Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Amb les coses del menjar, ¡no si juga!.

jugant-01

“La taula -deia De Maistre- ha matat més gent que les guerres”. Els consumidors estem seriosament exposats a ser víctimes dels fraus i adulteracions que, amb massa freqüència, es porten a terme en el procés de producció i comercialització dels aliments. La causa de moltes malalties resideix en la cobdícia de la indústria alimentària i la negligència o passivitat de les autoritats sanitàries. En la memòria de tots hi han casos com el de la síndrome tòxica, atribuït a l’oli de colza desnaturalitzat, que es va cobrar 1.200 vides i va deixar invàlides a més de 4.000 persones a Espanya.

jugant-02

La salut amenaçada,estem jugant amb foc.

Paradoxalment, és en els països més desenvolupats on es comet el major nombre de delictes contra la salut pública. Als Estats Units, 60 milions de persones són ateses cada any a urgències amb símptomes clars d’intoxicació alimentària: diarrees incontenibles, dolors i enrampades abdominals, nàusees, vòmits, suors desmesurades, etc… Per al Centre de Prevenció i Control de Malalties (CDC), els aliments adulterats o en males condicions són la causa de 9.000 defuncions anuals. A Espanya, el Ministeri de Sanitat reconeix que, any rere any, prop de 15.000 persones resulten intoxicades pel consum d’aliments adulterats o en mal estat de conservació. Salmonelosi i botulisme són els casos més freqüents. Si bé és cert que la meitat dels casos d’intoxicació es produeïxen per una incorrecta manipulació dels aliments a la llar, la resta, és a dir, l’altra meitat dels casos, correspon a aliments adulterats durant el procés de producció i comercialització, resultant els consumidors víctimes innocents i indefenses.

Aquestes són algunes de les principals amenaces que planegen actualment sobre la salut dels consumidors:

additiusADDITIUS,

Conservants, colorants, edulcorants, antioxidants, emulgents, acidulants, aromatitzants, estabilitzants, espesants, potenciadors del sabors, antiaglomerants. Es poden definir com: <<Substàncies que sense constituir per si mateixes un aliment, ni posseir cap valor nutritiu, s´afageixen intencionadament als aliments i begudes, en quantitats mínimes, amb l´objectiu de modificar-ne el caràcter organolèptic o facilitar o millorar el seu procés d´elaboració o conservació>> (Decret 336/75-B.O.E. 11/3/75).
Sovint consumits de manera inadequada, han provocat nombrosos casos d’intoxicació col·lectiva. Molts additius poden ser tòxics o perillosos per a la salut malgrat que estiguin autoritzats . Altres han estat prohibits però encara són utilitzats de manera clandestina.

transgenicsALIMENTS TRANSGÈNICS,

Al desembre de 1996 els productes transgènics van començar a envair els supermercats espanyols i europeus. Blat de moro, soia, tomàquets i altres aliments manipulats genèticament poden generar noves toxines i al·lergens. Amb ells es preparen el 60% dels productes que es venen en supermercats: cervesa, galetes, margarina, xocolates, aliments infantils, productes dietètics… i la majoria dels que provenen d´animals que han estat alimentats amb ells (els transgènics traspassen la cadena tròfica).
Erwin Chargoff, sovint esmentat com a pare de la biologia molecular, adverteix que la tecnologia d’enginyeria genètica suposa un perill encara major que la tecnologia nuclear i que fàcilment pot dur a un “Auschwitz molecular”. Amb paraules textuals diu: “Jo tinc la sensació de que la ciència ha transgredit una barrera que hauria d’haver estat respectada…, no es pot parar una nova forma de vida una vegada alliberada en el medi ambient. Sobreviurà, com als teus fills, i als fills dels teus fills. Un atac a la biosfera d´aquesta magnitud és una cosa tan radicalment nova, tan inimaginable per a les generacions anteriors, que jo només desitjaria que la meva no hagués estat la culpable.”
Les multinacionals d’enginyeria genètica intenten vendre’ns els seus productes com a naturals encara que no són sinó aliments artificials, cada vegada més alienats des del seu origen, i això quan a la Unió Europea i en els països industrialitzats existeixen nombrosos excedents de productes làctics, de carns, verdures i fruites “naturals”. ¿Volem realment consumir aliments de disseny d’escàs valor gastronòmic i els possibles riscos dels quals per al medi ambient i la salut són encara desconeguts?.

