Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


L’elixir amarg suec (tònic, digestiu i depuratiu).

Suplement alimentari preparat amb plantes amargues. El metge suec Jonathan Samst, al segle XVIII va estudiar les fórmules tradicionals i va fixar la base de la fórmula que coneixem actualment. Maria Trebes, una herborista austríaca, va redescobrir el producte al començament del segle XX, a causa d’unes experiències personals, després d’una època en què va caure en desús a causa de l’avenç dels fàrmacs de síntesi química.

Maria Treben, morta el 1991, va publicar dos llibres que es van fer famosos i que es segueixen venent actualment. Els títols en francès són: La Santé à la Pharmacie du Bon Dieu i les Guérisons de Maria Treben. És un producte ric en plantes amargues, macerades en vi tipus Màlaga, amb addició de càmfora xinesa i Theriaca magna. La Theriaca o Triac, és una fórmula magistral molt coneguda en farmàcia, la seva invenció es remunta al segle II abans de Crist. Es va utilitzar fins al segle XVIII, sent la seva preparació complexíssima i els farmacèutics de tot Europa rivalitzaven per aconseguir la millor composició. La més famosa era la de Venècia.

Es fa servir tradicionalment com a tònic, digestiu i depuratiu per a les cures de primavera, quan en medicina xinesa diríem que domina l’element “fusta”. És purgant, especialment quan conté Aloe, però no tots els Amargs Suecs del mercat incorporen aquesta planta, alguns la substitueixen per altres menys enèrgiques. Té moltes altres aplicacions de tipus intern i extern, que el converteixen en un remei tradicional “multiús”.

Es conserva molt bé i pel que sembla no perd eficàcia amb el temps. Les persones amb problemes, debilitades i especialment les que presenten trastorns cardio-circulatoris han de consultar la seva utilització amb el seu naturòpata.

Propietats del bitter suec:
Producte elaborat segons recepta rescatada dels manuscrits de l’edat mitjana, al que se li atribueixen nombroses virtuts. Les principals com hem dit son: tònic, digestiu i depuratiu.

Ingredients:
Maceració hidroalcohòlica de carxofa, boldo, arrel d’angèlica, arrel de ruibarbre, farigola, menta, escorça de canyella de Ceilan, berbena, sàlvia, romaní. Aloe vera (lliure de antraquinones). Aromes naturals, nipagín i nipasol sòdic. Etanol 16%.

Posologia:
Prendre’n 1 culleradeta de postres després dels àpats. El preparat pot ser diluït en aigua, suc o infusions.

REPRODUCCIÓ TEXTUAL DE LA INFORMACIÓ QUE HA CIRCULAT DURANT ANYS COM EL: “ANTIC MANUSCRIT (Les virtuts curatives de les Herbes Sueques) (No tenim constància total de les propietats que se li atribueixen):

.- 1 Aspirant els seus efluvis repetides vegades pel nas, untant-se amb l’elixir el clatell i aplicant compreses al cap, calmen els dolors i el mareig, enforteixen la memòria i el cervell.

.- 2 Ajuden contra la vista tèrbola, treuen la vermelló i tots els dolors, encara que els ulls estiguin inflamats i la vista enterbolida i entelada. Combaten els núvols i les cataractes mullant amb elles a els angles dels ulls o aplicant compreses sobre els ulls tancats.

.- 3 Pústules i tota mena d’erupcions, crostes al nas o en altres parts del cos, es curen untant-les bé i sovint amb les gotes.

.- 4 Contra el mal de queixal es dissol una cullerada d’aquestes gotes en una mica d’aigua i es deixa actuar una estona a la boca o s’aplica una gasa amarada sobre la peça adolorida. El dolor es calma i la infecció es cura.

.- 5 Les butllofes i les altres afeccions de la llengua es curen en poc temps untant-les amb les gotes.

