Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Consum responsable.

consumisme-02

Seguint amb la filosofia ecològica de BIOSFERA i aprofitant que aquestes festes, més que mai, han induït i indueixen a un consumisme desorbitat, donarem uns quants consell per cuidar-nos nosaltres i al planeta, que en definitiva som el mateix. (si tinguessin més consciència de que l´home i la terra no són dos, pot ser actuaríem diferent).

consumisme-03

Els nostres hàbits quotidians estan contribuint a la degradació de la Natura (un altre terme que s´utilitza diferenciat, <nosaltres som natura>  per tant ¡¡ens agredim a nosaltres mateixos!! (d´això en qualsevol idioma del planeta s´en diu imbecil.litat i no hi ha cap més espècie, per més animal que sigui, que ho faci).
La societat en que vivim afavoreix el consumisme i la malversació, som la generació del “utilitzar i llençar” però el planeta constitueix un sistema tancat i les deixalles no desapareixen al contenidor, tot va a parar a algun lloc a l´aire, a la terra o a l’aigua.
Els recursos naturals no son infinits ni inesgotables, els límits del creixement tant econòmic com demogràfic no estan lluny. Hauríem de reflexionar sobre la nostra actual forma de vida i consum, encara que personalment tic la sensació de que ja comença a ser una mica tard.
Per tant, conscients de que som nosaltres mateixos, els que consumim alguns productes de gran impacte ambiental, els que hem de fer canvis, us proposem modificar alguns hàbits de compra i alimentació.

recursos-01

Intenta comprar productes envasats amb vidre i si pot ser retornable,

La reutilització del vidre a penes encareix el producte, suposa un estalvi energètic, no genera residus i és més sa per la seva innocuïtat respecte als aliments (és asèptic i conserva l´aroma i sabor).
Actualment no més es recicla un 30% dels residus de vidre.
El cost ambiental de tant plàstic, sembla que ningú el tingui en compte. Molts envasos d´aigua mineral son encara de PVC (policrorur de vinil) amb els seus problemes de dioxines i molècules nocives en comptes de ser de PET (polietilè expandit) molt més bo, dins el que cap.
Saps que actualment solament es recicla un 4% del plàstic utilitzat?

cistell-comprar1

Porta cistell o bosses pròpies per anar a comprar,

És lo que sempre s´ha fet, però ara ens hem tornat tan còmodes que ens fa mandra fins i tot agafar el cistell.
Degut a la nostre inconsciència infinitats d´aus i animals marins moren al ingerir o al quedar atrapats amb plàstics.

El porexpan,

No compris aliments envasats en poliestirè extrusionat (suro blanc), aquest material a penes es recicla, torna els envasos buits al venedor i que el fabricant s´en faci càrrec.
Opta per la compra tradicional al pes, amb el mínim embalatge.

L´alumini,

Redueix la seva utilització. La seva producció requereix molta energia i bauxita, l´extracció de la qual contribueix a la destrucció de l´Amazonia.
Evita les begudes enllaunades, val molt més l´envàs que el contingut i a penes es recupera. Utilitza carmanyoles en contes de paper d´alumini. Els aerosols metàl·lics (alumini o llauna) són molt problemàtics al convertir-se en residus, pots substituir-los per polvoritzadors, aplicadors de bola o de barra, etc.

Compra frigorífics sense gasos nocius,

Els gasos CFC utilitzats en la refrigeració, espumes sòlides i aerosols estan destruint la capa d´ozó que ens protegeix dels rajos ultra violeta. Els HCF, empleats ara, no destrueixen la capa d´ozó però contribueixen al efecte hivernacle unes 3.200 vegades més que el CO2 emès en un període de 20 anys. A Catalunya ja es comercialitzen frigorífics sense aquests gasos. La radiació ultra violeta incrementarà els càncers de pell i les cataractes i disminuiran les collites i la pesca. Degut al efecte hivernacle, la temperatura a la Terra s´elevarà uns 3ºC. provocant segons les latituds o desertització o greus inundacions.

