, baixa del sistema immune, a causa d’una forma de vida errada, a una desconnexió de la persona amb les fonts naturals de la vida i fonamentalment amb ella mateixa.

En aquest marc la tiroide també actua disfuncionalment i la funció del terapeuta és la d’ajudar a la persona a trobar el seu equilibri psicofísic general, ensenyant a viure, a comprendre la importància del canvi d’hàbits en general i en el motiu subjacent de la malaltia , ajudant òbviament a regular la tiroide, però no només ella sinó tot el que implica viure d’una manera plàcida.

Si això passés, no caldria medicar de per vida, sent que a més aquests medicaments generen problemes hepàtics severs que impedeixen trobar també el propi equilibri.

Els metges, en general actuen fragmentàriament, veient només la disfunció d’un òrgan o glàndula, sense percebre que l’ésser humà és una totalitat de sistemes, funcions, sentiments, pensaments, emocions. Aquesta totalitat implica, a més la interconnexió amb el medi circumdant. Per tant no es pot resoldre la malaltia o el desequilibri sense veure l’individu de manera holística.

tiroides-01

Causes

La producció d’hormona tiroïdal per la glàndula tiroides depèn de molts factors, molts dels quals, com hem marcat anteriorment tenen a veure, fonamentalment amb l’estil de vida.

Les hormones tiroïdals estan compostes de Iode i l’aminoàcid tirosina. Una manca de Iode porta al desenvolupament del goll (bocio), una glàndula tiroides augmentada. Una disminució del nivell de iode en la dieta i en la sang és la causa que les cèl·lules de la glàndula tiroide assoleixin una mida bastant gran degut a l’estimulació de la glàndula pituïtària.

Al seu torn la glàndula pituïtària o hipòfisi, la secreció de la qual està determinada pel fòsfor, com a element cabdal, produeix la congestió de la tiroide. La pituïtària desperta a la vegada la funció de la glàndula pineal i la matriu.

La pituïtària augmenta la seva activitat amb l’esforç mental, portant al seu torn, les seves pròpies vibracions a despertar a la pineal.

Aquestes dues glàndules la pineal i la pituïtària són antenes receptores i emissores de la vibració mental, per les que s’emeten o reben pensaments positius (constructius) o negatius (destructius). D’altra banda aquestes glàndules són els òrgans on es manifesten les més elevades operacions intel·lectuals de l’ésser humà, com ja va intuir Descartes, al dir que la pineal és el seient de l’ànima.

La pineal està caracteritzada per el clàssic tercer ull dels ciclop mitològics. (Curs de Medicina Natural, Dr Eduardo Alfonso, Editorial Kier).

Segons el mateix autor, el funcionament de l’aparell pineohipofisari (és a dir glàndules pineal i hipòfisi o pituïtària), està íntimament lligada amb la sexualitat. La glàndula pineal és depressora de la funció genital i la pituïtària i tiroide són estimulants o activadores d’aquestes funcions. Per tant és necessari un cert equilibri en les secrecions de les glàndules (pineal, pituïtària, tiroide) per evitar les patologies sexuals que són avui tan comuns, com ara l’anul·lació total de l’energia sexual o les perversions sexuals i alteracions d’un ordre natural en relació a la sexualitat.

És a dir, les irregularitats de les glàndules pituïtària i pineal, porten a la irregularitat de la tiroide i és vist com l’esforç mental i la vibració dels pensaments que emetem, estan directament implicats en el funcionament de les glàndules anomenades, com així també la irregularitat d’aquestes glàndules estan relacionades amb comportaments sexuals anormals (anul·lació o morbositat).

Tractament a través de l’alimentació:

Des del punt de vista de l’alimentació, aquells aliments rics en iode poden ajudar a regular la funció de la tiroide.

