Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Racions o porcions correctes per als nens.

nen-01

Els hàbits alimentaris saludables (i també els no tan saludables) comencen a la infància. A més dels aliments adequats, quines són les quantitats que haurien de menjar els nens?

nena

Servir als infants porcions “adequades” és un assumpte d’equilibri: les porcions han de ser prou grans per proveir-los de  suficients calories i nutrients per créixer i desenvolupar-se, però no tan grans que els proporcionin més calories de les que necessiten.

Serveix porcions més petites als més petits.

Tal com els nens grans i els adults, els més petits i els preescolars també necessiten aliments de tots els grups alimentaris, però menys calories. Comença per servir petites porcions en els àpats i berenars i deixa que et demanin més. Als quatre anys d’edat, la majoria dels nens estan preparats per menjar porcions regulars.

Deixa que els nens decideixin.

Ofereix una varietat d’aliments nutritius en els àpats i berenars, però deixa que els nens decideixin què i quant menjar. Això ajuda a que aprenguin a interpretar les senyals del seu cos per escollir quantitats que són “adequades” per a ells. Dóna’ls temps per menjar perquè aprenguin a reconèixer aquests senyals. No et preocupis si la seva gana varia de dia a dia o d’un àpat al següent berenar. Això és natural i depèn de l’hora del dia, què tan famolencs, actius o cansats estan, què tan familiar els són els aliments o si estan fent un estirada.

No sobrealimentis als preadolescents i adolescents.

Per als nens grans és important que les porcions no siguin molt grans, ja que poden conduir a un sobrepès poc saludable. Converseu sobre la necessitat de menjar porcions sensates de menjar ràpid i feu-ne un hàbit familiar el demanar porcions petites d’hamburgueses, patates fregides i begudes o compartir un plat principal o les postres quan surtiu a menjar a fora. Serveix-els-hi porcions petites de llaminadures, com galetes, dolços i gasoses; una porció assenyada és una de 100 calories.

Demana que et donin una mà amb les porcions.

Una manera divertida d’ensenyar als nens el que és “adequat” de les porcions és comparar certes porcions d’aliments i begudes amb certes parts de la teva mà. Per exemple, una porció de uns 85 a 100 gr. (3 unces) de carn cuita és aproximadament de la mida del palmell de la teva ma.

Guiat per les porcions a les etiquetes.

Una porció d’aliment en els Dades de Nutrició de l’etiqueta pot ser diferent a la porció que menja el teu nen, però pots utilitzar aquesta informació per adonar-te si està menjant les quantitats recomanades de cada grup alimentari. Per exemple: un nen de 10 anys , moderadament actiu, menja 2-1/2 tasses de verdures al dia. Si la porció en l’etiqueta és ½ tassa i el teu nen menja 1 tassa, llavors necessita menjar 1-1/2 tassa més per complir amb la recomanació diària.

Quantitats diàries d’aliments per a nens

L’exemple a la taula següent mostra els nivells de calories diàries i les quantitats recomanades de cada grup alimentari per a nens moderadament actius de diferents edats. Fes-ho servir com a guia, però tingues en compte que els nens poden ser diferents.

taula

Quantes calories necessiten els nens?

Hi ha nens de totes les talles i cada persona crema energia (calories) a diferent ritme, de manera que no hi ha una quantitat perfecta de calories que haurien d’ingerir tots els nens. De tota manera, hi ha un marge per la majoria d’infants en edat escolar: entre 1.600 i 2.500 calories al dia.

Quan arriben a la pubertat, les noies necessiten més calories, però, en general, tendeixen a necessitar menys calories que els nois. Quan un noi arriba a la pubertat, necessitareu ingerir fins entre 2.500 a 3.000 calories al dia. Però, independentment del gènere, les persones que són actives i es mouen molt necessiten més calories que les que tenen hàbits més sedentaris (és a dir, són molt poc actives).

La majoria dels nens no s’han de preocupar d’ingerir suficients calories perquè el seu cos -i la sensació de gana- els ajuden a regular la quantitat de calories que ingereixen. Però els nens amb certs problemes de salut poden necessitar assegurar-se de que ingereixen suficients calories.

Els nens amb sobrepès poden començar a controlar la seva dieta evitant els aliments d’alt contingut en calories, com els refrescos ensucrats, els dolços i el menjar ràpid. Jugar i fer exercici també són molt importants.

A mesura que la seva gana varii, continua servint-los porcions de la mida adequada i anima’ls a disminuir el ritme per gaudir del menjar.

nens

PER A QUI TINGUI PROBLEMES SERIOSOS A L’HORA DE MENJAR AMB ELS PEQUES, UN LLIBRE MOLT INTERESSANT, US EL RECOMANO.

llibre

4 comentaris per a

Racions o porcions correctes per als nens.

 • Elisabet |

  Sense cap dubte, jo també el recomano. Ho he llegit i es molt interessant i a la vegada molt tranquilitzador per als pares. Tots els nens passen etapes en les que menjen més i etapes en las que no tant. Hem de respectar als nanos, oferir gran varietat d’aliments i mai forçar-los a continuar menjant. Personalment crec que es un autor molt coherent amb el que diu. Un llibre molt maco i fàcil de llegir. Ho recomano a tothom que tracti amb nens, desde educadors, familiars…

 • bINTO |

  qUE VOL DIr el oz de la taula???¿¿¿??i el cdta.????
  Es per un treball

 • Angel Perera |

  Phantom2,
  Crec que no parlem el mateix idioma (ja,ja), però si són abreviatures el “oz” no en tinc ni idea i el “cdta” em sona a “quantitat diària recomanada” o alguna cosa semblant. Que et vagi molt bé el treball pel institut. Si em necessites ja saps on soc.
  Salut i una abraçada.
  Àngel

 • llolofiyjuhg |

  no me gusta

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web