bacteriesBACTERIS,

La presència de Salmonella i Campylobacter en els aliments pot provocar malalties diarreiques i gastroenteritis. A Europa s’ha multiplicat en els últims anys l’ús d’antibiòtics a les granges per a produir un engreixi artificial de les aus de corral. A conseqüència d’això, les bèsties esdevenen animals extremadament febles sense sistema immunològic que els defensi, i conseqüentment atacats per innumerables bacteris, cosa que provoca l´augment de suministre de antibiòtics i així una espiral sens fi.
La Escherichia coli 0156, està causant estralls entre els consumidors de hamburgueses. Només als Estats Units cada any emmalalteixen 20.000 persones, de les quals 250 moren sense remei.
Algunes conserves i aliments enllaunats contenen Clostridios, bacteris responsables de nombrosos casos de botulisme, malaltia que pot desencadenar la mort per paràlisi dels muscles respiratoris.
Fruites, verdures, hortalisses, làctics i aliments processats de vegades contenen Listeries, bacteris que poden provocar avortaments espontanis i meningitis. Els Estafilococs presents en carns tractades, peixos, làctics i “natillas” poden produir nàusees, vòmits, espasmes, diarrea, mal de cap i febres intenses.

grip-ausGRIP AVIAR,

Procedent de Hong-Kong, i fruit de la cobdícia de l´indústria alimentària i farmacèutica, el virus H5N1 segueix ocasionant nombroses víctimes mortals entre l´aviram, malgrat que milions i milions de pollastres infectats han estat ja sacrificats. El gran negoci està en les vacunes. Com en altres nombroses ocasions les indústries relatives al tema salut (farmacèutica i mèdica) fan grans negocis amb la por de les persones. Per aquest motiu no hi ha voluntat d’atacar el problema d’arrel i només es dediquen a guanyar fortunes immenses amb les vacunacions.

hormonesHORMONES,

Les carns tractades amb hormones poden provocar intoxicacions lleus, palpitacions, mal de cap, tremolors, alteració de les funcions hepàtiques. Els efectes a llarg termini són desconeguts. El sistema nerviós, el cap, el fetge i el sistema motriu poden resultar perjudicats. A Espanya, encara són freqüents els casos d’utilització il·legal de Clembuterol.

metalls-pesantsMETALLS PESATS,

Molts peixos i fruites poden contenir metalls pesats. 3.000 persones van resultar afectades i 115 van morir a conseqüència de la malaltia de “minamata” (un dels casos més greus d’intoxicació per metilmercuri, l’episodi transcorregut a la badia de Minimata al Japó al 1953. Una fàbrica alliberà mercuri …. ), menjar peix contaminat amb mercuri pot provocar la mort. El mercuri s’acumula per a tota la vida en l’organisme. L’excés de plom provoca anèmies, problemes digestius, degeneració del sistema nerviós i dificultats per a concentrar-se i memoritzar. El cadmi provoca osteoporosis, desmineralització d’ossos, diarrees i dolor de ronyons. L’excés de coure en les fruites pot provocar ansietat, depressió, irritabilitat, hipertensió, migranyes, anèmies i angines. Alerta amb les amalgames dentals per tapar les càries.

pesticidesPESTICIDES I PLAGUICIDES,

Els seus residus, presents en fruites i verdures, afecten al cervell, fetge i sistema reproductiu. S’acumulen en el teixit adipós. Alguns investigadors relacionen la disminució de la qualitat de l’esperma que s’ha constatat durant la segona meitat del segle XX amb l’ús d’aquestes substàncies. Segons l’estudi realitzat pel Rishospital de Copenague publicat en la revista mèdica “The Lancet”, els homes que només consumeixen aliments biològics, no tractats amb plaguicides i pesticides, tenen un terme mitjà d’un 43% més d’espermatozoides que els que van ingerir menjar convencional.