.- 6 Quan la gola estigui irritada o llagada de tal manera que gairebé no es pugui empassar la beguda o el menjar, es prenen al matí, al migdia i a la nit, una gotes i es deixen passar lentament per la gola, així es calma l’ irritació i es cura la gola.

.- 7 Contra els espasmes de l’estómac es pren una cullerada.

.- 8 En casos de còlics es prenen lentament tres cullerades, una després d’una altra i aviat es calmaran els dolors.

.- 9 Dissolen les flatulències i refresquen el fetge; treuen les malalties de l’estómac i del ventre i ajuda contra el restrenyiment.

.- 10 Són un remei excel·lent per a l’estómac, quan digereix malament i refusa els aliments.

.- 11 Així mateix es calmen els dolors biliars. Prenent cada dia una cullerada al matí i una altra a la nit i aplicant sobre el fetge durant la nit compreses amarades amb les gotes, desapareixen en poc temps tots els dolors.

.- 12 Contra la hidropesia (retenció de líquids) es pren durant sis setmanes, cada dia, al matí i a la nit una cullerada de les gotes amb vi blanc.

.- 13 Els mals i el brunzit dels oïdes es combaten ficant a les orelles un tap de cotó fluix mullat amb les gotes. Això és molt eficaç i fa recobrar l’oïda.

.- 14 Si una dona té dolors de matriu se li dóna durant tres dies cada matí en dejú, una cullerada de les gotes amb vi negre. Mitja hora després d’haver-la pres ha de donar un passeig i després pot esmorzar, però sense prendre llet. (Les Herbes Sueques mai s’han de prendre després de la llet).

.- 15 Prenent en els últims 15 dies de la gestació una cullerada d’herbes sueques al matí i una altra a la nit, es facilita el part. Per alliberar-se sense dificultats de la placenta, se li dóna a la partera cada dues hores una culleradeta de les gotes.

.- 16 Si després del part, a la pujada de la llet, es presenten inflamacions al pit, s’hi apliquen compreses xopes.

.- 17 Sanen la verola en els nens, donant-los segons l’edat, més o menys quantitat de les gotes diluïdes en una mica d’aigua. Quan els granets de la verola comencin a assecar-se, es mullen repetides vegades amb les gotes perquè no quedin forats.

.- 18 Eliminen en nens i adults els cucs, fins i tot la solitària, però cal adaptar la dosi a l’edat dels nens. A més s’aplica un drap mullat amb les gotes sobre el melic, procurant que es mantingui sempre humit.

.- 19 La icterícia es cura prenent tres vegades al dia una cullerada d’aquestes gotes i aplicant compreses amarades sobre el fetge inflamat.

.- 20 Curen les morenes i sanen els ronyons, expulsen de l’organisme els humors hipocondris, sense necessitat d’una altra cura, treuen la malenconia i les depressions, obren la gana i estimulen la digestió.

.- 21 Curen també les morenes internes, mullant-les des del principi repetides vegades amb les gotes i prenent aquestes abans de dormir per via interna per estovar. Es deixa actuar un cotó amarat per fomentar la circulació de la sang i a més treuen la coïssor.

.- 22 Quan algú es desmaia se li obre la boca i se li dóna a beure una cullerada, l’afectat tornarà aviat en si.

.- 23 Els dolors intensos de les rampes nocturnes es calmen amb el temps, prenent aquestes gotes per via interna.

.- 24 Els malalts de tisi pulmonar n’han de prendre cada dia en dejú i continuar la cura durant sis setmanes.

.- 25 Si en una dona no es presenten les regles o les té massa abundants ha de prendre les gotes durant tres dies seguitsparar tres dies més i repetir aquest tractament vint vegades. Així equilibrarà la seva menstruació.

.- 26 Aquest remei també ajuda contra el flux blanc.

.- 27 Qui tingui epilèpsia ha de prendre a l’instant i ha de seguir el tractament exclusivament amb aquestes gotes ja que restableixen els nervis i tot l’organisme.

