Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Insomni i alimentació.

“Digues el que menges i et diré com dorms”. Hi ha estudis que demostren que la cura del insomni, en forma natural, és molt més convenient que les pastilles per dormir. ¿No creus que potser estiguis posant massa químics en el teu cos? És hora de canviar els teus hàbits alimentaris i sorprendre’t amb els resultats.

L’insomni està prenent proporcions alarmants en els temps que corren, i això es fa evident en comparar l’augment de medicaments per a aquest problema, receptats pels metges. L’insomni priva del descans mental i això repercuteix en el funcionament diari.

Les causes més comuns són tensió mental a causa d’ansietats, preocupacions, excés de treball i sobreexcitació. Sentiments reprimits d’enuig, preocupacions, ressentiment. Restrenyiment, dispèpsia, excés de menjar en el sopar, grans ingestes de cafè o té, o anar a dormir amb gana són també causants de l’insomni. Una causa també és el fumar, ja que irrita el sistema nerviós, especialment els nervis del sistema digestiu.

Solucions

Molt important no preocupar-se! La solució és a l’abast de la mà. Les pastilles per dormir estan plenes d’efectes col·laterals, incloent-hi  indigestió, irritacions a la pell, menys resistència a les infeccions, problemes circulatoris, etc …

Els estudis demostren que les persones amb insomni crònic tenen altes deficiències en nutrients importants com són les vitamines del complex B, vitamines C i D, calci, magnesi, manganès, potassi i zinc.

Una dieta equilibrada amb simples modificacions farà molt  per reconciliar-se amb la son. Aquesta dieta ha de excloure productes amb farines, sucre, cafè, te, begudes “coles”, alcohol, menjars greixosos, fregits, excessiu ús de sal i condiments forts.
En canvi ha d’incloure en l’esmorzar fruites fresques o seques, cereals sencers, llavors i iogurt. Dels dos àpats importants, un ha de consistir en una amanida combinada gran i l’altra amb bases de proteïna. Un got de llet de civada (avena) amb mel a l’hora d’anar a dormir ajudarà, ja que un dels components d’aquesta veguda de civada és relaxant i provoca son.

Hi ha una sèrie d’exercicis que us transcric perquè ajudin a relaxar i arribar a la son amb més facilitat:

El primer és no concentrar-se en el fet que no pot dormir. Tanqueu els ulls i imagineu una pantalla blanca a tot el camp visual. Penseu en coses positives i agradables. No us fiqueu al llit sobre d’esquena, sinó sobre un costat i flexioneu els genolls mantenint el cap i coll lleugerament aixecats.
El control de la respiració és també un inductor del son. Respireu profund tres vegades i mantingueu l’últim alè pel temps que pugueu i repetiu i repetiu l’operació com a mínim 3 vegades. Mentre manteniu el vostre alè el diòxid de carboni que s’acumula en el cos indueix al somni.

Fer exercici regularment ajuda a alleujar tensions i a eliminar àcid làctic que produeix estrès i tensió muscular.

Tractament de Fitoteràpia (Plantes medicinals que afavoreixen la son).

La funció principal de la fitoteràpia en el problema de l’insomni consisteix en utilitzar aquelles plantes amb propietats sedants o hipnòtiques que ens ajudin a dormir millor.

.- Ús Intern:

.- Valeriana: (Valeriana officinalis) Té propietats hipnòtiques, afavorint la son. (Infusió d’una cullerada d’arrel abans d’anar a dormir) (Prendre càpsules de planta seca d’acord a la dosificació del naturòpata).

.- Enciam: (Lactuca sativa) L’enciam té un efecte tranquil·litzant. Ajuda a calmar els nervis, controlar les palpitacions i a dormir millor per les nits, evitant l’insomni. (Prendre una bona amanida d’enciam, amb oli d’oliva abans d’anar a dormir. Aquesta propietat s’incrementa si fem una decocció al 50% de fulles d’enciam i ens prenem un parell de gots al dia, al matí i abans d’anar a dormir). Els components que li atorguen aquesta propietat són la lactucina, un dels principals components del suc de l’enciam.

