Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Otitis i acufens o tinnitus.

L’otitis és una inflamació de l’orella que pot afectar a les diferents zones d’aquest òrgan tan sensible: l’otitis externa afecta el conducte auditiu extern i a la cara interna del timpà, mentre que l’otitis mitjana, o interna, afecta la zona de l’oïda situada darrere del timpà. En tots els casos, el dolor és intens, apareix bruscament i pot anar acompanyat d’una pèrdua d’audició. Una altre molèstia que destorba molt són els xiulets anomenats tinnitus o acufens.

L’otitis:

L’otitis mitjana aguda sol ser conseqüència d’una rinofaringitis, unes angines o una grip, perquè els gèrmens presents en la gola penetren en l’oïda interna per la trompa d’Eustaqui. El timpà, a vegades, es pot trencar amb la pressió del líquid infectat, en aquest cas apareix una secreció.

L’otitis externa apareix amb els refredats, després d’un bany, a causa d’un furóncol en el conducte auditiu extern, o després d’haver estat sotmès a una diferència de pressió atmosfèrica (avió, submarinisme).

Signes que han d’alertar:

És imprescindible consultar ràpidament amb un professional si l’oïda supura, si hi ha una pèrdua brusca d’audició, si la febre és alta, si els dolors són molt forts, o en cas d’antecedents de perforació de timpà. A més, s’aconsella, en cas d’otitis aguda i a qualsevol edat, fer una visita de control alguns dies després del final del tractament per comprovar l’absència de complicacions que podrien posar en risc l’audició.

Què pot fer un mateix?

.- Prendre un analgèsic tipus Herbasprina, amb àcid salicílic natural.
.- Apliqueu-vos una compresa calenta sobre l’orella.
.- No utilitzeu gotes auriculars sense consultar, perquè la majoria estan contraindicades en cas de perforació del timpà.
.- En el cas de presentar secrecions, poseu-vos una mica de cotó a l’entrada del conducte auditiu.
.- Utilitzeu remeis naturals.

.- L’homeopatia. Es recomana consultar amb un homeòpata per rebre el tractament més adequat. L’aconitum alleuja els dolors forts, quan el pavelló auditiu està calent i enrogit i hi ha febre alta. S’empra Belladonna per als dolors que es presenten de cop units a una hipersensibilitat enfront dels sorolls, Ferrum phosphoricum per als dolors intensos amb mal de cap, Capsicum per als dolors semblants a un cop que empitjoren amb el fred i Arsenicum album per als dolors que donen sensació d’ardor i que milloren amb la calor.

.- La fitoteràpia. L’espígol s’utilitza per les seves propietats antiinfeccioses i el cassis i l’herba de Sant Joan (Harpagofito) pel seu poder antiinflamatori. el melilot i la passionera s’administren com estimulants de les defenses immunitàries. Per prevenir les otitis repetitives, els professionals recomanen cures de melilot, cassis i espígol, que s’han de realitzar durant tres setmanes seguides al mes, des de setembre a abril (prendre una càpsula de cada planta tres vegades al dia).

.- L’aromateràpia. Els terapeutes recomanen un massatge al voltant de les orelles i per sota per alleujar els dolors, per a això, utilitzeu una barreja d’unes gotes d’olis essencials de llimona i de niauli diluïdes en una cullerada sopera d’oli d’ametlles dolces.

.- La naturopatia. Segons aquesta teràpia, la intolerància a la llet o altres aliments podria ser la responsable d’una congestió de la trompa d’Eustaqui que afavoriria l’estancament de secrecions en l’oïda interna.

Brunzits a les orelles o acufens o tinnitus:

Els brunzits, xiulets o espurneig a les orelles, són un soroll persistent que la persona percep en una o en les dues orelles anomenats també acufens o tinnitus, i que no correspon a cap so exterior. Encara que molt molestos en la vida diària, no solen revelar cap afecció greu.

Etiologia o causa:

Diverses raons poden explicar aquest fenomen desagradable: la presència d’un tap de cerumen, l’obstrucció de la trompa d’Eustaqui, una sinusitis, l’afecció del nervi auditiu, els efectes secundaris relacionats amb la presa de medicaments, el postoperatori d’una operació d’orelles , una otitis interna (laberintitis) o l’envelliment, entre d’altres possibles causes.

Una altra possibilitat dels acufens o tinnitus pot ser una explosió, una infecció a l’orella i en molts casos com a conseqüència de manca de reg sanguini. Molts pacients presenten una grandíssima contractura cervical i expliquen que també noten un formigueig a les mans, vertigen o mareig i que es noten amb menys agilitat mental.

Què pot fer un mateix?

.- La fitoteràpia: El Ginkgo Biloba (les fulles d’aquest arbre) és un dels remeis naturals més eficaç per a aquests casos doncs actua a nivell de circulació sanguínia perifèrica, però també ens pot ajudar el romaní, i totes aquelles plantes medicinals que millorin el reg sanguini de la zona alta del cos. Si hi ha molta tensió nerviosa podem prendre plantes relaxants com la passionera, valeriana, flor de taronger, melissa, etc. Una infusió de gingebre (dues a tres vegades al dia) també sol ser de gran alleujament.

.- L’homeopatia. Salicylicum acidum 5 CH es recepta en cas de dolors d’oïda i la Xina officinalis 5 CH si els brunzits empitjoren amb el moviment.

.- La naturopatia: Eviteu totes les substàncies excitants (cafè, alcohol, drogues, etc.). I tampoc abuseu d’aliments que acidifiquin el vostre PH (carn, sucre, etc.) Són, en canvi, molt aconsellables els aliments rics en calci (sèsam , algues marines, bròquil, etc); magnesi per facilitar un efecte relaxant muscular (fruits secs, plàtans, algues, etc.) Potassi (patates, nous, plàtans, etc.) i Zinc (llavors de carabassa, cols, figues, etc.). Els nabius blaus són fruits del bosc molt recomanables ja que milloren la microcirculació de la zona. Dins de la oligoteràpia es recomana prendre una dosi del oligoelement Manganès i del oligoelement Magnesi a dies alterns. Els suplements de Vitamina B (tot el grup) i de calci també són molt interessants.

.- L’acupuntura: Els acupuntors fa milers d’anys que tracten els acufens amb força èxit.

.- La osteopatia i la quiropràctica: solen funcionar molt bé en aquests casos ja que desbloquegen ràpidament la zona cervical i milloren el flux sanguini.

Altres consells i remeis naturals:

.- En cas de patir Acufens o Tinnitus és molt important no llegir al llit i adoptar bones postures en el treball.

.- Tenir cura de la higiene de l’oïda.

.- Les tècniques de relaxació, ioga, etc. evitaran la tensió muscular.

.- L’esport per a eliminar l’estrès i facilitar l’elasticitat de la musculatura cervical és molt recomanable.

2 comentaris per a

Otitis i acufens o tinnitus.

  • Carme Beltran Boix |

    Perque no és una bona postura llegir al llit? M’he delatat oi? Per mi el final del dia, descansar i llegir fins que ve la son és una delicia. Es clar que si tinc que fer canvis per millorar, els puc fer.
    Gracies per tota la informació i els articles que són molt interessants. Felicitats. Carme.

  • Joan |

    He notat que segons el dia, sol o nuvol, pot influir, poder són imaginacions meves, però poder a algú mes li passa.
    joan

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web