Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Flatulències.

42-19753972

Els hàbits alimentaris influeixen en la producció de gas intestinal.

Els aliments rics en hidrats de carboni i les males costums a la taula, com, per exemple, mastegar de pressa, menjar amb begudes gasoses i parlar amb la boca plena, provoquen  la molesta flatulència.

02

¿Què és la flatulència?

Són gasos procedents de la digestió defectuosa d´aliments que, a l´intestí gruixut, són descompostos per bacteris que produeixen el metà i els gasos sulfurosos responsables de la pudor.

La majoria de molèsties intestinals són degudes a l´excés de gas a l´aparell digestiu. La presència de gasos és normal, ja que cada dia entre cinc i vuit litres d´aire penetren en l´organisme des de l´exterior o es produeixen al tub digestiu, malgrat que el cos té mecanismes per eliminar l´aire i evitar que sigui perjudicial.

¿Com penetra l´aire des de l´exterior? (aire importat).

L´aire ve de l´exterior acompanyant els aliments amb els quals s´ingereix al mastegar insuficientment, empassar massa ràpid, menjar i parlar alhora, mastegar xiclet, fumar i prendre begudes amb gas.
Aquesta mena d´aire s´acostuma a eliminar mitjançant el rot, que impedeix que s´acumuli a l´estómac i produeixi mal estar.
Aquest aire procedent de la ingestió està compost d´oxigen, nitrogen, hidrogen i diòxid de carboni, elements comuns al medi ambient, de manera que s´elimina per la boca i no produeix cap mena d´olor, excepte, en ocasions, el de l´últim aliment ingerit.

¿Com es produeix aire al tub digestiu? (aire produït).

A nivells més baixos del tub digestiu, als intestins, es produeix també certes quantitats de gasos que s´expulsen per l´anus amb un so i una olor característics.
Aquests gasos procedeixen de la digestió defectuosa d´alguns aliments, que passen al intestí gros, on els bacteris que hi ha els descomponen de manera que produeix metà i gasos sulfurosos, responsables de la pudor.
Per entendre´ns: Tot aliment que per un motiu a altre no es digereix bé, fermenta dins l´aparell digestiu i produeix gasos.

Factors a tenir en consideració:

Alguns aliments produeixen més gasos que d´altres durant la digestió.

S´ha de tenir en compte tant el tipus d´aliment com la quantitat que s´en menja. És recomanable aixecar-se de taula amb una mica de gana.
Aliments a restringir:
.- Làctics, i sobre tot la llet condensada, la nata i els gelats.
.- Derivats del blat: Pa, pasta, galetes, …..
.- Llegums: Les llenties i els cigrons (les llenties vermelles, sense pell, no).
.- La carxofa, col, coliflor, cogombre.
.- Fruita seca.
.- Fruita en almívar i confitada.
.- Embotits i les vísceres.
.- Cafè, el te.
.- Cervesa i begudes gasoses.

03

És necessari canviar d´hàbits a la taula:

Mastegar poc a poc tots els aliments, recordem que durant el procés de mastegació. a més de triturar, el que fem és ensalivar. La saliva, sobre tot en les proteïnes, provoca una prefermentació la qual fa que l´estómac no hagi de treballar tant i facilita en gran mesura la digestió.

El moment de menjar ha de ser relaxat, sempre a la mateixa hora i procurant no parlar amb la boca plena. No val llegir el diari o veure la TV al mateix temps que es menja.

No és convenient prendre begudes amb gas ni ingerir grans quantitats de líquit durant els àpats, doncs el que aconseguim és diluir els sucs (àcids) gàstrics i d´aquesta manera no poden realitzar la seva funció que és dissoldre les partícules de menjar am la finalitat de poder metabolitzar-les bé.

Es desaconsellable anar-s´en a dormir després dels àpats (una caminada facilita la digestió i activa la circulació). Passa el mateix amb la migdiada, que no s´hauria de fer mai immediatament havent dinat, ni de panxa enlaire. La típica becaina al sofà després dels àpats no perjudica.

