Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Tractament natural dels mussols.

El mussol, particularment comú en nens, és una infecció bacteriana causada generalment per l’estafilococ aureus. És comú però molest. Es manifesta amb la inflamació de les glàndules sebàcies a la base de les pestanyes. Apareix com una protuberància vermellosa semblant a un gra i és sensible al tacte.

Es pot formar dins o fora de la parpella (mussol intern o extern) i encara que no representa perill, pot ser bastant dolorós i aparatós.

Causes:

Generalment els mussols apareixen a causa d’una debilitat orgànica que produeix un descens de les defenses, derivant en proliferació de gèrmens que tapen les glàndules oculars. Això provoca blefaritis, una inflamació de les glàndules locals, que produeix la formació de mussols.

Les debilitats que generen la congestió de les parpelles poden tenir un origen general (anèmia, grip, estrès).

En nens es solen desencadenar per un mal control de malalties de la visió (miopia, astigmatisme, etc).

En adults solen aparèixer per no utilitzar les ulleres quan cal o en els primers estadis de la presbícia, en intentar esforçar massa la visió. També per falta d’higiene si es porten lents de contacte.

Símptomes:

Llagrimeig de l’ull, sensació irritant i sorrenca com si hi hagués un cos estrany, sensibilitat a la llum.

.- Un mussol extern es manifesta com una inflamació rogenca i tendra al tacte a la vora de la parpella, la qual tendeix a drenar automàticament en poc temps.

.- El mussol intern, també apareix tendre al tacte i pot generar una inflamació rogenca externa. Aquest tipus de mussols tarden més temps a curar, ja que el abscés no pot drenar fàcilment. Poden causar visió borrosa i irritació.

Factors de rics:

Si la persona té blefaritis, té més probabilitats de desenvolupar mussols.

Prevenció:

.- És recomanable rentar-se molt bé les mans abans de tocar la pell al voltant de l’ull. La neteja acurada de l’excés d’oli de les vores de les parpelles pot ajudar a prevenir el desenvolupament dels mussols en persones susceptibles a ells.

.- Els mussols es contagien d’un ull al altre i fins i tot d’una persona a una altre, aixi doncs hem de tenir cura de que si ens toquem l’ull afectat hem de rentar-nos les mans abans de tocar res més. La persona que en té un, ha de utilitzar una tovallola per ell sol amb la finalitat de no encomanar-ho a ningú més.

.- Per prevenir els mussols hem suprimir les causes que deriven en calazi, controlant els motius generals (anèmia, diabetis, trastorns hormonals i tiroides, entre d’altres) i locals (problemes de refracció -astigmatisme i hipermetropia-, presbícia, al·lèrgies, inflamacions oculars cròniques, etc.).

Diagnòstic i tractament:

El naturòpata pot diagnosticar un mussol simplement amb mirar-lo i, en general, no es requereix cap examen especial.

El tractament pot incloure:

.- Aplicar compreses calentes durant 10 a 15 minuts, tres o quatre vegades al dia en l’ull afectat fins que maduri i es dreni per ell mateix. Poden ser d’aigua de farigola i de camamilla.

.- Prendre 15 gotes d’extracte d’equinàcea amb una mica d’aigua, dues vegades al dia per fer pujar les defenses.

.- Prendre 15 gotes d’extracte de llavor d’aranja (pomelo) amb una mica d’aigua, dues vegades al dia per ajudar a la infecció, dons és un antibiòtic natural.

.- Aplicar compreses amb àloe vera. Aquesta planta és antibacteriana per la qual cosa ajuda a curar els mussols que són produïts per bacteris.

.- Mai s’ha de intentar pressionar el mussol amb els dits amb la finalitat de que es rebenti per drenar-lo. Així evitem possibles complicacions i que es dissemini la infecció a la pell veïna.

.- En alguns casos els mussols tendeixen a deixar una boleta de greix dura que ha de ser extirpada quirúrgicament.

Possibles complicacions:

Un mussol pot convertir-se en calazi, això seria una glàndula sebàcia inflamada que s’obstrueix per complet. Si aquest calazi creix prou, pot causar problemes amb la visió.

Pronòstic:

Els mussols tendeixen a desaparèixer per si sols, però poden reaparèixer. El resultat amb el aquest tractaments senzills generalment és excel·lent.

38 comentaris per a

Tractament natural dels mussols.

  • Maria |

    jo tinc un mussol pero no ho tinc gaire inflamat deu ser intern o qure es?

