Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Tractament natural de la sunusitis.

La sinusitis crònica, generalment provocada per les al·lèrgies, afecta gairebé 35 milions de persones. La sinusitis afecta nens i adults entorpint la respiració fluida i generant dolors aguts i embotiment, alhora que és la causa més comuna -després de la infecció de vies urinàries- de la febre d’origen desconegut. Tot i que des de l’arribada dels antibiòtics les complicacions de la sinusitis són poc freqüents, sempre és recomanable el tractament sense demores.

Sinusitis: Definició

La sinusitis és un procés infecciós que es desenvolupa en els sins paranasals, produïda per bacteris, virus, fongs o diverses reaccions al·lèrgiques.
Els sins paranasals són buits localitzats en els ossos facials i situats al voltant de les fosses nasals, amb les quals estan en comunicació a través d’uns orificis anomenats meats nasals. Els meats permeten ventilar i mantenir en el seu interior una pressió semblant a l’atmosfèrica.
Aquestes cavitats estan recobertes en el seu interior per una mucosa de tipus respiratori amb cèl·lules ciliades que, a manera d’escombretes, fan la neteja de la mucosa i drenen les fosses nasals. Si aquesta neteja falla per obstrucció dels orificis que els uneixen amb les fosses nasals -els meats- o perquè les cèl·lules ciliades no funcionen bé, es pot produir la infecció del moc acumulat o una infecció propera pot propagar a l’interior dels sins, el que provoca la sinusitis
La sinusitis pot afectar un o diversos sins, encara que en nadons nounats es dóna en l’únic que tenen desenvolupat, el etmoïdal, i per sobre dels 3-4 anys en el maxil·lar. L’habitual és la infecció d’un sol si, però també es pot donar la poli-sinusitis (diversos sins afectats) i la pan-sinusitis (tots ells).

Sinusitis: Classificació

Les sinusitis es classifiquen d’acord a la presència i durada dels símptomes en:

.- Sinusitis aguda: Menor o igual a quatre setmanes. Existeix resolució completa amb tractament adequat.
.- Sinusitis sub-aguda: Dura entre quatre i dotze setmanes. Existeix resolució completa amb tractament adequat.
.- Sinusitis aguda recurrent: Quatre o més episodis l’any i l’episodi dura entre 7 i 10 dies. Presenta resolució completa dels símptomes entre els episodis.
.- Sinusitis crònica: És aquella que dura més enllà de 12 setmanes.
.- Intensificacions agudes de la sinusitis crònica: En pacients amb sinusitis crònica es presenten empitjoraments sobtats de la seva sinusitis tornant a l’estat basal després del tractament.

Sinusitis: Causes

De vegades, la infecció dels sins paranasals es produeix després d’una infecció respiratòria alta o d’un refredat comú. La infecció respiratòria alta causa la inflamació de les fosses nasals que pot portar a l’obstrucció de les obertures dels sins paranasals, la qual cosa pot portar al seu torn a la infecció. Una malaltia al·lèrgica també pot portar a la sinusitis a causa de la inflor del teixit del nas i l’augment de la producció de moc. Hi ha altres condicions de salut que poden bloquejar el flux normal de secrecions dels sins paranasals i portar a una sinusitis. Entre elles s’inclouen les següents:

.- Anomalies en l’estructura del nas.
.- Augment de mida de les adenoides.
.- El busseig i la natació.
.- Les infeccions de les dents.
.- Els traumatismes al nas.
.-Objectes estranys que estan encallats al nas.

Tractaments naturals per a la sinusitis:

1.- Un remei casolà consisteix en l’elaboració d’un cataplasma de berbena la qual té un gran poder descongestionant per a aquelles persones que pateixen de sinusitis. Els ingredients d’aquesta cataplasma són 2 cullerades de berbena seca, un rajolí d’oli d’oliva i 2 clares d’ou. Es posa la berbena a la paella i quan comenci a desprendre olor es tanca el foc -quasi immediat-, se li afegeix l’oli i les clares d’ou batudes. L’emulsió resultant és la que es posa sobre una gasa, amb compte perquè és molt líquida. Aquesta s’aplica sobre els sins nasals i els pòmuls i es deixa posada durant 10 minuts perquè actuï.

2.- Un altre remei tradicional consisteix en l’ús de la solució de sal, oli i essència de lavanda per a combatre la mucositat provocada per la sinusitis i la rinitis. Per a això es requereix 2 cullerades d’aigua, 1 mica de sal marina, 3 gotes d’oli d’oliva i 3 gotes d’essència de lavanda. Tots els ingredients han de ser barrejats i posats al foc. A la que trenqui el bull, es retira i es deixa reposar fins que estigui fresc. Després s’aplica 2 o 3 gotes en les fosses nasals, dues o tres vegades al dia.

3.- És molt popular fer servir també només aigua marina (sense els altres elements descrits en el remei anterior) per via nasal per descongestionar la sinusitis. Aquesta es pot comprar a les dietètiques (de la firma Quinton), però també es pot elaborar a casa amb un got d’aigua calenta i una cullerada de sal marina. Aquesta es dilueix en un cassó amb aigua calenta Després quan es refreda, s’aplica amb un comptagotes dues o tres gotes pel nas inspirant amb força. Aquest procés s’ha d’aplicar dues vegades al dia

4.- Un altre remei tradicional per combatre la sinusitis és la inhalació del vapor durant cinc minuts cada hora. Si feu bafs, no sortiu al carrer de seguida doncs el vapor es refreda dins els pulmons i hi ha risc de refredar-se. Espereu 1/2 hora.

5.- Per combatre la sinusitis, s’aconsella també menjar molts alls en el menjar.

6.- Mastegar un trosset de bresca de mel. Seguiu mastegant com a mínim 10 minuts després encara que hagi perdut el seu sabor

7.-  Menjar pastanaga. Crua o en suc, ja que pel seu contingut en carotè, enforteix les mucoses i augmenta les defenses.

8.- Fer inhalacions dels vapors de berbena i aplicar també compreses calentes d’aquesta planta sobre la cara, ja que actua com a antiinflamatori.

9.- Aplicar moxibustió en el punt que hi ha entre mig de les celles.

Sinusitis: Algunes recomanacions:

.- Evitar els perfums i l’oli perfumat dels cabells els quals poden aguditzar la sinusitis.
.- Practicar inhalacions d’eucaliptus i farigola per un espai de 10 a 15 minuts a una temperatura moderada.
.- Aplicar gotes de llimona en les fosses nasals, al anar a dormir i al aixecar-se.
.- Evitar el fum del tabac.
.- Utilitza vaporitzador per facilitar la respiració i aclarir les secrecions.
.- Examinar regularment les dents, ja que qualsevol infecció a la boca es pod fàcilment escampar cap als sins.
.- Friccionar els sins irritats per aportar-hi un subministrament de sang fresca a la zona i amb això obtindre alleujament.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web