Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Autoexamen dels pits.

L’examen dels pits amb regularitat et pot salvar la vida. Crec que ajuda a saber quina és la teva normalitat, doncs entendràs als teus pits millor, com es senten, quina forma tenen i a que s’assemblen. En saber això, vol dir que podràs notar canvis en els pits abans -si n’hi han- i d’aquesta manera tindràs més temps per obtenir l’ajuda que necessites, si cal.

És només una qüestió de deixar anar el temor que tan sovint les dones senten, moltes de vosaltres heu tingut aquesta experiència. Iniciar un nou hàbit, és com qualsevol altra cosa a la vida. S’ha de fer de manera regular per convertir-se en un comportament natural per a vosaltres, i per tant part de la vostra rutina mensual per sempre.

L’examen Visual de les mames:

Et poses dreta davant del mirall, amb els braços deixats anar als costats. Fes una bona ullada als teus pits. Notes, qualsevol irregularitat superficial? S’assemblen, són similars? N’hi ha un de més gran que l’altre?  Es veuen tersos encara? Visualitzes qualsevol secreció? Fixa’t en les aureoles, són del mateix color?

Ara posa els braços cap amunt, girant-te per veure tota la mama. Veus algun tipus d’arrugues? Visualitzes alguna erupció de a la pell? Torna a fer una bona ullada des d’aquesta perspectiva.

Col·loca les mans sobre els malucs i inclina’t cap avall lentament. Veus alguna esquerda? Pren-te el temps necessari per veure si tenen un aspecte correcte des d’aquest angle.

Després ve l’Examen vertical “l’autoexamen de mama”:

Quan comencis l’examen dels pits de peu, col·loca el braç esquerre a la part posterior del teu cap. En aquest cas has d’utilitzar les tres puntes dels dits de la mà dreta per buscar nòduls, grumolls, enquistaments, bonys, …….. El tipus de moviment que has d’utilitzar és un massatge circular, utilitzant les polpes dels dits, amb mitja i forta pressió. És una bona idea fer els moviments circulars en diferents cercles de grandària, des de petits a grans, i a tot arreu.

És important fer la zona circumdant de la mama, incloent el sota del pit, els costats del pit i el centre del pit. La zona lateral de la mama, que condueix a l’aixella, també ha de ser comprovada a fons.

No vulguis perdre cap part del teu pit i considera la necessitat de fer l’examen amb un patró de tipus quadrícula. Quan tens el braç darrere del cap i amb les puntes dels dits et fas un massatge amb moviments circulars, mentalment has de subdividir el pit en una xarxa tipus quadrícula això t’ajudarà a no deixar-te cap racó per examinar-te.

Falques o cunyes,

Pots dividir visualment els teus pits en seccions, o falques. Imagina que els teus pits són un pastís, i divideix el pastís en sectors. Has de fer tota una part del pastís, abans de passar a la part següent.

Per fer l’examen del pit, pots començar en una àrea de la mama en particular, amb el braç esquerre darrere del cap i amb les tres puntes dels dits de la mà dreta, fent els moviments circulars. Recorda que has de variar la mida dels teus moviments i també la pressió. Quan hagis acabat amb aquesta zona, passa a la següent secció. Continua fins que tots els llocs de la mama i els seus voltants hagin estat examinats.

Circular tipus espiral,

Algunes dones utilitzen un estil circular a partir del mugró, donant voltes i voltes al pit, amb el cercle cada vegada més ampli dibuixant una espiral, fins que tota l’àrea ha estat examinada. N’hi han que troben aquest model difícil perquè perden la pista d’on han estat – potser jo estava marejat!

Zig Zag o forma d’estrella,

Pot ser és més avorrit, però algunes em comenten que els hi agrada molt més aquest estil. Posen els tres dits al centre del pit i van recorrent la seva mama cap costat, i després una altra vegada, al centre, com si dibuixessin uns raigs de roda de bicicleta o una estrella de mar. Quan hagis completat una banda, després es repeteix en l’altre.

Mugrons i aixelles

Part del examen compren la comprovació dels teus mugrons. Perdoneu l’expressió, però és una una bona idea esprémer el mugró com a part del autoexamen de mames, per veure si té algun tipus de secreció. Comproveu si hi ha alguna erupció cutània, si està sencer o partit,si hi ha algun bony, o qualsevol cosa que puguis pensar inusual.