.- 28 Curen les paràlisis, els vertígens i els marejos.

.- 29 Curen així mateix la varicel·la i la erisipela.

.- 30 Qui tingui molta febre o calfreds i estigui debilitat, que en prengui una cullerada. El malalt, sempre que no hagi carregat el seu cos amb altres medicaments, es recuperarà i el pols es normalitzarà encara que la febre hagi estat molt alta.

.- 31 Les gotes ajuden també en el càncer, la verola molt instaurada, les berrugues i les mans clivellades. Les úlceres antigues i purulentes amb excrescències carnoses es renten bé amb vi blanc i es cobreixen amb un drap mullat en Herbes Sueques. Aquestes treuen les inflors i els dolors així com les excrescències carnoses i la ferida comença a cicatritzar.

.- 32 Curen sense cap risc tota mena de ferides, ja siguin tancades o obertes, mullant-les repetides vegades amb les gotes. Es pren un llençol, es xopa de gotes i es cobreix amb ell les ferides. Els dolors es calmen aviat i no es poden produir ni infeccions ni gangrena. Les ferides profundes es reguen, sense necessitat de rentar abans, amb les gotes d’Herbes Sueques. Després es continua tractant-les amb compreses xopes i aviat es veurà el bon efecte curatiu de les gotes.

.- 33 Fan desaparèixer tota mena de cicatrius, estigmes i talls encara que siguin molt antics, sucant-los com a mínim 40 vegades amb elles. Totes les ferides que es curen amb les Herbes Sueques no deixen cicatrius.

.- 34 Curen radicalment les fístules, encara que es tinguin per incurables, no importa si són antigues o no. Empapar una gasa amb les herbes i posar aquesta gasa directament sobre la fístula.

.- 35 Curen totes les cremades i escaldades mullant-les contínuament amb elles. No es produiran butllofes i es calmarà el dolor. Curen ampolles purulentes.

.- 36 Ajuden a guarir blaus i bonys causats per cops i caigudes.

.- 37 Als que mengen amb desgana, els torna la gana doncs és aperitiva.

.- 38 Tornen els colors de la cara als anèmics si cada matí prenen les gotes durant un període prolongat. Netegen la sang, fomenten la seva producció i la seva circulació.

.- 39 Calmen els dolors reumàtics en els membres, prenent-ne al matí i a la nit i aplicant draps xops en les parts adolorides.

.- 40 Curen els penellons a les mans i els peus, encara que s’hagin rebentat. Cal aplicar contínuament compreses xopes, sobretot durant la nit.

.- 41 Les durícies (ulls de poll) es cobreixen amb un cotó amarat procurant que es mantingui sempre humit. Als tres dies es deixen anar sols o es treuen fàcilment sense cap dolor.

.- 42 Curen així mateix mossegades de gossos o altres animals rabiosos, bevent les gotes, ja que destrueixen els verins.

.- 43 En casos de malalties contagioses convé prendre-les diverses vegades al dia, ja que curen tumors pestilencials i bubons, encara que estiguin ja ficats a la gola.

.- 44 Qui no pugui dormir a la nit, que les prengui abans d’anar a dormir. Contra l’insomni nerviós s’aplica una compresa xopa sobre el cor.

.- 45 Amb dos cullerades d’Herbes Sueques se li treu la borratxera al borratxo.

.- 46 Qui pren cada dia al matí i a la nit Herbes Sueques no necessita una altra medicina ja que aquestes enforteixen tot l’organisme, refresquen els nervis i la sang, treuen el tremolor de les mans i els peus, és a dir que eliminen totes les malalties. El cos es conserva elàstic i la cara juvenil i bella.

Consulteu sempre amb el vostre metge abans de prendre qualsevol producte, o canviar qualsevol medicació.

PRESENTACIÓ: Envàs de 200 ml.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web