Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La hipertensió arterial.

La hipertensió arterial és coneguda com “Mort silenciosa”, pel fet que no dóna símptomes fins que es complica. És la major causa de mort relacionada amb els  nomenats “atacs de cor” i el vessament o accident vascular en el cervell.

Quan el cor envia sang cap a les artèries, la pressió de la sang fa força (empeny) en contra de la paret dels vasos sanguinis, en les persones que pateixen d’hipertensió la pressió és anormalment alta.

La pressió arterial mesura:

.- La pressió sistòlica que és la pressió exercida quan el cor batega, que força la sang dins dels vasos, aquesta és la pressió més alta.

.- La pressió diastòlica que és la que s’obté quan el cor descansa entre cada palpitació, aquesta és la pressió més baixa.

Les pressions es mesuren en mil·límetres de mercuri (mmHg), el normal és al voltant de 120/80. La lectura de la pressió arterial normal en un adult varia de 100/60 fins 140/90, mentre una lectura de 140/90 a 160/95 indica pressió arterial en el límit. Qualsevol pressió més gran de 180/115 és severa.

Signes i símptomes:

.- Mal de cap.

.- Sudoracions.

.- Pols ràpid.

.- Respiració curta.

.- Mareig.

.- Alteracions visuals.

.- So de brunzit a les orelles.

.- Rubor facial.

.- Taques en els ulls com a objectes foscos volants.

Causes:

.- Primàries: Quan la pressió alta es desenvolupa sense cap altra patologia de base, és a dir de causa desconeguda “idiopàtica”.

.- Secundaries: Quan la pressió arterial s’eleva a causa de l’existència d’una altra malaltia, com ara: Anormalitats hormonals (feocromocitoma, hiperaldosteronisme, síndrome de Cushing). Malalties renals (pielonefritis, estenosi de l’artèria renal, síndrome. nefrític). Malalties cardiovasculars (coartació de l’aorta). Drogues (anticonceptius orals, cocaïna, alcoholisme). Pre-eclàmpsia (és una complicació mèdica de l’embaràs també anomenada toxèmia de l’embaràs o hipertensió induïda del embaràs i associada a elevats nivells de proteïna en l’orina).

Factors de risc:

.- Obesitat.

.- Tabac.

.- Estrès.

.- Antecedents familiars.

.- Consum de drogues i alcohol.

Recomanacions generals:

.- Si teniu sobrepès consulteu amb el vostre naturòpata sobre un programa de dieta (hàbits alimentaris) i exercicis.

.- Eviteu l’estrès tant com sigui possible, considereu el fet d’aprendre tècniques de relaxació o ioga.

.- Assegureu-vos de dormir i descansar prou.

.- Feu-se una revisió de la pressió arterial cada quatre o sis mesos. La pressió arterial sovint no mostra símptomes, és important la revisió de la pressió arterial per un professional, especialment si esteu en una categoria d’alt risc.

.- Si esteu embarassada, ha de tenir la pressió arterial freqüentment controlada. La hipertensió no tractada durant l’embaràs pot progressar de sobte i passar a ser una seriosa amenaça per a la mare i el nen.

Recomanacions alimentàries:

.- És important una dieta saludable alta en fibra. Els aliments alts en fibra inclouen grans sencers, fesols, fruites i vegetals .

.- La ceba i l’all contenen components que ajuden a baixar la pressió arterial, i a baixar els nivells de colesterol. Utilitzeu-los sovint en el vostres àpats.

.- Eviteu els greixos saturats i hidrogenats (es troben en les margarines i la majoria dels aliments processats).

.- El consum excessiu de sal ha estat per molt de temps relacionat amb la hipertensió, perquè la sal conté sodi, la qual causa facilita la retenció de fluids en el cos. És sabut que els aliments processats de menjar ràpid contenen quantitats alarmants de sodi.

.- Utilitzeu herbes en comptes de sal per assaonar els aliments; l’all, la ceba i el julivert són bons (hi ha una sal que es diu Herbamare i és sal d’herbes).

