Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El musli, un aliment carregat de nutrients.

En l’alimentació diària és convenient incloure-hi tot tipus d’aliments, però alguns d’ells com les fruites i els cereals són imprescindibles, sobre tot en els esmorzars.

El musli ens permet, en una saborosa mescla, gaudir de les bondats nutritives d’ambdós productes-les fruites i els cereals-. Ruth Kunz-Bircher, filla del famós metge suís Max Bircher-Benner, pioner dels mètodes d’alimentació natural, explica un prodigiós descobriment que va realitzar el seu pare en una de les seves llargues caminades per les belles muntanyes dels Alps: el musli.

Actualment, el musli és encara recomanat pels millors especialistes en alimentació “El meu pare va descobrir, per casualitat, el que hauria d’esdevenir el Bircher-musli. Era un gran caminant que a les seves llargues passejades a peu devia part de la seva salut, en conseqüència, no perdia l’ocasió de recomanar la marxa com el millor i més natural dels exercicis. Un dia, l’atzar d’un passeig per la muntanya el va portar, arribada l’hora del sopar, a un refugi muntanyenc ocupat per un pastor. L’home, amb tota la senzillesa del món, li va oferir compartir el seu menjar, una espècie de farinetes de blat mòlt diluït en llet endolcida amb mel, la digestió del qual acompanyava rosegant una poma. El meu pare li va preguntar a propòsit de plat tan peculiar:

.- ¿Qui li va ensenyar a alimentar-se així?
.- El meu pare, que havia heretat la recepta del seu.
.- I per què la poma?

L’home no ho sabia, però havia observat que, quan no menjava al mateix temps una poma, la papilla se li quedava més temps a l’estómac, sent el seu aliment menys complet i la seva digestió més difícil. Des de quan s’alimentava així?. Des de sempre. I quina edat tenia?. Setanta anys. Mai no havia vist a un metge i estava tan fort com quan era jove, sense que li faltés la respiració quan pujava les costes. Quantes vegades al dia ingeria aquest tipus de menjar?. Dues vegades, al matí i a la nit, al migdia menjava formatge, pa (un admirable pa integral), pomes, nous, etc. La curiositat va impulsar el pare a aprofundir en la investigació, i així va poder adonar-se que el menú del muntanyenc no tenia res d’original. En efecte, en les regions del seu país abundava la fruita, i els àpats, sobretot el de la nit, es componien de cereals variats (espelta, civada, ordi) i de llet acabada de munyir, a més de la fruita que sovint era acompanyada de nous.

Va ser així com va descobrir el musli, barreja de llet, farina de civada, i baies fresques (muesli de maduixes, de nabius). Després de diferents assaigs i experimentacions, el doctor Bircher-Benner el va introduir en els règims i ràpidament es va convertir en el “pa de cada dia” de la clínica, adquirint tal celebritat que no va trigar a franquejar els murs de l’edifici per propagar-se a l’exterior.

Avui en dia és conegut a Anglaterra amb el nom de “Swiss musli”, a Milà se serveix sota la denominació de “Dolce sorpresa”, i en Zuric n’hi ha prou amb demanar a qualsevol hotel o restaurant “Un Birch”. És clar que, malauradament, el que ens serveixen en segons quins llocs està més o menys copiosament enriquit amb crema batuda, fruita en conserva i sucre, i en quant a la poma, sol brillar per la seva absència. En aquest cas no hi ha cap dubte que no té totes les virtuts originals. I què dir dels diferents “Bircher-Musli” que s’ofereixen envasats a totes les cases de dietètica les prestatgeries exhibeixen una sèrie de productes més que sospitosos, com llet en pols, pomes deshidratades, panses, nous, sucre de remolatxa i flocs de civada? L’única excepció és el muesli congelat, amb la condició que s’hagi preparat amb molta cura.

Composició del Musli

El musli és, per si sol, un producte perfecte:

.- Cereals: flocs de civada, blat germinat, flocs de soja, grans de mill, etc. : Vitamines A i E, B1, B2, B12, fòsfor + auxones (antioxidants),   fosfats, albúmines, pròtids, etc.
.- Llet: vitamines B2, sals minerals CA, lípids.
.- Mel: glúcids, ferro.
.- Pomes: potassi, vitamines C, B1, glúcids.
.- Nous: proteïnes, potassi, fòsfor, vitamines B!, B2. Se’ls afegeix eventualment una dosi suplementària de fruita fresca.
.- Llimona: vitamina C i potassi.

Com que és un aliment viu, el muesli s’ha de consumir sobretot immediatament després de preparat, raó per la qual cal ser molt rigorós pel que fa a la quantitat que es pensi menjar. Poden emprar tota mena de cereals, encara que els flocs de civada són els més usats tradicionalment. En nom d’una varietat que sempre serà d’agrair, cal utilitzar la barreja següent:

.- 1 culleradeta de flocs de civada;
.- 1 culleradeta de grans de cereals triturats. Aquesta segona cullerada pot ser de flocs de blat, d’arròs, d’ordi, de sègol, de mill, de soja i barrejar-se amb flocs de llevat de cervesa (vitamina B).
.- La fruita ha de ser fresca, sense tractar. Les pomes han de ser sucoses i moderadament àcides
.- Es pot substituir la llet per el iogurt (al meu entendre molt millor, també es pot fer amb Kèfir)
.- La mel ha de tenir totes les garanties de puresa, sense additament de sucre.
.- Tractar de que les nous no siguin massa velles i que no estiguin ràncies.

