Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Sistema endocrí, l’internet del cos.

sistema endocri

Fent un símil, podríem dir que el sistema endocrí és una espècie d’Internet del cos humà. Envia diminuts missatgers que viatgen pel torrent sanguini i són responsables de coses importants que passen en el cos i de com ens sentim.

sistema endocri 01

Per exemple, la quantitat d’estrògens que produeix el sistema endocrí durant tota una vida no supera el pes d’un microxip i, tanmateix, és sorprenent com pot influir en el nostre cos.

El sistema endocrí o sistema hormonal el formen una sèrie de glàndules i uns quants òrgans que produeixen hormones. Les hormones viatgen per la xarxa de venes i vasos sanguinis i regulen i controlen gran part de les funcions corporals, és a dir, indiquen al cos què ha de fer i com s’ha de sentir. Influeixen considerablement en la salut, l’actitud, el creixement, i el desenvolupament, l’energia, la sensació de seguretat i el sentiment de benestar.

Tal com hem dit els òrgans i glàndules d’aquest sistema produeixen, emmagatzemen i secreten hormones; les hormones fabricades s’utilitzen internament en el cos i la seva acció pot tardar en manifestar-se. Totes les hormones produïdes estan interrelacionades. Perquè el procés funcioni de manera adequada necessita glàndules que produeixen les substàncies necessàries, un flux de sang per a transportar les hormones al llocs de recepció i un sistema, regit per l’hipotàlem, per a controlar com es produeixen i utilitzen.

Funcions del sistema endocrí:

Entre les principals funcions trobem:

.- Controlar la intensitat de les funcions químiques a les cèl·lules.

.- Regir el transport de substàncies a través de les membranes de les cèl·lules.

.- Regular l’equilibri (homeostasi) de l’organisme.

.- Fer aparèixer els caràcters sexuals secundàries.

.- Altres aspectes del metabolisme de les cèl·lules, com creixement i secreció.

El sistemes endocrí, nerviós i reproductiu junt amb ronyons, intestins, fetge i el greix ajuden a mantenir i controlar:

.- Els nivells d’energia del cos.

.- La reproducció.

.- El creixement i desenvolupament.

.- Les reaccions a les condicions ambientals

Anatomia del sistema endocrí:

El sistema endocrí està format per les següents glàndules que segreguen els seus productes a la sang:

.- Pineal.

.- Hipotàlem.

.- Hipòfisi.

.- Glàndules hipòfisodependents:
* Glàndula tiroide.
* Ovaris i testicles.

.- Glàndules hipòfisoindependents:
* Glàndula paratiroides.
* Pàncrees.

.- Glàndules exocrines: Sudorípares, sebàcies, lacrimals, pàncrees exocrí, fetge, pròstata, salivals, mamàries.

.- Glàndules suprarenals.

.- Tim (present fins a la pubertat).

El sistema endocrí està íntimament lligat al sistema nerviós, de manera que l’hipòfisi rep estímuls de l’hipotàlem i la medul·la suprarenal del sistema nerviós simpàtic. A aquest sistema se l’anomena sistema neuroendocrí. Fins i tot el sistema immunitari també està relacionat a aquest sistema neuroendocrí a través de múltiples missatgers químics.
Mitjançant el procés químic al qual siguin sotmeses les glàndules endocrines poden efectuar canvis biològics mitjançant diverses accions químiques.

Tots estem familiaritzats, d’una manera o altre, amb la bogeria de les hormones en l’adolescència, la tristesa produïda per la síndrome premenstrual i el malson de la menopausa.

Com tenir cura del sistema endocrí:

Al igual que un jardí necessita abonament, el cos requereix una bona nutrició i un estil de vida saludable. Els set passos per tenir una bona salut hormonal i glandular són:

.- Una dieta saludable: són necessaris uns nutrients específics per a que les hormones estiguin equilibrades i les glàndules funcionin de forma òptima. Cal incloure fruites, vegetals, proteïnes baixes en greix, olis de peix amb alt contingut en omega-3, fruits secs i cereals integrals

.- Exercici regular: l’exercici diari fa que el cos vagi com la seda. N’hi ha prou amb un passeig diari de 30 minuts o un exercici equivalent.

.- Controlar l’estrès: és important descansar bé, relaxar-se i alliberar tensions i emocions negatives. L’exercici, la meditació i les tècniques per pensar en positiu poden ajudar

.- Beure molta aigua: l’aigua és un nutrient essencial. El cos prefereix 8 gots d’aigua al dia (com a mínim), en lloc d’haver de destil·lar d’altres líquids.

.- Mantenir un estil de vida saludable: eliminar mals hàbits com fumar, prendre aliments processats i d’alt índex glucèmic, begudes amb gas o alcohol i cafè en excés.

.- Pensar en positiu: l’actitud mental té una enorme influència sobre la salut, el funcionament del cos i els sentiments.

.- Prendre suplements nutricionals de bona qualitat: de vegades, fins i tot amb una bona dieta, no s’aconsegueix cobrir totes les necessitats del cos amb els aliments, sobre tot si no són ecològics.

sistema endocri 02

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web