Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La copa menstrual.

copa menstrual

La copa menstrual és un tipus de barrera que s’insereix a la vagina durant la menstruació per retenir el flux. A diferència dels tampons, que també es fan servir internament, la copa menstrual no absorbeix la sang; aquesta queda continguda a l’interior de la copa fins que s’extreu de la vagina i es rebutja en el WC.

copa menstrual 01

Hi ha dos tipus principals de copes menstruals, de venda a països com EUA, Canadà i Regne Unit. El tipus més comú és una copa en forma de campana de goma (làtex) o silicona. És reutilitzable i pot durar al voltant de 10 anys amb el manteniment adequat. Les marques d’aquest tipus inclouen The Keeper, The DivaCup i The Mooncup. A Europa han sortit la marca finlandesa Lunette, la marca francesa Fleurcup disponible en cinc colors i la marca alemanya Melun, disponible en tres talles i set colors.

Les copes menstruals encara no són usades majoritàriament, la immensa majoria de dones de països occidentals fan servir tampons o compreses d’un sol ús. Durant el segle XX, diferents companyies han intentat promocionar l’ús d’aquests productes, però, molts d’ells van ser retirats en no obtenir cap popularitat. A l’actualitat, el nombre de dones que busquen una alternativa als tradicionals tampons i compreses (per raons de salut, ecològiques, econòmiques o pràctiques) s’està incrementant.

No és molt utilitzada ni coneguda per les dones en comparació amb els tampons i compreses, principalment perquè a penes hi ha publicitat d’aquests productes. Aquesta copa a diferència d’altres sistemes d’un sol ús només es compra una vegada en molt de temps i el benefici aconseguit no compensa una inversió en publicitat forta.

No obstant això té múltiples avantatges:

.- Encara que costen entre 20 i 30 euros la despesa només es produeix una vegada i es recupera la inversió al cap de pocs mesos substituint als sistemes d’un sol ús.

.- La silicona és inerta de forma similar a la plataforma i no és adequada perquè els gèrmens s’acumulin en ella.

.- No resseca i es pot portar durant la nit.

.- Es pot utilitzar durant tota la menstruació independentment de lo copiosa que sigui i fins i tot en qualsevol moment del cicle simplement per acostumar-se a portar-la.

.- Es pot nedar i fer activitats a l’aigua amb ella.

.- Suposa menys deixalles per al medi ambient.

Però també té alguns desavantatges:

.- És poc utilitzada i és una mica difícil trobar on comprar-la o conèixer opinions d’altres usuàries.

.- Pot ser incomoda d’utilitzar en banys públics que no disposin d’un lavabo o bidet privat.

.- Al final del cicle a més del rentat habitual amb aigua i sabó, s’ha de “esterilitzar” bullida a la cuina o amb la calor del rentaplats.

.- Com els tampons, pot ser una mica complicada d’utilitzar al principi. Es pot moure si està mal col·locada. Tanmateix, si la col·locació és adequada és difícil que es mogui, de fet pot crear una succió que impedeixi treure-la si no se sap fer. Simplement introduint un dit perquè entre l’aire, es desfà el buit i surt fàcilment.

Com utilitzar-la:

Les copes menstruals s’insereixen a la vagina. No són poroses, absorbents ni fibroses, de manera que no esgarrapen ni assequen les parets vaginals. No desestabilitzen la capacitat natural d’auto-neteja, no són incòmodes d’extreure durant els últims dies de la menstruació ni deixen restes de fibres (encara que això també depèn del material amb el que estiguin fabricades). Les copes de làtex comporten el risc de portar bacteris a la superfície. Tanmateix, això no passa en les de silicona, ni estan relacionades amb el SST (Síndrome de xoc tòxic), problemes tots ells, associats a l’ús de tampons. Les copes també podrien ajudar a prevenir problemes causats per l’ús de compreses, com la candidiasi (produïda per l’ambient càlid i humit que crea una compresa) i la cistitis (que pot donar-se si els excrements a la compresa transporten el bacteri E. coli a la uretra o a la vagina).

Ja que les copes es poden utilitzar en qualsevol moment del mes, la dona pot practicar la inserció i extracció quan no està menstruant per a habituar-s’hi. Les copes menstruals en forma de campana poden avançar la menstruació un o dos dies a causa del suau efecte de succió que produeixen. Algunes dones han informat de menstruacions més curtes degut també a aquest mateix efecte.

Les copes requereixen ser canviades (o buidades) amb menys freqüència que els tampons o les compreses. La seva capacitat és de 30 ml., que constitueix la tercera part del volum de sang que perd una dona a cada menstruació de mitjana, de manera que poden romandre fins a 12 h sense necessitat de buidar-les.

La copa en forma de campana s’insereix a la part baixa de la vagina. Al llarg del dia és possible que tendeixi a introduir-se una mica més, la qual cosa és perfectament natural, però no està dissenyada per col·locar-la per sobre del cèrvix. Aquestes copes tenen un cua a la part final per facilitar-ne la seva extracció.

SI US INTERESSA EL GINY, JA EN PODEU DISPOSAR A QUALSEVOL DIETÈTICA O FARMÀCIA

3 comentaris per a

La copa menstrual.

  • Sara |

    Jo ja fa un parell d’anys que l’utilitzo i, sincerament, els avantatges es mengen els petits inconvenients que pugui tenir. La recomano plenament per la seva comoditat (tot i semblar grossa, un cop dins no es nota gens, és una meravella) i sobretot perquè no ens perjudica la salut. Animeu-vos!

  • Esther |

    Si alguna de vosotras la quiere probar de forma gratuita puede participar en el siguiente sorteo:
    //www.sorteamus.com/sorteo-la-copa-meluna-te-cambia-la-vida/100004275724169
    Suerte a las participanes

  • Nieves |

    Hola. Yo hace unos meses que la uso y estoy encantada. Al principio me costo un poco habituarme a ella. ahora uso Aceinte de Onagra para lubricar el perfil y hacer mas facil la inserción. Me dura menos dias la regla y no siento nada cuando la llevo, incluso practicando deporte de alto rendimiento. Un 10

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web