Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Anèmia per falta de ferro.

anemia-02

L’anèmia per falta de ferro és la forma més comuna d’anèmia. Aproximadament el 20% de les dones, el 50% de les dones embarassades i el 3% dels homes presenten deficiència de ferro, un component essencial de la hemoglobina, el pigment que transporta l’oxigen en la sang. El ferro s’obté normalment a través dels aliments de la dieta i pel reciclatge de ferro de glòbuls vermells envellits. Sense aquest, la sang no pot transportar oxigen de manera efectiva i l’oxigen és necessari per al funcionament normal de totes les cèl·lules del cos.

anemia-05

En general, es pot definir com anèmica la persona que té una qualitat de “sang pobre”, sobretot en glòbuls vermells.

Per a situar-nos descriurem dos conceptes:

.- La sang: És el fluït que rega tots els òrgans del cos, i que està en moviment, circulant sense parar. En el cos n’hi ha uns 5 litres, i el cor cada dia en bombeja uns 12.000 litres. En el fluït hi han varis elements amb diferents missions: els glòbuls vermells, els glòbuls blancs i d´altres. Les funcions que la sang fa en el cos son vàries, principalment aporta oxigen als òrgans que rep dels pulmons, també els hi aporta nutrients que recull dels budells, arreplega totes les substàncies de rebuig i les porta al fetge i als ronyons per que les eliminin, i també té funcions de defensa a través dels glòbuls blancs.

.- Els glòbuls vermells: Són molt nombrosos, en 8 gotes de sang hi han tans glòbuls vermells com habitants té la Terra.
Bàsicament son els encarregats d´aportar oxigen a totes les parts del cos. Cada òrgan, cada part del nostre cos necessita oxigen per cremar (metabolitzar) les substàncies alimentaries. Això és necessari perquè els muscles realitzin treball, exercici, esport, etc. Sense oxigen no funcionaria l´estómac, ni el fetge, ni el cor. També és necessari per el bon funcionament del cervell i dels nervis.
A més tenen la missió de recollir tot l´anhidrit carbònic que resulta de les combustions i el transporta als pulmons per expulsar-lo.

Així podem dir que quan els glòbuls vermells disminueixen (anèmia), també disminueix l´aport d’oxigen. Tots els òrgans pateixen per aquesta falta, i d´aquesta manera apareixen els símptomes de l´anèmia.

anemia-04

Símptomes de l´anèmia:

Els símptomes de l’anèmia son molts i molt variats. Això s´explica perquè, al ser la sang pobre, tots els òrgans dels cos s´en ressenten de la escassesa d´oxigen.

.- Debilitat física: Es manifesta per lassitud, fluixedat de cames, sobre tot al pujar escales, cansament fàcil amb poc treball, incapacitat de fer exercici corporal una mica fort i sostingut. Això és degut a que els muscles, per l´escassetat d´oxigen, no poden treballar bé i els hi falta la seva força i resistència natural.

.- Debilitat mental: Són símptomes deguts a l´escassetat d´oxigen en el cervell, i son l´incapacitat de concentra l´atenció, falta d´idees, cansament cerebral al poc rato de fer un treball mental regular, mal de cap, marejos i vertígens.

.- En el cor: Palpitacions, pols ràpid al fer esforços, sensació d´ofec al pujar costes i escales.

.- Trastorns de la son: En algunes anèmies es manifesta problemes de falta de son a les nits, i son a deshora (per el matí o després de dinar).

.- Digestions dolentes: Degudes a la pobresa dels sucs gàstrics per culpa de l´anèmia.

.- Pal·lidesa de la pell: La pell pot arribar a ser blanca com la cera. Aquesta pal·lidesa es veu també en els llavis i dins de les parpelles, que en comptes de ser vermell son rosats o pàl·lids.

anemia-03

.- Baixes defenses contra el fred: La persona anèmica normalment és fredolica, sol tenir les mans i els peus freds.

.- Regles anormals: Les menstruacions de les dones amb anèmies solen ser o escasses com a reacció de defensa per no perdre molta sang o excessives amb lo que augmenta l´anèmia.

.- Trastorns dels nervis: Dificultats de fer treballs fins amb les mans amb tremolors o adormiment i formigueig.

.- Trastorns de caràcter: Tendència a l´irritabilitat, mal humor, tristesa i pessimisme.