Redueix el consum de piles,
L´energia elèctrica que produeixen és 450 vegades més cara que la de la xarxa i són una gran font de contaminació per el seu contingut en metalls pesants (plom, cadmi, mercuri o liti). Requereixen separació per la seva alta toxicitat ambiental, sobre tot les piles botó. Pots utilitzar piles recarregables.

Consumeix aliments frescos i naturals de productors locals i amb el mínim embalatge,

Recuperem la dieta amb predomini de cereals integrals, llegums, fruites i verdures i disminuïm el consum de carns i aliments envasats. La majoria d´aliments manufacturats presenten deficiències de nutrients bàsics i oligoelements. La inversió d´aquests bons hàbits dietètics i les substàncies tòxiques com els plaguicides i hormones, han incrementat l´incidència d´infarts de miocardi i càncers en la població. Paradoxalment aquests canvis s´ens presenta com a “millor qualitat de vida”. El sobre consum de calories incideix no solament en la nostra salut si no també a l´explotació dels recursos naturals.

Interessat per els productes vegetals biològics,

Es cultiven sense plaguicides ni fertilitzants químics, son més sans, gustosos i rics en valors nutritius. El seu consum disminueix la contaminació amb nitrats i plaguicides de les aigües subterrànies i fomenta una nova visió de l´agricultura.

Utilitza paper reciclat,

Tant en folis i blocs de notes com en paper higiènic i mocadors. Exigeix-los als comerços, papereries i fotocòpies. Consumeix menys paper i contribuiràs a conservar els boscos, estalviar aigua i energia i evitaràs fonts de contaminació com el clor, que s´utilitza per blanquejar el paper convencional.

Utilitza productes de neteja ecològics,

Na facis cert allò de “cases netes, planeta brut”. Redueix el consum de lleixiu. Ja pots optar per detergents sense tensioactius no iònics, fosfats, blanquejadors, enzims o policarboxilats; es biodegraden en menys d´una setmana, no com els convencionals. Una solució dèbil de vinagre és útil per la ceràmica, els vidres o el quarto de bany, el suc de llimona abrillanta metalls tipus bronze o coure i l´espart segueix sent un bon fregall.

Contempla críticament la publicitat,

Saps que una família mitjana paga per la publicitat de lo que compra uns 360€ (60.000.- Ptes.) al any?
La publicitat és a vegades enganyosa respecta a les avantatges per el medi ambient de certs productes i envasos.
I ara més que mai no compris per comprar i guarda els diners per les rebaixes.

Decàleg d´instruccions per el bon funcionament del cos:

1.- Utilitza la boca, mastega, ensaliva, degusta.
2.- Manté el teu ritme d´ingestes, no te´n saltis cap.
3.- Dona importància a l´esmorzar, se la mereix.
4.- Procurat aliments del temps, la Natura és sabia.
5.- Cuida la qualitat nutritiva, organolèptica i higiènica dels aliments.
6.- Els aliments com menys el.laborats millor.
7.- És millor quedar amb una mica de gana que tip.
8.- Beu força aigua (fora dels àpats), el teu cos la necessita.
9.- Fes un dejuni al any, allibera el cos de toxines i dipòsits de greixos.
10.- Oxigenat bé, intenta respirar integralment.
11.- Fes exercici en la mesura que puguis.
12.- El massatge i el drenatge limfàtic són uns bons aliats pel teu cos.
13.- Procura menjar acompanyat, fa més profit.
14.- Intenta mantenir la temperatura del cos, evita sobretot el fred.
15.- Cuida el teu cos és l´únic tresor que tens.

consumisme

capitalisme

1 comentari per a

Consum responsable.

  • Estel Sala |

    L´alumini: no comprar les llaunes d’alumini.
    Porta cistell o bosses pròpies per anar a comprar.
    Utilitza paper reciclat: comprar els folis o bolcs de notes de paper reciclat.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web