Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El coenzim Q10 (energia cel·lular i antioxidant).

El coenzim Q10 és un compost biològic que es troba en tots els organismes vius incloent-hi els llevats, les plantes i els animals. L’ésser humà el produeix de manera endògena i el complementa a través de l’alimentació. El Coenzim Q10 és àmpliament utilitzat com a suplement dietètic i dos de les seves principals activitats fisiològiques són: augment de l’activitat mitocondrial per a la síntesi d’ATP i com a antioxidant (és un antioxidant que actua de manera similar a la vitamina E però molt més potent). Això significa que el coenzim Q10 és l’espurna que encén la màquina del cos a través de la producció d’energia a nivell cel·lular.

La presència de coenzim Q10 en el cos és essencial per mantenir la vida, per tant sense una administració adequada d’aquest, l’organisme no pot mantenir els nivells normals d’activitat. El cansament, ja sigui eventual o crònic, és un reflex de que la quantitat de Coenzim Q10 en el nostre cos no és suficient.

El Coenzim Q10 és un estimulant immunològic, augmenta la circulació, és benèfic per al sistema cardiovascular, protegeix l’organisme de l’atac dels radicals lliures i pot ajudar a millorar els resultats dels que es troben en règim de control de pes, entre molts altres beneficis . Els esportistes poden prendre aquest nutrient per millorar el seu acompliment muscular i reduir els nivells d’estrès que els provoca l’intens treball físic.

Tot i que els suplements de coenzim Q10 han estat consumits per milions de persones des de fa trenta anys, el seu ús a nivell massiu és recent pel fet que els experiments realitzats han comprovat que aporta infinitat de beneficis a l’ésser humà sense efectes adversos, ja que el coenzim Q10 és reconegut pel nostre organisme com una cosa essencial per a la seva existència.

Els nivells de coenzim Q10 en el cos poden disminuir a causa de diversos factors com són: incapacitat de l’organisme per produir-ne quantitats adequades, insuficiència de coenzim Q10 en la dieta o l’efecte de diversos factors externs com l’estrès o alguna malaltia. Les persones amb problemes cardíacs, gingivitis, hipertensió, distròfia muscular, diabetis i fins i tot la SIDA presenten baixos nivells de Coenzim Q10 en el seu organisme.

En els centres de nutrició i farmàcies especialitzades s’ofereixen molts tipus d’aquest coenzim que són obtinguts de diverses fonts i procediments de el·laboració. Les més comercials són les obtingudes mitjançant procediments químics o per mitjans enzimàtics. Són aquestes últimes les de millor qualitat, major puresa i compatibilitat amb la que produïm de manera endògena.
El coenzim Q10 té la possibilitat d’estar barrejada amb un Isòmer de la mateixa substància (un isòmer és una molècula amb la mateixa fórmula però amb una estructura en posició diferent que li confereix diferents propietats). El Isòmer Q10 no ha estat estudiat a profunditat, però s’ha trobat que pot ser nociu i no es recomana el seu consum.

Nombrosos estudis dirigits per Kaneko Corporation d’Osaka, Japó han comprovat que la coenzim Q10 té valor significatiu per a prevenir o donar suport al tractament de les següents malalties:

.- Malalties cardíaques: l’ús de coenzim Q10 abans d’una cirurgia de cor, protegeix el múscul cardíac i millora el temps de recuperació. En pacients amb angina de pit, prenent 150 mg. per dia, es reporta que poden exercitar-se moderadament sense problemes. Les propietats com a antioxidant del coenzim Q10 poden ajudar a combatre el desenvolupament d’aterosclerosi, també s’ha vist que en prendre coenzim Q10 es disminueix la arítmia, especialment en aquells que han passat per una cirurgia de cor.

.- Pressió alta: El coenzim Q10 modula la pressió arterial per la reducció a la resistència del flux sanguini. Diferents estudis han demostrat que en prendre suplements de Coenzim Q10 per diversos mesos disminueix significativament la pressió arterial, prop de 10 mmHg en persones amb hipertensió.

.- Càncer: Diversos estudis han demostrat que en les persones amb càncer els nivells de coenzim Q10 són molt més baixos que en persones que no el pateixen. Molts pacients amb càncer prenen medicaments que desenvolupen cardiopaties, però l’addició de coenzim Q10 durant l’aplicació de les seves teràpies protegeix el múscul cardíac contra la citotoxicitat i malalties per adriomicina.

.- VIH: Ara el coenzim Q10 és considerat per ser utilitzat en infeccions oportunistes i altres símptomes clínics indesitjables associats amb el VIH.

.- Distròfia muscular: s’ha observat que persones que pateixen de distròfia muscular també tenen deficiència de coenzim Q10. Es van fer proves doble cec en persones amb distròfia muscular utilitzant coenzim Q10 i s’han tingut bons resultats.

.- Esclerosi múltiple i malaltia de Parkinson: El coenzim Q10 ajuda a restaurar la funció normal de la mitocòndria i reduir els radicals lliures en el cervell, el que ens indica que pot ser efectiu per evitar que aquestes malalties segueixin progressant.

.- Malaltia periodontal: Es tracta d’un conjunt de trastorns progressius que afecten les genives i les estructures que mantenen fixes les dents, incloent-hi l’os, si no es tracta es formen buits entre l’arrel de la dent i la geniva. Això produeix un afluixament de les dents i, amb el temps el deteriorament de l’os. La causa base és: la mala higiene bucal, és a dir, no rentar-se les dents, o que no es netegen correctament les dents. Les persones que pateixen d’aquesta malaltia han mostrat tenir baixos nivells de coenzim Q10, per això és considerada en el tractament de la malaltia peridontal.

.- Colesterol: Diversos estudis mostren que les estatines bloquegen el colesterol però col·lateralment bloquegen també la producció de coenzim Q10. Les persones en prendre estatines poden patir de baixos nivells de coenzim Q10. L’ús combinat d’estatines i coenzim Q10, pot prevenir l’esgotament d’aquesta última i d’aquesta manera minimitzar el risc de disfunció cardíaca induïda per estatines, disfunció del fetge, debilitat muscular i cardiomiopatia.
Algunes persones que prenen estatines desenvolupen una síndrome de miàlgies sense evidència en sang de dany muscular. S’ha trobat que les persones que prenen pretractament amb coenzim Q10 per un mes (100 a 200 mg diàriament) i a més disminueixen la seva dosi d’estatines no presenten miàlgies recurrents.

El coenzim Q10 és una substància que realment ens proporciona grans beneficis i no ha de ser confosa amb un producte ¨miracle¨, no en va és un dels suplements alimentaris de major venda a nivell mundial.

Finalment comentar-vos que hi ha molts productes que contenen aquest suplement alimentari amb dosificacions de 30 mg, 50 mg, 60 mg, 100 mg, 150 mg i 200 mg per càpsula. La dosi diària recomanada és variable i dependrà de l’objectiu que persegueixi al consumidor: Si busqueu una dosi de manteniment o preventiva es recomana consumir de 50 a 100 mg al dia, si el que requereix és una dosi rehabilitatoria, o pateix d’alguna malaltia recomanem de 150 a 300 mg al dia.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web