Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Ciàtica: causes i remeis naturals.

El nom d’aquest trastorn nerviós prové del nervi ciàtic, el nervi més ample i llarg de tot el cos. Aquest nervi comença en diversos nivells de la columna vertebral i les seves ramificacions s’uneixen per formar un sol tronc nerviós. La seva funció en el cos és transmetre els impulsos nerviosos per realitzar la majoria dels moviments de tota aquesta zona corporal.

Aquest nervi s’estén cap a la genoll i aquí es divideix en dues petites branques les quals continuen cap al peu. El seu llarg recorregut i grans dimensions fan al nervi ciàtic particularment vulnerable a la pressió o dany, provoca, quan hi ha trastorns, un dolor intens especialment que comença a la zona lumbar i s’estén pels glutis, cuixes i cames fins arribar al peu.

Què provoca aquest trastorn?

Qualsevol dany, pressió excessiva, espasme muscular, estrebada a l’esquena o inflamació que afecti el nervi ciàtic, pot desencadenar la ciàtica, però en la majoria dels casos, l’origen del problema sol ser un disc vertebral afectat (hèrnia discal o intervertebral). Generalment aquest patiment no és perillós, però el dolor de la zona lumbar de l’esquena és una important causa d’incapacitat.

La ciàtica (lumbago) és la inflamació i/o compressió del nervi ciàtic. I per a comprendre això es pot imaginar que els nervis són com un sistema de cables que baixen des del cervell per l’interior de la columna vertebral. Les vertebres són peces perfectament ben articulades i disposades al llarg de la columna vertebral entre les quals hi ha un disc gelatinós encobert per una xarxa fibrosa que serveix de amortidor i evita el desgast d’aquestes peces.

Quan per esforç o debilitat de les cèl·lules s’esquinça aquesta xarxa fibrosa, la gelatina del disc surt del seu lloc i la vèrtebra comprimeix un “cable” nerviós. Aquesta és una de les principals causes de la ciàtica: la que es coneix com hèrnia de disc.

Altres causes que provoquen aquest trastorn són:

.- La manca de magnesi, el qual és un mineral que enforteix i nodreix les fibres nervioses i musculars.
.- La manca de vitamines del complex B, degut a una alimentació inadequada.
.- L’acumulació de toxines en les articulacions, entre elles l’àcid úric.

Símptomes:

.- Sentir dolor (suau o fort) a la part baixa de l’esquena i que aquest s’estengui fins a la cama.
.- Sentir que aquest dolor empitjora al estirar-se, tossir, esternudar o inclinar-se.
.- Una sobtada aparició de dolor intens a l’esquena.
.- Debilitat muscular que pot limitar-se a la cama, gluti o arribar fins al peu
.- Formigueig o adormiment a les cames
.- Pèrdua de reflex nerviós del genoll.
.- Incontinència
.- Disfunció sexual
.- Els qui la pateixen solen passar dies o setmanes amb una mena de rigidesa o duresa de moviment. Tenen dificultat per seure o aixecar-se i per canviar de postura, realitzar esforços o executar determinats moviments.

Remeis i cures:

En la majoria dels casos aquest trastorn és tractat a nivell simptomàtic i d’una manera casolana i conservadora, utilitzant remeis naturals, en general pomades i ungüents fets a base de certes herbes medicinals per alleujar el dolor i relaxar el nervi. A continuació s’esmenten algunes de les herbes que poden servir per a aquest trastorn.

L’àrnica alleuja el dolor local. L’oli de cajeput, l’espígol, el ginebre i el romaní es poden utilitzar per alleujar el dolor. Aquests olis essencials de l’aromateràpia es poden combinar amb un bon massatge per a donar resultats molt favorables. També poden usar-se amb un difusor o vaporitzador per relaxar-se. Els banys calents amb aquestes essències són ideals. N’hi ha prou amb unes gotetes de cadascuna d’elles a la banyera.

Les herbes que s’expliquen a continuació es poden prendre ja sigui en forma de te o tintura.

.- El salze (sauce): poderós analgèsic natural, component de l’aspirina (àcid salicílic). És la millor alternativa a l’aspirina ja que, a diferència d’aquesta, no danya la mucosa gàstrica. Al mercat hi ha uns comprimits que es diuen Herbasprina Forte de la casa Eladiet. Si voleu fer una beguda d’aquesta planta, poseu-la a macerar durant la nit, 50 grs. d’escorça en un litre d’aigua. Després, feu-la bullir durant 15 minuts i deixeu reposar. Cola i pren-ne 3 tasses per dia, preferentment després dels àpats. No utilitzar en cas d’embaràs.

.- La cua de cavall: aquesta planta és un excel·lent diürètic. Neteja i desinflama les vies urinàries i ajuda a eliminar l’àcid úric i altres impureses que s’acumulen en les articulacions i l’organisme, a més que estimula l’activitat del sistema immunològic. Seguiu el procediment anterior per fer-ne una beguda i pren-ne 3 tasses per dia.

