Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Les begudes de “cola”, porten “cua”.

coke-diet

Segons un estudi publicat a The Lancet, la probabilitat que un nen es torni obès, incrementa un 1.6% amb cada llauna addicional per dia d’un refresc endolcit amb sucre. Una llauna de Coca-cola conté aproximadament, deu culleradetes de sucre, que resulten perjudicials per a la salut dels més petits. Per aquesta raó, van començar els conflictes entre l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i les grans transnacionals lligades al sucre. En el 2003, la OMS intentava publicar un informe sobre els perills del consum excessiu de sucre.

cocaloca

No obstant això, les grans multinacionals van intentar impedir la publicació del document, segons va denunciar la OMS. Així mateix, es va informar que l’associació sucrera que inclou a gegants com Coca Cola i Pepsi, va amenaçar amb pressionar al Congrés nord-americà perquè elimini els subsidis que li atorga a la OMS, si aquesta no retira el document.

L’Organització Mundial de la Salut en aquest moment està treballant cada vegada més sobre el tema de l’obesitat i la diabetis. Un informe recent publicat per la OMS aconsella restringir la venda i la publicitat de gasoses. Les autores i autors de l’informe suposen que hi ha una relació entre l’increment de malalties com l’obesitat i la diabetis amb el màrqueting agressiu de les empreses de gasoses .

L’obesitat és una de les malalties que afecta cada vegada a més gent en els països industrialitzats, i la taxa de nenes i nens obesos s’està incrementant ràpidament. A Anglaterra i Escòcia per exemple la taxa de nenes i nens obsessos entre 4 i 11 anys s’ha incrementat en els últims 10 anys un 2% i un 2.8% respectivament. L’obesitat en nenes i nens i adolescents afecta tot el cos i pot causar a més de greus problemes físics, problemes psicològics com depressió, trastorns alimentaris i baixa autoestima.

Les multinacionals del sector alimentari es dediquen a produir aliments amb baix valor nutritiu i alt benefici econòmic. Les xarxes de distribució de la indústria de refrescs funcionen a la perfecció assegurant el fàcil accés i la disponibilitat dels seus productes a qualsevol hora i en qualsevol lloc, a través d’expenedores de refrescs, per exemple en instituts, col·legis, universitats i altres llocs públics.

Per el 37% dels nord-americans, el mecanisme de la sed és tan feble que amb freqüència ho confonen amb fam. Encara una deshidratació imperceptible, alentirà el metabolisme tant com un 3%. Un got d’aigua calmarà la gana a mitja nit en gairebé un 100% dels casos sota dieta d’aprimament en un estudi realitzat a la Universitat de Washington.

La falta d’aigua, és la causa nº 1 de fatiga diürna. Estudis preliminars indiquen que de 8 a 10 gots d’aigua al dia podrien significativament alleugerir dolors d’esquena i articulacions en el 80% de les persones amb aquests patiments. Un descens de tan solament un 2% d’aigua en el cos, pot causar pèrdua momentània de memòria, dificultat amb les matemàtiques bàsiques i problemes al enfocar la vista sobre una pantalla d’ordinador o sobre una pàgina impresa El beure 5 gots d’aigua al dia, disminuïx el risc de càncer de colon en un 45%, a més de rebaixar el risc de càncer de mama en un 79% i reduir a la meitat de probabilitats de desenvolupar càncer de la bufeta.

En molts dels estats d’USA, la Patrulla de Camins porta 10 litres de Coca Cola en el seu vehicle per a netejar la sang que queda sobre el paviment, després d’un accident. Pots posar un bistec de carn en una recipient ple de Coca Cola i aquest desapareixerà en dos dies. Per a netejar un vàter, només has de buidar una llauna de Coca Cola dintre de la tassa i deixar-la en repòs durant una hora, després tira de la cadena i quedarà com una patena.

L’àcid cítric de la Coca Cola, treu les taques de la porcellana vidriosa. Per a treure les taques d’òxid del crom dels para-xocs dels cotxes has de fregar amb un tros de paper alumini arrugat mullat amb Coca Cola i aquestes desapareixeran al fregar. Per a netejar la corrosió en els terminals de la bateria del teu cotxe tira una llauna de Coca Cola sobre ells i les bombolles  s’empotaran la corrosió. Per a afluixar un cargol rovellat aplica un drap xop de Coca Cola durant diversos minuts i aquest estarà llest per a sortir. Per a treure taques de greix de la roba, col·loca les peces engreixades dintre de la rentadora, buida damunt una llanda de Coca Cola, agrega el detergent i renta el cicle complet.

També serveix per a netejar el parabrises del teu cotxe quan s’embruti en el camí. L’ingredient actiu en la Coca Cola és l’àcid fosfòric. El seu PH és 2.8, això és suficient per a dissoldre un clau en 4 dies.

L’àcid fosfòric és nociu per al calci dels ossos i és un dels majors contribuents a l’augment de la osteoporosis. Per a transportar el concentrat de Coca Cola, els camions comercials han de portar la targeta de “Material Perillós”, reservada per a materials altament corrosius. Els distribuïdors de Coca Cua han estat usant-lo per a netejar els motors dels seus camions durant prop de 20 anys.

