Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La meva amiga farigola.

farigola

La Farigola, també anomenada timó, de la família de les labiades fa de 15 a 30 cm. d’alçada, mostra fulles oposades, lanceolades, amb les vores enrotllades i densament piloses. Les flors de la farigola són diminutes, agrupades en poms que acaben molt densos, són rosades o blanquinoses.

farigola sense florir

El seu calze és de color rogenc vinós, amb la gola obstruïda per pelets blancs. El llavi superior mostra tres dentetes curtes, i l’inferior dues de llargues i estretes lacínies. La corol·la mesura entre 7 i 8 mm. i apareix dividida en dos llavis: el superior escotat i el inferior subdividit en tres lòbuls divergents. Tota la planta desprèn un fort aroma a l’estar proveïda de glàndules essencials; existint nombroses varietats com el farigola salsera o blanca, la farigola marduix o la farigola de Loscos. Es recol·lecten primordialment com a plantes medicinals el Thymus vulgaris i la Farigola salsera o blanca. Els romans el van introduir a la cuina, perfumant vins i formatges.

Localització i cultiu:

La farigola es multiplica a partir de les llavors sembrades a començaments d’abril; aquestes llavors triguen de 2 a 4 setmanes a germinar. Es troba en vessants seques exposades al sol, en sòls calcaris coberts de matoll, en terres argiloses, terrenys pedregosos, etc. La farigola és una planta mediterrània i com a tal creix a la península Ibèrica, colonitzant-ne el sud, el centre i l’est. Les timonedes apareixen formant grans matolls a la part occidental de Catalunya i sota l’Aragó. Per les seves propietats medicinals al segle XVI el seu cultiu es va estendre per Alemanya.

Floració i collita:

.- Època de floració: De març a juny, durant tota la primavera.

.- Collita: Tiges en flor – Tot el Estiu.

Recol·lecció:

Les tiges en flor es poden recollir durant tot l’estiu, en dies secs i assolellats. Arrencar les fulles de les tiges seques; puntualitzant que mai hem d’arrencar tota la planta i deixant a cada mata una part de les seves flors per garantir-ne la seva reproducció. La dessecació s’ha de fer a l’ombra i en lloc ben ventilat.

Composició química:

Olis essencials (timol, carvacrol, cimol); alcohols (borneol, linalol); terpens (terpineno, Ccimen), flavonoides (derivats de apigenol i luteolol); àcids-fenols (àcid cafeic, àcid Rosmarino), vitamina B1, vitamina C, manganès, tanins, saponines, triterpenoides, etc …

Propietats:

Digestiva, estimulant de la gana, antiparasitària, antihelmíntica, anticatarral, antimicrobiana, antisèptica, cicatritzant, antiespasmòdica, carminativa, expectorant, mucolítica, astringent suau, diaforètica, tonificant, vulneraria.

Contraindicacions:

No es recomana l’ús d’aquesta planta durant períodes molt prolongats de temps.

Usos:

.- Com a condiment gastronòmic, combina a la perfecció amb el peix i les verdures, així com amb el xai o el pollastre. Utilitzant-se per aromatitzar vinagres i olis, o per a adobs i salses. (ús intern).

.- Activa la circulació i el sistema nerviós. (ús extern).

.- És tònica i energitzant en el nivell físic, mental i emocional. Millora la memòria. (ús intern).

.- Astènia nerviosa. (ús intern).

.- Desperta les funcions digestives i evita els espasmes gàstrics i intestinals. (ús intern).

.- Estimula la circulació capil·lar. (ús extern).

.- Mal de cap d’origen nerviós i migranyes. (ús intern).

.- Afeccions de l’aparell respiratori com refredats, refredats i bronquitis, per afavorir l’expectoració i moderar els espasmes de la tos. (ús intern).

.- La farigola s’ha emprat contra la tos ferina. (ús intern).

.- Excel·lent mucolític en processos catarrals. (ús intern).

.- La farigola és un bon aliat contra l’ asma. (ús intern i extern).

.- També combat les infeccions respiratòries i digestives. (ús intern).

.- Per a alleujar la sinusitis amb inhalacions. (ús extern).

.- En infusions i banys de seient per a la cistitis, uretritis, vaginitis i prostatitis. (ús intern-extern).