Si bé avui molts de nosaltres som conscients de la importància de la qualitat de la sal comuna de taula, un tan per cent molt elevat de la població funciona amb amb sal refinada, la taxa de goll continua sent elevada, perquè també és cert que hi ha molts elements que inhibeixen l’iode disponible a l’organisme. Aquest mineral, igual que tants altres es veuen inhibits per la mala qualitat de la sang. Una sang acidificada, per “la mala sang”, intoxicada per la presència de contaminants, per la ingestió d’aliments quimicalitzats, pel contacte que es té amb tot tipus de contaminants en general, més l’estrès com a forma de vida, fa que tots els minerals es vegin disminuïts, inclòs el iode.

Per evitar la pèrdua de iode és necessari suprimir, carn vermella i d’aus, sucre (sobre tot el blanc), cafè, te negre, herba mate, alcohol, farinacis, begudes de cola, embotits, reduir l’excés de greixos (productes lactis com mantega, crema de llet, formatges durs i tous), i eliminar radicalment els aliments quimicalitzats o industrialitzats en general.

També existeixen els anomenats aliments “bociógenos” que és necessari evitar en cas d’hipotiroïdisme com: naps, cols, mostassa, grans de soja, cacauets, pinyons i mill. Si aquests aliments es cuinen perden la seva activitat com afavoridors del goll. Molts d’aquests són beneficiosos per a la salut com els naps, les cols, la soja i el mill, per la qual cosa es recomana cuinar-los per poder beneficiar-se’n dels seus poders terapèutics.

kombu

Aliments rics en iode:

Aquests aliments han de ser incorporades a l’alimentació quotidiana més enllà de patir hipotiroïdisme o no, són beneficiosos com preventius i per donar aquesta quota de minerals que tots necessitem consumir per poder estar en un bon estat de salut.

Com a mesura primària és fonamental el reemplaçament de la sal comuna de taula per sal marina de bona qualitat.

La Bardana és una planta vegetal que conté una alta quota de iode.

A més dels peixos, les algues marines són una font molt rica de iode i el seu consum ha de formar part de la ingesta diària.Les algues marines, ajuden a reduir la pressió arterial i el colesterol. Són font fonamental de minerals: iode, calci, ferro, magnesi. Regulen la temperatura del cos, aixequen el sistema immunitari. Pel seu contingut en minerals, purifiquen l’organisme i ajuden a dissoldre dipòsits de greix i mucositats.

Totes són riques en iode i entre elles podem nomenar:

.- Alga Nori: Té més proteïna que la carn de vedella, és rica en minerals especialment: Calci, Ferro i Iode, redueix el colesterol i ajuda a eliminar dipòsits grassos. Es torra a la flama d’una fogó, se l’utilitza per a amanides, tallada a quadradets, també es fa el sushi.

.- Alga Agar-Agar: Ajuda a regular el trànsit intestinal, per la qual cosa és adequada en dietes d’aprimament, combat el restrenyiment. S’utilitza com a espessidor en gelatines.

.- Alga wakame: És la de més important contingut de vitamina B i conté grans quantitats de Vit. A i C, té propietats antibacterianes i s’usa per a purificar la sang, millora la funció renal i hepàtica, estimula la producció d’hormones. Se l’utilitza especialment en sopes.

.- Alga hiziki: Té 14 vegades més calci que un volum comparatiu de llet o formatge, afavoreix la dentadura i és molt recomanada per a nens i mares gestants, equilibra el sistema nerviós i redueix el sucre a la sang, també s’utilitza en problemes circulatoris. Se la recomana per consumir juntament amb verdures saltejades i amanides.

.- Alga kombu: Regula la tiroide pel seu alt contingut en Iode (aprima a les persones obeses i engreixa a les massa primes), està indicat en els processos reumàtics i artrítics, efectiva per problemes de ronyó i hipertensió, beneficia el cabell i la pell, neutralitza les flatulències produïdes per les llegums a causa del seu àcid glutàmic. Se l’utilitza en guisats de llegums, cuita en amanides amb altres vegetals o verdures al wok, també per bullir els cereals i les llegums.

.- La Avena, és un cereal que conté iode i s’aconsella el consum a persones amb problemes de hipotiroïdisme, conté molta fibra, per la qual cosa ajuda en problemes de restrenyiment. Regula la funció hormonal, tant en homes com en dones. Ajuda a baixar el colesterol. Té poders antidepressius i redueix la necessitat de nicotina. Dóna força i vigor al mateix temps que relaxa.