.- Flor de la passió o Pasionaria: (Passiflora caeurulea) Especialment interessant quan la situació de desassossec no ens deixa agafar el son i patim d’insomni. Es pot utilitzar també amb els nens o amb la gent gran, fins i tot amb tractaments prolongats, la qual cosa els permetrà descansar millor a la nit. Molt aprofitable per a ajudar a aquelles persones que estan seguint un tractament contra la depressió o que tenen tendència a mostrar-se tristos o abatuts, en situacions com la recent pèrdua d’una feina, la mort d’alguna persona estimada, els problemes nerviosos relacionats amb la menopausa. També molt útil per calmar els nervis en aquelles situacions en què les exigències del treball ens obliguen a enfrontar-nos a una situació estressant: exposicions davant del públic, exàmens, etc. (Infusió d’un parell de cullerades de la planta seca per mig litre d’aigua. Beure un parell de tasses petites al dia) (Es ven amb forma d’extracte, prendre’n unes 25 gotes al dia).

.- Melissa: (Melissa officinalis) A més de tranquil·litzant dels nervis, la tarongina o melissa té propietats lleugerament narcòtiques. Tot això resulta interessant quan es té dificultats per dormir. (Infusió d’una cullerada per got d’aigua durant 15 minuts. Un got mitja hora abans d’anar-se’n al llit) (Posar tres gotes d’essència en un terròs de sucre i prendre mitja hora abans d’anar a dormir).

.- Llúpol: (Humulus lupulus) Constitueix un bon sedant per als nervis. (Infusió d’una culleradeta de flors seques per got d’aigua).

.- Llimoner: (Citrus limonum) El suc d’una llimona combinat amb un parell de cullerades de mel barrejats en aigua tèbia abans d’anar-se’n al llit ajuda a conciliar el son.

.- Menta: (Mentha piperita/menta rotundifolia) La menta piperita s’utilitza per calmar les palpitacions cardíaques, es pot beure aigua calenta amb unes gotes de la seva essència. (No és gaire habitual, però, pots trobar essències d’aquesta varietat de menta en les farmàcies o herbolaris.) Es pot utilitzar de la mateixa manera per pal·liar els efectes psicosomàtics de la depressió o per agafar el son.

.- Ús Extern:

.- Sàlvia: (Salvia officinalis) Afegir a l’aigua del bany la Infusió de 3 cullerades de planta seca en un litre d’aigua. Prendre un bany durant 15 o 20 minuts.

.- Farigola: (Thymus domestica) És un relaxant i somnífer molt suau. En situacions de cansament o pesadesa general es pot aplicar un bany relaxant afegint a l’aigua de la banyera una bona porció d’infusió de flors de farigola. (Aquí influeix molt l’aminoàcid lisina, que resulta imprescindible en l’organisme perquè els joves tinguin un adequat creixement i la manca pot provocar, entre d’altres símptomes, la sensació de cansament o pesadesa general) Una infusió molt lleugera, a raó d’una culleradeta de te per tassa d’aigua ajuda a conciliar el son.

.- Aliments per a Dormir Millor

S’ha comprovat que els menjars rics en calci, magnesi i vitamines B i C afavoreixen el son.

.- Vitamines:

Vitamines del grup B: Es poden obtenir dels cereals integrals (blat, civada, ordi, etc.), fruits secs (avellanes, ametlles, nous), verdures (les cols, la coliflors, els espinacs, els raves, l’endívia, els enciams …), llevats de cervesa, etc.

Vitamina C: Entre les principals aliments rics en aquesta vitamina tenim els pebrots, sent una de les plantes del món que en posseeix més quantitat, després de la acerola (Malpighi glabra L) o del gavarrera (Rosa canina). També en són molt rics els cítrics (taronges, llimones, pomelos, etc.).

.- Minerals:

Calci: Plantes riques en calci en són les llegums (com els fesols negres i blancs, els cigrons, els cacauets) vegetals verds (com les cols, els espinacs, els naps), fruits secs (com les ametlles o les figues seques) i sobre tot el sèsam.

Magnesi: Plantes riques en magnesi en són les mongetes, els espinacs, o el germen de blat.

Bona nit.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web