Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La gastritis.

gastritis o1

La gastritis és una inflamació de la mucosa de l’estómac que pot ser de tipus agut, d’aparició ràpida i resolució en pocs dies, o de tipus crònic, en aquest cas pot persistir durant anys i produir úlcera pèptica.

estomac 01

La crònica és més difícil de determinar que l’aguda i s’han de distingir dues variants:

La que s’associa a una secreció desmesurada d’àcids gàstrics, i aquella que cursa amb baixa secreció d’àcids gàstrics, en la qual no es prescriuen antiàcids.

Amb freqüència és produïda per una infecció causada pel bacteri Helycobacter pylori. Altres causes inclouen el consum excessiu d’alcohol i altres transgressions dietètiques (menjars abundants, abús de condiments forts i irritants), les intoxicacions d’origen alimentari, el tabac, l’estrès, l’ús perllongat de certs medicaments (antiiflamatoris i antireumàtics) o prendre massa aspirines.

Els símptomes característics són sensació ardent a la boca de l’estómac que pot arribar fins al pit, acidesa, nàusees, de vegades vòmits i flatulència (vegeu el capítol de meteorisme o flatulència). Un estil de vida saludable i uns adequats hàbits alimentaris poden prevenir aquesta malaltia i, en cas de patir-la, millorar els símptomes i prevenir-ne possibles recaigudes.

helicobacter pylori 01helicobacter pylori 02

Aliments Aconsellats:

.- Llet i lactis: No es recomana la toma freqüent de llet, ja que crea acidesa a les 2 o 3 hores després de la seva ingesta. És preferible consumir llet (totalment o parcialment desnatada) o altres lactis poc grassos (formatge fresc, iogurt desnatat ..). Millor prendre liquats (llets) vegetals de civada, soja, arròs, ametlles, …….

.- Carns, peix, ous i els seus derivats: Carns amb poc greix, peix blanc i blau cuinat amb poc greix, ous remenats o en truita o escaldats o passats per aigua, embotit de pollastre o gall d’indi. Això per els carnívors. Els vegetarians prenem la proteïna dels cereals, les llegums, els fruits secs, el tofu, el seitàn, el tempeh, …….

.- Cereals, patates i llegums: Tots excepte els indicats a “aliments limitats”. En relació amb les llegums, es recomana combinar-les només amb arròs o patata i verdures, i si encara així no ens sentin bé, passar pel xinès o el passapuré per eliminar-ne les “pells’ i millorar-ne la seva digestibilitat i tolerància.

.- Verdures i hortalisses: Totes (cuites senceres i en amanida), llevat de les flatulents.

.- Fruites: Fresques molt madures no àcides, batudes, rostides, en compota o en puré.

.- Begudes: Aigua, vins diluïts i desgreixats i infusions suaus (llevat de les indicades en aliments limitats).

.- Greixos: Oli d’oliva i llavors (gira-sol, blat de moro, soja …), mantega i margarines vegetals, en cru es toleren millor, maionesa lleugera.

Aliments permesos:

.- Llet i lactis: Llet sencera, formatges semigrassos, batuts i postres lactis tipus natilles, flam, arròs amb llet (excepte de xocolata i els que porten nata o estan enriquits amb nata).

.- Carns semi-grassa, pernil dolç i salats magres.

.- Cereals: Cereals integrals i muesli (amb fruits / es seques), segons tolerància individual.

.- Begudes: Sucs comercials no àcids, fruita en almívar.

.- Altres productes: Melmelades, brioixeria i rebosteria senzilles (les que en composició més s’assemblen al pa: brioix suís, pa de pessic), gelatina de fruites i maionesa convencional en petita quantitat.

Aliments Limitats:

.- Llet i lactis: Llet condensada, formatges forts (grassos, molt madurs o fermentats), lactis amb nata o enriquits amb nata (tipus iogurt grec) i els que porten xocolata.

.- Carns grasses, fibroses com el conill, carn cuita dues vegades o molt condimentada, embotits grassos i vísceres, ous durs, peixos en escabetx o en salaó (bacallà, arengades).

.- Cereals: Pa fresc acabat de fer tipus baguette (fermenta a l’estómac i crea molèsties), galetes farcides o banyades amb solucions ensucrades o xocolata, etc.

.- Llegums: Evitar les cuinades senceres i amb ingredients grassos d’origen animal (xoriço, botifarra, cansalada, etc.).

.- Verdures: Evitar les flatulents (col, coliflor, col de cabdell, cols de Brussel·les, carxofes, ceba i pebrot en cru, etc.), Encara que depèn de la persona, ja que el que a uns se’ls  hi posa bé a altres no i al inrevés.

.- Fruites: Fruita no madura i crua, fruites àcides, fruita en almívar, fruites dessecades, fruites confitades.

.- Begudes: Cafè, descafeïnat i te, begudes amb extractes de cafè o de guaranà, begudes amb xocolata, begudes amb gas i totes les begudes alcohòliques (irriten la mucosa gàstrica i n’augmenten l’acidesa).