.- Halitosi. (ús intern).

.- Aplicat a gargarismes és molt eficaç en casos de laringitis, faringitis i amigdalitis, calmant el mal de gola, la ronquera i la tos irritativa. (ús extern – no empassar).

.- Inflamacions i infeccions de la boca, aftes, cura de les dents i genives. (ús extern – no empassar).

.- Indicat en el tractament de la diarrea infantil i la enuresi. (ús intern).

.-  Regulador dels cicles menstruals irregulars. (ús intern).

.- La farigola presa en tisana, acaba amb els cucs intestinals i en forma de lavativa expulsa els oxiürs o cucs diminuts que pateixen els nens. (ús intern).

.- La infusió de farigola es pot utilitzar com loció sobre ferides infectades, infeccions de la pell causades per fongs i dermatosi. (ús extern).

.- En tractaments de furóncols i herpes. (ús extern).

.- En algunes zones de la Mediterrània s’utilitza com a repel·lent dels mosquits i per tractar picades d’insectes. (ús extern).

.- Hi ha constància que els antics egipcis van utilitzar ja el timó en la conservació de les seves mòmies a causa de les seves propietats bactericides.

Algunes receptes:

.- Infusió: Afegir aigua bullint en quantitat equivalent a una tassa per culleradeta de farigola i deixar reposar durant 10 minuts. Prendre 3 vegades al dia.

.- Bullir 50 grams de farigola en un litre d’aigua durant 10 minuts i efectuar rentades, emprar-lo en halitosi, inflamacions de la boca, aftes, cura de les dents i genives.

.- Posar un bon grapat de farigola en un recipient d’aigua i fer inhalacions; excel·lent per a refredats, ronquera, laringitis, faringitis, bronquitis, tos, etc ..

.- Per combatre estats asmàtics és recomanable barrejar farigola amb lobelia i ephedra, que contribueixen amb el seu efecte antimicrobià.

.- Per a la tos ferina, barrejar la farigola amb Cirerer de Virgínia i Dròsera.

farigola 02

8 comentaris per a

La meva amiga farigola.

  • amàlia prat-albareda |

    Només dir-vos que les vostres pàgines sobre salut i alimentació natural són esplèndides. Qualsevol dubte que es tingui en aquests camps tan amplis i diversos, el subsaneu magistralment.
    Moltes gràcies!
    Amàlia

  • ricard |

    Realment aquesta planta és un regal de la mare naturalesa. Recordo la meva avia que hi tenia una fè cega. Quan ja no va poder anar a collir-ne sempre deia.. Que em portaràs Timó??

  • Ramon BP |

    En el vostre article dieu:

    “Contraindicacions:
    No es recomana l’ús d’aquesta planta durant períodes molt prolongats de temps.”

    Podeu precisar una mica quins problemes hi poden haver per excés de consum?

    Felicitats per la pàgina.

  • said omatou |

    he apres molt

  • Cèlia |

    Gràcies pel teu article.
    L’he enllaçat amb el meu blog:
    http://cuinavegetal.blogspot.com.es/2017/05/11-infusio-de-llimona-i-farigola-el.html
    Una abraçada!

  • Pilar Subirana Badia |

    La farigola es un excelent remei natural
    val la pena començar amb aquesta medecina
    i veure si obtenim la millora que volem
    abans que abusar d’altres farmacs…

  • Refredrat? Amb grip? … Farigola – Avançat |

    […] Però té moltes més propietas interessants que pots consultar a  http://www.biosfera.cat/biosfera_cat_biosfera/?p=4675 […]

  • Quim Serrat |

    A la memoria de la “Baba”.
    Als anys ’80 vaig patir una “patacada” terrisson amb la bici…de jovenet..Vaig petir ferides als genolls llavi superior i celle esquerra.Els pares m’ho van curar amb alcohol i mecromina….15dies pero allo no cicretitzava…feia crosta pero a sota “pus”La meva Baba ” avia paterna” al veura les farides va anar a buscar farigola i em va estar fent banys de farigola una bona estona fins que va considerar que ja estva desinfectat….gracues a ella i la FARIGOLA en una setman estava cicretitzat.
    Gracies BABA i Farigola.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web