Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Alopècia i nutrició.

De tots és ben coneguda la relació existent entre l’estat de salut i la alimentació. Son molts els estudis científics que fan referència al paral·lelisme entre certs hàbits alimentaris i el desenvolupament de certes patologies. El pèl no es queda al marge i igual que la resta de l’organisme es veurà afectat per les nostres pautes i hàbits alimentaris.

Combatre l’alopècia no és una tasca fàcil i el més normal és que els mètodes emprats només retardin la caiguda, però el cert és que una alimentació sana i equilibrada dia a dia enforteix el cuir cabellut i ajuda molt a que el pèl estigui més sa. Però … quins són els aliments que retarden l’alopècia?

Cada vegada cobra més força el terme «alicament» (contracció de “aliment” i “medicament”) remet al concepte d’aliments que generen efectes sobre la salut més enllà del seu paper fisiològic en l’alimentació, per això és important a l’hora d’iniciar-se en un tractament globalitzat el tenir en compte aquest aspecte de la alimentació i cuidar en la mesura del possible tot allò que pugui resultar perjudicial per a la nostra salut en general i, en aquest cas, per la nostra salut capil·lar més concretament.

Guia Pràctica per pal·liar la caiguda de cabell:

.- La diabetis és una de les causes generalitzades de que el cabell caigui, per tant si el teu pes s’adequa a la teva talla, el teu organisme farà un millor ús de la insulina que generi.

.- Menjar al voltant de 5-6 àpats al dia, esmorzar, dinar, sopar amb un petit snack entre cada menjar.

.- El temps màxim que ha de transcórrer sense ingerir aliment no ha de sobrepassar les 3 hores en cap cas (es tracta de que no hi hagi pics de glucosa, és a dir, equilibri mantingut en el temps, de aquí que sigui adequat una ingesta continuada d’aliments però en petites quantitats).

.- Evitar menjar precuinat i aliments refinats. Com més naturals siguin els aliments seran processats de manera adequada i contribuiran al manteniment continuat dels nivells de glucosa sense fluctuacions importants.

.- Evitar postres, snacks, que continguin sucre refinat com pastissos, galetes, gelats, llaminadures, fruites en almibar i similars.

.- Molt recomanat ingerir fibra soluble que es troba en vegetals, civada, fruites, la qual contribueix a una correcta absorció intestinal de la glucosa de manera contínua i proporcionada.

.- Reduint els nivells de sal que ingerim, reduïm els de glucosa en sang.

.- L’exercici moderat ajuda a disminuir els nivells de glucosa.

.- L’estrès produeix fluctuacions en els nivells de glucosa en sang.

.- -Per assolir l’equilibri en els nivells de glucosa, es recomana prendre en cada àpat 30% proteïnes, 40% carbohidrats, 30% greixos monoinsaturats. (30-40-30).

.- Per observar els beneficis generats per la Teoria de l’Equilibri en els nivells de glucosa cal seguir un planing de dieta durant almenys 2 mesos.

.- Aquesta teoria sobre l’alimentació és eficaç per a uns i absurda per a altres, cadascú ha de reflexionar fins on està disposat a arribar. Jo personalment veig la teoria amb bons ulls.

Que l’alimentació que seguim influeix directament en el nostre organisme, està fora de dubtes (una dieta incorrecta al llarg dels anys pot contribuir juntament amb molts altres factors a l’aparició de diverses malalties).

Aliments per evitar la caiguda del cabell

.- Sal: A menor quantitat de sal menor és la tendència a perdre cabell. El requeriment diari de sal és de 0,2-0,6 g.

.- Iode: A menor quantitat de iode més gran és la tendència a alopècia. Aquest mineral té un cert efecte en el sistema hormonal i per això no s’ha de permetre que disminueixi. Els aliments que aporten major quantitat de iode són les algues, els mariscs i peixos (serà casualitat que els països que en fan gran ingesta com el Japó i Malaysia , tenen baixos índexs d’alopècia?).