Mentre que encara estas d’en peus, t’examines l’aixella. Aquí és on hi han els ganglis limfàtics. Pots ser sensible als nòduls limfàtics inflamats, però no t’espantis. Això no vol dir que tinguis càncer de mama. Pots tenir inflamació dels ganglis limfàtics, per moltes raons. La muntanya russa hormonal del cicle, o quan no et trobis bé, pot ser suficient perquè els ganglis limfàtics es trobin tendres -inflamats i tous-. En general és temporal.

El següent pas és l’autoexamen horitzontal:

Bé, has fet la teva observació visual dels pits i has completat un examen de les mames de peu. Com et sents? Has fet bé en arribar a aquest punt. Està gairebé acabant. Tot el que has de fer és repetir l’examen estirada al llit.

Hi ha diversos parers en fer l’examen de les mames tant de peu com ajaguda. Jo, per exemple, crec que és un doble control. He sentit històries de dones que van trobar en la posició d’en peus un bony al pit, però no el van poder trobar que estaven estirades, i viceversa. Tendeixo a pensar que estas augmentant les possibilitats de trobar un bony al pit, si ho fas de peu, i estirada. Una vegada que et sentis més còmodes i familiaritzada amb la rutina, ho faras molt més ràpid.

Així doncs, anem a revisar l’examen dels teus pits:

.- Atura’t davant del mirall, braços als costats
.- Allà dreta, posar els braços cap amunt, mirant al mirall.
.- Mans als malucs mirant al mirall.
.- Un dels teus braços sobre el cap.
.- Utilitza les tres puntes dels dits de la mà oposada.
.- Fer circular els moviments de massatge.
.- Aplica una pressió diferent, lleugera, mitja i ferma.
.- Fer diferents moviments circulars de la mida de massatge, de menor a major.
.- Treballar tota la zona com en una quadrícula.
.- Els voltants de la mama.
.- Revisa l’àrea que condueix fins a l’aixella.
.- S’examina bé i detingudament l’aixella.
.- Prémer el mugró.
.- Examina el mugró.
.- Pots fer un examen de mama quan vagis a dormir, repetint el procés anterior.

Quan fer autoexamen de mames?

El millor moment per fer un autoexamen de mames és la setmana després del teu període. Per què? Durant el període previ a la menstruació, a causa de canvis hormonals, les mames poden ser molt sensible. Jo no en tinc i per tant no ho he experimentat! Però la majoria de dones amb que hi parlat, semblen tenir aquest problema. El dolor en els pits és un problema comú per a les dones de tot el món. A causa de la sensibilitat en els pits per qüestió del cicle, l’última cosa que volen fer en aquesta època, és un autoexamen de mames!

No només podria ser incòmode, però és possible que tinguis grumolls de tipus hormonal o quists al pit, que després desapareixen, una vegada que el període ha acabat. Si fas un examen de mama en aquest moment, no només podries experimentar molèsties, si no que és possible que t’espantis i confonguis per la sensació de textures diferents de la mama, que amb el temps desapareixen. És possible que el pànic apareixes, pensant que tens signes de càncer de mama, quan en realitat podria ser el teu cicle regular, fent la seva funció regular.

Així que una bona idea és fer un autoexamen de mames una setmana després que el període ha acabat. A continuació, sou menys propenses a tenir sensibilitat en els pits i tumors de mama de caire hormonal. Si sents que necessites suport per fer la teva rutina, pregunta a la teva parella perquè t ‘ajudi.

Què passa si no tens períodes? Et suggereixo que triïs un dia del mes que et sigui fàcil de recordar. Potser el primer dia del mes? En realitat no importa el temps en que cada mes facis el autoexamen de mames. El fet de triar un dia fa que sigui més fàcil de recordar que s’ha de fer, i per ser honest, els mesos corren molt depresa! Significa això que ens estem fent vells?

Mira de portar una agenda i realitzar un seguiment del teu cicle i exàmens de mama. D’aquesta manera podràs prendre notes de qualsevol àrea en la qual estiguin tendres, et vas sentir un bony al pit, vas notar una erupció cutània, secreció mamària, inflor, osques, arrufar els mugrons, o qualsevol altre signe de càncer de mama.

Per un professional és molt més fàcil decidir i fer-se una composició de lloc si la dona va amb un quadern que conté informació útil sobre els seus autoexamen de mama, li pots fer la meva feina molt més fàcil!

2 comentaris per a

Autoexamen dels pits.

  • Míriam |

    Gràcies! L’he trobat molt detallat i clarificador.

  • Rosa |

    Esta molt be, molt detallat, pro, estaria bé que ens expliquessis, que cal fer davant de qualsevol alteració, las alternatives crec que es important que la gent en general las conegui

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web