Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Netejar-se la llengua una bona profilaxi.

llengua

¿Per què és important netejar-se la llengua cada dia?

netejador

La cavitat bucal reté grans quantitats de bacteris i microbis (més de 300). La capa blanca aspre  que recobreix la llengua està impregnada de una barreja de saliva, cèl·lules mortes, mucosa, gèrmens, microbis, glòbuls blancs morts, bacteris, virus i fongs, creats per l’acumulació d’aliments en els seus porus i l’acció de la saliva i la mucosa.

Netejar-se les dents sense netejar-se la llengua, resulta una higiene bucal incompleta. Els netejadors ajuden a conservar una perfecta higiene bucal i estan fets d’acer inoxidable o de plàstic. A mi personalment, i a més l’aconsello als meus Clients, men agrada un que es diu Halita i es ven a Farmàcia.

“El que neteja la seva llengua cada matí viurà tota la vida sense malalties”, diu un proverbi indi que fa referència al Ayurveda.

mapa llengua

Transcric una entrevista feta a Swami Joytimayananda, Aquest senyor és el màxim propagador a Europa de la medicina ayurvèdica, considerada la més: antiga del món.

En aquesta entrevista es parla en general del Ayurveda, però també hi queda reflectit la importància de la neteja i cura de la llengua en el manteniment de la salut i en la prevenció de la malaltia.

ayurveda

Raspa la teva llengua cada matí.

Swami Joytimayananda

Tinc 63 anys. Vaig néixer a Sri Lanka. Visc a Gènova (Itàlia), on he fundat l’escola Joiytinat. Sóc Vaidya (doctor) en Medicina Ayurvèdica (Universitat de Pane, Índia) i mestre de ioga. Tinc tres filles vint-anyeres. ¿Política? Viure per una causa, i amb calma. Déu? És llibertat, pau, amor i alegria. Podem viure sense patir!

.- Què és el ayurveda?
.- L’art de viure.

.- ¡Vaja!.
.- Ayurveda és una paraula sànscrita composta pels termes veda (coneixement) i ayur (vida).

.- Coneixement de la vida, doncs.
.- Per a viure bé. Són principis formulats fa uns 5.000 anys a l’Índia.

.- 5.000 anys! Són principis religiosos?
.- No! Cadascú pot tenir la religió que vulgui … i beneficiar-se del ayurveda.

.- Seria una filosofia vital, doncs.
.- Una filosofia per viure cada dia amb salut física i anímica. Per prevenir i curar malalties i estar més serè i lúcid.

.- ¿Una medicina total?
.- I tant, inclou una medicina … ¡Que a més és l’única accessible per a milions de persones a l’Índia rural!

.- Quin remei els queda, pobres …
.- No es confongui: no és una medicina grollera. A les ciutats, molta gent torna avui els ulls cap a la medicina ayurvèdica.

.- ¿Què té de particular?
.- Que s’adapta a la constitució de cada individu i aconsegueix despertar la seva naturalesa.

.- Quin tipus de medicaments fa servir?
.- Uns 40 preparats diferents, olis, pomades, infusions, pols.,., A base d’extractes vegetals, animals i minerals que, juntament amb el ioga i certs massatges, purifiquen a escala cel·lular. Però la primera medicina ha de ser l’alimentació i l’estil de vida!

.- Doctor, per què emmalaltim?
.- La malaltia és només un avís de que s’ha trencat la teva harmonia amb la Natura.

.- I com actua un metge ayurvèdic?
.- Quan algú ve a consultar, exploro l’estat de la seva ànima. Si l’ànima és forta, tot és curable! Tot!

.- ¿I com sap vostè com està la meva ànima?
.- Hi ha molts indicadors en cada persona, però un fonamental és la llengua,

.- ¿La llengua?
.- Sí: des de la seva punta a la seva base la llengua reflecteix les cinc cavitats humanes: crani, coll, tòrax, abdomen i pelvis. Durant la nit, la toxicitat de cada cavitat viatja per l’organisme i es diposita a la llengua.

