Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


20 de Març: Dia Mundials Sense Carn.

Comunicat unitari per el Dia Mundial Sense Carn

Aquest 20 de març es celebra a tot el món el Dia Mundial Sense Carn. Aquest dia també podria anomenar-se el Dia Mundial per la Justícia Social, o el Dia Mundial del Consum Alimentari Sostenible, o el Dia Mundial de la Cura de Salut, el Dia Mundial de l’Estalvi d’Aigua, el Dia Mundial de la Compassió, o el Dia Mundial de l’Evolució del Pensament Humà. Tantes virtuts en un sol gest: no menjar carn.

Tot i que diverses organitzacions treballem tot l’any per difondre el vegetarianisme, aquest dia és especial perquè la societat es doni compte que una alimentació lliure de productes animals és la millor decisió que tots podem prendre per moltes raons. El dia 20 de març proposem que ningú mengi carn. Si aquest dia ningú ho fes i es reemplacés el seu consum pel d’aliments vegetals, s’estalviarien prop de 12,7 bilions de litres d’aigua. L’obtenció de cada quilo de carn de vaca implica la utilització de més de 18.000 litres d’aigua, mentre que cada quilo de blat en fa servir 800 litres.

La indústria de la carn no només és una de les principals causants de la contaminació ambiental, i del rebuig de recursos com aigua i terres. També contribueix a la fam mundial, atès que la meitat dels terrenys cultivables s’utilitzen per proveir de pinso als animals que són destinats per al consum humà, en comptes de ser aprofitats per a la producció de vegetals que podrien alimentar directament a milions d’habitants. El consum de carn redueix en almenys 18 vegades els recursos naturals obtinguts en comparació als recursos naturals possibles destinats a l’alimentació humana. Hi ha qui afirma que l’aliment ja sobra en aquest planeta i que és el capital financer el que el destrueix per especular amb ell, però si hi hagués una major producció d’aliments, els preus dels mateixos es reduirien i no s’especularía amb ells.

D’altra banda, és sabut que el consum de carn està directament relacionat amb diverses malalties, com el càncer, la diabetis, obesitat, problemes cardíacs, etc. I que el tractament d’aquestes malalties provinents del consum de carn suposen més del 40% de la despesa pública destinada a Sanitat, la qual cosa equival al 11% mitjana del PIB en els països més desenvolupats, i el 6% del PIB en els països subdesenvolupats, percentatges que coincideixen amb les mitjanes de consum de carn en aquests països. Tanmateix, una alimentació vegetariana, sense consum de productes animals, és apropiada en qualsevol moment de la vida des del punt de vista nutricional, cosa que han afirmat organitzacions tan prestigioses com l’Associació Americana de Dietètica, formada per 67.000 nutricionistes.

Finalment i sobretot, una alimentació lliure de productes animals significa també una alimentació lliure de crueltat cap als animals. Milions de porcs, vaques, pollastres, galls d’indi i altres animals tenen una vida miserable des que neixen fins que són transportats a l’escorxador, on pateixen una mort dolorosa i cruel. Una cosa que passa tant a les granges industrials com en la ramaderia extensiva o “ecològica”, que en absolut pot ser considerat com una alternativa ètica.

És per tot això que les organitzacions signants, en aquest dia, volem ressaltar els beneficis d’una alimentació vegetariana. Cal que la societat estigui informada sobre les conseqüències negatives del consum de carn, i que sàpiga que, en canviar a una alimentació vegetariana, està prenent la direcció correcte per millorar la seva salut, combatre la contaminació ambiental i els problemes socials, i a posar les bases d’un progressiu desmantellament de la indústria ramadera per evitar el patiment de milions d’animals.

Signants:

.- Associació Animalista LIBERA! – http://www.liberaong.org

.- CACMA – http://www.cacma.org

.- Organització Gastronòmica Vegania – http://www.vegania.com

.- Units pels Animals – http://www.unidosporlosanimales.org

.- Biosfera – http://www.biosfera.cat

.- Unió Vegetariana Argentina – http://www.uva.org.ar

.- Unió Vegetariana Espanyola – http://www.unionvegetariana.org

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web