Altres nutrients per regular la tiroides:

El zinc, així com la vitamina E, i la vitamina A, col laboren en molts processos de l’organisme inclosa la producció de l’hormona tiroïdal. Les vitamines del complex B, també són necessàries per al funcionament de la tiroides.

.- Aliments rics en Zinc: ostres, llavors de carbassa, nous, cereals integrals, llet, iogurt.

.- Aliments rics en Vitamina E: llavors de gira-sol, ametlles, germen de blat, grans de soja, arròs integral, blat integral.

.- Aliments rics en Vitamina A: pastanaga, espinacs, cabdell vermell, julivert, albercocs, patata.

.- Aliments rics en Vitamina B: cereals integrals (blat, arròs, civada, mill, quinoa, amarant, ordi, blat de moro).

Tots aquests aliments no només han de ser ingerits a manera de curació sinó com una aportació de nutrients i beneficis fonamentals per a un bon estat de salut.

Activitat física:

L’activitat física augmenta l’activitat metabòlica, la pràctica de ioga específicament és beneficiosa ja que certes postures activen la tiroides, en comprimir, flexibilitzar i estimular la zona on aquesta glàndula està ubicada.

La postura anomenada Bhujangasana o postura de la cobra, Dhanurasana o postura de l’arc, Sarvangasana o suport a les espatlles, Halasana o postura de l’arada, Viparita Karani, totes activen el funcionament de la tiroide. Les dues primeres són postures que porten a arquejar la columna per la qual cosa la zona de la tiroides es flexibilitza enrere, generant molta irrigació a la zona de la gola. A través de les altres postures esmentades, que són postures d’inversió, la sang que descendeix és retinguda en la tiroide, mitjançant l’anomenada “clau de mentó o barbeta”, estimulant energèticament a aquesta glàndula.

La pràctica continuada del ioga prevé i resol irregularitats hormonals i alhora ajuda a restablir el funcionament endocrí general.

tiroides-02

L’aspecte relacionat amb la impossibilitat de comunicació:

Segons la part del cos on es manifesta la disfunció podem fer la lectura sobre el que ens està expressant aquesta disfunció i què necessitem comprendre per generar un canvi.

La zona de la gola és el lloc, l’espai físic, des d’on expressem la nostra forma de veure la vida, pensaments, conviccions, consideracions sobre nosaltres mateixos i del món que ens envolta.

Avui un dels problemes claus que existeixen a la humanitat és la falta de comunicació, es viu tan acurat, tan abstret, tan endins cadascun el seu propi món, que no hi ha temps, ni interès, ni energia, per expressar i connectar profundament amb els altres i amb el exterior en general.

Aquesta incomunicació molt té a veure amb l’afecció de la glàndula tiroides.

Comunicar-se, no significa només treure a fora el que es pensa, o l’opinió que es té sobre les coses, comunicar significa, relacionar-se, compartir, cuidar, ajudar, poder expressar a un altre el sentiment profund d’un mateix. Comunicar és també connectar profundament amb un mateix, no estar dispers, allunyat de les pròpies sensacions i vivències, comunicar-se és adonar-se del sentir, ser veraç amb un mateix i poder actuar en conseqüència.

La incomunicació que es viu, és deguda a que, primàriament ningú, en general, és molt conscient de les seves pròpies sensacions i sentir, alguns poden creure que sí que en són conscients, però potser no s’adonen de l’arrel del seu sentir, amb la qual cosa és gairebé impossible poder expressar això a l’altre, veure’l, interessar-lo.

Aquesta actitud d’incomunicació es va accentuant cada vegada més en un mateix al punt que es reprimeix, es nega i fins s’oculta el sentir veritable i s’anul·la, en conseqüència, la possibilitat d’expressar-ho.

La manera més a mà que tenim de treure la nostra veritat és a través de la veu, el fet de contenir aquesta possibilitat bloqueja la zona de la gola i tots els òrgans del voltant se’n veuen afectats, l’hipotiroïdisme té a veure amb aquests fets.