Moltes han estat les discussions al voltant de les begudes de cola pel que fa a la salut, molts arguments a favor i en contra s’han deslligat al llarg de la seva història, des d’aquells que diuen que la Coca Cola és medicinal per que “et puja la pressió” fins a aquells que afirmen que la Coca Cola produïx malalties greus. I el tema de consum de refrescs de cola a Mèxic no és qualsevol cosa, Mèxic està entre els tres primers països consumidors de refrescs de cola en el món, en més d’una ocasió ocupant el primer lloc, i s’estima que el consum terme mitjà anual és de 114 litres per habitant. Però això com consumidors, a la nostra salut quin benefici ens aporta?

Segons l’Associació Mexicana d’Estudis per a la Defensa del Consumidor (AMEDEC), el consum dels refrescs de cola “constituïx la mes greu distorsió dels nostres hàbits d’alimentació”. Els refrescs de cola no tenen cap valor nutritiu, no contenen vitamines, proteïnes ni minerals i sí gran contingut de endolcidors i additius com conservants i colorants.

I no tant sols no alimenta, alguns dels seus ingredients poden ser nocius per a la teva salut. Entre els ingredients “coneguts” de la misteriosa fórmula secreta Coca Cola es troba l’àcid fosfòric, utilitzat com additiu, que a més de ser un dels anticorrosius favorits dels mecànics, (utilitzat per a netejar motors), en el teu cos provoca desmineralització òssia, això significa que no permet l’adequada absorció de calci en l’organisme, afeblint els ossos i per tant incrementant-se la possibilitat de tenir fractures. A més, la combinació d’aquest àcid amb sucre refinada i fructuosa dificulta l’absorció de ferro, el que pot generar anèmia i major facilitat per a contreure infeccions, principalment en nens, ancians i dones embarassades.

Els refrescs de cola contenen una substància “potencialment addictiva”, la cafeïna, extreta de la nou de cola, un altre dels ingredients de la famosa fórmula. Aquesta substància, consumida en mòdiques quantitats (20 mg.) és un estimulant del sistema nerviós que produïx sensacions agradables, però si s’ingereix en quantitats elevades (400 a 600 mg.) pot provocar insomni, taquicàrdia, mals de cap i fins i tot atacs d’ansietat. Una llauna de Coca Cola conté aproximadament 50 mg. de cafeïna, i si tenim en compte que generalment una llauna “mai és suficient” o si pensem en els envasos de més d’un litre (que sens dubte algú en algun moment ha pres sencer), la ingestió de cafeïna sobrepassa el límit entre l’agradable i el tòxic, a més la cafeïna, si es consumeix en fred, accelera la seva acció. Aquesta substància és principalment perillosa per als nens.

La Coca “Cua” conté també gas carbònic que, segons la AMEDEC, és un ingredient que provoca “addicció psicològica”.

El color característic de la Coca Cola es deu a un additiu anomenat E-150, aquest ha estat associat amb deficiència de vitamina B6 que és important per a la metabol·lització de les proteïnes i la salut de la sang, la seva manca pot produir anèmia, depressió i confusió entre altres símptomes, a més de generar hiperactivitat i baix nivell de glucosa en la sang.

Fins a fa poc, la companyia Coca Cola era una de les principals empreses consumidores de sucre. Ara, en lloc d’utilitzar el sucre com un ingredient més de la seva fórmula, està utilitzant alta fructuosa, un xarop fet a força de blat de moro transgènic provinent dels Estats Units això es dóna en els països que no prohibeixen els transgènics. Això a més de causar greus danys a la indústria sucrera, i particularment als camperols de la canya, resulta en perjudici dels consumidors que ni tan sols saben el que estan comprant i consumint. Sí, els refrescs de la marca Coca Cola, com molts altres productes que utilitzen alta fructuosa, contenen transgènics.

Per si no fos poc, els sucres que conté el refresc, a poc a poc van dissolent l’esmalt de les dents afeblint-los i produint càries. I no solament això, els sucres que no arriba a digerir l’organisme, es transformen en greix, donant com possible conseqüència sobrecàrrega de  pes i fins i tot problemes d’obesitat.

Anteriorment la diabetis estava associada a pacients adults, però en l’últim temps s’ha vist un augment de casos d’aquesta malaltia en nens i adolescents amb excés de pes. Actualment existeixen 22 milions de nens menors de 5 anys amb sobrepès. La diabetis és una malaltia que afecta principalment els ulls, ronyons, els peus i el cor.

I per a aquells que creuen que aquest problema es resol prenent-se una “coca light”, els tenim una altra notícia: hi ha estudis que assenyalen que el consum de substituts de sucre, o sucre sintètica en grans quantitats, provoca danys cerebrals, pèrdua de memòria i confusió mental (segons la AMEDEC). La substància que provoca aquestes afeccions es diu “aspartam” i sostenen que podria contribuir al desenvolupament del Alzheimer. A més, van assenyalar que els components químics del “aspartam” tenen altres conseqüències greus per un consum excessiu, com danys a la retina i al sistema nerviós.

Ja estàs assabentat d’algunes de les conseqüències que pot portar per a la teva salut prendre Coca Cola… i això que no coneixem tots els ingredients, de la famosa “fórmula secreta”.

Coca Cola va ser nomenada una de les “10 pitjors empreses” de 1998 per la Multinational Monitor per “omplir als nens americans de sucre i aigua de soda”.

La Coca Cola et segueix semblant inofensiva?

pistocola

Extret de: Alimentacion-sana.org

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web