Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Per què menjar la fruita madura?

fruita

A la societat actual, la majoria de les fruites que comprem en els supermercats, van ser collides quan estaven verdes, per a poder transportar-les.

fruita-01

Els químics actius de les plantes que ens ajuden a lluitar contra la malaltia o fitonutrients, solament es desenvolupan completament si la planta o fruita es deixa madurar del tot, abans de tallar-la. Per aquesta raó, hi ha molts estudis publicats que reflecteixen la falta de nutrients en l’alimentació actual. Un d’ells va ser publicat per la Universitat d’Harvard, i es va estudiar el tomàquet. El tomàquet madurat a la planta abans de tallar-lo, té prop de 300 fitonutrients, entre ells el Lycopè, important per a ajudar al cos en la prevenció del càncer de próstata, bufeta i esòfag. El tomàquet tallat o collit quan està verd, pràcticament no té fitonutrients, és un aliment amb poc contingut nutricional, com ho van comprovar els científics que van fer els estudis.

Aquest mateix principi s’aplica a la resta dels vegetals i fruites que consumim.

Un bon consell que us puc donar és que compreu els vostres vegetals i fruites a les parades de pagesos que hi han en els mercats de les ciutats i pobles, encara que aquests cada vegada més s’abasteixen de Mercabarna com les grans superfícies; així doncs mireu que siguin de les rodalies i de confiança. Aquest agricultors, normalment porten les fruites i vegetals madurats a la planta. Una altre bona possibilitat és comprar-les a les tendes de alimentació ecològica, aquestes tenen més conciència de la qualitat nutricional del producte i a més treballen amb productors dels rodals. I si no es té aquesta facilitat, tracteu de comprar les fruites d’estació, amb això vull dir, les fruites que es produïxen en els diferents mesos de l’any, per exemple les pomes i raïms a l’hivern, els préssecs a l’estiu. Les fruites que s’estan produint en el moment que les consumim, tenen mes probabilitats de ser collides quan estan madures.

Els fito-nutrients:

També anomenats fotoquímics són les substàncies que li donen a les plantes el seu color i sabor. Hi ha milers de fito-nutrients a les plantes i una sola d’elles en pot tenir fins a 50 de diferents. Els fito–nutrients actuen en el cos com antioxidants (escombren els radicals lliures), protegeixen el DNA -macromolècula complexa responsable del codi genètic- del nucli de la cèl·lula (evitant mutacions-tipus càncer), detoxifiquen al cos de la pol·lució ambiental, desactiven substàncies carcinogèniques (que produeixen càncer), enforteixen el sistema immunològic i protegeixen al cos del desenvolupament de malalties cròniques com malalties del cor, cataractes, artritis, pressió alta, diabetis, envelliment, i moltes altres malalties. Els fito-nutrients en conjunt amb els antioxidants com:Vitamines A, C i E minerals seleni, zinc i coure, àcids grassos essencials (omega 3), són part important dels “soldats” que protegeixen al nostre cos.

fruita-02

Procés de maduració i evolució:

Les transformacions que es produïxen en les fruites a causa de la maduració són:
.- Degradació de la clorofil·la i aparició de pigments grocs anomenats carotens i vermells, denominats antocians.
.- Degradació de la pectina que forma l’estructura.
.- Transformació del midó en sucres i disminució de l’acidesa, així com pèrdua de la astringència.
Aquestes transformacions poden seguir evolucionant fins a la deterioració de la fruita. L’etilè és un compost químic que produïx la fruita abans de madurar i és fonamental perquè la fruita maduri. En les fruites madures la seva presència determina el moment de la maduració, pel que el control de la seva producció serà clau per a la seva conservació. En les no climatèriques la presència d’etilè provoca una intensificació de la maduració.

Composició de les fruites:

La composició química de les fruites depèn sobretot del tipus de fruita i del seu grau de maduració.

.- Aigua: Més del 80% i fins al 90% de la composició de la fruita és aigua. A causa de aquest alt percentatge d’aigua i a les aromes de la seva composició, la fruita és molt refrescant.

.- Glúcids: Entre el 5% i el 18% de la fruita està format per carbohidrats. El contingut pot variar des d’un 20% en el plàtan fins a un 5% en el meló, síndria i maduixes. Les altres fruites tenen un valor mig d’un 10%. El contingut en glúcids pot variar segons l’espècie i també segons l’època de recol·lecció. Els carbohidrats són generalment sucres simples com la fructosa, la sacarosa i la glucosa, sucres de fàcil digestió i ràpida absorció. En la fruita poc madura ens hi trobem, midó, sobretot en el plàtan que amb la maduració es converteix en sucres simples.