Causes principals de la anèmia:

.- Per pèrdues de sang: Aquí hi entren com a més freqüents les hemorràgies petites pero freqüents, regles massa abundants, llaga d´estómac, morenes, vòmits amb sang, presió alta (pèrdues per el nas com a reacció de defensa), etc.

.- Alimentació pobre en ferro: Tot seguit ho enfoquem i expliquem.

.- Embaràs: Aquesta és una etapa normal i natural de la vida de la dona i no hauria de causar cap trastorn. No obstan, en realitat, a causa del decaïment físic per culpa del sistema de vida i de una alimentació errònia i antinatural és causa de trastorns. Els factors que interrelacionen l´embaràs amb les anèmies son: l´alimentació desnaturalitzada, la falta de gana, els vòmits, les diarrees que a vegades apareixen, el mal funcionament del fetge en embarassos irregulars, les pèrdues de sang durant el part. També cal tenir en conte que durant l´alletament és necessari augmentar l´ingesta de ferro i vitamines.

.- Quadres febrils amb infeccions de llarga durada.

.- Substàncies pertorbadores: O destrueixen els glòbuls vermells directament, o perjudiquen la medul·la òssia que és el lloc on si formen. Poden ser les benzines, dissolvents i el plom de les pintures, el arsènic, el mercuri, i algunes que es formen en el cos per la putrefacció de matèries intestinals a cause del restrenyiment (intoxicació intestinal). Altres substàncies pertorbadores son les produïdes per una alimentació antinatural, rica en toxines.

.- Falta d´estímuls naturals: Se sap perfectament que els agents naturals (sol, aigua, aire pur, etc.), estimulen la formació dels glòbuls vermells. La falta de contacte amb aquests estímuls naturals és causa molt freqüent d´anèmia. Moltes anèmies es deuen solament a aquest factor.

.- Factor genètic hereditari: Hi han famílies que tenen tendències anèmiques.

anemia-06

Alimentació recomanable: (No cal dir que ha de ser biològica).

Està demostrat que l´alimentació adequada és un factor molt important per la regeneració de la sang.
L´alimentació en l´anèmia ha de complir les següents condicions:
.- Ser rica en minerals, principalment ferro i coure.
.- Ser rica en vitamines (aliments crus).
.- Contenir suficients albúmines naturals (espècie de proteïna)
.- Contenir abundància de vegetals verds, rics en clorofil·la (ajuda a la fixació del ferro).
.- Contenir aliments regeneradors de la sang, que enumerem més endavant.

Ferro:

Aliments especialment rics en ferro: Albercoc, préssec, prunes, raïm, gemma d´ou, faves, pèsols, blat integral, flocs de civada, etc.
Aliments rics en ferro: Espinacs, col, remolatxa, pastanaga, espàrrecs, ceba, rave, llenties, pa integral, poma, fruits secs, etc.
El ferro del primer grup s’assimila amb molta més facilitat, especialment el de les fruites.

Coure:

El coure és un mineral indispensable per la regeneració de la sang i a més millora l´aprofitament del ferro.
Aliments rics en coure: Pèsols, faves, pebrot, col, coliflor, carxofa, cogombre, espinacs, llimona, julivert, pastanaga, bolets, ou, etc.

Vitamines:

Les vitamines més interessants per l´anèmia són la B i la C
Aliments rics en B: Gemma d´ou, llet, formatges, préssec, plàtan, tomàquet, faves, col, bròquil, llevat de cervesa etc.
Aliments rics en C: Kiwi, llimona, taronja, mandarina, raïm, pinya americana, créixens (berros), panses, cogombre, etc.

Albúmines:

Ajuden a la formació dels glòbuls vermells.
Aliments rics amb albúmines: Ous, formatges, mató, iogurt, llenties, cigrons, blat integral, arròs integral, gluten del blat, pinyons, cacauets, etc.

Vegetals verds:

Rics en clorofil·la que també ajuda a la formació dels glòbuls vermells.
Aliments rics en clorofil·la: Germinats, enciam, escarola, bledes, espinacs, col, api, julivert, montjeta tendre, etc.
És millor menjar-los crus, per exemple en amanides.

Aliments especialment regeneradors de la sang:

Son bones les cures d´albercocs, de préssecs, de prunes i de pomes (1Kg. = 85 gr. de sang).

