Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Síndrome premenstrual.

Es refereix a un ampli rang de símptomes emocionals o físics que típicament es presenten més o menys de 5 a 11 dies abans que una dona comenci el seu cicle menstrual mensual. Els símptomes generalment desapareixen quan la menstruació comença o poc després.

No s’ha identificat una causa exacta de la síndrome premenstrual, però, pot estar relacionat amb factors socials, culturals, biològics i psicològics.
S’estima que la síndrome premenstrual afecta fins al 75% de les dones durant els seus anys fèrtils.
Els símptomes típicament empitjoren a finals dels 30 i 40 anys a mesura que la dona s’aproxima al període de transició a la menopausa.

Factors de risc:

És més freqüent en dones:
.- Entre finals de la dècada dels 20 i principis de la dels 40.
.- Que tinguin almenys un fill.
.- Amb antecedents familiars de depressió greu.
.- Amb antecedents de depressió puerperal o un trastorn anímic afectiu.

Fins el 50 a 60% de les dones que pateixen la síndrome premenstrual sever tenen un trastorn psicològic subjacent (trastorn disfòric premenstrual).

Símptomes:

Un ampli rang de símptomes emocionals o físics han estat associats amb la síndrome premenstrual. Per definició, els símptomes es consideren relacionats amb l’SPM si ocorren durant la segona meitat del cicle menstrual (14 dies o més després del primer dia del període menstrual) i estan absents durant al voltant de 7 dies després que finalitza el període menstrual (durant la primera meitat del cicle menstrual).

Els símptomes més comuns inclouen:
.- Mal de cap.
.- Inflamació dels turmells, peus i mans.
.- Mal d’esquena.
.- Pesadesa o còlics abdominals.
.- Dolor abdominal.
.- Inflor abdominal, sensació de gasos.
.- Espasmes musculars.
.- Sensibilitat i inflor als pits.
.- Augment de pes.
.- Herpes labial recurrent.
.- Brots d’acne.
.- Nàusees.
.- Distensió.
.- Restrenyiment o diarrea.
.- Disminució de la coordinació.
.- Desitjos vehements per determinats aliments.
.- Menor tolerància al soroll i a les llums.
.- Menstruació dolorosa.

Altres símptomes abasten:
.- Ansietat o pànic.
.- Confusió.
.- Dificultat per concentrar-se.
.- Tendència a l’oblit.
.- Capacitat de discerniment deficient.
.- Depressió.
.- Irritabilitat, hostilitat o comportament agressiu.
.- Augment dels sentiments de culpa.
.- Fatiga.
.- Moviments letàrgic, lents i mandrosos.
.- Disminució de la imatge de si mateix.
.- Canvis o pèrdua de l’impuls sexual.
.- Paranoia o augment de les pors.
.- Baixa autoestima.

Diagnòstic:

No hi ha troballes en l’examen físic o proves de laboratori específiques per al diagnòstic de la síndrome premenstrual. És important que es realitzi una història clínica completa, un examen físic (incloent examen pèlvic) i, en alguns casos, una avaluació psicològica per tal descartar altres causes potencials per als símptomes que puguin ser atribuïts a aquesta síndrome.
Un calendari de símptomes pot ajudar les dones a identificar els símptomes més problemàtics i a confirmar-ne el diagnòstic.

Pronòstic:

La majoria de les dones que reben tractament per símptomes específics relacionats amb la síndrome premenstrual aconsegueixen un alleujament considerable.

Complicacions:

Els símptomes de la síndrome premenstrual poden arribar a ser tan greus que li impedeixen a la dona desenvolupar-se normalment.

Les dones amb depressió poden notar un augment en la severitat dels símptomes durant la segona meitat del seu cicle i poden requerir ajustaments relacionats amb els medicaments. La taxa de suïcidis en dones amb depressió és significativament més alta en l’última part del cicle menstrual.

Pautes a seguir que poden ajudar:

.- Practicar exercici físic, si és possible a l’aire lliure, genera endorfines, substàncies amb un marcat efecte euforitzant que ajuda a alliberar tensions, agressivitat, irritabilitat i aixeca l’ànim.

.- Dormir més, ja que durant aquest període es sol estar més cansada.

.- Canvis en la dieta, l’alimentació juga un paper important en el sistema hormonal. En aquests dies cal prendre més carbohidrats: pastes, pa, arròs, cereals integrals, que a més de facilitar la digestió, contenen triptòfan un aminoàcid que ajuda l’organisme a produir serotonina. Si se sent la necessitat de menjar alguna cosa dolça, es pot prendre panses, prunes o una mica de xocolata que és rica en triptòfan que relaxa, redueix l’ansietat i millora l’humor. També s’ha d’incloure fruites fresques sobretot el plàtan i fruits secs com nous i ametlles.

