Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Quimioteràpia i alimentació.

quimio

Una dieta sana pot proporcionar l’energia necessària per estimular el creixement de les cèl·lules normals. També pot ajudar a mantenir les forces i a combatre les infeccions. Com a conseqüència, podries sentir-te millor i resistir més fàcilment els efectes secundaris.

quimio 01

No existeix una dieta “anticancerosa” especial. Durant els tractaments de quimioteràpia, normalment la dieta és molt flexible.

L’organisme ha d’estar en les millors condicions per combatre qualsevol tipus d’infeccions i / o reconstruir teixits sans més ràpidament. La dieta ha de ser equilibrada, que contingui tots els nutrients que el cos necessita.

Alguns consells generals

Els símptomes experimentats a causa del càncer i els seus tractaments, així com també els símptomes psicològics com la depressió o l’ansietat, poden influir sobre la nutrició.

Per als pacients de càncer, la nutrició durant la quimioteràpia és important. L’objectiu principal abans, durant i després dels tractaments és ingerir les calories adequades per mantenir el pes i les proteïnes correctes per optimitzar el sistema immunitari, les forces i la tolerància als tractaments. Quan t’esforcis per ingerir les calories i proteïnes adequades durant la quimioteràpia, intenta seguir una dieta equilibrada per minimitzar les deficiències de nutrients i demana al teu terapèuta informació sobre si seria adequat prendre un suplement multivitaminic.

Per als pacients de càncer, la dieta i la nutrició durant la quimioteràpia han d’estar basades en el que puguin tolerar i en ajudar a controlar símptomes tals com les nàusees, els vòmits, la diarrea, el restrenyiment, les alteracions en el sentit del gust, la sequedat bucal, dolor o nafres a la boca, la manca de gana, la sensació de sacietat anticipada i la fatiga. És important controlar aquests símptomes i mantenir simultàniament els objectius en relació amb una ingesta adequada de calories i proteïnes.

quimio 02

Beveu força líquids

.- Els líquids ajuden a produir orina i a disminuir el restrenyiment. Ajuden a prevenir els problemes de ronyó i de la bufeta.
.- Ajuden a reemplaçar els líquids que es perden amb el vòmit i la diarrea.
.- Proveu a beure aigua, sucs sense endolcir i altres begudes de sabors, sense cafeïna.
.- Eliminen les toxines del cos.

Consumeix suficients calories

.- Les calories actuen de combustible per al cos. El cos fa servir aquest combustible per a realitzar totes les seves funcions, incloent-hi la curació.
.- Per obtenir suficients calories menja coses com gelats (si els toleres), alvocats i ous.
.- Afegeix mantega i salses als àpats (si ho tolera).

Menja proteïnes

.- Les proteïnes ajuden a desenvolupar els músculs, els ossos, la pell i la sang.
.- Ajuden a que el teu cos es guareixi i combati infeccions.
.- Aquesta és una bona selecció: iogurt, ous, pollastre, carns amb poc greix i mantega de cacauet.
.- Pregunta-li al metge sobre les proteïnes en pols instantànies o altres suplements.

Menjar bé durant el tractament

Els efectes secundaris poden dificultar menjar bé alguns dies. Els següents consells t’ajudaran a continuar obtenint la nutrició que necessites.

.- Prova nous aliments i receptes.
.- Menja petites porcions amb freqüència i poc a poc.
.- Menja un entrepà o un berenar sa en comptes d’un dinar, si no tens gana.
.- Prova a menjar en un lloc diferent.
.- Surt a caminar abans de menjar.
.- Completa la seva dieta amb vitamines de fruites, verdures i grans.
.- Si vius sol i no tens ganes de cuinar, pregunti al teu metge o infermera sobre programes de distribució de menjars a domicili.

Què passa si no tinc ganes de menjar?

Els efectes col·laterals de la quimioteràpia poden alterar la gana alguns dies. No obstant això, cal intentar-ho, per tenir les forces suficients per tirar endavant, per no perdre pes, que en aquests moments és molt important. Les principals causes de que no tingui gana poden ser les nàusees, problemes a la gola o la boca, que et poden causar dolor. Una altra causa pot ser l’estat d’ànim, potser que ets sentis deprimit, trist o molt cansat i realment no tinguis gana.

.- Aconsellem que consulteu el vostre terapeuta en relació amb qualsevol règim dietètic especial.
.- No s’ha comprovat que aquestes dietes posseeixin efectes anticancerosos.

Existeixen nombrosos règims dietètics especials que es promocionen per combatre o tractar el càncer, incloent-hi programes com el macrobiòtic, la teràpia Gerson, el règim Livingston-Wheeler, el règim Kelley-González.

Aquestes dietes poden estar pensades per oferir beneficis de salut per tractar el càncer, però també poden significar riscos per nutrició inadequada o desnutrició en diversos graus, interaccions entre els fàrmacs i els nutrients, augment de la fatiga i alteracions en els paràmetres de laboratori.

