Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Tanta neteja ens afebleix.

neteja

La higiene ha reduït les malalties infeccioses, però ha augmentat les del sistema immune – L’absència d’alguns bacteris influeix en les al·lèrgies, la diabetis i l’obesitat.

productes

El nadó que comença a gatejar i a explorar el món li agrada tocar, embrutar i emportar-se-ho tot a la boca. Els adults han d’evitar que s’exposi a elements nocius, ensenyar que cal rentar-se les mans i ser net. Però tampoc se l’ha de posar en una caixa de vidre. Una mica de brutícia pot ser bo perquè mentre satisfà la seva curiositat, el seu sistema immune s’entrena per reconèixer els veritables agents infecciosos, i el seu cos es va poblant de bacteris amics que, com un ecosistema integrat, protegiran i ajudaran a treballar al seu cos . Alguns estudis atribueixen l’excés de protecció dels nens davant el seu entorn com a causa de l’augment de les al·lèrgies, les dermatitis i algunes malalties del sistema immune ¿Viuen els nens en ambients massa asèptics?

La dermatitis s’ha duplicat durant els últims 10 anys.

Els nens que conviuen amb animals tenen menys al·lèrgies.

Influeixen el contacte amb la natura, els fàrmacs i l’alimentació.

La flora intestinal és l’ecosistema més poblat de la Terra.

“El problema no és la higiene en si mateixa, sinó que no és selectiva i s’han aniquilat alguns vells amics”, afirma Francisco Guarner, l’hospital de la Vall d’Hebron a Barcelona, investigador de MetaHit, una part del projecte Microbioma Humà en el qual investigadors de tot el món estan construint un mapa dels bacteris que habiten en el cos humà, en zones com la boca, la pell i l’intestí. Aquesta macroinvestigación permetrà veure l’impacte sobre la salut humana d’aquesta aniquilació microbiana no selectiva. Els científics esperen esbrinar com interactuen amb els gens de les nostres cèl·lules i com la seva presència o absència ens pot alterar.

Els seus resultats poden corroborar idees que la teoria de la higiene assenyala des dels anys 70. Amb aquesta hipòtesi, alguns científics ja apuntaven que, si bé la higiene havia permès acabar amb les grans infeccions de l’història, també havia aniquilats gèrmens necessaris. “A partir dels anys cinquanta comencen a aparèixer noves malalties relacionades amb el sistema immune i la teoria de la higiene les relaciona amb dos aspectes: el sistema immunitari estava més equilibrat per combatre malalties quan hi havia més bacteris, i també hem eliminat bacteris amics que establien sistemes de tolerància. Per això responem als al·lèrgens de l’aire com si fossin patògens i de forma exagerada “, explica Guarner.

Encara avui, els experts coincideixen que es tracta d’una teoria difícil de comprovar. Però ja són molts els estudis epidemiològics que mostren diferències entre la salut de persones que en la seva infància han estat exposades a determinats bacteris i les que no. El més conegut, realitzat després de la caiguda del mur de Berlín, va permetre veure que la incidència d’al·lèrgies, asma i altres patologies autoimmunes era menor entre els habitants de l’Est, i major entre els de la zona occidental, més rica i neta, amb accés a antibiòtics i vacunes.

A la manca d’entrenament o immaduresa del sistema immune s’atribueix, en bona part, que les al·lèrgies a aliments hagin passat entre 1992 i 2005 d’afectar d’un 6% a un 15% dels nens; que la dermatitis atòpica hagi augmentat d’un 5% a un 11% i que les al·lèrgies respiratòries hagin passat d’un 75% a un 80%. “En haver-hi menys infeccions el sistema immune actua també menys, encara que segurament hi intervenen factors hereditaris i l’ambient”. Ana María Plaza, cap de la secció d’al·lèrgies de l’hospital català Esplugues de Llobregat assegura: “No és bo mantenir els nens dins d’un cub estèril. És beneficiós que surtin al camp, a la muntanya. Han de jugar, estar en contacte amb la natura i amb les plantes. Hem de tornar a buscar un equilibri entre la vida actual i en el medi natural “.

nen-bombolla

Molts investigadors prefereixen situar la influència de la higiene en un context més ampli. “No significa que haguem de deixar de rentar. És una conseqüència de la qualitat de vida que hem anat guanyant”, afirma Antonio Valero, al·lergòleg de l’hospital Clínic de Barcelona. “La teoria de la higiene no ho explica tot. En aquest augment de les al·lèrgies també intervé la contaminació, el fet d’haver canviat els nostres hàbits alimentaris amb menjar tractat i que fem servir més medicaments, antibiòtics i detergents”, puntualitza Valero.

Tanmateix, pocs dubten que la desaparició d’un bacteri en el nostre ecosistema corporal pot ser tan catastròfica com l’extinció d’una espècie en l’Amazones. Per exemple, la nostra flora intestinal és l’ecosistema més poblat de la terra, amb més de cent milions de bacteris, pertanyents a entre 500 i mil espècies. El cos humà acull deu vegades més cèl·lules bacterianes que humanes, una proporció impactant que suggereix una interacció més important del que podria semblar entre nosaltres i els bacteris que transportem.

