Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


10 maneres senzilles de fer més ecològic l’habitatge.

Preocupar-se per el medi ambient no és només qüestió de plantar un hort ecològic o posar panells solars a casa. Moltes vegades això no és possible, però hi ha nombrosos gestos fàcils que contribueixen a cuidar l’entorn des d’un pis al mig de la ciutat. Només el fet de reciclar una ampolla de vidre equival a estalviar l’electricitat necessària per a que una bombeta de 100 watts llueixi durant quatre hores.

1.- Renovar els electrodomèstics. Desfer-se d’una nevera vella pot estalviar més de 150 euros a l’any en la factura de la llum. Si qualsevol dels electrodomèstics supera la dècada d’antiguitat és recomanable reemplaçar-lo per un de més eficient de classe A i que pot arribar a reduir el consum d’aigua i electricitat entre el 10% – 50%. Segons la certificadora Energy Star, la reducció d’emissions de 10 llars amb electrodomèstics eficients equival a plantar 690.000 hectàrees d’arbres. Si a més, la nevera la omplim amb productes locals de temporada, ecològics i adquirits a granel, la contribució a la cura del medi ambient serà fins i tot major.

2.- Controlar la temperatura. Gairebé la meitat de l’energia de la llar se’n va en escalfar i refrescar l’ambient. Per reduir el consum elèctric, és recomanable baixar el termòstat a l’hivern i pujar-lo a l’estiu. En temporada freda, cada grau per sota de 20º C suposa un estalvi entre el 3% i el 5%, igual que passa en l’època càlida per sobre de 20º C. Un termòstat programable pot fer el treball per nosaltres i que ens despreocupem del termòmetre, però sense oblidar que les calderes modernes són un 25% més eficients. Les estufes de biomassa també són una bona opció, especialment si podem sortir al bosc a recollir llenya caiguda que no serà pastura d’incendis, estalviarem diners i farem exercici.
A l’hivern, convé aprofitar el sol que entra per les finestres per caldejar les estances i protegir-se d’ell en èpoques de calor. A l’estiu és millor no planxar ni posar el rentaplats fins al capvespre, quan amb la fresca es poden obrir les finestres. Durant els dies d’estiu els ventiladors de sostre refresquen estupendament i consumeixen bastant menys que l’aire condicionat.

3.- Estalviar aigua. A part dels ben coneguts consells de netejar el cotxe amb galleda i esponja en comptes de mànega, posar difusors a les aixetes i tancar-les mentre ens raspallem les dents, dutxar-nos en comptes banyar-nos o posar al urinari una cisterna de baix flux, hi ha moltes mesures que es poden aplicar amb sentit comú. Com per exemple, reduir el temporitzador del reg per aspersió o limitar amb una alarma el temps de les nostres dutxes. Si apliquem l’eficiència personal, tres minuts són suficients per a la higiene corporal. En rentar-nos el cap, podem tancar la dutxa mentre ens ensabonem. Darrerament també vaig recollir la recomanació d’orinar a la dutxa que feia una ONG brasilera. A aquesta se li pot afegir la d’un cubell a la banyera que reculli l’aigua freda fins que surti la calenta de la dutxa i utilitzar-la després per al urinari.

4.- Neteja verda. Els productes de neteja tradicionals són especialment tòxics i està provat que a més de contaminar considerablement poden desencadenar importants reaccions al·lèrgiques. Hi ha productes ecològics en el mercat (a Biosfera en tenim) però també segueixen estant a mà els productes de tota la vida com el sabó tradicional, el vinagre, la llimona o el bicarbonat. Senzills però útils també per desengreixar o desinfectar.

5.- Il·luminació eficient. Ja s’ha parlat llargament sobre l’impacte positiu per al medi ambient i l’estalvi econòmic que suposen les bombetes de baix consum enfront de les tradicionals. Tot i que costen una mica més, la seva vida és deu vegades més llarga. Substituir una bombeta incandescent de 100w per una eficient de 32w pot suposar un estalvi de 35 €. En tota la UE, la xifra d’estalvi anual arribaria a 9.300 milions d’euros. Els 23 milions de tones menys CO2 emesos a l’atmosfera és l’altra gran xifra. Molt interessant de derivar cap els leds.

6.- Salvar arbres, fer servir menys paper. Estalviar el màxim paper possible és altament recomanable, així com reciclar tot el que no ens serveixi i utilitzar per al nostre escriptori únicament el reciclat i sense tòxics blanquejants sintètics. El resultat és que hi haurà menys escombraries als abocadors i nous productes més sostenibles per al nostre consum en el mercat, com el paper higiènic o les targetes postals.

7.- Terres de bambú. La fusta en els terres és un material especialment càlid. Optar per la de bambú és una opció sostenible, perquè es tracta d’una planta que es recupera i creix molt ràpidament. Amb sis anys en té prou, enfront dels 50-100 anys que necessita un bosc tradicional. D’aquí la importància de fixar-nos en que la fusta dels nostres mobles tingui el segell FSC que garanteix que procedeix de plantacions gestionades de manera responsable i no de boscos exhaurits. Les coles que contenen formaldehid tampoc haurien d’estar presents a la nostra llar, si realment ens preocupa la salut.

8.- Menys plàstic. La crema de plàstics és un dels majors contribuents a l’escalfament global. Per això és essencial reduir al màxim l’entrada de plàstics a casa nostra, reciclar tot el que puguem i reutilitzar per exemple totes les bosses que arribin a les nostres mans, fins que ens fem amb bosses de llarga vida que puguem fer servir per a les compres. Amb els envasos de plàstic reciclats es produeixen noves bosses, fibres, mobiliari urbà o material de construcció.

9.- Pintures saludables. Les pintures convencionals contenen dissolvents, metalls pesants i substàncies volàtils tòxiques que a més de causar contaminació poden tenir seriosos efectes sobre la nostra salut, fins i tot quan ja estan seques sobre les parets. Les pintures ecològiques són la solució més desitjable a aquest problema.

10.- Un jardí autènticament verd. Si produïm el nostre propi compost amb les restes orgàniques de l’habitatge, en comptes d’utilitzar fertilitzants sintètics, apostem per la cura del medi ambient, l’enriquiment de les nostres terres i la nostra salut. Especialment si anem a plantar vegetals per al consum com verdures i hortalisses. Un terra sa es defensa millor contra les males herbes i dóna vida a plantes més sanes i nutritives. La naturalesa proporciona nombroses respostes a les invasions indesitjades en les nostres plantacions, el que ens permet oblidar-nos dels pesticides. Per exemple, als llimacs i cargols no els agrada la cervesa i l’aigua d’ortiga és excel·lent per mantenir lluny a certs fongs i pugons. Hi ha manuals d’agricultura ecològica amb tots aquests “trucs”.
D’altra banda, les plantes natives estan adaptades al clima de la zona i necessiten menys atencions i aigua. Si a més són perennes, no hem de renovar-les cada any. Tots aquests consells es poden aplicar per a qualsevol balcó o ampit de finestra amb testos.

ESPERO QUE ALGUNA D’AQUESTES MESURES US SERVEIXI PER ALGUNA COSA.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web