Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Mucositat.

Amb l’arribada de les baixes temperatures i les constants precipitacions que estem vivint aquests dies el nostre organisme es ressent i ho notem de moltes maneres. La forma més habitual que el cos té de manifestar els seus efectes és a través d’abundant mucositat que segreguem i que ens impedeix respirar amb normalitat tapant les nostres fosses nasals i gola.

Aquesta situació sol ser massa molesta per a la majoria de nosaltres pel que és important saber com la podem eliminar o almenys millorar. En molts casos aquest excés de mucositat ve determinat per una sèrie de substàncies patògens que poden produir en nosaltres una reacció al·lèrgica, o simplement per una infecció vírica. En aquests casos l’alimentació juga un paper important a l’hora de millorar el nostre estat.
És important que ens alimentem adequadament i per això els antioxidants han de tenir un paper primordial en la nostra dieta, i és que són els encarregats de protegir-nos dels atacs que rebem de l’exterior. A més són el principal protector cel·lular que existeix per al nostre organisme, evitant desordres que en alguns casos són l’origen d’un excés de mucositat.

Les vitamines són un nutrient essencial en les dietes destinades a eliminar la mucositat, ja que són els principals antioxidants, concretament els aliments rics en vitamina C han d’estar presents. Aquest nutrient el podem trobar en els cítrics, el kiwi, en les hortalisses i les verdures de fulla verda com l’enciam … Les vitamines del tipus B també són necessàries, i és que és una aliada del sistema immunològic. La podem trobar en cereals integrals, llevat de cervesa, llegums …

La ingesta d’aliments amb vitamina E també és important ja que ens servirà per reforçar les nostres defenses. Aliments com l’oli d’oliva la conté en grans dosis. És en aquest on també podem trobar altes dosis d’omega-3, que té propietats antiinflamatòries que ens ajudaran a reduir la mida dels òrgans respiratoris i eliminar l’excés de mucositat. El peix blau també és una bona font de omega-3.

La vitamina A és també un potent antioxidant que prevé la inflamació del sistema respiratori i l’aparició de mucositat. Aquest nutrient es troba en aliments de color taronja o vermellós, concretament la pastanaga la conté en altes dosis.

Però no només els aliments poden ajudar-nos a reduir la mucositat, sinó que les herbes remeieres com el romaní, la farigola, la menta, l’eucaliptus … són algunes de les plantes que utilitzades en bafs ens ajudaran a obrir les fosses nasals i alleujar-nos de la mucositat. També es poden prendre en infusió ajudant-nos des de dins a acabar amb la inflamació de les vies respiratòries.

Per descomptat que hem de tenir cura a l’hora de sortir al carrer o amb els canvis bruscos de temperatura, ja que són els moments en què se sol deteriorar el nostre sistema respiratori, però tot i així l’alimentació és la millor manera de prevenir refredats i l’augment de la mucositat.

Segons la filosofia de la medicina xinesa, l’excés de mucositat denota que alguns òrgans no estan treballant bé, i això pot ser el començament de diferents malalties, concretament la melsa i el fetge solen funcionar més lents, pot estar causat per una mala dieta en la qual es mengi en excés, menjar aliments pesats, sopar molt tard, o prendre massa dolços i pastisseria, i el que passa és que aquests òrgans esmentats no són capaços de desbloquejar els canals pels quals circula l’energia i per tant es comença a estancar mucositat o secrecions en el cos, especialment a la zona respiratòria.

Aliments que augmenten la mucositat:

Llet de vaca, nata, mantega, formatge, cacauets, taronges, farines refinades blanques com la de blat, plàtans, dolços (aliments que continguin sucre), aliments grassos o molt concentrats, carn en excés, fregits, massa sal.

Aliments que disminueixen la mucositat:

All, ceba, créixens, rave picant, mostassa, gingebre, i en menor mesura: julivert, api, te verd, te de gessamí, cogombres, llimona.

Aliments aconsellats en una dieta sense llet de vaca:

Llet de cabra, llet de soja, verdures, fruites, peix, algues marines, olis vegetals líquids i crus (no són aconsellables les margarines vegetals pel procés químic d’hidrogenació que pateixen), cereals integrals, pa de sègol, llegums, herbes, espècies que donen calor (pebre negre, canyella, pebre vermell picant), sucs naturals.

.- Una barreja de plantes per reduir la mucositat: Malroig (marrubio), Fàrfara (tusílago), Saü flors (saúco), Gingebre,  Malví fulles (malvavisco), Énula arrels (helenio).
Tria tres de les plantes citades i les barreges, agafes una cullerada sopera per a un got d’aigua i en prens dos o tres gots per dia. En el cas del gingebre, compra’l sec o fresc i afegeix-ne una mica a la infusió, aquesta planta és excepcional.

.- També van mol bé els comprimits d’arrel de flor de lotus.

3 comentaris per a

Mucositat.

  • Josep Maria PADERN FAIG |

    Fa molt de temps que pateixo un exces de mocositat i
    constantment tinc de usar mocadors per secar-me el
    moc del nas.però es torna a reproduir pocs minuts
    desprès.L’unic medicament que el frena una mica es
    homeopàtic de nom “Coryzalia” (dues pastilles a la
    boca cada hora o dues,però quan passa l’efecte torna
    el mos.Hi ha algun altre remei ?

  • Angel Perera |

    Josep Maria,
    Normalment l’excés de mucositat és un símptoma de cos intoxicat. Una bona depuració segur que t’aniria molt bé, en comptes de prendre més coses.

  • Oriol |

    Hola em dic Oriol, fa anys que se n’acumula mocs espessos a la gola, són molt molestos i cada dos per tres estic intentant treure’ls escopint …
    Voldria solucionar aquest problema que tinc gracies

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web