.- Greixos: El greix animal de fregits i carns dispara la producció de testosterona. Els asiàtics no patien d’alopècia fins que van començar a canviar els seus hàbits alimentaris per més carn vermella, així doncs cal restringir-la.

.- Àcids grassos essencials: Estudis científics corroboren que aquests olis (oli de llinosa, oli de gira-sol, oli de grosella, oli de soja, oli d’onagra, oli de sèsam) són efectius en el tractament de processos que impliquen regeneració tissular a causa de la seva efectiva acció anti-inflamatòria això si, sense els consegüents efectes secundaris que agents farmacològics de síntesi química solen generar. És suficient una cullerada sopera al dia d’algun dels àcids aquí indicats; Es pot prendre o bé en càpsules o “a pèl” si bé el seu sabor pot resultar una mica desagradable (una altra opció és barrejar-los en amanides …. etc), ingerint una cullerada al dia d’algun d’aquests olis notareu una important millora tant en la textura, densitat i qualitat del pèl i de la pell en no més de 6-8 setmanes. Els àcids grassos essencials fan substàncies que t’ajuden a controlar la pressió, la coagulació de la sang, i les reaccions del teu sistema immune.  Si ets vegetarià, has de menjar aliments com, productes de soja, vegetals de fulles verdes, llegums i nous perquè estiguis segur que tinguis prou àcid gras-omega-3 en la teva dieta. Algunes fonts d’aquests àcids són l’oli de lli, les sardines, el verat …

.- Farines: La patata, la pasta, etc, són convertides en glucosa per l’organisme i després modifiquen els nivells d’insulina que al seu torn estan relacionats amb la testosterona. No menjar patates, pasta i pa ni carbohidrats d’alt índex glucèmic en grans quantitats, ja que ràpidament es transformen en glucosa i immediatament disparen els nivells de insulina S’ha de procurar mantenir aquests aliments sota mínim en la dieta.

.- Alcohol: Amb moderació no és perillós, en excés pot reduir notablement els nivells de Zinc, àcid fòlic, vitamina C i B.

.- Cafè: S’ha de limitar la ingesta de cafeïna. L’ús a llarg termini de cafeïna redueix els nivells de vitamines om la C i B, minerals com el potassi i el zinc la qual cosa no contribueix a nivell hormonal en cap cas de forma beneficiosa ni molt menys, ja que moltes d’aquestes substàncies que suprimeix la cafeïna participen en multitud de reaccions metabòliques necessàries per a l’organisme.

.- Vitamines: Complex de Vitamina B (Àcid pantotènic, Àcid p-aminobenzoic i Àcid Fòlic) és molt important per al cabell (vitamina B6). A més de reconèixer els seus efectes positius per disminuir l’exacerbació de l’alopècia, també es coneixen perquè ajuden a evitar els cabells blancs, fins i tot enfosqueixen els cabells. L’Àcid pantotènic en altes dosis pot tenir un important efecte a nivell de la secreció sebàcia, el problema rau en que la quantitat d’àcid pantotènic que cal ingerir diàriament perquè es produeixi l’efecte antiseborreic és molt elevada (al voltant de 500 mg./dia) per això podria produir problemes de toxicitat renal o hepàtica.

.- Vitamina E: No pot faltar aquesta vitamina, a la qual se li atribueixen tants beneficis positius per a la pell, també és coneguda per ajudar a preservar el cabell.

.- Ginseng: El ginseng és un tipus de adaptogen de la ciència oriental com a suplement energitzant i també se li atribueixen efectes positius en el cabell, s’ha de tractar amb respecte doncs pot produir nerviosisme i taquicàrdia.

.- Soja: En general, ingerir tot tipus d’aliments sobre la base de soja és altament recomanat.

.- Nicotina: Absolutament censurada en qualsevol tractament globalitzat com cal.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web