Aliments a evitar:

Aliments processats, industrials, greixos, embutits, vinagre, i com més cuinats pitjor.

Com en totes les disfuncions que afecten la salut, per arreglar el problema s’ha d’anar a l’arrel, en aquest cas concret és qüestió d’identificar la causa que fa que patim anèmia i tractar-la. Però en situacions puntuals, es poden fer servir suplements de ferro per reequilibar el sistema. Els suplements de ferro químic (farmàcia), el cos els detecta com a ingerència externa i  pràcticament no els assimila a més de produir en el cos un restrenyiment important. Per tant és molt més interessant prendre suplements orgànics 100% assimilables tipus Floradix.

floradix

43 comentaris per a

Anèmia per falta de ferro.

  • anna |

    hola em dic anna i tinc 14 anys. Sempre e tingut regles de 8 dies i mol fortes i de cop i volta ja no em be fa tres messos que no em be, es posible que tingi simptomes d’anemia?

  • Angel Perera |

    Referent al teu comentari sobre la relació entre la falta de regles i l’anèmia:
    Considerant que, com comentes, les teves regles són duradores i quantitativament importants pot ser que això amb el temps derivi en una anèmia, de fet un símptoma possible en les dones quan existeix una anèmia és la falta de regles, no obstant i això hauries de tenir alguns altres símptomes com possiblement cansament important, pal·lidesa de pell i mucoses, taquicàrdies, vertigen, mals de cap, nàusees, fragilitat de cabell i ungles, etc. Això s’hauria de comentar més extensament a la consulta.
    Has tingut alguna baixada de pes important aquest últims mesos? Una possibilitat a tenir en compte a la teva edat, és que existeixi una anorèxia nerviosa que t’alteri el metabolisme en general i el cicle ovulatori en particular.
    Així a priori hem sembla que pot ser una disfunció per causes de falta de nutrients.
    Crec que hauries de comentar-ho amb els teus pares i amb un professional de la salut, jo mateix si et puc ajudar ja saps on sóc.

  • tata |

    hola,
    ting falta de ferro però no ho sé el motiu perquè la meva alimentació es sana, mejno molt enciem, cogombre, pastanagas, ceba (praticament tots els dies) en amanides amb pit, o filet de panga i a vegadas lom, perqué ting colesterol i no puc mejnar molta carn vermella, pinya com a postre, mandarines quasi sempre, plàtan tots els dies, col, pebrot, espàrrec frequentment, faves, broquils i ous a cops, aquesta praticament es la meva alimentació basica, de tots els dies i setmanes però fa temps que estic abaix del limit de ferro. per qué podria ser aquesta deficiencia?
    faig bici de 2 cops per setmana més o menys, ting la regla abudant o cap regla, però pot ser consequencie de la falta i no cause, oi?
    moltes gracies per les informacions

  • Angel Perera |

    Benvolguda Tata,

    La falta de ferro, explicant-ho a nivell bàsic podem dir que pot ser per tres coses: per mala alimentació (que en principi no sembla el teu cas), per mala absorció deguda a la falta de vitamina A, C o B12 o altres factors, i per pèrdua de sang (regles, femtes, morenes, ……. ).

    Per el que expliques, sembla que tens irregularitats en les regles, quants anys tens Tata?

    Una altre cosa interessant és que els suplements de ferro que prenguis siguin orgànics (extractes d’aliments) i no pas químics (de farmàcia), doncs el cos els detecta com a substància estranya i no el metabolitza el llença a través de la orina, a més de produir restrenyiment.

    Per tant, com pots veure no és fàcil el tema per tant et recomano que vagis a un naturòpata que et pugui ajudar a resoldre el problema.

    Salut i una abraçada,

  • Ivonne |

    Benvolguda Tata,
    Estic embarassada i avui m’he comprat ferro, paso d’anar al ginecòleg, també m’estic prenent àcid fòlic, faig cas del que em diu la gent per tal d’evitar de totes passades d’anar al ginecòleg. Com ho veus? ho estic fent bé?
    Gràcies guapa

  • Angel Perera |

    Primer de tot felicitar-te per el teu embaràs, és una etapa molt maca e interessant de la vida de les dones.
    Jo no em dic Tata ni sóc guapa. Em dic Àngel i si un cas guapo -que no es el cas-..
    El ferro i l’àcid fòlic fonamentals, però vigila amb el que et diu la gent perquè et posarà un cap com un bombo, uns això altres allò. Has de tenir criteri i saber discriminar.
    Per el demés, quedo a la teva disposició per qualsevol ajuda que necessitis.

