Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La carn, un aliment o un tòxic?

botxi

Cada any es gasten milers de milions en publicitat per promoure el consum de carn i els seus derivats. Tots hem vist a aquests adolescents, amb cares rialleres, mossegat uns “perritos calientes” i famílies felices reunides al voltant d’una barbacoa.

Silhouette of cheese burger and summer garden vegetables

A la televisió mai es relacionen les hamburgueses amb l’atmosfera horrible i macabra dels escorxadors, sinó amb un món màgic de jardins cultivats per uns amables pallassos. El missatge que es vol transmetre és que consumir carn és una activitat natural, sana i divertida.

esquarterar

El que els missatges publicitaris no ens diuen és la quantitat de benzopirè (carcinògens causant de tumors d’estómac i leucèmies) que s’ingereix amb cada quilo de carn de vaca preparada a la graella, equivalent a fumar-se 600 cigarretes. El que la televisió no ens mostra són els cadàvers d’animals morts de malaltia que no es poden vendre directament als consumidors, que es transformen en pinso per a pastura d’animals (aus, etc …), abans d’acabar en el plat dels consumidors; Tampoc ens informen dels efectes devastadors dels antibiòtics i les hormones (tetraciclina, penicil·lina, sulfamides, nitrofurans, Clem-buterol (somatotropina bovina), BST, etc.), que contenen les carns. Segons José María Mújica, portaveu de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) “l’ús de substàncies il·legals per a l’engreix artificial del bestiar boví és una pràctica habitual a Espanya i no existeix cap tipus de control per evitar-ho”; en un estudi elaborat a la Unió Europea, sobre l’ús d’aquest tipus de substàncies, el 36% de les mostres de fetge de boví analitzades a Espanya presentaven restes d’aquesta substància il·legal, el que ens converteix en el país de la UE que més utilitza el clem-buterol, un anabolitzant que pot causar greus intoxicacions al consumidor.

D’altra banda, el doctor José Prieto, catedràtic de Microbiologia de la Universitat Complutense, diu que Espanya -un dels països més afectats del món per la creixent resistència bacteriana als antimicrobians a causa d’un consum excessiu-  consumeix al voltant d’una tona diària de antimicrobians; però com el 50% de tota la producció d’antibiòtics es destina als animals de granja, si se sumen els que s’administren als animals i es consumeixen indirectament, es pot arribar a les dues tones diàries. Aquesta font d’ingressos tan considerable per a la indústria farmacèutica impedeix que s’adoptin a Espanya mesures similars a les preses per Suècia el 1985. La nostra salut es veu també amenaçada pel fet que l’ésser humà no té res en comú amb els animals carnívors, les mandíbules, sense molars com els nostres, disposen de dents punxegudes que els permeten esquinçar la carn. El seu estómac produeix una concentració d’àcid clorhídric deu vegades més gran que la de l’ésser humà. A més, el seu sistema digestiu és tres o quatre vegades més curt que el nostre. Per la qual cosa, les toxines de la carn en estat de putrefacció -eliminades ràpidament pels àcids gàstrics dels animals carnívors- són absorbides per la sang i poden causar malalties després de romandre molt de temps a l’intestí. D’altra banda, el nostre fetge -relativament més petit- està constantment estressat degut a la presència d’un nivell d’àcid úric més alt del normal.

acid-uric-01

acid-uric-02

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres ONG’s aconsellen canvis en l’alimentació per prevenir les malalties del cor, consistents en una disminució radical en el consum de productes d’origen animal i un augment en el consum de fruites, verdures, llegums i cereals -estudis epidemiològics com el realitzat en el Centre Alemany per a la Investigació del Càncer (DKFZ), de Heidelberg, demostren que les persones que porten una dieta exclusivament vegetariana tenen menor tendència a desenvolupar certs tipus de càncer relacionats amb la dieta-, però aquestes necessàries recomanacions xoquen amb la censura de les indústries càrniques i de productes làctics que pressionen als governs, en defensa dels seus interessos per tal que tot segueixi igual.

Mentre uns prosperen, a costa de la nostra salut, amb l’augment en el consum de carn a causa de les campanyes publicitàries enganyoses, el nombre de malalties i de morts directament relacionades amb les malalties del cor, càncer de colon, diabetis, leucèmia, afeccions de fetge i ronyó, etc., també creix. El trist i lamentable d’aquesta situació és que ja existeix una solució preventiva i eficaç -sense cap suport, institucional – que implica un rebuig a la carn com aliment i l’adopció d’un estil de vida no violent i sa, basat en els principis del vegetarianisme, que permet viure amb salut i deixar viure als altres.

Article Publicat a veganisme, el butlletí d’AVE, Associació Vegan Espanyola, editat als noranta per Francisco Martín.

porquet-mort

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web