  • Angel Perera |

    Hola Maria,
    Tu mateixa el qualifiques de mussol, pot ser que estigui sortint -en estat incipient- o que sigui més intern. De totes maneres observa les indicacions que donem i sobre tot mira de que no s’escampi doncs s’encomanen d’un ull a l’altre o també a altres persones -sobre tot amb les tovalloles-.
    Salut i que sigui lleu.
    Àngel

  • Roberta |

    Hola, a mi m’ha sortit una petita vermelló a la part inferior de l’ull, està una mica inflamat però no està tan inflamat com a les fotos. És el segon dia que tinc aquesta molestia a l’ull sobrtot quan parpadejo. De moment me’l vaig remollant amb camamilla. Creieu que se’m posarà tan gran com a les fotots?
    Gràcies per la vostra atenció

  • Angel Perera |

    Hola Roberta,

    És de molt mal dir sense veure-ho, cada mussol és particular. Aquí hi entren moltes variables, i una és l’estat de la persona.
    No obstant, fent els banys amb aigua de camamilla ja vas bé. Recorda que l’aigua ha d’estar calentona.
    Sobre tot tingues en compte que s’encomana. Tant per l’altre ull, com per les altres persones. Vigila amb les tovalloles, coixins, ………….

    Salut i que sigui lleu,
    Àngel

  • Dani Colom |

    Hola, jo tinc un mussol a l’ull esquerre i voldria saber quan duren més o menys. No és gaire gran, però molesta molt… probablement sigui per no dur les ulleres o bé, per l’estrès. Avui comencen les festes del meu poble i es el 2on dia, quan durarà més?

  • klo |

    fa dos mesos que tinc un musssol i ho he provat tot i fins i tot 3 setmanes d’antibiotic i no em marxa. Pot ser provocat per qualsevol altre cosa que no sigui un bacteri??? virus o alguna altra cosA?? NECESSSITU AJUDA I UNA SOLUCIÓ”!

  • Angel Perera |

    Hola Clàudia,
    Segur que és un mussol?
    Mira de posar-te sovint un drap net calent, per anar provocant que es maduri.
    Fixa’t si hi ha alguna pestanya implicada, si hi és, agafa unes pinces de depilar desinfectades amb aigua bullint i mira de extraure-la.
    Sobretot cada vegada que et toquis l’ull renta’t les mans, i fes servir un drap net.
    Si no et passa, ves a veure un especialista -cosa que deus haver fet si has pres antibiòtic-, però insisteix.
    Salut i que et milloris.
    Àngel

  • carla |

    Fa una semana, que em fa molt mal l’ull, i avui el meu pare, m’ha dit que és un mussol, és intern, tinc por, de que s’infecti. Pot ser que si la semana que ve no ha marxat, m’hajin de extirpar-lo quirurjiicament? es que m’he espantat al veure allo de “quirurjicament”
    Graciès , per la vostra resposta.

  • Angel Perera |

    Hola Carla,
    No t’espantis, deixa’l evolucionar. Si vols accelerar la seva maduració, posa’t-hi un drap de cotó una mica calent. Sobre tot el drap que no et toqui l’altre ull, el podries contaminar.
    Salut i una abraçada molt forta.
    Àngel

  • laia |

    hola tincun mussol i em fa molt malt i ya porto dos dies am ell quan tardara

  • Angel Perera |

    Hola Laia,
    Has de tenir paciència, tot te un procés, el meu pare tenia moltes ganes de veure’m néixer, però vaig trigar 9 mesos.
    Amb això et vull dir que normalment en el mussols -com amb moltes altres coses- hi ha una puja i una baixa de normalment una setmana.
    Si en vols accelerar una mica el procés, posa-t’hi draps calentets, el faran madurar més ràpid.
    Salut i una abraçada,
    Àngel

  • Clara |

    holaa.. crec que m’està sortint un mussol, encara no ho tinc clar. però vull saber si puc portar lentilles mentres el tingui.. Gràcies.

  • Angel Perera |

    Hola Clara,
    Millor que no, és per evitar complicar la situació amb més possibilitats d’infecció, i que passi d’un ull a l’altre.
    Salut,
    Àngel

  • Laura |

    Hola,
    des d’ahir que em piquen molt tots dos ulls i avui m’ha sortit una petita inflamació a un d’ells. No és vermella, però si que està inflada.
    Em pica força i de tant en tant la vista se’m fa borrosa. Podria ser un mussol? És que no n’he tingut mai cap.
    A la farmàcia m’han dit que no ho tenien clar i m’han donat una pomada per calmar la picor.
    Gràcies!

  • Angel Perera |

    Hola Laura,
    Pot ser un mussol, el que passa és que igual s’està gestant.
    Hem de deixar que es mostri una mica m,és per saber si és o és.
    Salut, i actua com si ho fos -per un cas-.
    Àngel

  • Martí |

    El meu fill de dos anys encadena un mussol darrera l’altre. Amb una anàlissi de sang fa poc li van trobar una mica faltat de ferro i durant els 15 dies de tractament no li va aparèixer cap mussol. Ara, al cap d’un mes, ja hi tornem a ser… Què podem fer?