També ocorre que sabem bé el que ens passa i sentim però no ens animem a dir-ho i llavors per deixar de dir el que un creu que és veritable, també podem bloquejar l’energia de l’esmentada zona.

No es tracta tampoc, de dir a tota costa o treure i comunicar el que un sent en forma agressiva, irònica, amb enuig, protestant, demandant, criticant. Això genera el mateix bloqueig energètic.

Moltes persones temen expressar la seva voluntat o opinió per por de ser jutjades, per inseguretat, generant violència en si mateixes al reprimir i també cap a fora perquè el que calla, el que no transmet, genera conflicte en els seus vincles afectius.

Altres no poden treure les seves opinions i formes de veure la vida si no és amb violència, amb la qual cosa també es agredeixen a si mateixos.

Les possibilitats d’autocuració:

És clar que una vida on l’alimentació és artificial, deficitària en quant a nutrients, producte de la ingesta d’aliments quimicalitzats i aliments excitants del sistema nerviós (cafè, te negre, herba mate, sucres amb excés, carn, gasoses), on la persona no pren consciència de les seves emocions i sentiments profunds, on el treball és una exigència, on no hi ha una sexualitat plena, on el ser dona o home està desdibuixat, on els vincles primaris, amb pares o fills, o parella, estan en conflicte, on no hi ha una visió sobre el ser part d’una trama, d’una xarxa humana, de vida interconnectada amb tot l’Univers, sabent que cadascun forma una anella fonamental, per generar l’ordre social, comunitari, planetari, una vida sense tot això, tindrà molts desequilibris, no només de la tiroides.

Per resoldre el funcionament d’aquesta glàndula, cal començar per generar petits canvis, canvis d’hàbits de vida, espais de temps per comprendre, per canviar fonamentalment l’alimentació, moure el cos, donar-se espais per observar les sensacions corporals, connectar amb els elements de la Natura, donar-se espais per comprendre els conflictes vinculars i mirar-los descarnadament, sense negar o minimitzar, sinó veure els propis conflictes amorosament, veure la capacitat de comunicació que es té, sentir-se un mateix més bestiola, més primari, més part de la Naturalesa , desenvolupant la sensualitat.

Si tot això anés passant en un mateix, sense exigència però sí entenent que és en aquesta direcció cap a on un va, totes les glàndules s’anirien equilibrant, els òrgans del cos també i no hi hauria necessitat d’ingerir medicaments.

L’equilibri general s’esdevé quan la ment es va equilibrant i això els metges no ho ensenyen ni ho entenen, només molt pocs. És més els metges prescriuen els medicaments per a tota la vida i els inculquen als seus pacients que han de consumir-los a risc de la mort, ningú no ensenya a viure, quan sabem, justament, que no hi ha curació possible sense aprendre a viure.

No es tracta de deixar la medicació perquè sí, sinó producte d’anar generant el canvi. Si no s’està disposat a generar canvis, la pastilla complirà, potser, alguna funció. També es tracta de dubtar quan a un li prescriuen per a tota la vida un medicament, en aquest cas per regular l’hipotiroïdisme. Si fos així, preguntar l’origen del desequilibri i buscar formes alternatives que permetin millorar la condició psicofísica en general.

No ens eduquen en la salut, sinó justament en el contrari, en la malaltia, a buscar el medicament apropiat, a resignar-se de per vida a tal o qual pastilla que regula l’irregular i també a resignar-se a la quantitat de contraindicacions que cada medicament te, tal com figura en els prospectes. És molt comú escoltar a gent conversant sobre la nova aparició de tal o com medicament que “JA” màgicament fa desaparèixer el símptoma, com si es tractés d’un objecte de consum.

En l’era del consum, és lo mateix un medicament que la nova marca d’automòbil o la sabatilla Nike. Hi ha medicaments que estan de moda i són consumits per quantitats de persones (els quals aporten T3 i T4, els ansiolítics, els antihipertensors, els que combaten la hipercolesterolèmia, i ningú percep que aquesta suposada moda està relacionada amb els arranjaments que els laboratoris medicinals tenen amb els metges. Quants més medicaments venen majors premis reben. I una persona que els consumeix, sense qüestionar, sense investigar és còmplice d’aquest mercantilisme i corrupció.

