Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


L’alvocat.

albocat

Descripció:

El nom d’aquest fruit té procedència asteca i deriva de la paraula -ahuacatl-, que fa referència a la seva forma de testicle. Existeix la creença popular que per la seva forma i riquesa en vitamina E (relacionada amb la reproducció), té propietats afrodisíaques.

llavor-germinant

A més de ser un excel·lent aliment, dels alvocats madurs se n’extreu un oli, similar al d’oliva, que és molt utilitzat en la indústria farmacèutica i cosmètica.
L’alvocat és originari de Mèxic, Colòmbia i Veneçuela. Els primers espanyols que van arribar a Amèrica van batejar a aquest fruit amb el nom de “pera de les Índies”, donada la seva semblança externa amb les peres espanyoles.
Els principals productors avui dia són: Mèxic, Brasil, Estats Units, Austràlia, Israel, Xina, Kenya, Sud-Àfrica i Espanya.

Varietats més comunes:

Hass (la més coneguda i comercialitzada; de petita grandària, rugós i de pell fosca i polpa groga. Es produïx a Mèxic i a Espanya, concretament a Andalusia), Bacon (la varietat més primerenca, de color verd brillant i molt conreada a Espanya), Cocktail o dàtil (allargat i sense os central, de sabor fi i delicat; es conrea a Israel, Espanya i es comercialitza sobretot a França), Fort (en forma de pera sense lluentor i de pell fina, aspra i sabor exquisit, amb un pes aproximat de 250 grams; conreat a Israel, Kenya, Sud-Àfrica i Espanya) i finalment, la varietat Pinkerton (allargat i amb forma de pera, de pell rugosa i sabor agradable, conreat a Israel).

La seva millor època: la varietat Bacon es pot comprar a partir d’octubre, la Forta durant tot l’any i la Pinkerton, només està disponible en els mesos de febrer i març.

Característiques físiques:

.- Forma: amb forma de pera, en el seu interior conté una única llavor arrodonida de color clar i 2-4 centímetres de longitud (excepte la varietat dàtil), que apareix recoberta d’una prima capa llenyosa de color marró.

.- Grandària i pes: encara que existeixen varietats que pesen uns 100 grams i altres que poden arribar a els 2 quilograms, els que més es comercialitzen solen amidar 10-13 centímetres, amb un pes de 150-350 grams.

.- Color: l’escorça, gruixuda i dura, amb rugositats, presenta una coloració verda que varia en intensitat en funció de la varietat. La polpa és cremosa, oliosa, de color verd crema o pàl·lid a blanc groguenc, molt similar a la mantega.

.- Sabor: el sabor de la polpa recorda al de la nou i l’avellana.

La recol·lecció generalment es fa a mà, ja que és un fruit molt delicat. S’empra una escala i es talla el peduncle per sobre de la inserció amb el fruit. Els fruits no maduren en l’arbre, sinó que ho fan una vegada han estat recol·lectats, moment en el qual té lloc una intensa activitat respiratòria (desprenen etilè), pel que el seu emmagatzematge per períodes llargs és difícil.

Com triar-lo i conservar-lo:

S’ha de comprovar que la pell no presenti cap tipus de defecte com taques, punts negres o signes d’excessiva maduració. L’alvocat està madur si al sacsejar-lo es nota que l’os es mou o cedeix a una lleu pressió amb el dit. Si no està del tot madur, s’ha de deixar a temperatura ambient durant el temps necessari, 1-3 dies. El seu procés de maduració pot accelerar-se si s’embolica en paper de diari juntament amb una poma o un plàtan. Si per contra l’alvocat està al punt de saó, per a detenir la maduració s’ha de guardar en la part menys freda de la nevera (no a menys de 6ºC ). L’alvocat es pot congelar. Per a això, cal extreure’n la polpa, aixafar-la bé i barrejar-la amb una mica de suc de llimona.
Per a la seva degustació òptima, s’ha d’obrir just abans del seu consum, ja que la polpa s’ennegreix amb rapidesa. Això es pot evitar amb suc de llimona. D’altra banda, si al consumir-lo només emprem una meitat, la que sobra es pot conservar en òptimes condicions per a l’endemà deixant-li l’os, ruixant-la amb suc de llimona i posar-la a la nevera protegida amb paper film o en un recipient de tancament hermètic.

albocat-arbre

Qualitats nutricionals:

L’alvocat és un fruit que generalment s’utilitza a manera d’hortalissa o verdura, de sabor delicat i de fàcil consum, ric en greixos monoinsaturats, antioxidants i minerals; aliats de la nostra salut. Tenint en compte aquestes propietats nutritives, és molt recomanable per a tots els segments de la població: nens, joves, adults, esportistes, dones embarassades, mares lactants i persones grans.
Per el seu aporti d’antioxidants i grasses de tipus monoinsaturades, es recomana el seu consum especialment, a qui té major risc de sofrir malalties cardiovasculars. Els greixos monoinsaturats tenen la propietat de reduir les taxes de colesterol total en sang, a costa del denominat “colesterol dolent”, el LDL-c, al mateix temps que incrementen els nivells de HDL-c, “el colesterol bo”, que en el nostre cos s’encarrega de transportar per la sang el colesterol des de les cèl·lules al fetge, evitant que s’acumuli en les parets dels vasos sanguinis. La vitamina E, com antioxidant, contribueix a reduir el risc de múltiples malalties, entre elles, les cardiovasculars, les degeneratives i fins i tot el càncer. A més, per la seva riquesa en magnesi i potassi i baix aporti de sodi, resulta molt recomanable per a aquelles persones que sofrixen de hipertensió arterial o afeccions de vasos sanguinis i cor i per a qui pateix bulímia o pren diürètics que eliminen potassi. El seu contingut de potassi haurien de tenir-lo en compte les persones que pateixen d’insuficiència renal i que requereixen de dietes controlades en aquest mineral.