Els gèrmens comencen a colonitzar el nostre cos només arribar al món. Alguns estudis demostren que el part vaginal facilita la formació de la flora intestinal del nounat. “El nen neix amb anticossos de la mare, però els bacteris no el colonitzen fins que neix. Al principi, els més abundants són els bifidobacteris, que obté per la llet materna”, explica Miquel Viñas, catedràtic de microbiologia del campus de Bellvitge de la Universitat de Barcelona. “És un procés lent i gradual que passa en un període curt de temps. Per a un nen saludable és positiu entrar en contacte amb bacteris, però tampoc s’ha de fomentar la infecció com a protecció”, afirma (això ja és de sentit comú).

Gràcies a la higiene, també s’ha aconseguit que la incidència de malalties infeccioses a Occident hagi disminuït a tan sols un 10%. “No obstant això, l’impacte de les malalties autoimmunes s’ha multiplicat per cinc”, explica Guarner. Després d’aquest augment es podria trobar la desaparició d’alguns bacteris de la flora intestinal que compleixen funcions importants en la programació i regulació del sistema immune.

La microbiota (el conjunt de microbis en el cos) dels nens que tenen al·lèrgies, asma o alguna altra malaltia autoimmune és diferent a la d’altres nens sans. ¿Causa o conseqüència? Un estudi publicat al Journal of Allergy and Clinical Immunology, realitzat per la Universitat de Lund, a Suècia, demostra que els nens amb una menor diversitat en la flora bacteriana en la primera setmana després de néixer tenen més possibilitats de desenvolupar dermatitis atòpica en el primer any i mig de vida.

Diferents estudis han demostrat que els nens que viuen amb animals, sigui un gos, gat o fins i tot animals de granja, tenen menys risc de patir al·lèrgies. La dada la corrobora una altra investigació de la Universitat d’Illinois, que va analitzar les reaccions al·lèrgiquess del seu personal de laboratori que treballava amb ratolins. Els qui no tenien al·lèrgia als rosegadors s’havien criat en entorns rurals. També s’ha comprovat que la convivència amb més nens augmenta les defenses. Els que van a la guarderia pateixen menys al·lèrgies. Els fills de famílies nombroses són menys susceptibles a les al·lèrgies, sobretot els més petits, perquè amb els seus germans estan exposats des que neixen a més infeccions.

nen-natura

En l’intestí, l’augment de malalties inflamatòries en els països desenvolupats també s’atribueix a l’absència d’alguns bacteris, La incidència de la malaltia de Crohn, per exemple, que es deu a una excessiva resposta immunològica que ataca la flora intestinal, s’ha multiplicat per quatre en els darrers 20 anys. “En aquesta patologia podrien faltar bacteris protectors”, afirma l’expert Guarner. “Estudis amb animals criats en ambients sense gèrmens han permès demostrar una menor densitat de limfòcits i de immunoglobulina en la mucosa intestinal. S’ha observat també que alguns d’ells juguen un paper important en la inducció de les anomenades cèl·lules T reguladores. En aquest tipus de malalts s’ha observat que existeix un desequilibri en la presència de bacteris protectores “, afegeix.

Una de les investigacions de referència sobre aquesta patologia intestinal es va publicar el 1994 a la revista The Lancet. Es va dur a terme a la Gran Bretanya, amb població nascuda entre els anys 40 i 50. Les persones que durant la infància van viure en una llar que no tenia aigua calenta i, per tant, la higiene era menys exhaustiva, la incidència de la malaltia de Crohn era menor.

La disminució de la biodiversitat bacteriana també podria influir en altres malalties relacionades amb el sistema immune, com la diabetis, l’obesitat i fins i tot l’esclerosi múltiple, una altra de les malalties que més ha augmentat en les últimes dècades.

Xavier Montalbán, director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya, és molt caut a l’hora de pronunciar-se. Reconeix que la menor exposició a les bactèries pot ser una explicació, però afirma que altres estudis ho atribueixen a deficiències en altres elements reguladors del sistema immune, com la vitamina D i el sol, i també a la presència del virus d’Epstein Barr. En l’esclerosi, les cèl·lules T destrueixen per equivocació la mielina que recobreix i protegeix la neurona. Així s’inicia el procés neurodegeneratiu.

Pel que fa a la diabetis, un estudi de científics de la Universitat de Yale i de Chicago, publicat recentment a Nature revela que alguns bacteris intestinals podrien oferir protecció enfront del desenvolupament de la diabetis tipus 1. L’origen d’aquesta anomalia està en que el sistema immune ataca les cèl·lules pancreàtiques.

Una altra de les habilitats dels bacteris del tracte intestinal consisteix en la seva capacitat per extreure energia dels aliments ingerits. S’ha vist que la diversitat bacteriana és diferent en individus obesos i prims. En definitiva, el balanç energètic del nostre cos dependria, almenys en part, de si els bacteris del tracte intestinal són més o menys eficients a l’hora de consumir les calories dels aliments que prèviament hem ingerit.

Els membres d’una mateixa família comparteixen una dieta similar i un entorn semblant. Per això acostumen a compartir el microbioma intestinal, encara que hi hagi algunes variacions individuals. Aquesta és la raó per la qual estudiar i comparar la flora intestinal de germans bessons idèntics, un prim i un altre obès, ha resultat reveladora per les investigacions de Jeffrey Gordon, del centre de Ciències del Genoma de l’Escola de Medicina de Washington.

D’aquesta manera els investigadors han pogut determinar que, en la seva comunitat microbiana intestinal, hi ha diferències sobretot en la presència de dos bacteris involucrats en el metabolisme dels hidrats de carboni, els lípids i els aminoàcids. També ha quedat comprovat que la presència o absència d’aquests mateixos bacteris influeix igualment en quelcom tan important com la síntesi de vitamines.

asepsia

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web