  • paula |

    hola! tinc 20 anys, l’altre dia vaig anar a donar sang com ja havia fet altres vegades i no vaig poder donar-ne perque estava baixa de ferro, a 11,1 que nose que vol dir, que em pasa? que he de fer? també em cau molt el cavell!

  • Angel Perera |

    Bon dia Paula,

    No sé si parles del ferro o de la hemoglobina doncs el valor que dones crec que correspon més a la última, però en tot cas si no et van deixar donar sang és que estàs en precari.

    S’hauria de fer un anàlisi complert de sang i veure els valors un per un. Llavors s’hauria de valorar si és que no t’alimentes bé, si tens bona capacitat d’ absorbir dels nutrients. o si tens possibles pèrdues que facin que els nivells et baixin.
    D’aquesta manera es podria determinar què et passa.

    Salut i una abraçada.

  • Elionor |

    Hola!sempre que el metge m’envia a fer-me una anàlisi estic falta de ferro. Em passa una o dues vegades a l’any, tinc 40 anys i un fill de nou anys i una xiqueta de tres. Del menjar que indiqueu per a “enriquir la sang” de normal sol menjar-la. Això sí dorm poc. No sé, em preocupen les conseqüències perquè ja no tinc vint anys…gràcies per la informació crec que és hora de prendre’s l’alimentació més “en serio”.
    Una abraçada.

  • Angel Perera |

    Elionor: Referent al ferro, has de tenir en compte que si tu menges bé no tindries perquè tenir falta d’ell, llavors és lògic pensar que tens alguna pèrdua o no l’assimiles bé. Les pèrdues, les dones en edat reproductora les soleu tenir amb les regles, controla si creus que són exagerades i també controla si les femtes són més negres del normal, de fet el seu color normal és el daurat. Pot ser algun suplement de ferro orgànic com el “Floradix” et seria interessant, a tenir en compte que el ferro químic (de farmàcia) el cos ei detecta com a cosa rara i n’expulsa bona part. També és interessant prendre un suplement de vitamina B12 doncs ajuda a fixar el ferro (l’alga espirulina en porta força. El fet de no dormir gaire, no és interessant de cap manera, has d’esbrinar “perquè no dorms”, aquí hi ha la mare dels ous. Salut i una abraçada molt forta.

  • mireia |

    Hola Àngel,
    tinc uns ganglis sota l’aixella permanentment inflamats, tot i que m’han fet una biòpsia i sembla que no són dolents. D’altra banda sempre tinc plaquetes baixes, creus que hi podria haver alguna relació? tinc 34 anys
    moltes gràcies
    Mireia

  • Angel Perera |

    Doncs si hi pot haver-hi relació.
    De fet el sistema limfàtic i el sistema sanguini estan intimament lligats.
    Mireia:
    Quan hi ha un nombre molt elevat de limfòcits (sistema limfàtic, ganglis inflamats), és molt usual que les plaquetes estiguin baixes.
    Normalment hi te a veure el sistema immunitari i la melsa.
    A part del diagnòstic dels metges i dels tractaments que et manin, jo t’aconsellaria fer una depuració exhaustiva de tot el cos.
    El que si també t’aconsello és que no deixis que passi el temps, els ganglis no tenen perquè estar inflamats, per tant posa fil a l’agulla.

    Salut i una abraçada,

  • Irene |

    Hola Àngel!
    Tinc 23 anys i fa anys que pateixo tremolors a tot el cos i els metges no saben d´on bé……
    Ès sobretot a les nits al llit.
    Cada dia em sento cansada, mal de cap, tinc vertigen, por a les escales,escenssors, etc…
    Podria ser Anèmia doncs?
    Gràcies.

  • Angel Perera |

    Bona tarda Irene,

    S’hauria de mirar molt bé, de fet comentant el que comentes no crec que sigui tan “fàcil” com una anèmia.

