Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Un bolet molt interessant: El Shitake.

Els fongs Shitake són una delicadesa tradicional al Japó, Corea i Xina, apreciats tant pel seu sabor com pels seus beneficis sobre la salut.

El nom Shitake ve del idioma japonès, on “shi” és un tipus d’arbre on creix naturalment i “take” significa fong. El Shitake és un fong basidiomicets el nom científic del qual és “Lentinula Edodes”, descripció en llatí a la seva forma de lent i “Edodes” per comestible. Shitake és el fong medicinal més popular i més ben estudiat, objecte d’investigació científica des de finals dels anys seixanta.

Conté proteïnes, greixos, carbohidrats, fibra soluble, vitamines (A, B, B12, C, D, niacina) i minerals. Els preparats comercials, normalment en comprimits, sovint utilitzen el miceli polvoritzat del fong abans que creixin el barret i la tija. Aquest preparat es coneix com a extracte de miceli Lentinus Edodes. L’extracte de miceli és ric en polisacàrids i lignans.

D’origen oriental …

A la Xina durant la dinastia Ming (1368-1644 aC) el Shitake ja era reconegut com un aliment medicinal. El Shitake millora el ki, cura el refredat i penetra en el sistema circulatori sanguini segons una matèria mèdica antiga. El fong incrementa la força vital, la qual cosa en la terminologia actual significaria que augmenta el vigor o proporciona al cos força i energia.

En la medicina tradicional Xina, el Shitake està categoritzat com un aliment que té un efecte augmentador sobre l’energia Yang del cos i correspon al gust dolç amb energia neutral. L’òrgan que correspon al Shitake és l’estómac. Es diu que els aliments classificats com dolços actuen en la melsa i l’estómac i es fan servir per disminuir els símptomes aguts i neutralitzar les accions tòxiques dels aliments. Els aliments dolços es recomanen en els casos en els quals el sistema digestiu està feble. La categoria del moviment ascendent per al Shiitake vol dir que generalment es fa servir per tractar malalties de la part més baixa del cos, com en el cas d’un prolapse uterí, prolapse del recte, diarrea, etc.

Des de 1966 s’han fet diversos estudis a la Universitat de Michigan on es va descobrir que el Shitake pot produir un nivell altament important de protecció contra la grip del tipus A. Els virus d’aquest tipus de grip són els que creen grans brots i poden fer-se epidèmics i fins pandèmic espargint-se de continent a continent. El Shitake disminueix fins el 46% les lesions en els pulmons segons els resultats dels estudis.

Propietats destacades

És el fong exòtic més conegut del món per les seves propietats curatives.

Una de les seves propietats més interessants és el seu efecte enfortidor del sistema immunològic. Per això les seves aplicacions poden ser moltes i molt diverses. Sol ser de gran ajuda en problemes vírics i bacterians ja que estimula la nostra producció d’interferó, limfòcits T i macròfags. Així pot ajudar en casos d’herpes, grips, refredats, …….

Aliat en casos de càncer i tumors ja que per una banda té un efecte antioxidant (conté Lentin, Betaglucà, l’enzim superòxid dismutasa, vitamines A, C, E i Seleni) i de l’altra, com hem dit, enforteix el sistema immunològic.

En malalties cardiovasculars ja que afavoreix el control de la hipertensió, redueix el colesterol i disminueix la viscositat de la sang. Això és possible gràcies a que conté l’Eritadenina i a un tipus de fibra anomenada chitin.

Afavoreix la digestió ja que té molts enzims, especialment la pepsina i tripsina.

El fong Shitake és un aliment antienvelliment ja que d’una banda conté antioxidants i de l’altra afavoreix nivells adequats de l’hormona del creixement.

El fong Shitake conté ergosterol que és un nutrient que es converteix en vitamina D quan ens toca el sol. Molt important per assimilar el Calci i fòsfor adequadament.

L’aportació d’àcid Linoleic ajuda a fabricar diferents tipus de prostaglandines.

Per al tractament de paràsits i virus de l’herpes símplex i zòster.

La seva acció medicinal es pot resumir així:

.- Redueix el colesterol.

.- Potència al sistema immunològic.

.- Contra la pressió arterial alta, –

.- Afeccions del fetge.

.- Grips i refredats.

.- Indueix la formació de interferó.

.- Redueix tumors.

.- Hi ha recerca clínica en el seu efecte sobre la SIDA, síndrome de fatiga crònica i herpes.

El shitake s’ha administrat per via oral per reforçar el sistema immunològic, disminuir els nivells de colesterol, així com per prevenir l’envelliment. Les injeccions de Lentin, un derivat del shitake, s’han utilitzat com a tractament coadjuvant per al càncer i infeccions per VIH, encara que es manca d’evidència científica de bona qualitat en estudis en humans per confirmar moltes de les indicacions proposades. Al Japó, el Lentin pur ja es considera un medicament.

Informació nutricional

.- Alt contingut en fibra (el doble que els xampinyons) Aquest tipus de fibra es diu chitin i redueix el Colesterol.
.- Baixos en calories (de 35 a 40 calories per cada 100 grams de shitakes frescos)
.- Alt nivell de proteïnes 15-30%, que conté a més 9 aminoàcids essencials (especialment Metionina i Arginina)
.- El fong Shitake conté vitamines del grup B i D2 i minerals com el Ferro, Zinc i Magnesi.
.- Aquest fong sol doblar la seva mida durant la nit la qual cosa ens dóna idea de la seva gran riquesa en Enzims (uns 50) entre ells destaca la superòxid dismutasa que té un gran efecte antioxidant.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web