La combinació dels aliments (aliments incompatibles):

El fet de no barrejar aliments que es digereixen diferent, fa que la gestió de la digestió s´optimitzi, i es redueixi la quantitat de gasos que es produeixen a la hora de digerir.

Les proteïnes animals (carns, peix, ous i làctics), es digereixen en un medi àcid. Quan el cos detecta que mengem aquest tipus d´aliments, l´estómac comença a segregar àcids i es prepara per digerir aquests tipus d´aliments.

Els hidrats de carboni (cereals i derivats, junt amb sucres), es digereixen en un medi alcalí. Quan el cos detecta que menjem aquest tipus d´aliments comença a segregar junt amb la saliva secrecions alcalines per poder digerir-los correctament.

Tenint en compte que, els medis àcids i els medis alcalins tendeixen a neutralitzar-se, veurem que si el cos detecta proteïnes i segrega àcids i al mateix temps detecta hidrats de carboni i segrega alcalins, al final el resultat serà un medi neutre que no serà eficaç per digerir ni les proteïnes ni els hidrats de carboni. I si no es digereixen bé, fermenten i produeixen gasos.

Definim més les proteïnes: carns animals (vedella, be, pollastre, conill, poltre, porc, tota classe de peix i marisc, ….)  i els seus subproductes i cuinats. En aquest apartat s´hi han d´incloure els ous i els làctics (llet, iogurts, kèfirs, formatges, …. )

Definim més els hidrats de carboni: Cereals i subproductes (pa, pastes, galetes, cous-cous, farines, sèmoles, ….) i els sucres (sucre de canya, mels, melasses, xarops, …… ), a més les patates i els plàtans.

La resta d´aliments que ens queda els podem definir com a neutres, aquests es poden barrejar tant amb proteïna com amb hidrats de carboni, per el fet de que no interfereixen en res en la manera de digerir.
Aqui hi podem englobar:
Les fruites (menys el plàtan), les verdures (menys la patata), les proteïnes vegetals (tofu, seitan i tempeh), fruits secs i llavors, greixos (olis, mantegues, margarines) i els germinats.

Per tant, i resumint: Si patim de flatulències i a l´hora de fer els àpats intentem de no barrejar proteïnes animals amb hidrats de carboni, de segur obtindrem una millora palpable en la digestió.

flatulencies

8 comentaris per a

Flatulències.

  • mcarme |

    m’agradaria saber que es pot menjar dons la maitat dels alimens poden fer flatulencies?

  • Angel Perera |

    Hola MCarme,
    Com en totes les coses de la vida, s’ha de mirar el perquè i no atacar els símptomes. Aquest és un mal molt comú.
    Per tant t’invito a que et preocupis més de “per què” tens flatulències i no pas de “què” te les produeix.
    Si us plau tornat a llegir l’article i pensa en mastegar molt bé, en no beure gaires líquids durant els àpats, en aparcar les preocupacions mentre fas els àpats, en mirar de comptabilitzar els aliments, etc. etc.
    Si us plau mira de fer-ho bé una temporadeta i després em dius com t’ha anat.
    Espero que et vagi molt bé.
    Una abraçada.

  • ELi |

    Els gasos poden arribar a fer moltes molèsties a l’estomac? sempre que en tinc sento com s’ha m’inflama molt l’estomac i em fa mal. Per altre banda, els aliments crus no van be quan estàs aixi, es correcte? soc una persona molt nerviosa i acustumo a acumular gasos, pero no se com combatre’ls!

  • Angel Perera |

    Evidentment que produeixen molèsties, són el resultat de la fermentació del menjar en el estómac per no digerir-los bé.
    El menjar cru, tal com tu dius, no convenen ja que costen més de digerir.
    Tu mateixa et qualifiques de persona molt nerviosa, quasi segur que menges molt de pressa i sense quasi mastegar t’empasses el menjar. Aquí rau la major part del problema.
    També pot ser que tinguis dèficit de flora intestinal, per molts motius (diarrees, antibiòtics, ……. ).
    Per tant indispensable mastegar força i intentar de combinar bé els aliments.
    També hi han suplements per alleugerir els gasos, però la millor manera és fer tot el possible per què no s’originin.

