Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Hi ha molt engany amb els dolços de Nadal “diet” o “sense sucre”.

L’OCU ha realitzat una anàlisi de 43 dolços de Nadal “sense sucre”. Es va analitzar l’etiquetatge i composició de nou torrons durs, nou de tous, vuit de rovell, vuit de xocolata, cinc massapans i quatre assortiments nadalencs, tots amb l’etiqueta “sense sucre”, “sense sucres afegits” o “sense sacarosa afegida”.

Entre les conclusions de l’estudi -com va avançar El Semanal Digital- destaca que l’etiquetatge de més de la meitat dels productes analitzats és incorrecte. ja que realitzen una legació nutricional que no compleixen (superen els 0,5 grams de sucres per 100 grams).

A 14 d’ells manca, a més, alguna de les mencions obligatòries. Encara que la normativa aplicable només exigeix que s’enumerin els ingredients per ordre decreixent i el percentatge de l’ingredient que apareix en la denominació, l’OCU considera que és bàsic que l’etiqueta aporti una informació nutricional completa i que esmenti l’origen del greix vegetal utilitzat.

Sense sucre no significa menys calories

La denominació “sense sucre” indueix a error al consumidor, ja que aquest pot pensar que aquest tipus de productes aporta menys calories que un dolç normal. La realitat és ben diferent, de fet la reducció de calories és molt poc significativa i fins i tot, alguns productes aporten un major nivell calòric. D’altra banda, s’ha detectat que alguns productes sense sucre contenen tant de greix o fins i tot més que el seu corresponent normal.

Quan el sucre se substitueix per edulcorants sense calories (sacarina, aspartam, ciclamat, acesulfam) o edulcorants del tipus poliols (sorbitol, maltitol, xilitol), efectivament presenta menys calories. No passa el mateix si el producte conté fructosa en comptes de sacarosa (sucre comú), ja que aquesta aporta les mateixes calories que la sacarosa o fins i tot més.

Els diabètics poden patir-ne les conseqüències

Molts productes alimentaris, que suposadament es fabriquen sense sucre, en realitat contenen edulcorants com la fructosa, la qual és igualment perjudicial per als diabètics. Aquestes persones, en llegir “apte per a diabètics”, són induïdes a pensar que poden ingerir la quantitat d’aquest producte sense límit, això pot desequilibrar la seva dieta, i quan llegeixen “aliment sense sucre”, poden pensar erròniament que el producte és bo per a la seva salut, perquè no conté sucre.

El producte pot efectivament no tenir sucre, entès com sacarosa, però pot contenir glucosa, fructosa o altres hidrats de carboni, que també fan pujar el sucre en la sang. És important insistir que es llegeixin amb atenció les etiquetes i aclarir que aquesta afirmació pot significar que el producte no té sucres afegits, el que no vol dir que no contingui res de sucre.

A la diabetis tipus I s’admet amb moderació l’ús de productes especials que porten fructosa, no així en la tipus II associada a sobrepès o obesitat, ja que generalment inclouen en la seva composició més quantitat de greixos que els seus equivalents normals (galetes, torró, xocolates, etc.).

Molta cura amb el sorbitol, el manitol i el xilitol esmentat anteriorment i que solen formar part de gelats, xiclets i altres “aliments per a diabètics”. Aquests, a més de l’elevació de la glucèmia que produeixen, poden ocasionar diarrees i a la llarga altres problemes més seriosos.

És fonamental llegir la llista d’ingredients

En comprar es recomana al pacient diabètic, revisar les etiquetes dels aliments i triar aquells que contenen edulcorants com aspartam, acesulfam K, sucralosa, etc. Els aliments amb fructosa i sorbitol s’han de consumir en forma moderada, perquè contenen hidrats de carboni i calories.

El major risc de consum d’aliments no permesos en aquest grup de pacients és a la inadequada interpretació dels anomenats productes “diet”, ja que tendeixen a suposar que aquests són “dietètics” i que es poden consumir a voluntat, cosa que no sempre és així.

L’OCU ha donat trasllat dels resultats d’aquest estudi a l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició i recomana als consumidors llegir acuradament la llista d’ingredients i la informació nutricional del dolç.

No obstant i això les persones amb problemes de diabetis ja saben que han de vigilar molt i molt amb les coses dolces en general i també han de ser conscients de que si consumeixen edulcorants sintètics les conseqüències a llarg plaç poden ser no gaire agradables.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web