    Si us plau conteste’m aquestes qüestions:

    .- Ets molt llaminera?
    .- Tens problemes digestius, com digestions pesades i gasos?
    .- Tens la llegua anormalment blanca i “llaguetes” a la boca?
    .- Tens picors vaginals?
    .- Tens picors a l’anus, sobretot al vespre?
    .- Tens episodis de diarrea i restrenyiment de manera aleatòria?

    Quedo a l’espera del teu comentaris.
    Salut i una abraçada,

  • Naatalia |

    Hola tinc 14 anys i em marejo i tinc vertigs.

    Pateixo debilitat fisica i mental, cambis de humor i irregularitats menstruals.

    Sabries dir si puc tindre anemia ? En el cas que en tingues es molt greu? Gràcies per adelantades.

  • Angel Perera |

    Bon dia Naatalia,

    Podries tenir anèmia, els símptomes ho són.
    Però la veritat és que no els hauries de tenir.
    Per tant et recomano que parlis del tema amb els teus pares i si convé aneu a veure un professional de la salut per posar-hi remei i descartar altres possibilitats.

    En el cas de que fos anèmia, és relativament greu o lleu.
    Depèn de si fa temps que està instaurada o és incipient, i del grau que tingui.
    No obstant i això, en les anèmies sempre hi juguen tres termes:
    1.- O el cos no absorbeix bé els nutrients per diversos motius.
    2.- O hi han pèrdues excessives.
    3.- O la font de nutrients -els aliments- no són de la qualitat adequada i per tant no aporten el que han d’aportar.
    Per entendre’ns, t’has d’imaginar un dipòsit ple de líquid.
    Hi ha d’haver-hi una bona relació entre el líquid que surt del dipòsit per l’aixeta i el que entra del exterior.
    Si raja més del que ha de rajar o no n’entra prou, el nivell baixa i llavors hi han problemes.

    Quedo a la teva disposició per a qualsevol dubte o consulta.
    Àngel

  • anna puigdomenech |

    Molt bona tarda. Abans de res agrair la teva atenció. Estic preocupada. M`han fet analitica de sang i han vist que tinc anemia (10.3). Em comenten de fer una colonoscopia… pot ser greu el tema?. Si que és veritat que no menjo gaire correcte, tot i que sempre he estat aixi. Tinc 44 anys. Faig esport habitualment i no noto excesivament els sintomes propis. Potser una mica baixa de moral pero jo soc molt activa i ho noto deseguida. Si em pots dir alguna cosa t`ho agrairia. Una abraçada.

  • Angel Perera |

    Hola Anna,

    Si han anat de cara a la colonoscòpia directe, és que deuen haver notar que per aquí pot haver-hi pèrdues.
    Fas les femtes molt negres?
    En aquest cas -com en tots-, l’alimentació és capital. Menjar preparat, productes refinats sense fibra, aliments sense nutrients plens de additius, ………….
    També, normalment, en problemes de còlon hi sol haver un problema important d’estrès.

    Aquests símptomes solen ser un avís -tarja groga- que indica que alguna cosa s’ha de modificar.
    Referent a la gravetat tot és molt relatiu, però en principi no te perquè ser greu. Tal com et dic considera-ho un avís important del teu cos.
    Espera a veure el resultat de la proba i si vols en parlem.
    De bon segur que hàbits alimentaris hauràs de canviar.

    Salut i una abraçada,

  • Ester |

    Estoy interesada en hacer la cura de manzana, pero tengo entendido que se tiene que hacer en luna llena. El caso es que estoy anémica, muy anémica, apenas tengo hambre y tengo mucho dolor de cabeza. Pasaría alguna cosa si hiciera la cura de manzana cuando no es luna llena? Qué contraindicaciones puede tener? Muchas gracias!

  • Angel Perera |

    Bon dia Ester,

    Primer de tot i abans de fer cap tipus de cura, hauríem de saber perquè d’aquesta anèmia que pateixes. Si realment estàs anèmica -molt anèmica-, quasi no tens gana, i molt malt de cap, jo et recomanaria que et veies algun professional de la salut.
    Amb aquestes coses no s’hi pot jugar.

    Per centrar una mica el tema i poder-te dirigir una mica millor, si us plau contesta:

    .- Quants anys tens?
    .- Quan fa que et trobes d’aquesta manera?
    .- Ets molt llaminera?
    .- Vas cada dia de ventre? Quina textura i color tenen les femtes?
    .- Tens problemes digestius a nivell d’inflor abdominal i gasos excessius?
    .- Tens algun tipus d’al·lèrgia?
    .- Tens aftes -llaguetes- a la boca?
    .- Tens picors vaginals?
    .- Prens algun protector d’estómac?
    .- Si creus que tens algun símptoma significatiu, nomena’l.