Algunes dietes especials es fan servir per augmentar al màxim la tolerància i evitar afegir complicacions a la quimioteràpia a causa del pla alimentari.

quimio 03

Principis dietètics

A continuació es presenta un resum de la filosofia, els principis dietètics i els aspectes d’interès amb els que cal tenir precaució en relació amb aquestes dietes:

1 – Líquids transparents
Aquest tipus de líquids inclouen els sucs de fruites, les gelatines, els sorbets d’aigua (popsicles), els brous, gel de fruites, el cafè i el te. Aquesta dieta es fa servir habitualment després d’una cirurgia mentre es recupera la digestió, així com per permetre que l’intestí descansi de vòmits i diarrea.

2 – Líquids complets
Aquesta dieta inclou llet, iogurt sense trossos de fruites, gelats, sorbets (sherbet), batuts, sopes colades en crema, cereals calents, suplements comercials, natilles i púdings. Aquesta dieta es fa servir com a pas següent després d’una dieta amb líquids transparents i en persones que experimenten dificultat per empassar aliments sòlids degut a un estrenyiment de l’esòfag o dolor bucal o de gola.

3 – Dietes toves o baixes en residus
Una dieta tova evita les fruites i els vegetals crus, així com els aliments amb pell, els fruits secs, les llavors, etc. Es pot indicar una dieta tova per a pacients amb risc moderat d’obstrucció intestinal, que podria ser el resultat d’analgèsics o medicaments antiemètics que provoquen restrenyiment extrem. D’altra banda, una dieta baixa en residus és molt restrictiva i omet totes les fruites i els vegetals excepte els sucs de fruites i les patates blanques. També evita la majoria de les llegums (els grans) i qualsevol aliment que pugui deixar residus a l’intestí. Aquesta dieta està dissenyada únicament per a pacients amb obstrucció parcial de l’intestí o amb un alt risc de presentar una obstrucció.

4 – Dieta baixa en lactosa
Aquesta dieta evita els productes que contenen llet, com per exemple les natilles, els púdings, els gelats, els sorbets (sherbet), les salses a base de crema de llet, les sopes en crema i els batuts. Entre els productes acceptables es troben els lactis fermentats, com el formatge Cheddar, la llet acidòfila, el sèrum de llet, el iogurt, la crema agra, les llets amb baix contingut de lactosa  o sense lactosa. Aquesta dieta és apropiada per a pacients amb intolerància a la lactosa o que pateixen de gasos, inflor, rampes o diarrea després d’ingerir productes que contenen lactosa. També pot ser necessari seguir una dieta amb baix contingut de lactosa si s’observa aquest tipus de símptomes en relació amb els tractaments per al càncer. Consulta el teu dietista per saber si aquesta dieta és adequada per a tu.

5 – Suplements per a la teva dieta abans, durant o després de la quimioteràpia
Per tal de mantenir el teu pes abans, durant o després dels tractaments, pot ser necessari que ingereixis aliments o begudes amb alt contingut calòric. Podria fer falta afegir reforços calòrics als teus menjars o begudes per evitar la pèrdua de pes o reduir-ho al mínim.

A causa dels canvis que experimentaran les teves necessitats nutricionals i d’alimentació a causa del càncer i dels tractaments de quimioteràpia, és possible que hagis de reforçar les proteïnes en la teva dieta per augmentar al màxim les teves energies, la força, la funció immunitària i la integritat de la pell.

NOTA:

Aquests consells són per persones que no tenen cap orientació alimentària concreta. Des de el punt de vista més naturista, recomano que en el mateix moment en que hi ha un diagnòstic de càncer s’observin les següents normes:

.- Deixar automàticament tota la carn per evitar les hormones que li posen i optimitzar les digestions. Millor si es deixen de menjar animals.

.- Canviar “tota” l’alimentació a ecològica, sobre tot els ous.

.- Evitar al màxim els làctics.

.- Evitar al màxim la soja.

.- Prendre suplements antioxidants.

.- Prendre suplements per augmentar el sistema immunològic.

.- Personalitzar una mica la dieta amb el vostre naturòpata.

quimio 04

4 comentaris per a

Quimioteràpia i alimentació.

  • Ramona Izquierdo |

    M’ha interessat molt aquest article, però la nota del final m’inquieta, perquè els que som al mig de la medicina convencional i l’alternativa no sabem què fer. Haig de prendre força proteines però aconselleu fora la carn, productes làctics, llet de soja… Jo sóc propensa a menjar cru i abans a menjar poca proteina, però ara me n’adono que tinc altres necessitats i que el meu aparell digestiu està molt afectat (sobretot els dies de tractament) per a seguir menjant igual. Us agraeixo la vostra atenció.
    Ramona