  • Angel Perera |

    Hola Martí,
    És petitó però intenteu de pujar defenses -sistema immunològic- amb extracte d’equinàcea. Crec que la sa Trepat Diet en te un que és un extracte sense alcohol per a nens.
    Salut i una abraçada.
    Al ser petits pot ser que s’ho vagin indignant al tocar-s’ho.
    Àngel

  • Judit |

    Hola! Porto casi un any amb un mussol a cada ull,i depén dels dies,els tinc més o menys unflats,hi han dies que sembla que ni els tinguin i d’altres…per dintre els tinc com enquistats, i m’agradaria saber si hi hauria una altra forma d’arribar-los a treure sense quiròfan? Moltes gràcis!

  • Angel Perera |

    Bon dia Judit,
    Abans de passar per quiròfan, faria una depuració general del cos guiada per algun naturòpata o professional que sàpiga el què fa.
    Moltes vegades si es fa ben feta, desapareixen coses inusitades.
    Salut i una abraçada molt forta.
    Àngel

  • Amparo |

    Hola,tinc una nena de 2 anys que a tingut un mussol duran 3 mesos I ara que ja no el té inflamat li surt un altre amb molta força que puc fer per poder evitarlo.

  • CLARA |

    Hola, aquests dies em fa mal l’ull però encara no tinc clar si és un mussol. Quan duren aquestes coses? Quin dia desepereixerà?
    Gràcies

  • Angel Perera |

    Hola Clara,

    Encara no puc endevinar el futur, tot arribarà !!!!
    És broma!!!

    Doncs no ho sé, depèn de varis factors -si és un mussol, clar-, de fet tu dius que el notes però encara no es manifesta.
    Si considerem un mussol i una salud constitucional normal, el tema pot durar entre puja i baixa una setmana.

    Salut, una abraçada i que sigui lleu.
    Àngel

  • Carles |

    Moltes mercès pel que expliques, Àngel!
    El meu fill de dos anys fa quatre o cinc dies que té un mussol (discretet, deu ser intern…), tot i que no se’n queixa pas. El metge ens acaba de dir que li posem unes gotes (oftalmowell, té conya, el nom…), i sobretot que fins dilluns no el portem a l’escola bressol perquè l’encomanaria.
    Les probabilitats que el mussol reapareixi més endavant són les mateixes si ara el tractem amb gotes que si fem tractament natural o no fem res?
    Si són les mateixes i igualment no li fa mal, no li faria res…
    Moltes mercès!
    Carles

  • Nora |

    Hola! Porto lents de contacte de fa més de 15 anys, (en tinc 30) tinc estigmatisme i miopia, com fa tants anys i els meus ulls les toleren força bé he fet coses que potser hauria de deixar de fer… Portar-les més de 8 hores al dia, duc lents de contacte mensuals i les faig durar pràcticament 2 mesos, posant-les cada dia, etc… Fins ara no he tingut problemes, tot i que sempre he dubtat si això no era perjudicial a la llarga pels meus ulls. La questió és que últimament em surten petits mussols, suposo que son mussols, fa bastant de mal d’entre les pestanyes, a dalt o a baix, tinc una mica vermell, però no un gran bony, i va passant d’un ull a l’altre, és molt molest. No se si això de les lents de contacte pot tenir a veure. Independentment dels mussols, portar-les tantes hores o fer-les durar més del indicat, pot per perdudicial? Gràcies per la resposta. Salut!

  • nuria |

    Bona nit Àngel!

    Crec que m’està sortint un nussol a l’ull: se m’està inflant i em fa mal al tacte i al tancar l’ull. Però tinc varis amics qe han tingut herpes i és molt perillós: hi ha alguna manera de diferenciar-ho?

    Moltes.gràcies!

  • Judit |

    Bones!
    Farà cosa d’una setmana que ma sortit un mussol, no és el primer que em surt, ja fa temps me’n sortien molts i va passar cosa de mig any que no me’n va sortir cap més, i ara de cop un altre. Crec que mai mant deixat de marxar perquè a vegades em notava uns petits bonyets… que he de fer? tinc un amic que diu que m’han d’operar… hi ha algun remei natural?
    gràciiies!! espero una resposta en breus!:)

  • Angel Perera |

    Hola Judit,
    Jo abans d’operar faria una bona depuració del cos per veure si desapareix el problema.
    Salut i una abraçada molt forta.
    Àngel

  • ALBA |

    Hola Àngel!
    Aquest és el 2n dia amb el mussol i ja el tinc infladet. Avui tinc entreno i sempre porto lents de contacte perquè sinó no tinc prou visibilitat. Suposa un problema pel mussol que em posi les lents? D’altre banda tinc unes gotes pels ulls naturals (euphrasia crec), creus que m’hi podrien aportar alguna millora?
    Moltes gràcies!

