Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Aigua, amb gas o sense gas?

En molts països europeus gairebé el 100% de l’aigua que es consumeix, excepte l’aigua de l’aixeta, és aigua amb gas. Al nostre país aquest tipus d’aigua ni tan sols representa un 10% del consum total. Normalment els àpats s’acompanyen amb aigua sense gas, cervesa, refrescos o vi, que en algun cas se li afegeix gasosa. L’aigua amb gas té àcid carbònic, una substància que estimula la secreció de sucs gàstrics i facilita les digestions.

Les propietats de l’aigua:

En les persones adultes el cos humà està format en un 60% per aigua, per la qual cosa aquesta, amb o sense gas, constitueix un element indispensable per a la vida.
L’organisme pot sobreviure diversos dies sense ingerir aliments, però, la supervivència no és possible sense aigua. Aquesta és indispensable perquè es puguin dur a terme diferents processos fisiològics i per mantenir la temperatura corporal, a més d’actuar com a mitjà de transport dels nutrients. És un component que és present en tots els teixits del cos i un element essencial per al bon funcionament de l’aparell circulatori.

En general, s’aconsella que el consum d’aigua sigui d’uns vuit gots al dia, que equival a un litre i mig de líquid, tenint en compte que hi ha diferents situacions en les que els requeriments són més grans. En els mesos de calor és important que la ingesta d’aigua augmenti per mantenir una correcta hidratació, sobretot en nens i ancians ja que són més sensibles als cops de calor, així com en els esportistes a causa de la quantitat de líquid que perden durant l’exercici per mitjà de la suor.

Pros i contres de l’aigua amb gas

L’aigua amb gas és una aigua que conté àcid carbònic dissolt en ella. Aquest tipus d’aigua es caracteritza pel seu sabor lleugerament amarg i per les bombolles que desprenen a causa de la presència de l’àcid carbònic. Per aquesta raó les propietats organolèptiques tan característiques que aquesta beguda té representen un dels motius del seu consum. A més, l’aigua amb gas té moltes altres qualitats gràcies a l’àcid carbònic, ja que aquesta substància estimula la secreció dels sucs gàstrics per la qual cosa facilita les digestions, una cosa molt beneficiosa per als qui pateixen dispèpsia o digestions pesades. No obstant això, els que presenten problemes de aerofàgia o meteorisme han d’evitar el consumir aquest tipus d’aigua, així com qualsevol altra beguda gasosa, ja que totes elles empitjoren els molestos símptomes (gasos, dolor gastrointestinal, inflor abdominal …).

Hi ha la creença que l’aigua amb gas és una beguda amb calories i per tant no està indicada per a persones amb excés de pes. La realitat és que l’aigua amb gas o sense gas no aporta cap caloria, de manera que qualsevol dels dos tipus d’aigua es pot consumir sense problema en cas de sobrepès o obesitat. No s’ha de confondre l’aigua amb gas amb altres begudes de aparença similar com la tònica, la gasosa edulcorada, etc.

Els nens que prenen habitualment begudes carbonatades tenen més possibilitats de patir mancances nutricionals, segons un treball publicat en els Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.

Els autors, del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties d’Atlanta (EUA), van analitzar les dades de més de 4.000 nens d’entre 2 i 17 anys i van observar que els menors que prenien grans quantitats d’aquests productes tenien major incidència de manca de calci, magnesi i vitamines A i C, entre d’altres.

Les begudes amb gas han desplaçat a altres més sanes, com la llet i els sucs. De fet, bona part d’aquest sector de la població no pren les quantitats necessàries de minerals i vitamines. «Substituir un got d’aquestes begudes per altres alternatives més saludables seria molt beneficiós per a la dieta dels xavals», han explicat els investigadors.

De fet no hem d’oblidar mai que l’aigua a més de rehidratar-nos fa una funció molt important i és que neteja els òrgans, aquesta funció no la fan ni els sucs de fruita, ni els refrescos, ni els brous, ni les infusions, ni ……, solament la fa l’aigua. Per això és tant important beure aigua.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web