Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Al·lèrgies e intoleràncies alimentàries.

alc2b7lergies-02

La majoria de les persones poden menjar una gran varietat d´aliments sense problemes. No obstant, cada dia més, hi ha un percentatge de població en els que determinats aliments o components d´aliments, els hi provoquen situacions adverses, que poden ser des de petites erupcions fins a reaccions al·lèrgiques greus, que poden arribar a tenir conseqüències irreversibles.

alc2b7lergies

Las reaccions adverses als aliments poden ser degudes a una al·lèrgia o a una intolerància alimentària.

¿Quina diferència hi ha entre l´al·lèrgia i l´intolerància alimentària?

Aquestes dues situacions, es confonen amb molta freqüència.

.- L´al·lèrgia alimentària és una forma específica d´intolerància a un aliment o a un dels seus components que activa el sistema immunològic. Un al·lèrgen (proteïna del aliment causant, que en la majoria de gent no produeix reaccions adverses), provoca una sèrie de reaccions en cadena en el sistema immunològic, entre elles la producció d´anticossos. Aquests anticossos provoquen la segregació de substàncies químiques com l´histamina que produeix varis símptomes com picors, moqueix, tos o trastorns respiratoris.

.- L´intolerància alimentària afecta al metabolisme però no al sistema immunològic del cos. Un bon exemple és l´intolerància a la lactosa. La qual es dona en algunes persones per la carència d´un enzim digestiu anomenat “lactasa”, que descompon el sucre de la llet.

¿Quines son les causes del augment dels problemes d´aquest tipus?:

Com hem vist, en aquestes situacions, hi intervenen dos components. El sistema inmunològic per una banda, i els aliments per l´altre. ¿Qué passa amb amb aquets dos elements?

.- Per el que fa al sistema immunològic, la causa fonamental l´hem de buscar en el model de vida que portem actualment i més concretament en el tipus d´alimentació d´avui dia.
A part de les presses, els neguits, les angoixes, la polució en general, el sedentarisme i la falta d´hàbits saludables, si analitzem en profunditat els aliments que ingerim, ens donarem conta de que és impossible gaudir d´una situació saludable.
Per començar, hem de tenir en compte que, actualment molts nadons no mamen el que haurien de mamar. El calostre junt amb la llet materna, és l´injecció més potent que li podem donar al sistema inmunològic d´un nador per enfortir-lo i fer que durant la seva creixensa esdevingui fort i combatiu en front els atacs exteriors. A més l´atiborrem d´antibiòtics a la mínima senyal de malaltia,  per què no pot estar malat i ha d´anar a la guarderia o a l´escola (doncs els pares han de treballar per consumir), i així junt amb el  zel desmesurat per la neteja i l´asèpsia, no deixem que el seu sistema de defenses es faci fort barallant-se amb les bactèries, microbis o lo que sigui.

alc2b7lergies-04

.- I si analitzem els aliments que normalment s´ingereixen, veurem que:
Al ser industrialitzats i refinats, no tenen la quantitat de nutrients que han de tenir, per tant no ens alimenten com ens han d´alimentar i lògicament el sistema immunològic en toca les conseqüències.
Porten gran quantitat de productes químics nocius (adobs, pesticides i additius), que el cos detecta com a productes estranys i fan que les defenses estiguin en constant excitació.
La tendència a menjar cru, cada vegada és menys, i això fa que al cos li faltin enzims necessaris per digerir i metabolitzar certs aliments, lo qual ens pot produir intoleràncies.
Com que en la dieta actual, hi han gran quantitat de greixos i proteïnes animals junt amb un excés desmesurat de sucres, fem que els nostres òrgans estiguin treballant constantment i dediquin gran part de l´energia que tenim a metabolitzar i eliminar sobrants en detriment d´enfortir les  nostres defenses.

alc2b7lergies-06

L´al·lèrgia alimentària:

El sistema immunològic generalment protegeix el cos de les proteïnes estranyes i nocives, generant una reacció per eliminar-les. L´al·lèrgia es dona fonamentalment quan “el sistema immunològic no funciona bé” i percep una substància normalment innòcua com si fos una amenaça <un al·lèrgen> i l´ataca amb les defenses immunològiques del cos, concretament amb anticossos per neutralitzar-la i eliminar-la del cos, en aquests casos lògicament sense motiu.
Afortunadament, la majoria  de reaccions al·lèrgiques als aliments solen ser relativament lleus a excepció d´un número reduït de persones que experimenten una reacció greu amb perill de mort que s´anomena “anafilaxis”. Aquesta reacció es tan desproporcionada que  provoca un “shock” que comporta la caiguda sobtada de la pressió sanguínia amb possibilitats de produir una parada cardíaca, junt amb una frisança general a tot el cos i problemes respiratoris greus. Per parar-la s´ha d´administrar ràpidament adrenalina o un antihistamínic potent.