Quan la ciàtica és ja un trastorn més seriós, és necessària una intervenció quirúrgica per treure el disc lliscat o la prominència òssia artrítica, de manera que es pugui alleujar la pressió en el nervi. En tot cas, sempre és recomanable la opinió d’un especialista.

Prevenció:

.- L’exercici regular per mantenir la força muscular de l’esquena i abdomen
.- Manteniu-vos en el vostre pes perquè l’esquena no carregui ni s’esforci de més.
.- Quan feu exercici, no exagereu fent alguna cosa si no ho heu fet durant un determinat temps. Aneu poc a poc.
.- A l’aixecar objectes, procureu doblegar els genolls i pujar-los des de baix amb l’esquena recta en lloc de doblegar el maluc.

Consells per al tractament del dolor del nervi ciàtic:

.- Fred / Calor – Una bossa de fred pot reduir qualsevol tipus d’inflamació i entumiment associats amb el dolor del nervi ciàtic o dolor en els teixits musculars, alleujant part del dolor associat a ell, però només s’hauria d’utilitzar quan el dolor és intens. La calor ajuda a augmentar el flux d’oxigen i nutrients que arriba aquesta àrea específica i, en general, s’utilitza únicament quan el dolor intens disminueix. Alternar les dues coses és el que dóna els millors resultats.

.- Acupressió – Un altre tractament de la ciàtica, que algunes persones troben eficaç, consisteix a aplicar una mica de pressió amb una pilota o un objecte dur durant aproximadament 2 minuts a la zona del que es coneix com a punts desencadenants.

.- Coixí – Aquest tractament per a la ciàtica és d’ús comú i resulta molt útil també per alleujar el mal comú de esquena. Consisteix en posar un coixí sota els genolls al anar a dormir, això ajuda a alleujar la pressió que el disc està exercint sobre el nervi ciàtic reduint, així, el dolor.

.- Bany calent o hidroteràpia – Donar-se un bany calent alleuja el dolor muscular i relaxa el cos. Estar en remull de 20 minuts a 2 hores ajuda a reduir el dolor causat pel nervi ciàtic. Si estar assegut resulta massa dolorós, una dutxa d’aigua calenta durant uns 20 minuts produirà el mateix efecte, però si és possible convé deixar que l’aigua s’acumuli a la banyera perquè cobreixi els peus. Això escalfa la sang de les venes que torna des dels peus a través del cos.

.- Acupuntura – Aquest antic mètode xinès per al tractament del dolor ha guanyat popularitat entre les persones que pateixen de ciàtica i és molt eficaç. Es creu que l’acupuntura dispersa els anomenats patògens externs, activant l’energia Qi, que ajuda a calmar el dolor. Ha de ser fet per professionals.

.- Reflexologia – Això ho pot fer un mateix amb una eina de reflexologia o amb el polze. Hi ha 2 punts reflexos en els peus i quan s’aplica una pressió en ells durant un minut o dos, alleuja el dolor del nervi ciàtic.

.- Exercicis per al dolor d’esquena – La majoria dels exercicis per al dolor d’esquena combinen estirament i enfortiment, ajudant a reforçar els músculs per a sostenir la columna vertebral de forma correcta. Els exercicis més eficaços per al dolor del nervi ciàtic són els estiraments de coll i espatlles, els estiraments d’esquena, els estiraments de maluc i glutis, els estiraments de isquiotibials. Cal fer-los sempre lentament i només s’han de mantenir uns 20 segons per a no fer-se mal.

.- Teràpia de massatge – És molt beneficiosa per a la majoria de les persones amb mal d’esquena i dolor del nervi ciàtic. Les tècniques orientals i occidentals són les que més s’utilitzen avui en dia, però cal prendre precaucions en funció del tipus de dolor ciàtic que es tingui. El millor és deixar-se assessorar per un expert en aquest camp que determini quin és el tractament més adequat per a cada cas.

.- Dieta – Mantenir-se sa avui en dia amb una nutrició adequada que inclogui vitamines i minerals, és sempre la decisió correcta. Les persones obeses o amb sobrepès haurien de pensar en perdre una mica de pes per tal d’alleujar la pressió sobre la seva espina dorsal. Seguir una dieta ben equilibrada millorarà les nostres possibilitats de vèncer a la ciàtica. La manca de magnesi pot causar enduriment o sensació de tensió en els músculs, juntament amb espasmes musculars, i, alhora, produir dolor al nervi ciàtic.

2 comentaris per a

Ciàtica: causes i remeis naturals.

  • Lluis |

    El tractament de quimio per el cancer pot ser origen de la ciatica? Un estudi recienment u confirma.

  • Gemma Torrent |

    El meu cas és d’hèrnia discal lumbar. I l’efecte que té aquesta hèrnia, en el meu cos, és que em pinsa el nervi ciàtic.
    La solució per a mi ha sigut fer unes 15 sessions de magnetoteràpia (per desinflamar el nervi) i les sessions continuades de quiropràctica.
    La quiropràctica és la medicina que treu la interferència del nervi i s’assegura que la columna estigui ben col.locada.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web