    Si fas coses i no t’ensurts, podríem mirar-ho bé a la consulta.
    Salut i una abraçada.

  • Elisenda |

    tinc una cardiopatia, i retenc liquids, per aixo cada dia m’haig de pendre diuretics. aquest problema de retencio, quan estic mes nerviosa o estressada, m’afecta molt mes. em noto inflada. pero ultimament, tinc molts gasos, se que potser menjo ràpid, i moltes hores entre menjades, i aixo em fa menjar mes quantitat perque arribo amb gana. es millor menjar poc i sovint? retencio de liquids i gasos van de costat? o els gasos no tenen res a veure amb la retencio? gracies.

  • Angel Perera |

    Hola Elisenda,
    El menjar molt ràpid és nefasta tots nivells, no tan sols pels gasos. Per tant, imprescindible mastegar i ensolivar els aliments per treure’n el profit que esperem d’ells. En el teu cas si que és millor menjar poc i sovint, però mastegant correctament i evitant beure gaire líquid amb els àpats.
    Tu mateixa indiques que quan estàs més nerviosa o estressada tens més problemes, és aquí on has d’incidir per minorar el problema dels gasos i de la retenció de líquids.
    En principi els gasos i la retenció no tenen perquè anar de la ma. Però quan el cos no està equilibrat, poden sumar-se les causes que provoquen diferents símptomes.
    Mira aquest enllaç http://www.biosfera.cat:8888/biosfera/?p=1147 i copsa si et pots identificar amb alguns dels símptomes de la candidiasi, sobretot el cansament, si t’agraden molt els dolços, si tens picors vaginals, si pateixes de mal de cap esporàdicament, …….. Si és el cas, digues-m’ho.
    Salut i una abraçada.

  • Elisenda |

    Pel que dius no em sembla tenir candidiasi…el que passa que tinc aquesta cardiopatia que em reten líquids, i a sobre, em ve molt poc i quan vol, la regla, tinc molts síntomes,però em baixa poc. Però el problema es que em fa molta retenció, se m’inflamen molt els ovaris, i tot es una roda.Porto dies i mesos que per problemes familiars, m’ho he passat molt malament, i ara estic passant el dol de la meva mare.
    A sobre hi ha estres diari, doncs a vegades em costa fer les coses.
    M’agradaria saber quins aliments van bé, perquè no es facin gasos a l’estomac. I no provocar-ne més! Gràcies.

  • Angel Perera |

    Hola Elisenda,

    Primer de tot dir-te que sento molt el traspàs de la teva mare. Això són imponderables que no si pot fer res però que a nivell emocional distorsionen molt, encara que sapiguem que morir -el que se’n diu morir- no es mora ningú -ja ho deia en Vicenç Ferrer-.

    Referent al gasos intestinals, hi poden haver molts factors que els provoquin. Dos del més usuals són, menjar molt de presa i per tant mastegar poc, i l’altre és beure masses líquids mentre es menja. Proba de -si és el teu cas- mirar d’arreglar-ho, a veure si notes milloria.

    No obstant i això, amb lo que comentes, veig que hi han desequilibris amb prou pes específic per intentar d’equilibrar el teu cos d’una manera natural.
    Jo et recomanaria que invertissis una mica de diners i temps en tu mateixa i vinguessis a veure’m a la consulta d’Arimon. Allí podríem fer una recollida de dades i símptomes, fer un perfil bio-nutricional del teu cos i encarar un camí cap a l’equilibri.
    Els problemes emocionals, l’estrès, i les angoixes tampoc ajuden en res, però si equilibres el cos d’alguna manera o altre les coses es veuen diferent.

    Salut i una abraçada molt forta,

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web