.- El consum de cafeïna pot contribuir a una pressió sanguínia elevada. Limiteu el consum de begudes que en continguin, aquestes inclouen cafè, te negre, “coles” i algunes “sodes”.

.- Si consumiu alcohol, feu-ho amb moderació, no més d’una copa al dia, o eviteu-lo per complet. La pressió arterial alta ha estat relacionada amb el consum excessiu d’alcohol.

.- Mengeu a plenitud pomes, api, pèsols, espàrrecs, plàtans, bolets, bròquil, col, meló, toronja, albergínia, prunes, panses, patata i tots els vegetals de fulles verdes.

.- Beveu aigua pura o de manantial.

.- Eviteu el greix animal: cansalada, carn de be, de porc, fetge de pollastre, les carns fumades i processades són prohibides. Només són acceptables les carns blanques a la graella o a la planxa, com el pollastre, el gall d’indi i el peix sense pell (poden ser consumits amb moderació). Obtingueu millor les proteïnes del tofu, del seitan o del tempeh.

.- Eviteu els formatges curats, així com els vins i el iogurt. Eviteu també la xocolata.

.- Prepareu-vos els sucs: de pastanaga, d’espinac, de nap, de canonges, ……. Prepareu-los amb una liquadora, es recomana ingerir-ne una o dues vegades al dia

Recomanacions ambientals:

.- No fumeu i eviteu els fumadors. La nicotina causa constricció dels vasos sanguinis, provocant un augment de la pressió arterial.

.- Feu regularment exercicis de suaus a moderats. Tingueu cura de no excedir-vos, especialment en un clima calent i humit.

.- Intenteu fer caminades a l’aire lliure, preneu-se uns 15 o 20 minuts cada dia per a això .

.- Agafeu-vos unes merescudes vacances, preferentment en llocs apartats de la ciutat com el camp o la platja .

.- Allunyeu-vos dels ambients contaminats i / o amb molt de soroll.

Banys i aromateràpia:

.- Els olis essencials de lavanda i neroli tenen propietats calmants que redueixen l’estrès. Utilitzeu-ne qualsevol d’ells, individual o combinats, afegiu-lo a l’aigua del bany o a l’oli de massatge, o simplement inhaleu-les de l’ampolla.

.- Pot ser que no sigui possible prevenir la pressió arterial alta. No obstant això en pot minimitzar els seus riscos, fent un estil de vida intel·ligent que inclogui una dieta saludable i nutricionalment completa, exercicis diaris; evitant l’estrès i el consum excessiu de begudes alcohòliques i tabac. Preneu-se la pressió arterial periòdicament sobretot si esteu per sobre dels 30 anys, d’aquesta manera si desenvolupeu hipertensió, podreu començar un tractament a temps.

Recomanacions de suplement nutricionals:

Composor 9 (grataegus complex), Natusor 6 (tensió A), Càpsules 21-C (Espino blanco, abedul, olivera), Melasor 8, Naturcitina, Onasor, o Bonalín. Tots els suplements són se Soria Natural.

6 comentaris per a

La hipertensió arterial.

  • francisca sanz labios |

    Decis que para la hipertension el yogurt no va bien,pero os referis a todo tipo de yogurt?.os lo comento si en ellos tambien se incluyen los de soja.

  • Angel Perera |

    Hola Francisca,
    Me refiero a los yogures clásicos de leche animal, por el tema de las grasas animales. Los de soja aquí no se incluyen.
    Espero haberte ayudado.
    Saludos, un abrazo i dos besos.
    Àngel

  • Mª Angels Reverter Corominas |

    i el iogur desnatat?

  • Angel Perera |

    Mª Àngels,
    El iogurt desnatat, en principi, no implica problema. Sempre amb moderació i sentit comú, però.
    Salut i una abraçada molt forta.
    Àngel

  • Mª Angels Reverter Corominas |

    Moltes gràcies
    Una abraçada

    Mª Angels

  • pepita Brossa Rovira |

    es pot pendre ROOIBOS el mati te amb llimona
    moltes gracias Pepita

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web