.- La veritat és que a vegades et despertes amb la llengua pastosa o amarga …
.- Accepteu aquest consell elemental de medicina ayurvèdica: cada matí, primer de tot, netegeu la vostra llengua, Raspeu-se-la amb el Banta.

.- ¿Amb què?
.- Amb el Banta, és una fina vareta plana, (avui són d’acer inoxidable o plàstic). Passeu-la sobre la superfície de la seva llengua, arrossegant impureses. Jo ho faig cada dia, I la meva família, I milions de persones! ¡Us sentireu millor!

.- ¿On va aprendre vostè aquestes coses?
.- De petit, a casa. I quan vaig escapar, als 14 anys, i vaig anar topant amb mestres ….

.- Per què es va escapar de casa?
.- Vaig sentir ànsies de conèixer el món per mi mateix. Vaig sortir de casa de matinada i vaig caminar, vaig caminar ..: és la vegada que més lliure m’he sentit en tota la vida! Bé, juntament amb una altra.

.- Quina?
.- Quan vaig caure d’un cocoter. Mentre queia ¡experimentava una llibertat plena! Quan necessito calmar-me, evoco aquell instant.

.- I què feia vostè pujat a un cocoter?
.- El meu mestre va voler un coco. Vaig trepar. Per agafar-ne un amb major comoditat, em vaig recolzar en certa branca …, que va cedir. Quina lliçó!

.- ¿Què va aprendre?
.- Quan alguna cosa et sembli fàcil ..,, ¡recela!

.- ¿Què feia vostè amb aquell mestre?
.- Vaig voler recollir totes les ensenyances possibles, i vaig caminar de mestre en mestre … I també vaig ser sadús durant dos anys.

.- Què és un sadús?
.- Captaire errant. És un clàssic a l’Índia: no has de parlar, vesteixes un sol vestit, peregrines de poble en poble, sense dormir dues vegades en el mateix lloc, sempre al ras, i menges amb les mans, i només el que et donin,

.- ¿Li donaven menjar?
.- Sí. I també alguna puntada.

.- Metàfora de la vida, que ens dóna de tot.
.- Així és. L’absència de dificultats no equival a felicitat. Cal saber això: pots viure feliç afrontant mil dificultats.

.- ¿Quina és la clau?
.- Tenir el cor ple. Satisfet,

.- Ah, I com s’aconsegueix això?.
.- Projectant amor a tot! A cada cosa i situació, a tot el que fas.,. Així. I, si tens el cor ple, el teu cap estarà clara.

.- ¿Quin mestre li va ensenyar això?
.- Swami Sivananda: em va ensenyar a servir, estimar i meditar. Una altra gran mestra va ser la jungla: vaig viure dos anys només a la jungla. Em va ensenyar a no tenir afeccions ni pors, Tot era el meu amic! Cada animal, planta, estrella … Em va infondre poder davant la vida. I encara em dura,

.- ¿En quines altres experiències es va submergir?
.- En estats profunds de meditació: vaig estar sis dies seguits meditant, sense menjar ni beure. És possible arribar als 40 dies sense menjar, .. Això exigeix molta preparació espiritual … Més senzill és el dejuni terapèutic.

.- Per a què serveix?
.- De vegades recepto -i guio- dejunis de quatre dies. Són com una fuetada per a les cèl·lules: reactiven un sistema immunitari mandrós!

.- Doni’m consells ayurvèdics assequibles.
.- Cada matí feu-vos cinc minuts d’auto massatge amb oli ayurvèdic i la gemma dels dits, de manera circular, sobre crani, coll, pit, estómac i baix ventre (xacres).

.- Gràcies. Algun altre consell?
.- Aixequeu-vos quan surti el sol i estireu-vos abans de la mitjanit. ¡Descansareu, millor! De dotze a dues és quan millor es reposa.

.- Em temo que no descanso fa molt!
.- Tingueu una mica de voluntat, home … Si s’ho proposa, pot viure sense patir.

llengua brutallengua neta

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web