.- Fibra: Aproximadament el 2% de la fruita és fibra dietètica. Els components de la fibra vegetal que ens podem trobar en les fruites són principalment pectines i hemicel·lulosa. La pell de la fruita és la que posseïx major concentració de fibra, però si no són ecològiques, també és on ens podem trobar amb alguns contaminants com restes de insecticides, que són difícils d’eliminar si no és amb el pelat de la fruita i encara. La fibra soluble o gelificant com les pectines formen amb l’aigua barreges viscoses. El grau de viscositat depèn de la fruita de la qual procedeixi i del grau de maduració. Les pectines ocupen per tant un paper molt important en la consistència de la fruita.

.- Vitamines: Com els carotens, vitamina C, vitamines del grup B. Segons el contingut en vitamines podem fer dues grans grups de fruites:
* Riques en vitamina C: contenen 50 mg/100. Entre aquestes fruites es troben els cítrics, també el meló, les maduixes i el kiwi.
* Riques en vitamina A: Són riques en carotens, com els albercocs, préssec i prunes.

.- Sals minerals: Igual que les verdures, les fruites són riques en potassi, magnesi, ferro i calci. Les sals minerals són sempre importants però sobretot durant el creixement per a la ossificació. El mineral més important és el potassi. Les que són més riques en potassi són les fruites d’os (pinyol) com l’albercoc, cirera, pruna, préssec, etc.

.- Valor calòric: El valor calòric vindrà determinat per la seva concentració en sucres, oscil·lant entre 30-80 Kcal/100g. Com excepció tenim fruites grasses com l’alvocat que posseïx un 16% de lípids i el coco que arriba a tenir fins a un 60%. L’alvocat conté àcid oleic que és un àcid gras mono-insaturat, però el coco és ric en greixos saturats com l’àcid palmític. Al tenir un alt valor lipídic tenen un alt valor energètic de fins a 200 Kilocalories/100grams. Però la majoria de les fruites són hipocalòriques en fer referència al seu pes.

.- Proteïnes i grasses: Els compostos nitrogenats com les proteïnes i els lípids són escassos en la part comestible de les fruites, encara que són importants en les llavors d’algunes d’elles. Així el contingut de greix pot oscil·lar entre 0,1 i 0,5%, mentre que les proteïnes pot estar entre 0,1 i 1,5%.

.- Aromes i pigments: La fruita conté àcids i altres substàncies aromàtiques que al costat del gran contingut d’aigua de la fruita fa que aquesta sigui refrescant. El sabor de cada fruita vindrà determinat pel seu contingut en àcids, sucres i altres substàncies aromàtiques. El àcid màlic predomina en la poma, el àcid cítric en la taronja, llimona, mandarina i  l’aranja (pomelo), el àcid tartàric en els raïms. Per tant els colorants, les aromes i els components fenòlics astringents encara que es troben en molt baixes concentracions, influeixen de manera crucial en l’acceptació organolèptica de les fruites.

fruita-03

La fruita és un Aliment Viu:

La fruita està totalment plena d’enzims, fins a cert punt està en un estat gairebé pre-digerit, si ha madurat amb el sol. Quan la collim es manté viva durant un llarg temps i segueix madurant. Al menjar fruita no destruïm cap vida. La fruita té la llavor dintre de si mateixa i al distribuir la llavor cooperem amb la reproducció d’una nova fruita. Menjar fruita no té res de nociu, no té desavantatges. Els nostres cossos també són cossos VIVENTS, els nostres trilions de cèl·lules es renoven constantment i necessiten una nutrició que estigui  VIVA. Com pot donar vida un aliment mort? Com podem millorar el nostre benestar físic i mental amb menjars que han perdut tot el seu valor al ser cuinats? Existeixen vitamines i minerals en aquests aliments, però no la FORÇA VITAL que trobem en aliments sense cuinar, particularment en la fruita. Els aliments elaborats, com els làctics, són aliments morts. Per cert, el formatge té calci, però no l’aliment VIU que el cos requereix. De tots els aliments la fruita és la que té la més alta capacitat de purificació, i al estar sota una dieta basada principalment en fruites, el cos fa ús d’aquesta capacitat per a desintoxicar-se i eliminar toxines. Aquest, és realment el secret de la dieta, les seves capacitats de desintoxicar al cos donant-li l’oportunitat de purificar-se.

fruita-04

1 comentari per a

Per què menjar la fruita madura?

  • maria |

    que guayyy aixo m’ha po alludar a fer un reball y es mol ineresant

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web