Sortir d’aquest perillós intercanvi entre laboratoris medicinales, metges i pacients és començar a fer-se càrrec d’un mateix, de la seva pròpia vida.

D’aquí que, des de la meva posició sempre defenci la Salut Holística Higienista que alguns naturòpates practiquem.

tiroides-03

15 comentaris per a

El Hipotiroïdisme i la relació de la malaltia amb L’art de viure.

 • LLUÏSA GIBERT |

  la meva pregunta és tinguent la tirotropina a 4,48 hi essent l’ interva normal 0,27-4,2 , quina dieta hauria de pendre perquè no m’ aumentes més ja que tinc tendència a augmentar.
  quins aliments he de menjar per tal d’ equilibrar l’ esmentada hormona i que a l’ hora en ermeti disminuir de pes

 • Angel Perera |

  Hola Lluïsa,

  El teu cas, a primera impressió, és el típic de hipotiroïdisme, m’explico:

  La glàndula tiroides genera hormones T4, que intervenen en el metabolisme de molts teixits i òrgans. Al no funcionar plenament, els nivells de T4 descendeixen. A la hipòfisis, existeixen unes cèl·lules que segreguen tirotropina (TSH), que estimulen a la tiroides. Al caure la T4, han d’augmentar els nivells de tirotropina per a mantenir uns nivells adequats d’aquesta hormona T4. Aquest mecanisme es diu “retroalimentació negativa”. Per això en els anàlisis et surten alts els nivells de tirotropina, el cos és intel·ligent i per suplir el baix funcionament de les tiroides en segrega més de lo normal per estimular-les i que generin més hormona T4.

  Torna’t a llegir l’article, si actues solament a nivell d’alimentació pot ser que facis remetre una mica els símptomes. Els que has de fer és actuar a l’arrel del problema, tornat a mirar els apartats de “L’aspecte relacionat amb la impossibilitat de comunicació” i “Les possibilitats d’autocuració”, a veure si identifiques un camí per treballar, de vegades s’han de canviar rutines, maneres de fer, prioritats, escala de valors, …… i així s’arregla el problema.

  A nivell de la meva consulta, tinc identificats casos de hipotiroïdisme amb quadres de candidiasi (busca candidiasi al bloc), tens cansament crònic?, t’agrada amb desmesura el dolç?, tens episodis de diarrees?, tens l’abdomen inflat?, tens picors vaginals?, tens llagues a la boca?, …….. Si s’actua sobres les càndides, s’arregla el problema de tiroides.

  Salut i una abraçada.

 • Susanna Pruna |

  Hola, M’ha semblat un article genial. Tinc 42 anys, quan vaig tenir el 3r. fill i vaig deixar de donar-li el pit, vora els 10 mesos, amb vaig aprimar amb 4 dies com 4 kg, i vaig tenir com un rebonvori molt gran en tot el cos. Al cap d’un mes em sentia molt cansada i vaig anar a l’endocri i em va determinar hipotiroidisme (la TSH estava estava una mica més alta em va donar levotroit 50 durant un any, però jo que sóc esportista i sóc de no prendrem cap tipus de medicació vaig dir-li que segurament em regularia sola i vam esperar un mes. La 2ª analítica em va donar més alta la TSH i la T3 també, i desde aleshores em prenc Levotroit 75 i dos dies 100. Llegint l’article i mirant enrera puc lligar caps de moltes coses, pel que fa a emocions congelades, a negacions d’un mateix, a la no llibertat interior, a pensaments que interfereixen i no deixen veure i valorar el que un té… Bé, estic fent teràpia gestalt fa dos anys, estic fent ioga, i tot desde la sinceritat més estricta amb mi mateixa (no podem enganyar al nostre cos) i si però que potser he d’incloure coses en l’alimentació (com les algues). Jo pregunto, em medico i tinc la T3 regulada, penso que estic evolucinant molt en tot el meu procés de creixement, no tinc por i vaig al fons del pou per trobar veritats, però és possible que algun dia pugui arrivar a deixar la medicació? MOLTES GRÀCIES

 • Angel Perera |

  Bona tarda, Susanna:

  En primer lloc les gràcies te les dono jo a tu, doncs aquests comentaris “feedback” ajuden a voler fer les coses com més ben fetes millor.