Els símptomes més freqüents de les reaccions al·lèrgiques als aliments són:
.- Respiratoris: Moqueig o congestió nasal, esternuts, asma (dificultat per respirar), tos, o trastorns respiratoris en general.
.- Cutanis: Inflamació de llavis, boca, llengua, cara i/o gola. urticària, èczemes i erupcions.
.- Gastrointestinals: Dolors abdominals, diarrea, nàusees, vòmits, còlics i inflors.

alc2b7lergies-03

En les al·lèrgies hi ha un component hereditari molt important. O sigui que conèixer els antecedents familiars al respecte, és una bona mesura de precaució.

Encara que es poden donar reaccions al·lèrgiques a qualsevol aliment, els més comuns són: els additius químics, la llet de vaca, el marisc, els ous, el blat, la soja, les fruites, els cacauets i els fruits secs com les nous. I val a dir que no cal que l´aliment s´hagi ingerit, si no que solament amb tocar-lo o olorar-lo ja n´hi ha prou per desencadenar el quadre al·lèrgic.

Intolerància alimentària:

Alguns símptomes són comuns amb els de les al·lèrgies (vòmits, diarrees, nàusees, dolors abdominals, …. ), no obstant, el sistema immunològic no intervé en les reaccions que es produeixen de la mateixa manera. L´intolerància alimentària es dona quan el cos no pot digerir correctament un aliment o un dels seus components.
Mentre que les persones que tenen realment al·lèrgies alimentàries necessiten generalment eliminar l´aliment causant de la seva dieta, les persones que pateixen intolerància poden consumir petites quantitats del aliment, sense que donin símptomes amb excepció de les persones intolerants al gluten o al sulfit.

Les acuses més comuns de l´intolerància alimentària son:

.- Intolerància a la lactosa:
La lactosa és el sucre que es troba a la llet. Normalment l´enzim “lactasa” que està present en el budell prim descompon la lactosa en sucres més senzills perquè puguin ser absorbits per el fluxe sanguini. Quan l´activitat de l´enzim és massa baixa, la lactosa no es pot digerir i passa al budell gruixut on és fermentada per els bacteris de la flora intestinal. Això pot provocar flatulències, dolors i diarrees.
En realitat un 70% de la població mundial no produeix suficient lactasa i en conseqüència te problemes amb la lactosa.
La quantitat de llet i de productes làctics que poden produir intoleràncies varia molt. Tot depèn de cada persona. (Hi han substituts derivats de la soja molt aventatjosos).
Donen molts menys problemes els productes làctics fermetats com: el iogurt, el kèfir i els formatges (especialment els curats), doncs la lactosa ja ha estat semi digerida per els bacteris al fermentar. (recordem que no hi ha cap animal que mami d´adult).

.- Intolerància al gluten:
L´intolerància al gluten és un trastorn intestinal que es dona quan el cos no el pot tolerar (proteïna que es troba sobre tot al blat, i al sègol, a l´espelta, a l´ordi i a la civada en menor quantitat). Actualment l´incidència d´aquesta afecció és de aproximadament 1 de cada 350 persones i amb clara tendència a creixer espectacularment.
La malaltia celíaca és una intolerància permanent que es pot diagnosticar a qualsevol edat. Si el malalt consumeix aliments que contenen gluten, la mucosa del budell prim queda malmesa i té menys capacitat per absorbir els nutrient essencials. Entre els seus símptomes destaquen la diarrea, la pèrdua de pes, l´irritabilitat i el dolor abdominal. Quan s´elimina el gluten de la dieta, l´intestí es regenera gradualment i desapareixen els símptomes.
Actualment l´única manera d´ajudar els pacients celíacs és proporcionar-los una dieta sense gluten.
Més informació a: www.celiacos.org

alc2b7lergies-01

llegir-etiquetes

1 comentari per a

Al·lèrgies e intoleràncies alimentàries.

  • mohamed |

    son elergicos a la fruta

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web