Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Dra. Catherine Kousmine 02

dra-kousmine1

SALVA EL TEU COS

Pauta dietètica kousmine de manteniment:

esmorzar

ESMORZAR

Crema Budwig,

Batre a punt de crema 4 cullerades soperes de formatge fresc desnatat o baix en greix (entre 0-20% de matèria grassa) o iogurt desnatat amb 2 cullerades de postre d’oli de gira-sol, de lli o de germen de blat “premsat en fred” i no refinats. La emulsió ha de ser complerta, per la qual cosa es batrà  vigorosament l’oli amb el làctic mitjançant una forquilla.

Afegir-hi el suc de 1/2 llimona, 2 cullerades de postre d’un cereal integral acabat de moldre, 2 cullerades de postre d’un fruit oleaginós acabat de moldre (o sencer) i per endolcir s’utilitzarà un plàtan madur triturat o una mica de mel, sucre integral de canya o fruites seques a trossets. A la barreja se li pot afegir una fruita del temps a trossos. Nosaltres aconsellem la poma, però pot ser qualsevol altre fruita.

Comentari sobre els ingredients: els cereals a utilitzar poden ser: la civada, l’arròs, l’ordi, , el blat de moro, el mill. En cas de intolerància al gluten o celiaquia, s’evitarà el blat, la civada, l’ordi, i el sègol i es substituirà per mill, blat sarraí, arròs quinoa i amarant. Si es pateix de restrenyiment, és millor la civada, si per el contrari hi ha diarrea, és millor l’arròs integral.No barrejar cereals al mateix dia.

En quant als fruits oleaginosos, triar-ne 1 ó 2 per dia: nous, ametlles, avellanes, pinyons, pipes de gira-sol, pipes de carbassa, sèsam, etc. sempre crus mai torrats.

Els que tinguin intolerància als làctics, tinguin artritis, èczemes, etc. és millor evitar-los i substituir-los per: iogurt de soja, tofu, o bé crema d’ametlles o de sèsam que no tinguin sucre.

Müsli,

Aquest esmorzar no és de la Dra. Kousmine, si no del Dr. Bircher-Benner, també de Suïssa. Constitueix una elternativa, però llavors hi ha que prendre a part l’oli de gira-sol o substituir-lo per fruits oleaginosos.

Per confeccionar el müsli es procedeix de la següent manera: esprémer el suc de 1/2 llimona i de 1/2 taronja (o una de sencera) i es deixa remullar en aquest suc 2 cullerades soperes de flocs de cereals.

Mentrestant ratllar una poma, afegir-hi un iogurt descremat i barrejar-ho amb els flocs i el suc, Se li pot afegir pela de llimona ratllada i endolcir amb una mica de mel. Si no hi ha problemes de pes, es pot enriquir amb fruites seques u oleaginosos.

Altres opcions:

Per els mandrosos, una altre opció és menjar fruita del temps a la que se li poden afegir una mica de pa integral o fruites seques o oleaginosos.

Lo que no s’hauria de esmorzar:

Cafè amb llet, torrades de pa blanc, mantega, melmelada, croissant, brioixeria en general. És important que la canalla deixi de menjar “bolleria”, perquè lluny d’alimentar-los els crea carències alimentàries, restrenyiment, càries dental, els baixa les defenses, etc. Tampoc insistir en la llet si no els hi agrada, doncs és molt al·lergènica. Prepareu-els-hi una bosseta amb fruits secs i fruita del temps.

dinar

DINAR

Percentatge dels aliments:

Els àpats que es fan al migdia com a dinar han de estar distribuïts de la següent manera:

.- 25% d’aliments crus (amanides variades amb algun germinat).

.- 25% de verdures bullides o millor al vapor.

.- 25% de cereals integrals (o patata també al vapor).

.- 25% de proteïnes animals (peix, ous, pollastre, a ser possible ecològic).

Els vegetarians poden substituir aquest apartat de proteïna animal per un 25% de llegums seques (llenties, mongetes, cigrons, faves, pèsols, soja, etc.) o bé uns quants fruits oleaginosos (nous ametlles, avellanes) crus.

Complements:

Amanir les amanides amb olis premsats en fred, no refinats (la Dra. Kousmine aconsellava l’oli de girasol, encara que a nosaltres ens més bé l’oli d’oliva. De totes maneres ha de ser verge i de primera pressió en fred). Es poden confeccionar salses per a realçar el sabor dels aliments, docs al evitar els fregits, les planxes, el forn a alta temperatura, etc. els gustos són més suaus.

Les salses poden realçar el sabor sense l’inconvenient de les substàncies tòxiques surgides per la cocció a altes temperatures. Les algues són un gran complement i aporten molts minerals i vitamines.

Postre:

Les persones que no tinguin problemes digestius o obesitat, així com els nens i dones embarassades o lactants, poden afegir un postre a base de fruita, iogurt, formatge blanc, compota de poma, etc. Evitar els dolços. El millor postre és la poma.

sopar

SOPAR

Percentatge dels aliments:

El sopar és un àpat relativament frugal i la composió òptima és:

.- 33% de amanida.

.- 33% de cereals integrals (aquí s’evita la proteïna animal).

.- 33% de verdura al vapor.

Amb els mateixos complements que en el dinar.

Una altre opció:

Fruita del temps a la que se li pot afegir algún complement: sopa de flocs de cereals, sopa de patata i ceba, sopa de ceba amb pa integral, iogurt, formatge tendre, etc.

RESUMINT

Aquest mètode requereix coneixer una mica la manera de cuinar els cereals, les llegums i les verdures evitant les altes temperatures (fregits, forns, planxa, etc.). La millor manera de cuinar és al vapor.

És molt convenient evitar els dolços, les farines refinades, el pa blanc, els olis reescalfats o refinats, el porc i els seus derivats, les carns hormonades, les begudes artificials i les alcohòliques amb excès. Són preferibles les fruites i verdures de cultiu ecològic.

Aquesta dieta es pot practicar sense cap tipus de problema.

vaporera

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web