  • Angel Perera |

    Ramona, la veritat és que cadascú és un món, però bàsicament el que es necessita és optimitzar els nutrients i evitar els subproductes que porten els aliments convencionals. Referent a les proteïnes, és una bona solució menjar de tant en tant carn o pollastre però ecològic així t’estalvies les hormones, antibiòtics i altres porqueries que hi posen en lo convencional i que a tu no et convenen en absolut. Tingues en compte que els ous i els làctics fermentats (formatges, kèfir i iogurts) també són proteïnes però els passa el mateix, o sigui que si en menges que siguin també ecològics. Les proteïnes vegetals com el seitàn, el tofu i el tempeh també en són una bona font, a més les llegums, els cereals, la combinació de ambdós (llegums i cereals p.ex. arròs integral amb llenties) és una font de proteïna perfecte i les llavors i els fruits secs també porten proteïnes. Així doncs pots veure que no tot és carn i pollastre. Per optimitzar les digestions i l’absorció de nutrients, pots dissociar les proteïnes animals dels hidrats de carboni en un mateix àpat, m’explico: les proteïnes animals es digereixen en àcid -quan menges un tros de carn el cos la detecta com a proteïna i comença a produir àcids al estómac-, els hidrats de carboni es digereixen amb fluids alcalins -quan menges un tros de pa el cos el detecta com a hidrat i comença a segregar alcalins com la saliva-, què passa en el estómac quant es troben els fluids àcids i alcalins doncs que s’anul·len i eviten fer una digestió òptima en la que es digereixi bé els aliment i s’absorbeixin tots els nutrients, ans al contrari els aliments no es poden digerir i fermenten produint gasos, inflor i impedint l’absorció dels nutrients. Per més bons aliments que mengis si no es digereixen bé no en traiem cap rendiment. Això també passa si es mastega malament o si es beuen molts líquids amb els àpats doncs diluïm els sucs gàstrics i no poden fer la seva feina. Les verdures i hortalisses són neutres, o sigui que es poden barrejar amb qualsevol aliment. En quant a la soja es diu que és millor evitar-la per el seu contingut de fitoestrògens, que concretament en aquests casos no convé gens. Pot ser també et seria interessant un aport de flora intestinal i d’enzims digestius per optimitzar el rendiment d’absorció de nutrients. Quedo a la teva disposició per a qualsevol consulta o dubte al respecte.
    Una abraçada molt forta. Àngel.

  • fiona |

    el article esta be fins la ultima part on es confon bastant al personal…teniu en conte qu ales persones que llegimm aixó som persones amb molts problemes digestius,de salut i psicosomatics tambe,i la majoria no entenem el que s’ha d aumentar proteines i en cambi no pots menjar carn… i que si aixó es dolent i lo altre tambe….,ademes la confiança amb els productes ecologics sincerament deixa bastant que desitjar despres de episodis com la e. coli que precisament prove de un cultiu ecologic de brots de soja i altres llavors…de gran afinitat per la gent que menja ecologic… tambe fa uns anys es van contaminar a barcelona uns ous ecologics perque es guardava el menjar “ecologic” de les gallines amb un sil que habia contingut insecticides….vui dir que aniria millor que fesiu una llista dels aliments positius per afrontar la quimio i el cancer i no nes escalfeu mes el cap en cuestions de si aquet aliment es aci i el altre no etc… que sols ho enteneo vosaltres els naturopatas i encara hi han contradiccions en molts llibres ,sobre aquestes questions…tenim bastantes dubtes ja amb la nostre enfermetat i els tractaments que tenim que passar,sisplau ajudeunos fent -ho mes facil….gracies i escuses per tot…

  • Angel Perera |

    Bon dia Fiona,

    Un nom molt maco, per cert.

    Com pots comprendre. l’última cosa que voldria és sembrar confusió entre les persones que busqueu informació al meu bloc. I també em sembla que pots comprendre que no tota la informació està en aquest lloc.

    Et volia contestar defensant coses com l’alimentació ecològica, però no et vull escalfar més el cap doncs veig que ja el tens prou calent. Et convido a que busquis la major quantitat d’informació que puguis, i a partir d’aquí crec que podràs tenir un millor criteri.

    Se que les persones que passeu per un episodi de manca de salut, teniu problemes de molts tipus -és la meva feina i ho veig cada dia-. És per això que em brindo a ajudar-te en qualsevol dubte o consulta que tinguis sobre el que sigui.

    Aprofitant, vull transmetre’t la idea de que en segons quins casos és millor buscar consell directament en un professional del tema. Buscar informació a la xarxa per fer-te una idea global d’un tema està molt bé, però per qüestions vitals és millor no divagar.

    Per si et pot interessar, et passo informació d’una gent amb la que col·laboro, que es dedica a ajudar persones que fan un camí semblant al teu: http://www.apoyocancer.com

    Les excuses te les dono jo, doncs igual si que no transmeto amb prou claredat. Et prometo que tindré més cura a l’hora de facilitar informació.

    Reitero l’oferiment, no et tallis i pregunta.

    Salut, que et milloris i una abraçada molt forta.
    Ángel

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web