.- Desaconsellat: Hipertensió, obesitat, malaltia renal i diarrea, al·lèrgia a la proteïna de la llet de vaca (menys si s’exclou el formatge).

.- Adequat: Hiperuricèmia i gota, sobrecàrrega i hipertrigliceridèmia, substituint el formatge semi-curat per formatge fresc.

.- Molt adequat: Per a totes les edats, esportistes, situacions d’estrès i defenses disminuïdes, colesterol elevat i diabetis no associats a hipertensió ni a obesitat i celiaquia.

Com preparar-lo:

Com hem dit, l’alvocat s’utilitza més com una hortalissa que com una fruita. Per a obrir-lo, cal tallar-lo longitudinalment fins a l’os, donant-li la volta completa al fruit. Seguidament girar les meitats en sentit contrari una d’una altra fins que es desprengui l’os d’una d’elles. No té sabor dolç, el que li permet combinar adequadament amb nombrosos plats.
Fresc; farciment de pernil, de cranc…També se sol consumir lleugerament cuit i en puré. La polpa de l’alvocat s’empra sovint com si fora mantega, una vegada picada i amanida amb llimona i oli. El guacamole és una preparació a força de la polpa d’alvocat picada, a la qual li afegixen pebrots, cebes, espècies, tomàquet i suc de llimona. També s’elaboren sucs, batuts i fins i tot sopes d’alvocat. En el Zaire s’obté una espècie de cervesa d’alvocat, emprant aquesta fruita com matèria primera. Quan elaborem plats amb alvocats, no hem d’oblidar que la sal ha de tirar-se en el moment d’anar a menjar-los, doncs si es posa amb anticipació, això fa que els alvocats s’enfosqueixin. Així mateix, no és bó coure’l, ja que es torna amarg de sabor, encara que si es pot escalfar.

Alvocat farcit

Ingredients:
– 4 alvocats.
– 1 llauna de 150 grams de blat de moro cuit.
– Olives negres.
– 80 grams de tacs de pernil dolç extra o embotit de tofu.
– 80 grams de formatge semi-curat.
– 40 grams d’api i ceba tendre a la “juliana”.
– suc de llimona.
– 6 cullerades soperes d’oli i sal.

Preparació:
Pelar, rentar i picar la ceba tendre i barrejar amb el api. Picar les olives. Obrir els alvocats per la meitat, treure l’os i buidar amb una cullera (deixar almenys un centímetre de polpa adherida a la pela); picar-la i ruixar-la amb el suc de la llimona per a evitar que s’ennegreixi. Barrejar la polpa retirada de l’alvocat amb la resta d’ingredients. Repartir la barreja en els alvocats buits, col·locar el sobrant del farciment en el centre del plat on anem a servir i decorar amb uns panets torrats o torradetes de sègol.

albocats

6 comentaris per a

L’alvocat.

  • joan grané |

    Veig una contradicció: En l’apartat …per la seva riquesa en magnesi i potassi i baix aporti de sodi, resulta molt recomanable per a aquelles persones que sofrixen de hipertensió; i en el següen apartat hi ha Hipertensió, obesitat, malaltia renal i diarrea, al·lèrgia a la proteïna de la llet de vaca (menys si s’exclou el formatge).

    M’ho podeu aclarir? Molt agraït.

  • Angel Perera |

    Hola Joan,
    Ten raó, indueix a confusió.
    Pot ser que el terme “hipertensió” no s’hagi especificat bé, doncs les causes d’aquest desequilibri poden ser vàries. Podem dir que l’alvocat és recomanable quan la causa de la hipertensió és per problemes cardiovasculars, i en canvi -per el seu aporti de potassi- no és aconsellable quan la causa de la hipertensió radiqui en problemes del sistema renal.
    Crec que així queda més clar, no obstant si vols més aclariments no dubtis en dir-ho.
    Salutacions i una abraçada,
    Àngel

  • Maria-Teresa |

    és la primera vegada que provo l’alvocat i per això me n’informo. Faig molt d’esport, menjo gairebé vegetals, crus i cuits i molta fruita. Tinc el colesterol alt però no vull prendre medicació. He llegit bé que afegir alvocat a les amanides m’anirà perfecte? i què més puc afegir-hi?

  • Angel Perera |

    Hola Maria-Teresa,
    Els alvocats augmenten el colesterol bo i així protegeixen del dolent, això passa també amb les nous.Sempre -no cal dir-ho- amb moderació.
    Una cosa que et pot anar bé i va en la mateixa línia és la lecitina de soja -una cullerada sopera al matí-.
    Recorda que en el colesterol hi ha un component “nerviós” derivat d’ansietats o estrès que cal controlar.
    Salut i una abraçada molt forta.
    Àngel

  • Dolors |

    Hola, tinc un familiar que degut als diferents medicaments que pren perquè ha està malat del fetge, té molts problemes per evacuar. Podría ser que l’alvocat o una altra fruita li anés molt bé???Cada dia pren un iogurt.
    Moltes gràcies!!

  • Angel Perera |

    Hola Dolors,
    Sense cap mena de dubte la fruita i la fibra en general, l’ajudaran. Important també beure força aigua. No obstant hi ha un producte innocu que pot prendre tothom, que funciona com un regulador intestinal no com un laxant, que es diu Psyllium Plus de la casa Sura Vitasan, funciona molt bé i no aporta cap problema, al contrari.
    Salut i una abraçada molt forta.
    Àngel

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web