Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Relació entre suplements d’àcid fòlic i asma infantil.

embarassades

Un estudi de la Universitat de Adelaida pot haver faclitat llum sobre l’augment dels casos d’asma infantil als països desenvolupats durant les últimes dècades.

espina bifida

Prendre àcid fòlic és molt important durant l’embaràs ja que ajuda a prevenir els casos d’espina bífida. L’espina bífida és una malformació congènita del tub neural que consisteix en què la medul·la espinal i les meninges estan desprotegides a causa de que algun dels arcs vertebrals no s’hagin format o fusionat normalment.

Aquesta malformació comporta greus problemes posteriors i arriba a incapacitar a l’afectat.

És per això que els especialistes insisteixen constantment en la gran importància que té l’administració, a cada embarassada, d’una pastilla diària de àcid fòlic, ja que la deficiència d’aquest element al costat dels problemes genètics són les dues causes per les quals es produeix aquest terrible trastorn.

Això ens porta també a adonar-nos de lo beneficiós que és planificar l’embaràs, és a dir, preparar i reforçar el cos abans de quedar embarassada. Per exemple, l’espina bífida que es pot originar ja en les primeres fases de gestació del futur nadó, així que és evident la transcendència que pot tenir prendre àcid fòlic des d’abans d’emprendre l’aventura de l’embaràs. No s’ha d’oblidar que, segons les estadístiques, 1 de cada 4.000 nadons pateixen aquesta terrible anomalia.

Entre els aliments que contenen àcid fòlic de manera natural podem trobar la civada, la farina de blat integral, diferents verdures i hortalisses, els brots de soja, els espinacs, l’escarola, la bleda, la col, les llegums, el rovell d’ou, l’alvocat o els cacauets, entre molts altres.

Però els investigadors, de l’Institut Robinson de la universitat Adelaida (Austràlia), han identificat una relació entre els suplements d’àcid fòlic presos durant els últims mesos d’embaràs i l’asma al·lèrgica en els nens d’edats compreses entre els 3 i els 5 anys, el que suggereix que el moment de suplementació en l’embaràs és important.

El professor associat Michael Davies, afirma que els suplements d’àcid fòlic -recomanats a les dones embarassades per tal de prevenir defectes en el fetus – semblen tenir conseqüències “addicionals inesperades” en estudis realitzats recentment amb ratolins i nens.

“En el nostre estudi, l’àcid fòlic suplementari en l’última etapa de l’embaràs es va associar amb un augment en el risc d’asma en els nens, però, no hi va haver proves que van suggerir cap efecte advers si els suplements es prenien en etapes prèvies de l’embaràs “, va afegir.

Els resultats de la Universitat de Adelaida s’han publicat a la revista American Journal of Epidemiology.

En l’estudi hi van participar més de 500 dones, la dieta i suplements es van avaluar dues vegades durant l’embaràs per a posteriorment realitzar un seguiment de l’estat d’asma dels seus fills entre els 3 anys i mig i els 5 anys i mig d’edat. Als 3 anys i mig d’edat, es van detectar casos d’asma en el 11,6% dels nens i als 5 anys i mig, un 11,8% dels nens presentava asma. Gairebé un terç d’aquests nens patien asma persistent.

Les actuals recomanacions de salut aconsellen a les dones el consum d’una dosi de 400 micrograms d’àcid fòlic al dia en forma de suplements durant el mes previ a l’embaràs i el primer trimestre d’aquest per reduir el risc de defectes del tub neural en els nens .

“El nostre estudi dóna suport a aquestes recomanacions, atès que no observem cap augment en el risc d’asma si l’àcid fòlic es pren abans de l’embaràs o en les seves primeres etapes”, assenyala el professor Davies. No obstant això, aquestes recomanacions s’haurien d’ampliar per incloure el consell d’evitar utilitzar unes dosis elevades de suplements d’àcid fòlic en l’última etapa de l’embaràs “.

Segons Davies, el seu estudi no va trobar proves que relacionin l’asma amb el folat alimentari, present en els vegetals de fulla verda, algunes fruites i fruits secs. Prop de la meitat de les mares que van participar en l’estudi van prendre un suplement d’àcid fòlic abans de l’embaràs i el 56% va prendre la dosi diària estipulada de 400 micrograms en els primers mesos d’embaràs.

“Aquests resultats mostren que hi ha un període crític potencialment important en el que les dosis de suplements d’àcid fòlic es poden manipular per optimitzar els seus efectes neuroprotectors, sense incrementar el risc d’asma”, va afegir Davies.

asma infantil

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web