El musli, un aliment excel·lent

Conté gran varietat d’elements nutritius (proteïnes, hidrats de carboni, lípids insaturats, vitamines, minerals) pel que es considera complet per a l’alimentació d’adults i nens, sobretot pel seu sabor agradable.

Introduir el musli com a element de la dieta diària és recomanable … i gratificant. Aquest nutritiu aliment permet realitzar diverses combinacions, i ofereix la possibilitat de degustar una gran varietat de receptes saboroses i saludables.

El musli està compost per la barreja de diferents ingredients naturals que no necessiten cocció, d’aquesta manera es mantenen totes les seves propietats nutritives. Per aquest motiu, és preferible prendre’l acabat de preparat.

Amb freqüència, el seu alt valor nutritiu es veu incrementat per els nutrients dels aliments que el solen acompanyar. Entre aquests fidels complements destaquen la llet, el iogurt, el suc o les fruites. S’aconsella prendre’n un cop al dia, preferentment durant l’esmorzar. Com que és un plat de fàcil digestió no dificulta el son ni l’activitat laboral.

Els Nutrients del musli

Una ració de musli (60-80 g) conté proteïnes, vitamines, hidrats de carboni, lípids i minerals. És considerat un aliment molt complet, tant per a adults com per nens, especialment aquells que no mengen convenientment o que pateixen de restrenyiment. El caràcter nutritiu del muesli rau en els seus components: cereals, mel, llet, nous, pomes, llimona …

Per als que necessiten cuidar-se, els cereals integrals són rics en fibra, hidrats de carboni, minerals i vitamines.

Propietats nutritives dels ingredients:

.- El germen de cereals és una font important de vitamina E i àcids grassos essencials.
.- La mel conté ferro i glúcids.
.- La llet és un important aportació vitamínica, de lípids i de sals minerals.
.- Els fruits secs aporten vitamines, minerals i una gran quantitat de proteïna vegetal.
.- Les pomes contenen glúcids, vitamines i potassi.
.- La llimona és una font de vitamina C i potassi.

Característiques de cada Musli

El musli, a més de ser una important font de proteïnes i vitamines, concedeix l’oportunitat d’assaborir-lo de molt diverses formes. Així pot satisfer els gustos de tots, des dels més llaminers fins als més preocupats per la seva línia.

.- Musli tropical cruixent. Flocs de civada torrada, sucre sense refinar, greix vegetal, segó de civada, sal marina, mel, plàtan sec, pinya seca, avellanes trossejades, llavors de sèsam, de gira-sol, panses variades, coco no endolcit. A diferència de la majoria dels mueslis, el tropical conté sucre i sal.

.- Musli de cinc fruites. Conté flocs de blat, de civada, d’ordi i de blat de moro, panses sultanes, llavors de gira-sol i fruites dessecades (albercoc, dàtils, prunes i pomes). Porta un percentatge de fruita del 16%.

.- Musli amb xocolata. Compost per flocs de blat, de civada, d’ordi, de blat de moro, flocs de xocolata, panses sultanes i arròs cruixent. La xocolata, a més de donar bon gust, és un aliment molt complet a nivell energètic. Generalment aquest tipus de musli, com que porta xocolata, agrada molt als nens i és una manera senzilla que mengin un aliment nutritiu sense protestes.

.- Musli amb fruits secs i poma. Els seus ingredients són flocs de blat, de civada, d’ordi, panses sultanes, llavors de gira-sol, de lli, germen de blat, cacauets pelats, avellanes i trossos de poma dessecada.

Com fer barretes de musli?

La veritat és que fer barretes de musli no és molt difícil. Amb aquesta recepta us proveirà de diverses barretes en poc menys de mitja hora.

Primer de tot heu de tenir els ingredients que són els següents:

.- 450 grams de musli.
.- 30 grams de sèsam.
.- 5 cullerades d’oli d’oliva.
.- 5 cullerades de mel.
.- 1 culleradeta d’espècies variades, Ex: canyella, etc.
.- 45 grams de sucre moreno.

Mentre escalfeu el forn perquè arribi a una temperatura de 180 graus, aneu untant una safata baixa amb una mica d’oli perquè no s’adhereixi al musli.

Després en un altre recipient mescleu tots els ingredients que et em dir anteriorment.

Quan tingueu feta una massa amb tots els ingredients, l’estens sobre la safata, millor que quedi plana i uniforme.

Ho poseu al forn i espereu de 15 a 25 minuts fins que es dauri una mica el musli, després traieu la safata del forn.

Feu divisions en la massa del musli de la mida que vulgueu que siguin les barretes, deixe-ho refredar una altra mitja hora i Llest!

Que gaudeixis d’aquest aliment energètic.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web