Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Les taronges, apunt d’arribar.

Taronges

La Mare Naturalesa és sàvia i sap el que ens convé, estan a punt d’arribar-nos les taronges noves. -alerta que a les càmeres encara hi han taronges convencionals de l’any passat, feu-me cas i compreu-les noves si fa falta espereu-vos-.

Taronges 01

L’àcid cítric constitueix un magnífic fàrmac natural. Una cura de taronges de tres dies pot aconseguir miracles en els trastorns digestius, migranyes o processos reumàtics. La seva gran riquesa en vitamines i oligoelements la converteixen en la millor aliada contra l’estrès i la depressió.

La taronja inclou diferents substàncies que contribueixen a millorar el bon estat de l’organisme. Entre elles destaquen el calci, fòsfor, ferro, magnesi, potassa, sosa i les nombroses vitamines. En concret, el calci facilita el desenvolupament dels ossos en els nens. El fòsfor és summament necessari en casos d’estrès, persones nervioses i en les intoxicacions. El ferro ajuda a la hemoglobinització de la sang.

El magnesi sobreexcitat el peristaltisme intestinal, combatent el restrenyiment. La potassa actua com a depuratiu i dissol els greixos. La sosa, estimula el suc pancreàtic, activa el procés digestiu gastroduodenal, acciona la secreció de clorhídric i, juntament amb l’àcid cítric, dissol l’àcid úric. És molt beneficiós per a les glàndules suprarenals. La taronja té també vitamines A, B, G i, sobretot, C.

Els cítrics i, en especial, les taronges, constitueixen la solució perfecta a l’hora de combatre molts estats patològics però també per mantenir el bon to vital quan es gaudeix de salut. L’àcid cítric, que és oxidant, depuratiu, desinfectant i microbicida, estimula l’eliminació de totes les substàncies que no s’han metabolitzat i que reposen en els diferents òrgans. A més, la seva abundància en sals minerals equilibra les dosis de nutrients necessaris per a l’organisme

No només corregeix les secrecions anòmales d’àcid clorhídric. També actua com a analgèsic en els mals d’estómac -quan es subministren les dosis adequades-, fortifica els músculs estomacals, desinfecta i dissol els residus acumulats i facilita les secrecions necessàries per realitzar la digestió.

Els mateixos efectes de neteja i estimulació es produeixen en el fetge i pàncrees, la contaminació per acumulació de greixos és la causa més freqüent de diversos trastorns, com mals de cap i marejos. La bufeta -i fins i tot la pròstata- es beneficia del consum d’aquest cítric que, per les seves propietats diürètiques, facilita l’eliminació d’aquestes substàncies que es van dipositant.

També s’utilitza com a teràpia dels càlculs del ronyó, en general amb molt bons resultats, dels que surten beneficiades les glàndules suprarenals. Però sobretot, la taronja ajuda a combatre el restrenyiment. Les seves fibres de cel·lulosa faciliten els moviments peristàltics necessaris perquè es produeixi l’expulsió de les matèries de rebuig. La taronja, a més de provocar l’expulsió, neteja el tracte intestinal i destrueix la flora microbiana patògena del còlon amb una eficàcia superior a la dels laxants químics i fins i tot a la dels poderosos iogurt i quefir.

La temporada de la taronges és molt dilatada. Des que apareix a l’octubre la més primerenca fins que al juliol s’acaba la més tardana, fan torns disset varietats de taronges i mandarines que proporcionen excel·lents oportunitats de subministrar al cos la quantitat suficient de vitamina C, necessària per afrontar les grips, refredats i efectes de la contaminació d’hivern.

Taronges 02

Taronja ecològica versus la convencional.

No cal dir que com tots el productes ecològics les fruites tenen un aport de nutrients superior, una absència total de verins –plaguicides, adobs químics i herbicides– i un gust -organolèpticament parlant- molt millor respecte a les fruites convencionals. En la taronja concretament encara hi ha un procés de embelliment amb productes químics junt amb ceres i de maduració  industrial al gust –les cullen completament verdes i les maduren a les càmeres- amb gas etilè que en cara la fan més perillosa.  Per poc que pugueu compreu-les ecològiques.

