Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Tècniques per augmentar la producció de llet materna.

Aquesta entrada va dedicada a les meves Clientes que fa molt poquet que han tingut una criatura, sobre tot les que són mares per primer cop, a totes elles ¡moltes felicitats!, espero que la informació els hi faci servei, doncs sé que alguna la busca.

La fatiga, el dolor i l’estrès, que es presenten normalment en mares primerenques i de nadons prematurs, fan que el cos alliberi una substància que interfereix amb la prolactina, hormona productora de llet. Però aquest problema es pot superar seguint algunes recomanacions.

És precisament la interacció que es dóna entre la mare i el seu nadó quan aquesta l’alleta el que repercuteix positivament durant tota la vida del nen, tant pel que fa a la conducta, l’expressió oral i la interacció social, com pel que fa a la salut, ja que redueix les malalties cròniques com la diabetis i el càncer.

Però per altra banda, diversos són els factors que afecten la quantitat de llet que produeix una mare, sobretot en els primers dies després del part.

En les primeres 24 hores després del naixement del nadó les mares que alleten produeixen només 30 ml. de llet, però aquesta quantitat es multiplica al tercer o quart dia.

S’ha comprovat que hi ha algunes coses que es poden fer per augmentar la producció de llet. En primer lloc, s’aconsella relaxar-se, ja que els factors estressants relacionats a la maternitat poden bloquejar la producció de llet.

En alguns casos extrems es poden utilitzar medicaments receptats per estimular l’alliberament de prolactina i incrementar la producció de llet. Aquests medicaments en general es fan servir després de la segona setmana de lactància amb problemes i requereixen una recepta mèdica.

No obstant això el primer és intentar resoldre-ho d’una forma natural. Algunes herbes suposadament augmenten la producció de llet, i si bé no està comprovat científicament, diferents dades sobre posicions per alletar circulen de generació en generació. Però beure líquid i infusions pot ser una bona solució. Algunes recomanacions són:

.- Observar el nadó mentre mama: Amb una mala adhesió boca-pit, el nadó no pot estimular bé el pit.

.- Verificar que el nadó agafi bé tot el mugró i part de l’arèola, de manera que pugui buidar eficientment els pits i, per tant, aconseguir un augment en la producció de llet.

.- Augmentar les tomes diàries: La freqüència de les mamades, (almenys de 8 a 12 tomes cada 24 h.), ajustarà la producció automàticament fins adequar-la a les necessitats del nadó.

.- No prendre vitamines receptades per al període prenatal, ja que no són les indicades per al període de lactància i poden disminuir la producció de llet.

.- Procurar descansar el major temps que sigui possible: idealment una migdiada, o 20 minuts de relaxació a la meitat del dia.

El que s’ha de fer

.- El factor més important que augmenta la producció de llet és el buidatge periòdic de les mames (és a dir, com més mami el nadó, o com més llet s’extregui amb l’extractor de llet, més llet produirà).

.- El contacte pell amb pell mare-fill afavoreix la lactància materna, estimula el vincle mare-fill, augmenta la producció de llet, millora l’adherència del nadó al pit, disminueix el plor del nadó i l’ajuda a mantenir les seves constants vitals.

.- Donar el pit a demanda, és a dir, sense horaris i sense limitar el temps de la toma en cada pit, augmenta la producció de llet.

.- Les tomes nocturnes tenen un efecte més gran en la producció de llet que les diürnes.

El que no s’ha de fer

.- La cervesa (i totes les begudes alcohòliques) poden disminuir la producció de llet, ja que l’alcohol inhibeix l’hormona que activa la fabricació de la llet.

.- La majoria de les plantes medicinals a les quals s’atribueix propietats Galactagogues (que augmenten la producció de llet), no són eficaces. Algunes poden fins i tot resultar perilloses par la salut de la mare i del nadó. Una barreja d’anís, comí, fonoll i ortiga estimula la producció de llet.

.- Establir horaris rígids (per exemple, cada 3 hores) pot disminuir la producció de llet.

.- Limitar el temps que està el nadó al pit disminueix la producció de llet (per exemple: 10 minuts a cada pit)

.- Eliminar les tomes nocturnes substituint per fórmula artificial, disminueix molt la producció de llet.

.- Els biberons de llet de fórmula disminueixen la producció de llet de la mare, ja que deixen al nadó saciat, per la qual cosa no mama del pit directament i per tant no l’estimula.

.- Els xumets també disminueixen la producció de llet i fomenten el deslletament. Disminueixen el temps que el nadó està al pit i poden ocasionar problemes d’adherència al pit, produint esquerdes en el mugró.

.- L’adherència incorrecte del nadó al pit sol ocasionar dolor a la mare i una transferència de llet inadequada, pel que sol ocasionar una menor producció de llet.

.- Beure molt de líquid no augmenta la producció de llet. Beveu el que necessiteu en funció de la vostra set.

.- No cal beure llet per produir llet, preneu-ne només si us agrada i us ve de gust, molt millor les llets vegetals sobre tot la de civada (avena).

Aliments que augmenten la producció de llet:

Líquids com:

.- Llet d’ametlles.
.- Sopes.
.- Orxata de xufles, de bona qualitat.
.- Sucs de fruites naturals, sempre millor que siguin fresques i de temporada.
.- Cervesa sense alcohol.
.- Suc de verdures, fresques.
.- Infusions: d’anís i comí.

Hidrats de carboni com:

.- Arròs.
.- Civada: Acció relaxant.
.- Castanyes.
.- Blat de Moro.

Fruits secs com:

.- Ametlles.
.- Pinyons.
.- Avellanes.

Verdures com:

.- Faves.
.- Naps.
.- Amanides.

Si durant la lactància en un moment donat ens entra una baixada d’energies podem reconstituint-se amb el suc de fruita casolà: Llimona, Pastanaga (la pastanaga és l’element estrella d’aquest suc) i Poma

Complements alimentaris: Augmenten la llet i donen energia

.- Complex B + àcid Fòlic. Llevat de cervesa

Els complements es millor prendre’ls enmig de la àpats.

Us recomano:

.- Prendre el sol junt amb el nadó 1/2 hora diària (Vitamina D). Evitar el sol directe per evitar cremades. Si el sol és molt fort posar-li una tovallola per protegir el seu cosset del sol directe

.- Aire lliure. Donar un passeig amb el nadó en cotxet, el moviment i el balanceig actuen de sedants. Evitar llocs on hi hagi molt trànsit per evitar el soroll.

.- Relax: Aconseguir un ambient relaxat per afavorir la lactància.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web