pvc

PVC,

El clorur de polivinil que s’utilitza en la fabricació d’ampolles d’aigua mineral pot resultar cancerigen. Un petit error de fabricació en l’envàs bastaria per a provocar afeccions al pulmó, fetge i cervell. És una font molt important de dioxines. Com distingir el PVC d’altres plàstics.

chernobil13

RADIOACTIVITAT,

Les fugues radioactives contaminen els aliments. Durant anys, en un àrea de molts quilòmetres quadrats entorn de Chernobil, la població ha estat privada del consum de llet i altres aliments irradiats. De vegades es produïxen fugides radioactives que són silenciades per les autoritats, com va ocórrer aquest mateix any en el sud d’Espanya, en les instal·lacions de Acerinox. El núvol tòxic va ser detectat a Itàlia i Suïssa. L’excés de radioactivitat en les fruites causa leucèmia, càncer, cataractes, envelliment prematur i malformacions genètiques.

vaca-bojaVAQUES BOGES,

La malaltia de Creutzfeldt-Jacob sobrevé després d’ingerir carn o vísceres de boví infectat per l’encefalopatia espongiforme. Des de 1988, gairebé un milió de caps de bestiar han incubat la malaltia a Gran Bretanya, França, Alemanya, Portugal, Holanda, Bèlgica, Suïssa i Irlanda. Experts de l’O.M.S. auguren que en 10 o 15 anys es produirà una autèntica epidèmia del mal de les vaques boges en éssers humans. A Espanya, 856 persones podrien desenvolupar la malaltia a l’haver-los estat administrat un medicament, el American Pulmonate II, que va ser desenvolupat a Gran Bretanya amb plasma d’un donant infectat.

AIXÍ DONCS PRIORITZEU L´ALIMENTACIÓ I COMPREU AMB CRITERI. ES TRACTA DE ADQUIRIR ELS ALIMENTS EN LLOCS CONEGUTS, SI POT SER BIOLÒGICS MILLOR. FEU SERVIR PRODUCTES DE LA TEMPORADA I QUE SIGUIN DE PROXIMITAT. NO ESCATIMEU DINERS AMB ELS ALIMENTS I OBLIDEU-SE DE LES GRANS SUPERFÍCIES.

TENIA UN MESTRE COREÀ QUE DEIA: “LO QUE ENTRI DINS DEL TEU COS” QUE SIGUI ¡LO MILLOR DE LO MILLOR! (QUE NO VOL DIR LO MÉS CAR.

jugant-03

2 comentaris per a

Amb les coses del menjar, ¡no si juga!.

  • carles |

    hola!soc en crles i la meva pregunta es;com puc verificar que els pesticides que se utilitcen per protegir els productes biologics de les plegues son naturals i com m’assegures que els pasticides quimics abocats a plantacions no arriban a les biologicas a través de làire?
    perqué si aixó no es pot comproba en fará pensà que tot es una camama (negosi)emsembla q aqui no sáscapa ni l`apuntado. “gracies”

  • Angel Perera |

    Bona tarda Carles,
    A la agricultura ecològica no s’utilitzen “pesticides”, es fan servir altres tècniques mira-ho a: http://es.wikipedia.org/wiki/Agricultura_ecológica#Control_de_plagas_y_enfermedades
    Referent a si els pesticides o plaguicides d’altres plantacions convencionals veïnes contaminen els camps de conreu ecològic, et puc dir que ja es prenen mesures perquè no passi com per exemple respectar distàncies o plantar xiprers al perímetre de les explotacions, però si mai passa i ha un organisme que certifica tots els productes biològics que és el CCPAE http://www.ccpae.org Si aquest organisme, amb les mostres que pren, hi troba productes químics aquells aliments no tindran segell i no es podran vendre com a biològics.
    No oblidis que tots el productes ecològics o biològics -és el mateix-, han d’anar certificats amb el segell del CCPAE o de algun altre certificador espanyol o europeu. A Biosfera així ho tenim.
    Salut i una abraçada,

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web