Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El seitan.

El Seitan és la proteïna vegetal del gluten del blat que s’obté per procediments naturals i que a més està elaborat amb tamari, (salsa de soja) algues kombu, i gingebre. És un aliment d’origen xinès que té més de 600 anys. Els japonesos, habituals consumidors del seitan, l’anomenen Kofu.

El seitan s’obté a partir de la farina de blat integral: és la proteïna del blat (gluten) que ha estat separada del midó i del segó després de pastar-lo, rentar-lo i finalment coure’l.
No conté greixos saturats ni colesterol, per tant, col·labora a reduir el risc de malalties cardiovasculars.
Anomenat també “carn vegetal” pel seu alt contingut en proteïnes, olor, sabor i consistència. Pot menjar-se de diverses maneres com a substitutiu de la carn. Si es menja també carn, no s’ha d’abusar del seitan.
A més de ser una font de proteïnes, conté vitamina B2 i ferro, aportant moltes menys calories que la carn.

Què fer-ne o amb què combinar el seitan a la cuina:

.- Combina perfectament amb cereals.
.- Amb pastes.
.- Sopes, brous i olles.
.- Estofats.
.- Barbacoes.
.- Canapès i aperitius.
.- Plats típics: mandonguilles, croquetes, empanades, farcits de verdures, canelons, macarrons, ……

Carn vegetal:

De totes les proteïnes vegetals el seitan és la que més mereix el qualificatiu de “carn vegetal”, no només pel seu alt contingut en proteïnes, sinó per la seva textura i color. A més aporta més avantatges que la carn:

.- Més proteïnes.
.- És més digerible.
.- Sense colesterol.
.- Menys greix.
.- Menys sal.
.- Menys calories.

Tant el Seitan com el Tofu són fàcils de digerir i molt baixos en calories, pel que són ideals per a nens, ancians i problemes digestius. També està recomanat per als esportistes ja que ajuda a desenvolupar la musculatura.

El seitan es pot tractar igual que la carn: Empanat, fregit, a la planxa, amb qualsevol oli a la graella, en forma d’estofat, o bé elaborat com mandonguilles o hamburgueses. Al tenir un suau sabor es pot reforçar amb salsa de soja, espècies o qualsevol altre tipus d’amaniment.

Elaboració del seitan:

.- INGREDIENTS:

.- 1 kg. de farina de blat (no cal que sigui integral ja que no aprofitarem el segó o fibra).
.- 1 litre d’aigua.
.- Un got (250 cl.) De salsa de soja
.- 1 cabeça d’alls.
.- 1 cullerada sopera de gingebre ratllat.
.- Un tros d’alga Kombu d’uns deu centímetres de llarg i deu d’amplada (l’alga Kombu ajudarà en la digestibilitat del seitan i també augmentarà el contingut en minerals, però si no en tens tampoc passa res).

.- ELABORACIÓ:

.- Pastar la farina com si fóssim a fer pa (és a dir només amb aigua).
.- Quan està ben pastada la deixem dins d’un recipient coberta d’aigua durant 45 minuts i després comencem a “rentar” aquesta massa dins de l’aigua que de seguida començarà a tornar-se blanca. Això és senyal que el midó es va desprenent de la massa.
.- Quan l’aigua ja està molt blanca la llencem i posem aigua neta.
.- Continuarem el procés de rentat fins que l’aigua surti transparent que és el senyal que ara només ens queda el gluten o  proteïna del blat que és coneguda en molts cercles naturistes amb la paraula japonesa Seitan (gluten).
.- Aquesta bola resultant la dividirem en dos o tres trossos.
.- Mentrestant posarem a bullir un litre d’aigua amb un gotet de salsa de soja, alls, i un troç d’alga Kombu.
.- Quan bulli hi tirarem les porcions de seitan i ho deixarem a foc lent durant 45 minuts.
.- Després apagarem el foc i ho deixarem tapat fins que es refredi.

Conservació del seitan:

Un cop ja no estan calentes podem tallar les porcions en rodanxes o com ens agradi més.
El seitan dins de la nevera dura només tres o quatre dies per la qual cosa si tenim congelador és millor congelar-lo ja que així ens pot durar mesos.
Hem de tenir la precaució de congelar-lo en bossetes individuals on hi hagi la porció que anirem a menjar cada vegada.