    Quedo pendent dels teus comentaris.
    Salut i una abraçada molt forta.
    Àngel

  • Rosana |

    Bon dia Àngel,
    La teva informació ens ajuda molt.
    Fa uns dies que tinc petits maretjos i la pressió la tinc bè (10-7 aprox.) però el que m’he adonat ara és la meva falta de cabell, la caiguda de cabell no m’era una preocupació ja que tornavem a nèixer, però ara no, realment ja s’em veu el cap.
    Tot això ho he relacionat amb la falta de ferro (sempre he estat justeta i la mare de jove va tenir anèmia).
    Tinc 43 anys i 2 fills (11 i 3anys) i l’alimentació crec que és sana, més o menys el que recomanes (pot ser faltaria una mica més d’enciam/escarola).
    Creus que pot ser anèmia?

    Fas algunes pregutes que a mi em sol passar, t’ho comento per si l’informació t’és útil:
    – En dies saltats tinc picors al anus, ho relacionava amb cucs i he fet un remei casola de l’àvia (1 cullerada d’oli amb sucre), cal dir que no sòc gaire llaminera.
    – De picors vaginals també n’he patit alguna vegada.
    Agraida per la teva atenció.

  • Rosana |

    Bon dia,
    També volia afegir que el són m’ha cambiat considerablement, el tinc més fluix i durant una setmana tenia mal de cap força constant (calmat lleugerament amb ibuprofe 400)

  • Angel Perera |

    Bona tarda Rosana,

    Fa de mal dir així en la distància, si et veiés tindria més elements de judici.
    Pot ser anèmia, junt amb falta de complex de B i E.

    Si l’alimentació és bona, poden passar dues coses a nivell ferro: o que tinguis pèrdues, o que no absorbeixis bé.
    Quan hi han símptomes de que falten varis nutrients i l’alimentació és bona, sol ser que el sistema digestiu no capta bé els nutrients, o sigui t’alimentes però o et nodreixes. Si és així pots prendre suplements però sempre estaràs igual. Lo bo seria trobar el perquè passa això.

    Quan hi han símptomes de càndides, el sistema digestiu està alterat i no funciona com ha de funcionar.
    El millor seria que ens veiéssim. Intueixo de que ets de Girona. Jo al Setembre començaré a passar consulta a Girona capital, si vols ens podem veure i mirar d¡encarar el problema. Si vas mirant el bloc, ho anunciaré, vull dir que ho sabràs.
    I si no sempre pots venir a Sabadell, de fet tinc varis Clients de Girona.

    Quedo a la teva disposició per a qualsevol dubta o consulta..
    Salut, una abraçada, i dos petons.
    Àngel

  • Montse |

    Hola Àngel,
    Tinc 48 anys i avui m’han diagnosticat anèmia deguda a la premenopasua, doncs tinc moltes pèrdues. M’han receptat ferro i anar controlant. Fins aquí normal. La meva pregunta és de cara a les vacances, doncs a partir del 12 d’agost tinc programant anar al Perú. He preguntat al metge el tema del mal d’alçada i m’ha recomanat no viatjar doncs diu que ho passaré molt malament.
    La meva pregunta és aquesta : encara que no vagi especificament a fer muntanya, donat que l’alçada tant de Cuzco com del Llac Titicaca és de més de 3.400m em pot ser molt perjudicial ?? quines simptomes puc tenir ??
    Gràcies,

  • Angel Perera |

    Bon dia Montse,

    El problema està en la quantitat d’oxigen que arriba a les cèl·lules. Si hi ha anèmia, la quantitat de glòbuls vermells -encarregats de aportar oxigen- és minsa, i si amés per l’alçada l’aire ja n’és deficitari, hi pot haver problemes seriosos. També és veritat que si no es fa esforços, el consum d’oxigen és menys.

    No sé si és el teu cas, doncs depèn del nivell d’anèmia i de que cadascú te una fisiologia diferent. Però en principi, el metge intueix correctament

    El que si et vull significar és que moltes vegades aquests desequilibris en les regles -menorràgies- tenen a veure amb el fetge. Amb això et vull dir que si es fa una depuració general de l’organisme amb especial atenció al fetge, moltes vegades desapareixen els problemes.