.- Greixos: Nata, llard, cansalada i sèus.

.- Altres productes: Extractes per a sopes a daus, brous concentrats, mel, fregits grassos, pastisseria i rebosteria, xocolata, fruits secs, salses picants, gelats i sorbets (el contrast de temperatures fred-calent, irrita la mucosa digestiva).

estomac 02

La resposta Dietètica

La dieta varia en funció dels símptomes i de l’evolució de la malaltia:

.- Gastritis aguda associada a nàusees i vòmits
Si apareixen vòmits hem d’assegurar una adequada aportació de líquids per evitar la deshidratació.
Després del vòmit inicial, es recomana esperar 1 o 2 hores abans d’ingerir cap líquid. Transcorregut aquest temps, prendre líquids a petits glops cada 15 o 30 minuts: sucs diluïts, brou poc concentrat, infusions suaus, sèrum casolà o de farmàcia, begudes isotòniques. És preferible no donar llet ja que pot induir al vòmit. Per contra les begudes carbonatades des-gasificades ajuden a calmar les molèsties digestives.

A mesura que els vòmits cessen es pot començar a prendre aliments sòlids, repartits en cinc o sis ingestes de petit volum per evitar sobrecarregar l’estómac i millorar les molèsties digestives, descansant entre toma i toma però sense anar a dormir de seguida. Solen tolerar-se millor els aliments secs: torrades, galetes senzilles … i els de consistència pastosa, poc condimentats i no excessivament aromàtics: purés, cremes, arròs i patata bullits, natilles, flam, gelatines, compotes … (temperats, desprenen menys olor i provoquen menys nàusees).

Es recomana menjar lentament, mastegant bé, en ambient relaxat, tranquil i seguir prenent líquids però millor entre hores, fora de les principals menjades. Si no hi ha vòmits en 6 hores, es podrà iniciar una alimentació regular durant les següents 24 hores, però si no és així, el millor és suspendre l’alimentació i anar al naturòpata.

.- Gastritis crònica d’evolució favorable
El tractament dietètic és similar al de l’úlcera pèptica (mirar el capítol corresponent).

Recomanacions Dietètiques

.- Dur a terme una alimentació el més variada possible, excloent només temporalment aquells aliments que creen molèsties i els que augmenten l’acidesa o irriten la mucosa gàstrica. No limiteu la vostra dieta més del necessari.

.- Distribuir l’alimentació en tres o quatre tomes (esmorzar, dinar, berenar i sopar). Es pot incloure una mos a mig matí, segons horaris i costum.

.- No fer injestes abundants; pesades o copioses, menjar lentament i mastegar bé.

.- No menjar aliments sòlids just abans d’anar al llit (fermenten a l’estómac i produeixen molèsties).

.- No és aconsellable la toma freqüent de llet (vegeu ‘aliments aconsellats’).

.- Preferir aliments sucosos que gairebé no necessiten greix ni cocció prolongada.

.- Provar la tolerància davant els aliments rics en fibra (verdures cuites senceres, amanides, llegums, cereals integrals, fruits secs i fruites seques …).

.- Excloure els aliments molt salats o condimentats i les conserves en escabetx.

.- Substituir el cafè, el descafeïnat i el te (estimulen la secrección gàstrica), per xicoira, malta o infusions suaus (romaní, sàlvia, camamilla, etc.).

.- No prendre begudes amb gas.

.- No consumir quantitats excessives de sucre (sobretot el blanc refinat).

.- En algunes persones que pateixen acidesa els derivats del tomàquet (salses) i el suc de cítrics els hi poden causar molèsties.

.- Evitar els aliments molt calents o molt freds ja que provoquen irritació.

.- Progressivament incloure aliments nous fins arribar a una alimentació normal i d’acord a les indicacions de dieta equilibrada.

Com Cuinar i condimentar?

.- Preferir les tècniques culinàries que menys greix aporten als aliments: l’aigua -cuit o bullit, vapor, escaldat-, ofegat, planxa, forn i papillota.

.- Utilitzar moderadament: fregits, arrebossats, empanats, guisats i estofats (desgreixats en fred, millora la conservació i qualitat nutricional).

.- Respecte a la llegum, un remull prolongat (més de 8 hores) i trencar el bull a meitat de cocció, disminueix la possibilitat que causin flatulència.

Per que el menjar sigui més mengívol es poden utilitzar diversos condiments segons tolerància individual:

.- Àcids: preferir el vinagre de poma i el suc de llimona al vinagre de vi,.

.- D’all: Evitar els carminatives que estimulen les secrecions gàstriques com l’all, ceba, ceballot, escalunya.

.- Herbes aromàtiques: Ajuden a la digestió l’estragó, anet, llorer, farigola, romaní, marduix …

.- Evitar les espècies fortes: Pebre (negra, blanca, Caiena i verd), pebre vermell, bitxo.

gastritis 02

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web