Cal tenir en compte:

.- Depèn de la qualitat o tipus de farina ens sortirà més o menys quantitat de Seitan (gluten).

.- En alguns països ja venen la farina pura de gluten amb la qual cosa ens estalviaríem el procés de pastat, remull i “rentat” de la massa. Senzillament cal afegir una mica d’aigua  i donar-li forma de boleta. La resta del procés és idèntic.

.- MOLT IMPORTANT: És un aliment molt nutritiu que s’obté a partir del gluten, per tant aquelles persones de naturalesa celíaca (intolerància al gluten) no han de menjar-lo sota cap concepte.

.- Avui en dia es pot comprar seitan elaborat per empreses amb molta solera com poden ser Vegetalia, Natursoy, Biogrà, ……. Actualment a més del seitan de blat, es pot trobar de kamut i d’espelta tots dos són molt més digeribles i amb més nutrients.

Receptes amb seitan:

.- SEITAN AMB ALL I JULIVERT (per a 4 persones).

Ingredients:
.- 400 gr. de seitan.
.- 3 grans d’all.
.- Oli d’oliva de 1 ª pressió en fred.

Preparació:
.- Tallar el seitan a talls i fregir-lo en una paella amb una mica d’oli, espolseu per sobre all i julivert. Si es vol es pot afegir una mica de tamari.

.- SEITAN ARREBOSSAT (per a 4 persones).

Ingredients:
.- 400 gr. seitan.
.- 1 Ou.
.- Pa ratllat.
.- Oli d’oliva de 1 ª pressió en fred.

Preparació:
.- Tallar el seitan en llesques, passar-ho per l’ou batut i després pel pa ratllat. Fregir en força oli ben calent. Un cop daurats els dos costats, treure’l de l’oli i deixar escórrer sobre paper absorbent. De la mateixa manera es poden fer llibrets amb formatge.

.- SEITAN AMB AMETLLES (per a 4 persones).

Ingredients
.- 450 gr. de seitan.
.- 2 Cebes grans.
.- Ametlla crua mòlta.
.- 1 cullerada de Mugi miso.
.- Cibulet o julivert per decorar.

Preparació:
.- Tallar les cebes en mitges llunes, ofegar-les en una cassola fonda amb oli. Quan ja estiguin daurades, afegir-hi aigua, tapar i deixar coure durant 15 minuts. Quan ja està tova la ceba, posar la ametlla crua (2 o 3 grapats), el miso i el seitan a talls, Deixeu-ho coure 10 minuts. Retirar i servir.

.- ESTOFAT DE SEITAN (per a 4 persones):

Ingredients:
.- 400 gr. de seitan.
.- 1 Ceba gran.
.- 3 Pastanagues.
.- 2 Patates mitjanes.
.- 2 Tomàquets petits.
.- 1 Terrina de vi blanc o cervesa.
.- Alls i Llaure.

Preparació:
.- Tallar la ceba en mitges llunes i daurar-la en una cassola fonda, preferiblement de fang i remoure constantment. Es tindran les verdures netes i tallades en trossos no molt grans. Poseu-les a la cassola amb una mica d’aigua o brou perquè no s’enganxin, afegir l’all i el julivert (segons gustos) i deixar coure durant 15 minuts. Després afegir el seitan tallat a trossos i el vi o cervesa. Coure 15 minuts més i servir.

.- MACARRONS AMB SEITAN (4 Persones).

Ingredients:
.- 400 g de seitan.
.- 300 gr. de macarrons integrals.
.- 1 Ceba gran.
.- 2 Tomàquets madurs grans.
.- 3 Pastanagues mitjanes.
.- 2 Dents d’all.
.- 1 Pessic d’orenga.

Preparació:
.- Fer un sofregit amb la ceba, tomàquet, ceba i orenga, al final afegir-hi la pastanaga i el seitan trinxats i deixar sofregir 10 minuts, anar remenant-ho tot, mentre posem a bullir els macarrons en aigua amb sal. Quan estiguin al dente i escorreguts barrejar bé amb el sofregit. Deixar reposar 5 minuts. Si es desitja, empolvorar formatge ratllat i gratinar.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web