    Si t’interessés, ja saps on trobar-me.

    Salut, i una abraçada molt forta.
    Àngel

  • jordi |

    Bones!!
    m’han detectat una anèmia no per falta de ferro..tinc els hematocrits,hemoglobina , hematies,i leucocits per sota dels valors de referencia…em trobo cansat, boqueres sobretot a l’hivern, inflamo d’estomac..restrenyiment, pell groga…no menjo carn, ous, llet, iougurts…si que menjo peix, llegums…prenc l’espirulina com a complement, vit c. M’agradaria preguntar-vos si hauria d’incorporar els ous a la meva dieta…a algun altre aliment o complement…
    moltes merces per la feina que feu
    jordi

  • marta fortuny cabrera |

    mhan detectad anemia per falta de ferro. tinc 66 anys. soc forta, peroultiumamen em sento cansada. avui mhan receptad ferro sonol. l,analisi de femta es negatiu. tinc una voluminosa hernia de iato. pero ja estic cansada de pasar per el quirofan per altres motius. he llegit els vostres comentaris i d,alguna manera he apres coses.gracies.

  • marta fortuny cabrera |

    torno a ser la Marta, Angel creus que aquesta mena de ferro pot ser asimilat correctament per el cos ? d,altra banda prenc l,aigua preciosa que segons la meva dfoctota de medecina holistica es molt recomanable. en cambi la doctora de capsalera em dona el ferro sonol. grac ies altre cop.

  • Angel Perera |

    Hola Marta,

    Primer de tot perdona per la demora, vaig una mica saturat.

    M’agrada molt lo de “sóc forta”, segur que ho ets!!!!!
    Et passo un link sobre la Glicina sulfat ferros per que et facis una mica d’idea del que prens: http://www.vademecum.es/principios-activos-glicina+sulfato+ferroso-b03aa01
    Jo prefereixo sempre el ferro que prové de productes orgànics no químics. El Floradix és un bon suplement per a mi.

    Sobre l’aigua preciosa, no et puc donar cap referència doncs no la conec.

    Salut, i espero haver-ta ajudat.
    Una abraçada i dos petons.
    Àngel

  • Núria |

    Hola!
    Tinc una nena molt maca de 6 mesos, em queia molt el cabell i vaig anar al dermatoleg, em va dir de fer unes analitiques perque segurament estic anèmica, la pregunta és, hi ha més probabilitats estar anèmica d’esprès d’un embraç? em va dir 4 vegades que no em preocupés, m’he de preocupar? gràcies

  • Angel Perera |

    Núria,
    Primer de tot, felicitats per la nena molt maca!!!
    No sé si t’has de preocupar o no, això depèn dels resultats del anàlisi.
    La veritat és que després d’un embaràs el cos pot estar amb deficiència d’algun element concret, és lògic. I més si dones de mamar.
    Però si realment aquest és el cas, suplementem i ja està.
    Salut i bona criança.
    Àngel

  • Elisabeth |

    Hola Àngel,
    Jo no tinc ànemia però tinc el ferro i la ferritina molt baixos des de fa uns cinc anys, que va ser la primera vegada que em vaig fer una analítica. També veig que em surten els limfòcits augmentats i els neutròfils disminuïts, pot tenir-hi alguna cosa a veure? Ara m’agradaria quedar-me embarassada i això em fa ballar el cap, què creus?

  • Àngels |

    Bon dia Àngel,
    Arrel d’una hepatits a que vaig tenir a l’octubre vaig canviar la meva alimentació i he fet dieta alcalina, també he deixat de pendre làctics. Ara m’he fet una analitica i resulta que del fetge estic molt bé però tinc VCM i HCM baixos iIDE i neutròfils segmentats lleugerament alts, també tinc la urea baixa. No tinc visita al metge fins principis de juliol. Estic bastan cansada i desanimada de no trobar-me bé i mentre he començat a pendre mescla d’herbes sueques de la Maria Treben. M’estic preocupant molt (és la meva tendència!)per si és alguna cosa greu!!
    Em pots donar la teva opinió?
    Moltes gràcies

  • Àngels |

    m’he equivocat…els neutròfils són lleugerament baixos!!!