Taronja per a tot

La taronja és considerada la fruita reina dels mesos freds. Les de suc solen ser més àcides que les taronges de taula. Al costat de mandarines, llimones i aranges és una de les produccions més significatives de l’agricultura espanyola. Amb ella es poden elaborar nombrosos plats: amanida d’endívies a la taronja, llenguado a la taronja, ànec a la taronja, gelat, sorbets, ……..

Sempre que es ratlla una closca de cítrics, no s’ha d’incloure la part blanca ja que amarga bastant. Si una taronja estigués una mica seca, és aconsellable submergir-la en aigua tèbia uns minuts. D’aquesta manera s’aconseguirà extreure tot el seu suc. La pell es desarrugará una mica però, potser, no estigui en condicions de ser ratllada. Les salses de taronja que acompanyen carns o peixos es poden endolcir amb sucre moreno. Li donarà un color més daurat

Arma eficaç en l’Hivern

La majoria de la gent comença a conscienciar-se del saludable i necessari que és portar una dieta equilibrada on la fruita estigui molt present. La dieta mediterrània inclou la fruita, i entre ella, els cítrics com a peces essencials.

Una època de l’any en què es recomana de manera especial fer ús dels cítrics -taronges, llimones, mandarines, aranges- és la tardor i l’hivern, coincidint amb el seu temps de maduració i major excel·lència en la qualitat de les seves vitamines. És precisament la vitamina C, les concentracions més interessants de la mateixa es troben en gran mesura en els cítrics, la qual convé prendre en quantitats generoses de cara a l’hivern, ja que ajuda a combatre els refredats tan típics d’aquestes dates.

Està més que demostrat, que la ingestió d’aliments que continguin vitamina C, fibra i minerals, com és el cas dels cítrics, té efectes beneficiosos per a mantenir el benestar general de la persona. N’hi ha que prefereixen, i amb raó, abans que les típiques pastilles solubles de vitamina C concentrada, prendre una quantitat elevada de cítrics en aquestes èpoques, ja sigui taronges crues o sucs, mandarines o suc de pomelo als matins.

Taronges 03

La quantitat justa

Aquesta és una forma sana i natural de combatre els incòmodes refredats que en aquestes estacions de la tardor i d’hivern semblen no sortir de les cases. Tampoc cal que la quantitat de cítrics que s’ingereixin al dia sigui tremenda, hi ha naturopates que recomanen un sol suc diari, preferiblement als matins. Per als més arriscats queda el prendre’s un suc de llimona rebaixat en aigua, amb o sense sucre, conté unes tremendes propietats antioxidants i depuratives. Millor no barrejar cítrics a l’hora de fer sucs.

Aquesta és una recomanació que fem la majoria dels terapeutes, per als quals és essencial prendre cada dia un suc de taronja acabat d’esprémer, ja que així aquest conserva millor totes les seves vitamines, especialment la vitamina C amb un alt valor antioxidant. Una altra de les propietats d’aquesta vitamina és que ajuda a que es reparin millor les fissures dels ossos.

Altres propietats

Però, a més d’aquestes propietats anticatarrals, els cítrics estan catalogats com a beneficiosos per ajudar a combatre altres malalties. Centenars d’estudis han arribat a la mateixa conclusió: els nutrients que es troben a la fruita d’aquest tipus, ja sigui ingerida crua o en sucs, juguen un paper molt important en la reducció de risc de patir càncer i malalties del cor.

Els cítrics són també essencials en una dieta per equilibrar el pes. Són una font natural de potassi i sodi. Les investigacions dutes a terme demostren que fer un exercici regular i ingerir una dieta amb alt contingut de fruita i vegetals i pobra en greixos, contribueix molt positivament a mantenir una salut i un pes saludable.

Taronges 04

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web