Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Les cabines de raigs UVA ja són oficialment causa de càncer.

uva

Igual que el gas mostassa, el tabac, l’asbest o l’arsènic. Les cabines de bronzejat acaben de ser incloses en el grup de factors causants de càncer que elabora l’Agència Internacional d’Investigació sobre Càncer (IARC, segons les seves sigles en anglès), la principal organització no governamental dedicada a avaluar les evidències científiques sobre aquestes qüestions.

uva 01

Fins ara, els raigs ultraviolats estaven dividits entre UVA, UVB i UVC en el grup 2A d’aquesta organització, que inclou els elements “possiblement carcinogènics per a l’ésser humà”. Tanmateix, després de la darrera revisió de les evidències científiques sobre aquests dispositius de bronzejat artificial, la IARC ha decidit elevar-los al grup 1, el dels factors causants de càncer per a l’ésser humà.

Segons la revisió realitzada per 20 científics independents de nou països diferents, entre ells Espanya, les cabines de raigs UVA incrementen fins a un 75% les probabilitats de desenvolupar un melanoma cutani quan es comencen a utilitzar abans dels 30 anys. A més d’aquest agressiu tumor de pell, els especialistes citen diverses evidències concloents sobre la capacitat d’aquests dispositius per causar melanoma ocular (el tipus de càncer de l’ull més habitual en els adults que afecta cada any a cinc de cada milió d’espanyols).

Tenint en compte “que l’ús de les cabines de bronzejat està àmpliament estès a molts països occidentals, sobretot entre les dones joves”, el missatge d’advertència de la IARC és clar, encara que les seves paraules manquen de qualsevol poder de decisió vinculant.

Les conclusions es poden llegir aquesta setmana a la revista ‘The Lancet Oncology’, es ratifica més respecte a les radiacions solars, que segueixen formant part de la llista d’elements causants de càncer per a l’ésser humà.

Radiació solar

La decisió d’englobar en una mateixa categoria tot tipus de raigs ultraviolats (A, B i C), que fins ara estaven separats, es deu al fet que tots ells són elements carcinogènics. Encara que fins ara la principal causa de càncer per l’exposició als rajos solars eren els raigs UVB (causants d’importants danys en l’ADN), noves investigacions han demostrat que els UVA solars també tenen la capacitat de generar tumors cutanis en experiments amb ratolins.

En el seu document, la IARC també afegeix una advertència sobre la relació de les màquines de soldar amb el melanoma d’ull, encara que reconeix que ja que aquests treballadors estan exposats a més a altres elements de risc, és difícil atribuir el risc de càncer únicament a les radiacions UV.

En el grup 1 d’elements carcinogènic s’inclouen, a més, tot tipus de radiacions ionitzants (pròpies de l’energia nuclear o els raigs X, entre d’altres dispositius), entre les quals els especialistes citen el gas radó (un producte de la desintegració del radi que pot emanar del sòl), el plutoni o els radioions que poden afectar el tiroide de nens i adults.

uva 02

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web