  • Angel Perera |

    Hola Alba,
    En principi les lents de contacte són una nosa i una font de possibles disturbis quan hi ha un mussol.
    L’eufràsia no et farà cap mal.
    Salut i una abraçada molt forta.
    Àngel

  • maria carme |

    Hola buenas tardes a mi me salen ahora en los dos ojos…. Jo me pensba que era debido de que voy muy estresada i siempre nerviosa, jotengo vista cansada i de cerca lo veo borroso i tengo que utilizar gafas pero no me acostumbro nunca me las pongo….. Puede ser debido a no utilizar las gafas.

    O

  • Marc Cabutí |

    Que em podeu dir de la planta BERRUGUERA per tractar els mussols?
    Gracies

  • Ranya |

    Hola tinc un mussol, fa cinc mesos q el tinc, fins hi tot me he posat gotes q me ha recomenat el Metge estic molt preocupada ja ! Pot ser q me l treguint operant ?
    Espero atentament la teva resposta
    Gracies

  • Angel Perera |

    Bona tarda Ranya,
    Si amb cinc mesos no ha remés, jo crec que si que l’hauran d’ajudar a que marxi.
    Una abraçada molt forta.

  • Maria |

    Hola! Jo fa 2 dies q tinc un mussol a l’ull dret! Em va començar per una vermellor i al parpalejar em feia mal!Pero el granet en comptes de sortir-me a fora ma sortit dins! Espero q em marxi de aqui 4 o 5!

  • Aina |

    Hola, jo ja fa més d’un any que tinc un mussol i els oftalmòlegs m’han donat 3 pomades diferents ja. Ho he provat tot: escalfor, toallites netejants, etc. i no marxa. És més, m’ha sortit un altre mussol a la parpella de dalt del mateix ull, ara tinc un a baix i un a dalt. Què puc fer perquè marxin d’una vegada?
    Moltes gràcies!!

  • Marina |

    Hola! Fa cosa d’un any que em va sortir un petit mussol i vaig anar metge i em va donar una pomada i en dos dies va marxar. En seguida, al cap de dues setmanes, va tornar a sortir un parell més fins que també va sortir en altre ull. Es van arribar enquistar i un cop que semblava que no sortien mes vaig passar per quitofen. Despres d’això, al cap de dos mesos va tornar a sortir un, vaig poder-ho tornar a parar amb camomillat i rentant bé els ulls amb un sabó especial. I a l’estiu van també tornar a sortir, però vaig poder-ho eliminar a la setmana. Ara amb l’arribada de la tardor és un continu de cada setmana un de nou.. i ja no sé que fer… he probat de tot, camomila, coses calentes i neteja diaria.. i no hi ha manera. Els metges tampoc em donen moltes solusions.. alguna ajuda? Moltes gràcies!

  • EVA |

    Hola mai havia tingut mussols, però fa una temporada llarga que quan no el tinc en un ull el tinc a l´altre…no evolucionen com el de la foto…són petits però no hi ha manera de fer nèt. Quin pot ser el motiu?utilitzo ulleres per l´ordinador ja…
    Gràcies.

  • Mariona |

    Àngel Perera, fa 3 dies vaig anar a un concert de música clàssica, em vaig voler arreglar i amb vaig maquillar, em vaig posar pols mitificats, (tipologia de maquillatge en base compacte), que estaven caducats i em vaig pintar els ulls amb opacitat del pols mitificant com la pròpia base per retindré més la ombra d’ull que imagino que deu estar caducada tot i que sols he fet servir el maquillatge un cop i està pràcticament nou. Imagino que això em va infectar la parpella, i fa 2 dies que tinc un punt vermell a la parpella, sembla que avui a diferencia d’ahir pel matí té més irritació, m’he posat gasses sucades en valeriana i avui té chai, ja que no tenia camamilla a casa, i ahir vaig llegir la teva pàgina web amb tot de consells. Arriba Sant Joan i tinc un compromís familiar, vull cuidar de la meva imatge i no vull que la cosa vagi a més, realment vull que desapareixi, no he estat 10 o 15 minuts amb les gases calentes…Què puc fer perquè desapareixi el mussol tot i que no sigui molt accentuat com he vist en algunes imatges per internet? Apreciaria molt teu consell i ajuda, cordialment, Mariona.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web