Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Pautes dietètiques per a xicotes d’uns quince anys.

L’actuació preventiva s’ha de centrar en l’educació des de la infància, fomentant hàbits de vida saludables, una alimentació adequada, declarar la guerra al sedentarisme o acabar amb costums desaconsellables com el fast food, el tabac o el consum d’alcohol …

Perdre pes és de vegades complicat. Més encara si es tracta d’adolescents en plena fase de creixement, ja que la seva alimentació ha de garantir l’aportació de les calories necessàries per cobrir els requeriments energètics de l’organisme. Ha d’aportar els nutrients imprescindibles per a un correcte desenvolupament tant físic com psicològic.

És molt freqüent la figura de l’adolescent obsessionada per la seva figura, que pateix a l’hora de dinar, en aquesta etapa de canvis físics i de fams voraços, provocats per aquesta gran necessitat d’aportació energètica que reclama l’organisme per créixer. Un sol quilo de més n’hi ha prou per desencadenar un estricte període de dieta. Comencen a menjar menys, se salten àpats …, és un joc perillós que pot tenir serioses conseqüències per a la salut. Una restricció indiscriminada pot ocasionar mancances a la llarga de substàncies nutritives essencials.

Controlar els hàbits

En aquesta edat, és freqüent que l’excés de pes sigui degut a mals hàbits en la dieta alimentària: picar entre hores o quan es veu la televisió, menjar massa dolços, beure massa refrescos en comptes d’aigua, abusar de les patates fregides i de tot tipus de paquets de “snacks”, gelats, productes de pastisseria industrial … A canvi, sovint brillen per la seva absència la fruita, la verdura o els fermentats làctics.

Fora xiclets i llaminadures i snacks

Moltes xicotes de quinze anys acostumen a menjar habitualment llaminadures i xiclets. D’aquesta manera consumeixen massa sucre sense adonar-se’n, calories a més, amb un nul valor nutricional. A més, el xiclet afavoreix una secreció gàstrica excessiva que produïx sensació de buit a l’estómac.

Els paquets d’aperitius són altament rics en sal, greixos d’escassa qualitat nutritiva, obtinguts d’olis vegetals desnaturalitzats pel procés del fregit i per tant, molt poc recomanables.

Esmorzar fort, menjar bé i sopar poc

Una altra mala costum típica dels quinze és la d’esmorzar “un cafè begut”. Convé esmorzar abundantment: llets vegetals, iogurt, torrades, galetes o cereals, suc … Sinó, el rendiment físic i intel·lectual durant la jornada baixa. L’esmorzar és el àpat del dia que millor es “crema” i que més falta fa.

Molts adolescents converteixen el sopar en l’àpat principal del dia, ja que surten molt de pressa al matí i moltes vegades mengen un mos fora de casa. Mal fet. Convé invertir aquest hàbit: esmorzar fort i sopar poc ja que durant la nit l’organisme no és capaç de cremar les calories ingerides.

Dinar un entrepà a la cafeteria del “insti” és còmode i divertit, però no el més recomanable. Seria preferible prendre un àpat complet. Si això no es pot, és més recomanable prendre fruita, iogurts, barretes de cereals … Encara pitjor seria saltar-se directament l’àpat. D’aquesta manera només s’aconsegueix un desequilibri en el metabolisme que regula el consum calòric, cosa que afavoreix l’augment de pes. A més, al següent àpat s’arriba amb voracitat i es compensa amb escreix el que no es va menjar.

Una dieta recomanable

Una noia en l’adolescència necessita, almenys, una aportació del voltant de 2.000 calories diàries distribuïts al llarg de tot el dia.

.- Esmorzar: Un got de llet vegetal, o un iogurt natural, cereals i fruita.

.- A mig matí: Un suc de fruites o un parell de galetes.

.- Dinar: 70 grams de pasta o arròs integral, amb tomàquet o amanit amb oli d’oliva. Truita de verdures o carn o peix, o 100 grams de formatge amb amanida i un panet integral -les vegetarianes poden anar cap el tofu o el seitàn-.

.- Berenar: Una peça de fruita i un got de llet vegetal.

.- Sopar: Sopa de pasta o verdures, o un plat de pasta, o un tros de pastís de verdures, o verdura cuita amanida amb oli d’oliva, o amanida, o rotllets de primavera, o macedònia de fruites i iogurt.

El Fast Food

L’alimentació dels adolescents està estretament associada amb aquest hàbit alimentari, tan de moda en els últims temps. Qualsevol mossa de quinze anys que es vulgui aprimar hauria de tenir clar que hauria de renunciar-hi. Si no queda més remei que anar a locals de fast food, seria convenient canviar el menú típic d’hamburguesa amb patates per amanides i les begudes gasoses per sucs naturals. Però, per què són tan aficionats els adolescents al fast food?

Diuen els psicòlegs que el fast food és una forma d’allargar el gust alimentari de la infància: s’endolceixen els aliments amb el quetxup, es prenen begudes gasoses dolces, gelats, patates fregides … tot això en un ambient informal i divertit. A més el fast food és barat al mateix temps que apetitós. Els agrada perquè els dóna la possibilitat de reunir-se amb els amics en un local considerat com a punt de trobada juvenil.

I, encara que totes les consideracions anteriors són certes, no ho és menys el fet que el fast food no és el més saludable del món en alimentació: una hamburguesa amb patates fregides, refresc i gelat suposen més de la meitat de calories necessàries en un dia. L’hamburguesa conté un alt percentatge de greixos enfront dels hidrats de carboni, és pobre en fibres i vitamines, ja que no s’acompanyen del pa més adequat ni de verdures fresques.

Per tant, s’han d’evitar aquest tipus d’hàbits si es vol mantenir una salut confortable, sobre tot en aquest període de la vida on per una banda  hi ha una necessitat imperiosa de bons nutrients doncs estant formant el cos i per altre una altre necessitat imperiosa de traspassar els límits i voler fer el que un mateix vol fer.

2 comentaris per a

Pautes dietètiques per a xicotes d’uns quince anys.

  • Francisco Hidalgo Mora |

    Casi no comprendo lo que dicen los enunciados, pero aprecio en que a la juventud se le de la debida información a cerca de la alimentación necesaria para su desarrollo intelectual.

  • Àngel Perera Izquierdo |

    Asi es Francisco,
    Gracias por tu apreciación!!!
    ABRAZO!

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web