  Com a bona artista que ets, entenc que l’article t’hagi semblat genial. Fixa’t que el títol és “El Hipotiroïdisme i la relació de la malaltia amb L’art de viure.”

  Estic molt content de -potser- haver influït una mica en el teu procés de creixement. De fet és el que venim a fer a aquest món, créixer i en definitiva evolucionar, per contribuir a l’evolució de la Creació. Hi ha molta gent que no ho sap, però aquesta feina no és voluntària, és obligatòria.

  Tu preguntes: algun dia podré arribar a deixar la medicació? Jo crec que si.
  Només has de ser conscient de que la teva Salut la governes tu, i aquí hi te un paper fonamental la ment, els pensament, les emocions. Ho has de voler.
  En naturopatia contemplem la persona amb els seus tres cossos, el físic, l’emocional, i el mental. Per haver-hi Salut els tres han d’estar en equilibri, i tu estàs en el Camí d’aconseguir-ho.

  Quedo a la teva disposició per a qualsevol dubte o consulta en que et pugui ajudar.

  Salut, una abraçada molt forta, i dos petons també molt forts.
  Àngel

 • Xènia |

  hola. he trobat el vostre article cercant informació sobre la tiroides i estic molt contenta d’haver-ne trobat un que expliqui més enllà de l’enfermetat i el seu tractament. Vaig tindre un fill fa ara 7 anys i mig i a partir del part vaig perder 14 kg en 2 mesos. Hem van diagnosticar hipertiroïdisme que poc després es va convertir en hipo. Em varen receptar eutirox 25, després 50 i ara estic amb 75. Hi ha un aspecte que no entenc. Diueu que l’hipotiroïdisme és un trastorn en el qual hi ha una deficiència d’hormona tiroïdal en l’organisme i es produeix quan la glàndula tiroide no secreta suficient tiroxina (T4) i triyodotironina (T3). en el meu cas i segons darreres analítiques la T4 dona 1,17 i la T3 2,54, suposadament estan bé, mentre que la tirotropina 13,06 mUi/L. No he acabat d’entendre’n el funcionament. El que sí m’agradaria comentar és que el meu metge sempre em nega la relació entre l’hipotiroïdisme amb l’augment de pes constant, la mala digestió, l’alergia al fred, manca d’energia sexual, entre d’altres símptomes que he observat sobretot en el darrer any i mig i que ell refereix a un elevat nivell d’estres que el treball exigeix. Ja sé que potser és repetir-me, però penso que teniu raó quan comenteu que tot va lligat, sobretot amb la cura cap a un mateix i en les relacions que establim amb els altres, amb la forma d’expressar o no, els nostres sentiments i emocions i penso, sobretot en la influència en com repartim i a què dediquem el temps al dia a dia. Gràcies per escriure articles que ens fan pensar i obrir els ulls, per intentar recuperar els espais que hem perdut i connectar amb les sensacions que ens envolten, per arribar a ser menys supereficaços en tot i ser més bestioles. Una abraçada.

 • Sara |

  Em van treure la tiroides i m’he de prendre la “pastilla” tota la vida. Hi ha alguns aliments que puguin substituir-me aquesta ingesta??

 • Angel Perera |

  Hola Sara,
  A nivell de poder substituir la pastilla, no.
  Certs aliments que porten iode poden estimular la secreció d’hormones de les tiroides, però quan no n’hi ha no podem estimular res. Aliments que facin funció d’hormones n’hi ha ben pocs i menys que facin la funció de la triiodetironina (T3) i tiroxina (T4) -que jo sàpiga-.
  Salut, i una abraçada molt forta.
  Àngel

 • Marta Pons |

  Hola ! Tinc un hipo d’ençà 14 anys i mig ,l’edat de la meva filla petita. Darrerament he llegit articles dels estats units on hi han estudis comparatius amb pacients tractats amb tiroxina natural i d’altres tractats amb la sintètica. Fora possible tractar-se a Espanya amb la natural ???? La sintomatologia de la malaltia millora en la majoria de pacients….Gràcies!

