Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Les pastanagues.

Per la seva versatilitat, sabor i color, la pastanaga és una de les verdures que no poden faltar en qualsevol guisat, postres, crema, suc, o guarnició. A més, des del punt de vista nutricional, gràcies al seu contingut en vitamines i minerals, aquest aliment és el millor aliat per a la salut i, sobretot, per als qui volen retardar l’envelliment.

Coneguda com una de les fonts més importants d’antioxidants, per prevenir el càncer i millorar la vista, aquesta verdura és també un element bàsic en gairebé tots els plats, des de plats dolços fins salats.

Valor Nutricional

.- L’aigua és el component més abundant, seguit dels hidrats de carboni, és a dir, nutrients que aporten energia.

.- La pastanaga presenta un contingut en hidrats de carboni superior a altres hortalisses.

.- Com que es tracta d’una arrel, absorbeix els nutrients i els assimila en forma de sucres.

.- El contingut d’aquests sucres disminueix després de la cocció i augmenta amb la maduració.

.- El seu color taronja es deu a la presència de carotens, entre ells el betacarotè o provitamina A, pigment natural que l’organisme transforma en vitamina A a mesura que la necessita.

.- És font de vitamina E i de vitamines del grup B com els folats i la vitamina B3 o niacina.

.- Pel que fa als minerals, destaca l’aportació de potassi, i quantitats discretes de fòsfor, magnesi, iode i calci.

La Millor Medicina

Les pastanagues són riques en carotè, especialment carotè beta, que és la substància que es converteix en vitamina A en el cos humà. Aquest és un eficaç antioxidant empleat en investigacions contra el càncer i la prevenció dels infarts. A més, aquesta hortalissa aporta gran quantitat de fibra i sucres. I gràcies a les pectines, ajuda a regular el trànsit intestinal.

.- Els grecs i els romans les dotaven d’un poder afrodisíac que molts desconeixen. El que sí que s’atribueix al consum de la pastanaga des de l’antiguitat és el benefici que això comporta per a la vista. També és reconegut el seu valor estètic: el seu consum afavoreix el bronzejat i enforteix les ungles i el cabell.

.- Té cura de la vista. Aquesta és essencial per a la visió, el bon estat de la pell, els teixits i per al bon funcionament del nostre sistema de defenses.

.- Prevenció de malalties. El betacarotè, substància antioxidant, igual que la vitamina E, neutralitza els radicals lliures, pel que el consum freqüent de pastanagues contribueix a reduir el risc de malalties cardiovasculars, degeneratives i de càncer.

.- Potencia el sistema de defenses. En les últimes dècades s’han acumulat proves que avalen l’existència d’una sèrie d’accions biològiques dels carotenoides, el betacarotè és un d’ells. Entre elles s’inclouen efectes beneficiosos sobre el sistema immunològic.

.- Regula la funció intestinal. A la pastanaga se li atribueixen propietats que combaten els paràsits a causa de la presència d’un oli essencial, el qual, juntament amb la fibra soluble present en quantitats considerables, proporciona a la pastanaga un alt poder d’acció astringent, molt útil en cas de diarrea .

.- Excés de pes. La pastanaga, per ser una arrel en la que s’acumulen més gran quantitat de sucres que en altres hortalisses i pel seu lleuger sabor dolç, era exclosa de les dietes per aprimar. Això és tan sols un mite. El seu valor energètic és més aviat baix i, per tant, és un ingredient idoni en múltiples receptes lleugeres com les amanides, cremes i purés, etc.

.- És ideal per a dones embarassades i nens. És imprescindible per al correcte funcionament de les hormones tiroides que intervenen en el creixement del fetus, el desenvolupament del seu cervell i en la regulació d’altres funcions metabòliques com el manteniment de la temperatura corporal. Pel que fa a la vitamina A, les necessitats són majors en l’embaràs i en els nens que en altres etapes de la vida.

Com triar-les i conservar-les

La pastanaga és una verdura que no representa massa inconvenients, tant a l’hora de la seva conservació, com a l’hora de l’elecció.

Simplement hauràs de tenir en compte alguns detalls que et permetran aprofitar una de les teves hortalisses favorites, amb la plenitud de les seves propietats. Quan hagis de triar, sempre decideix-te per aquelles en què els seus tons ataronjats es mostrin ben vius. Les pastanagues han d’estar fermes, sense deformitats ni res que els sembli. De tenir fulles, han de ser ben verdes. Rebutja les que es mostrin descolorides i toves, ja que estan començant a entrar en declivi. Quan les reserves, només has de guardar-les en un lloc fresc i airejat, ni tan sols necessitaràs guardar-les en la nevera. Són una verdura de baixa respiració i, per això mateix, el seu grau de deteriorament no sol ser tan notable com en altres hortalisses.

Pots arribar a gaudir-la en bon estat fins per tres setmanes.

1 comentari per a

Les pastanagues.

  • yaiza |

    estic d’acord

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web