.- Evitar prendre greixos, cafè, begudes amb gas, brioixeria, alcohol i sal.

.- Prendre aliments rics en fibra com fruites, verdures i cereals integrals que eviten el restrenyiment i redueixen els nivells d’estrògens.

.- Beure molta aigua i prendre poca sal, per ajudar a l’organisme en el procés depuratiu a eliminar líquids, ja que en aquest període hi ha una elevada presència d’estrògens a la sang i aquestes hormones tendeixen a retenir líquids sobretot en els turmells, cintura, pits , cames i mans.

.- Prendre un got de llet d’avena calenta ajuda a calmar les molèsties quan no són molt fortes, ja que la calor afavoreix la circulació sanguínia i descongestiona la zona pèlvica. A més la llet d’avena estimula la producció d’endorfines que ajuden a controlar millor el dolor i disminuir les contraccions de l’úter.

Complements dietètics que poden ajudar:

.- El llevat de cervesa és ric en vitamines del grup B, sobretot B6 que incrementa els nivells de progesterona el que permet una major producció de serotonina. També són rics en aquesta vitamina els fruits secs, les verdures de fulla verda i cereals integrals, especialment la civada.

.- La vitamina A alleuja els dolors dels pits, la irritabilitat i la falta de forces.

.- La vitamina E disminueix la majoria dels símptomes de la síndrome premenstrual.

.- El Zinc i el Seleni són dos oligoelements molt importants en les funcions hormonals, alleugen la inflor dels pits.

.- El Manganès i el Cobalt també intervenir en l’equilibri hormonal.

.- El Iode i el Sofre són útils en casos de trastorns menstruals.

.- El Calci i el Magnesi ajuden a relaxar els músculs de l’úter, presos uns dies abans de la regla.

.- L’oli d’onagra, ric en àcid gammalinoleic té propietats antiinflamatòries molt indicades per evitar la retenció de líquids, el mal de pits i les molèsties pròpies de la menstruació. També alleuja els símptomes depressius que solen aparèixer amb la síndrome menstrual.

.- L’oli de germen de blat alleuja la tensió en els pits.

.- L’oli de borratja regula el sistema hormonal, normalitza el cicle menstrual i relaxa l’úter.

Plantes aliades que poden ajudar:

.- Camamilla: alleuja els dolors i combat els espasmes que es produeixen durant la síndrome premenstrual o la menstruació.

.- Milfulles: redueix l’ansietat i la irritabilitat, així com altres efectes secundaris propis de la síndrome premenstrual, com mals de cap, de sinus i inflor de l’abdomen.

.- Absenta (Ajenjo): aquesta planta a més de ser depurativa i disminuir els dolors menstruals, regula els nivells de sucre en la sang, i així calma, la necessitat de prendre dolços, un desig que afecta a moltes dones durant aquest període.

.- Salvia: afavoreix l’equilibri hormonal, per tant ajuda a regular la menstruació, pel que s’aconsella en casos de trastorns de la regla. En tonificar el sistema nerviós, alleuja la irritabilitat, depressió i astènia que pot acompanyar a la síndrome premenstrual.

.- Lavanda: té una acció sedant sobre el sistema nerviós central i estimulant de la menstruació

.- Ortiga: té propietats depuratives i diürètiques que ajuden a disminuir la inflor dels pits, ventre, mans i turmells.

.- Aloc: ajuda a equilibrar el desequilibri hormonal, també disminueix la producció de prolactina i afavoreix l’ovulació en estimular l’hormona LH.

.- Cua de cavall: diürètic i depuratiu, ajuda a eliminar els líquids i residus, que s’acumulen en pits, mans i peus durant la síndrome premenstrual.

.- Melissa: sedant suau, equilibra el sistema nerviós, ajuda a conciliar el son i alleuja els dolors de cap i molèsties de la menstruació.

.- Valeriana: disminueix l’ansietat i la irritabilitat que acompanya a la síndrome premenstrual i ajuda a conciliar el son.

.- Arç groc: reconstitueix i augmenta el to vital, molt indicat en casos d’astènia i cansament durant la síndrome premenstrual o la regla.

.- Fonoll: el seu oli essencial activa la menstruació i alleuja les flatulències i dispèpsies que apareixen durant la síndrome premenstrual o la menstruació.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web