 • Magda |

  El meu fill de sis anys està diagnosticat de Panhipopituitarisme desde el mateix dia que va neixer. El porten a Sant Joan de Dèu. Ja fa sis anys doncs que està medicat amb tiroxina i a més a més pren hidrocortisona. L’augment de pes, ha estat progressiu al llarg dels sis anys, amb tot el que comporta. Problemes de sociavilització, manca de psicomotricitat… Ajuda!!!

 • Rosa |

  Hola,
  tinc 48 anys i des d’en fa 8 anys que estic diagnosticada d’hipotiroidisme i els valors de la TSH a vegades m’han arribat fins a 27. Mai m’he pres cap pastilla, tot i les bronques dels metges, i fins i tot l’endocrinòloga em va dir que no calia que hi anés més si no em prenia la medicació. Per tant, no hi he tornat. Si alguna cosa em prenc és Thyroidinum, un medicament homeopatic que a Espanya està prohibit i el vaig a comprar a França o Andorra. Jo em vaig fent analítiques per anar controlant, però com que de moment estic molt activa, no m’engreixo i em trobo molt bé, confio en el meu cos perquè es vagi equilibrant.
  L’article el trobo interessantissim, per tant Àngel, moltes gràcies, per aquest i altres articles igual d’interessants.

 • Dolors |

  Hola! Tinc 67 anys i fa vint anys que prenc tiroxina (levotroid).des de fa un temps ja no està a les farmacies i probat diferents marques i tots em produeixen disnea o sigui ofec per la qual cosa no la puc prendre. Els metges, ja n’he vist tres, no saben que puc prendre perque no ho havien vist mai que la píndola pogués fer alergia quan en els prospectes ho posa ben clar(hipersensibilidad).
  M’agradaria saber la seva opinió sobre l’hormona natural dessecada i si sap algún metge que la recepti.
  El felicito per l’explicació que dona sobre la tiroides i les malelties derivades i l’hi dono les gràcies per la seva atenció.

 • M.Francesca |

  Hola,
  Fa tres anys que em posaren radioiode,es a dir,em donarem una pastilla per cremar el tiroides.Ara m.he tornat hipotiroidea.Sempre m.han venut la moto que és molt mes greu l.hiper que l.hipo però jo no em trob gens bé:dolors musculars,mal de cap ,depressió,insomni,plorera,fatiga,veu ronca.es molt mal de dur ja que sempre he estat una persona activa.A aquests moments prenc eutirix.Un dia de 50 i un altre d 25.Tenc T4L a 1.03 i la TSH a 14.19.La meva endocrina quan em queix d.alguna cosa,diu q no té relació amb el tiroides i m.envia a un especialista.Voldria alguna recomanació que m.ajudas a mitigar els símptomes.Per acabar vul dir que es una malaltia molt poc entesa

 • sara |

  hola
  amb dic sara, i estic amb 300 de eutirox
  no m’acaben de regular el tiroides.
  Des de que amb van trobar gastritis, sembla com si no absorvis bé la medicació. No hi manera, ja porto 2 anys, i cada cop estic pitjor
  Que m’aconselles??

 • Dolors |

  Es molt important curar la gastrįtis, Sara. Ves a un bon naturópata i segur que amb una bona dieta estarås millor.Jo ho he probat i he millorat molt.En devant!! L,objectiu ės trobar_se be !!

 • Montserrat Riu |

  Tinc hipotiroidisme i quan em refredi es medicaments fan que interfereixi ambient l eutròfics i àmbit sento molt cansada dutant moltes setmanes. Com o he de fer perquè el que prengui no afecti a l eutiroX. ….?
  Quants dies passen perquè pugui recuperar la vida normal si canvio dr
  E dieta o augmento de dosis..?.Gràcies.
  X.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web