11
Molèsties digestives més comunes.
Tema: SalutNombroses persones, especialment homes, tenen l’estómac dilatat. Això es deu en moltes ocasions a trastorns gàstrics per menjar massa o malament. Com evitar aquestes empipadores molèsties?
El vuitanta per cent dels casos en què els pacients pateixen molèsties digestives són indetectables a través de proves diagnòstiques, ja sigui per escàner, ecografia o endoscòpia. Així, quan el metge els diu que no tenen res es queixen de que “no s’estan inventant els símptomes”, va explicar el doctor Enrique Domínguez, cap del servei d’Aparell Digestiu de l’hospital Clínic de Santiago i president de la Fundació per a la Recerca en Malalties de l’Aparell Digestiu.
La digestió és un procés molt lent que s’allarga quan s’ingereix massa menjar o aliments excessivament rics en greix o fibra. En produir més àcids per ajudar a la digestió, el tracte intestinal s’infla. Una altra forma d’indigestió és la que produeix inflor de l’abdomen, que es manifesta quan l’estómac se sent massa ple i que sol produir flatulència.
Per disminuir aquestes molèsties:
.- No abusar de carns, carns fredes i embotits, aliments rics en proteïnes i greixos.
.- Substituir el cafè per infusions digestives (camamilla, menta, fonoll, comí o sàlvia).
.- Si sabem per endavant que tindrem un “àpat especial”, hem de compensar-ho fent la resta d’àpats del dia més lleugeres de l’habitual.
L’especialista subratlla la necessitat de que les persones amb molèsties digestives, com mal de panxa, cremor localitzat, sensació de digestió lenta o nàusees, “busquin la causa, que pot ser des de una infecció provocada per un virus o salmonel·la fins per estrès laboral o tensió familiar, de vegades per la mort d’un familiar. És important no buscar solucions com els antiàcids, que només tracten la conseqüència “.
Nàusees i vòmits
Ja sigui per consum d’aliments en mal estat o per excés d’alcohol, el vòmit és símptoma que el cos tracta d’alliberar-se d’un element tòxic. Després dels vòmits i per evitar la deshidratació, és fonamental assegurar-se una aportació adequada de líquids, però convé esperar una mica abans de prendre qualsevol beguda. A mesura que els vòmits cessen es pot iniciar la ingesta d’aliments sòlids. Es toleren millor els aliments secs: torrades, galetes senzilles …
Flatulència
Excés de gasos a l’intestí que causa espasmes intestinals i distensió abdominal (s’infla l’abdomen). Canvis bruscos en l’alimentació, menjar de pressa i engolir massa aire mentre es mastega, un consum excessiu d’hidrats de carboni (arròs, pasta, patata, pa, cereals, galetes, etc.), L’ús d’antibiòtics que desequilibren la flora intestinal i la ingesta d’aliments flatulents (aliments productors de gas i formadors d’olor) ho poden originar.
En general, per prevenir aquestes incòmodes molèsties es recomana:
.- Mastegar bé els aliments, menjar i beure a poc a poc
.- No realitzar menjars copiosos o de condimentació forta i emprar herbes aromàtiques que ajuden a la digestió (romaní, sàlvia, farigola, fonoll, tarongí, comí de prat, sajolida d’estiu).
.- Evitar els aliments o plats molt grassos i salses fortes.
.- Coure bé la pasta, no menjar pa acabat de fer tipus baguet, ni verdures i llegums flatulents (all, ceba i pebrots crus, cols, carxofes, etc.).
.- Substituir cafè, descafeïnat i te per infusions de menta, sàlvia o de fonoll, o afegir uns grans d’anís verd, fonoll o comí a una infusió de camamilla, ja que ajuden a la digestió, i de menta, que relaxa els músculs del còlon (intestí gruixut), el que ajuda a alleujar les molèsties de l’excés de gasos.
.- El iogurt conté bacteris que ajuden a equilibrar la flora de l’intestí per la qual cosa estan especialment recomanats.
.- Menjar poc a poc i de manera relaxada, dedicant-hi com a mínim 20-30 minuts a cada àpat.
.- Mastegar bé els aliments, la digestió de molts d’ells (cereals, patates i llegums) comença a la boca.
.- No utilitzar condiments (espècies fortes, mostassa …) que irriten la mucosa gàstrica i augmenten l’acidesa estomacal. Els aliments es poden assaonar amb herbes aromàtiques digestives (grans d’anís, comí, fonoll, farigola, sàlvia, comí, cardamom … ). També es poden prendre infusions digestives o relaxants de camamilla, melissa, arç blanc, til, regalèssia i fonoll …
.- No convé beure molt durant els àpats o just després dels mateixos, ja que es dilueixen els sucs gàstrics i es retarda la digestió.
.- Evitar racions grans, menjars i begudes molt fredes o molt calentes, aliments fregits, tabac, l’abús d’alcohol i de begudes excitants (cafè i te) i l’excés de sucre. No ingerir fàrmacs que irriten l’estómac.
.- Si no es pot vèncer la temptació de menjar determinat plat o postres, cal ser raonable i no fer més que una concessió per menjar compensant d’altra banda: si l’entrant és gras o molt calòric, cal triar per a després peix a la planxa o al forn acompanyat d’amanida o verdures, i de postres, fruita fresca.
.- No anar al llit immediatament després dels àpats. Com més buit estigui l’estómac abans de tombar-se, millor.