  • Carla |

    Hola Angel!
    Acabo de llegir el teu post del 2010 en què contestes a una noia:
    Bona tarda Irene,
    S’hauria de mirar molt bé, de fet comentant el que comentes no crec que sigui tan “fàcil” com una anèmia.
    Si us plau conteste’m aquestes qüestions:
    .- Ets molt llaminera?
    .- Tens problemes digestius, com digestions pesades i gasos?
    .- Tens la llegua anormalment blanca i “llaguetes” a la boca?
    .- Tens picors vaginals?
    .- Tens picors a l’anus, sobretot al vespre?
    .- Tens episodis de diarrea i restrenyiment de manera aleatòria?
    Quedo a l’espera del teu comentaris.
    Salut i una abraçada.

    Podria contestar que sí a totes les preguntes i també ocasionalment tinc mals de cap, vertígens i marejos. Com que he vist que no hi havia resposta, m’agradaria saber el perquè de les preguntes, i quin podria ser el motiu de tot això que em passa. Moltes gràcies!! pots contestar-me per mail si t’és més còmode.
    Una abraçada.

  • Angel Perera |

    Hola Carla,

    Corresponen als símptomes típics d’una candidiasi -afecció per càndides-.
    Si vols més informació, fes una cerca al bloc de “càndides” i veuràs posts als respecte.
    Precisament és una de les meves especialitats.

    Salut, un petó i dues abraçades.
    Àngel

  • Lourdes |

    Hola.
    Ara fa dos mesos (03/07) vaig tenir un nen per cesaria.Estic donant pit.
    Des de mitjans d’agost, quan arribava a la quarantena, que tinc les perdues més fortes i més abundants. a que és degut??
    Moltes gràcies.

  • Angel Perera |

    Hola Lourdes,
    Poden ser moltes coses, però la més lògica és que el sistema hormonal -endocrí- del cos ha de recuperar el seu equilibri poc a poc. A vegades hi te a veure el fetge, fes una depuració suaveta, però si estàs alletant espera.
    Salut i una abraçada,
    Àngel

  • Marta |

    Hola, estic embaraçadade 26 setmanes i m’he fet analisis i estic a 29 70 hemtocito. 956 hemoglobin i 3150000 d’hematies linfocits a 17, 60 i les trnsaminasses a 48… Un mica dedesorde. Fa dies que tinc mal de cap i em trobo cansada. M’he estatprenent floradix i hemaplex. No he estat menjant gaire carn i peix però crec que la meva alimentació ha estat bona però ja vaig començar justa de ferro. Són normals aquests valors durant l’embaraç? Inclés prenent complements. Em sembla molt extrany i estic preocupada.Gràcies

  • Angel Perera |

    Hola Marta,
    En estat de bona esperança és mol difícil de poder aconsellar -i en la distància sense veure’ns, més-. Comenta-ho amb el teu metge -no prenguis suplements tu sola- i en cap cas et preocupis.
    Salut, una abraçada i enhorabona!!!
    Àngel

  • Margalida |

    Hola soc la Margalida hi tenc 16 anys derrerament hem trob molt dèbil hi quan pujo les escales hem canso . Vaig anar al meu metge de capsalera hi hem va dir qje si amb 1 setmana no millorava hem feria proves ? Crec que podria ser anèmica ? Neccesito ajuda estic molt preocupada …

  • Angel Perera |

    Hola Margalida,
    Aquest cansament que comentes pot tenir moltes causes, crec que el millor és esperar el que el teu metge et diagnostica i si vols després comentem.
    Et deixo el meu correu per si vols contactar més directament: angel@biosfera.cat
    Una abraçada molt forta!!!

  • Ro Cuevas |

    Fa uns 8 anys vaig patir de manca de ferro (diagnosticada per analítiques) i llavors vaig tenir els mateixos símptomes que estic patint de manera més acusada en les darreres dues setmanes;sensació de fatiga i mal de cap omnipresent, cansament tot i haver dormit be, intensificació del mal de cap quan faig exercici (faig entreno personalitzat i supervisat tres cops per setmana)…m’agradaria saber si prengués algun complement alimentari com Floradix (mentre espero la cita amb el metge que en el meu CAP triga tres setmanes) podria ser contraproduent per a la meva salut?

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web