Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Dia mundial de la diabetis -i l’estèvia-.

Ahir, 14 de novembre es va celebrar el Dia Mundial de la Diabetis, una data que hem de marcar en el calendari per a conscienciar a tothom de l’abast de la malaltia i de la importància de la seva prevenció, que es basa sobretot en la modificació de els estils de vida i més concretament en la dieta. Per això avui us vull tornar a parlar de l’estèvia.

Què és l’estèvia?

L’estèvia és una planta fàcil de conrear, que es pot tenir a la terrassa o jardí. Prendre cada dia una o dues de les seves fulles, fresques o seques, ajuda a tenir millor salut, cura o regula la diabetis, millora l’ansietat, la circulació …

L’estèvia (Stevia Rebaudiana Bertoni) és un endolcidor natural alternatiu al sucre i als edulcorants artificials obtingut a partir d’un arbust originari del Paraguai i Brasil. Ha estat usat des de molt temps, com endolcidor, pels indis guaranís i que en països com Japó, avui dia, suposa el 41% dels endolcidors consumits.

Les fulles de la planta són 30 vegades més dolces que el sucre i l’extracte unes 300 vegades més.

No afecta els nivells de sucre sanguini, per contra, estudis han demostrat la seva propietat hipoglucèmica, millora la tolerància a la glucosa i és per això que és recomanat per als pacients diabètics.

L’estèvia és important per a la gent que desitja perdre pes, no només perquè els ajudarà a disminuir la ingesta de calories, sinó perquè redueix els desitjos o la necessitat d’estar menjant dolços.

A l’estèvia també se li confereixen propietats per al control de la pressió arterial, ja que té efecte vasodilatador, diürètic i cardiotònic (regula la pressió i els batecs del cor).

Es pot dissoldre la pols en aigua i després usar-la per gotes o cullerades o culleradetes.

Es pot utilitzar en tot, com en els cereals, productes fornejats, galetes, refrescos, en la preparació de qualsevol aliment.

L’estèvia es troba a les botigues de productes naturals en forma de comprimits, d’extracte líquid,  d’extracte pols,  o en la seva forma natural.

La seva importància en el tractament de la Diabetis

Segons un informe de l’Institut Internacional de Diabetis, publicat a Hèlsinki, aquesta malaltia afecta uns 135 milions de persones al món, amb una predicció de 300 milions per l’any 2025 realitzada per l’Organització Mundial de la Salut. La diabetis, causa la mort de 3 milions de persones per any, convertint-se en epidèmia en alguns països on és la causa principal de morts. També sabem que produeix trastorns de l’erecció.

L’Institut assenyala que, el tractament amb medicaments, ha canviat molt poc el panorama, des del desenvolupament de les injeccions d’insulina en el 1921. Apunten, en canvi, a modificar l’estil de vida de les persones, amb un èmfasi renovat en l’exercici físic i la dieta saludable.

Les propietats principals de l’estèvia són:

.- Té 0 calories a dir és totalment acalòrica.
.- L’estèvia és ideal per als diabètics ja que regula els nivells de glucosa a la sang. En alguns països fins i tot s’utilitza com a tractament per a millorar la diabetis ja que sembla regular els nivells d’insulina.
.- Molt aconsellable per perdre pes ja que redueix l’ansietat pel menjar (prendre’n de 10 a 15 gotes 20 minuts abans dels menjars) i en regular la insulina el cos emmagatzema menys greixos.
.- L’estèvia disminueix també el desig o apetència per prendre dolços i greixos.
.- Realça l’aroma de les infusions o aliments on es afegida.
.- Retarda l’aparició de la placa de càries (per això s’usa també per fer glopeigs bucals i com a component de la pasta de dents) S’en poden afegir unes gotetes a les pasta de les dents.
.- L’estèvia és un hipotensor suau (baixa la pressió arterial que estigui massa alta)
.- És suaument diürètica.
.- Millora les funcions gastrointestinals.
.- Pot ajudar en la desintoxicació del tabac i l’alcohol, ja que el te d’estèvia redueix el desig cap a aquests dos tòxics.
.- Preveu i inhibeix la reproducció de bacteris, fongs, i organismes infecciosos. Millora la resistència davant refredats i grips.

Informació nutricional de l’estèvia:

Les fulles seques de stevia contenen aproximadament un 42% de substàncies hidrosolubles (per això endolceix més barrejada amb líquids).
El principi actiu més important és el estèvia. A més conté proteïnes, fibra, ferro, fòsfor, calci, potassi, zinc, rutina, vitamina A i C.

Pera a més informació:

.- L’estèvia, la planta dels diabètics i d’altri.

.- Bloc d’en Josep Pàmies.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web