Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Parlem de les transaminases.

fetge

A molta gent que l’hi fan anàlisis de sang, sobretot quan es fan “revisions” a les empreses, li surten alteracions que més o menys s’arriben a entendre, però em venen moltes consultes sobre les transaminases. Vegem per sobre que són:

extracció

Què són les transaminases?

Les transaminases són uns enzims, principalment localitzats en el fetge. Per determinar les transaminases és necessari un anàlisi de sang. És una prova senzilla que l’únic que requereix és una extracció de sang de la persona en dejú i que generalment s’extreu d’una vena de l’avantbraç. Prèviament a l’extracció és necessari que, uns dies abans, es faci una dieta en la qual no es sobrecarregui el fetge, no es prengui alcohol, poques proteïnes i greixos, i també és important no realitzar esforços físics importants.

En l’organisme els enzims permeten, per exemple, transformar substàncies. Dins del grup de les transaminases les més importants, ja que ens poden indicar a través d’una anàlisi de sang que alguna cosa passa en l’organisme, són:

.- GOT: transaminases glutamicooxalacètica. És present en gairebé tots els òrgans, dins de les cèl·lules, i que quan es troba en sang a nivells molt elevats significa que hi ha hagut destrucció cel·lular.

.- GPT: transaminases glutamicopirúvica. Es localitza principalment en el fetge i la seva missió és la fabricació de glucosa.

Quins són els nivells normals de transaminases?

.- Els nivells normals de GOT en sang són: 5-40 U / ml.
.- Els nivells normals de GPT són: 5.-30. U / ml.
.- Quan realitzem una anàlisi de sang la proporció que ens trobem de GOT en relació amb GPT és: GOT / GPT: 1 / 3.

S’utilitzen en la praxis clínica per a la confirmació diagnòstica de l’infart agut de miocardi (juntament amb la determinació d’altres substàncies) i per a l’estudi de malalties hepàtiques o musculars.

Quan es produeix un augment de les transaminases?

Destacarem en aquest apartat les patologies més habituals en les que es produeix un augment de les transaminases.

Les més freqüents són les:

.- Malalties del fetge: Destaquen les hepatitis, l’excessiu consum d’alcohol, cirrosi i totes aquelles malalties en les quals es dipositen substàncies al fetge de forma excessiva, com el greix (esteatosi hepàtica o fetge gras).
.- Malalties del pàncrees: Quan s’inflama el pàncrees, ja sigui per l’alcohol o per infeccions víriques, es produeix també un augment de les transaminases.
.- Malalties del cor: És molt freqüent l’elevació de les transaminases en l’infart agut de miocardi i en la insuficiència cardíaca aguda.
.- Alteracions musculars: Sobretot, quan hi ha destrucció dels nostres músculs per cremades, exercici excessiu etc.

Podríem enumerar més causes d’elevació de transaminases però les anteriors són les més freqüents i seria excessiu afegir una llista de 20 malalties més i damunt poc freqüents que produeixen un augment d’aquests enzims.

Consells per l’afectat:

És important a l’hora de protegir el fetge i evitar una alteració de les transaminases, suprimir:
.- L’alcohol.
.- Els greixos (sobre tot els animals).
.- Els medicaments que produeixen hepatotoxicitat.
.- Les drogues.
Recordar que el fetge és la major fàbrica del cos humà i gairebé sempre s’altera per la ingesta, alimentació i hàbits, inadequats.

ÉS MOLT INTERESSANT FER UNA NETEJA DE FETGE CADA 1/2 Ó 1 ANY, SUPERVISADA PER UN NATURÒPATA.

cuida el fetge

2 comentaris per a

Parlem de les transaminases.

  • MARIA ROSA |

    Bona tarda, voldria saber si existeix alguna clinica que dirigeixi i controli una neteja hepàtica, amb ingrès al centre.

    Felicitacions pel blog !

  • Angel Perera |

    Hola Maria Rosa,
    Sento no poder ajudar-te.
    No sé cap clínica que facin això que tu vols.
    Salut i una abraçada.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web