Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Polls i llémenes (pediculosi).

Els polls són insectes sense ales que viuen a la pell humana i s’alimenten de la sang. La picada pot causar picor intensa per una reacció al·lèrgica a una toxina en la saliva d’aquests insectes.

Els polls són un mal endèmic i és tan comú com un refredat. La seva difusió pot donar-se per contacte directe o mitjançant peces de vestir i articles personals contaminats com barrets, gorres, pintes, raspalls, accessoris d’assecador del cabell, auriculars, coixins i joguines o ninots de peluix.

Els seus símptomes són:

.- Intensa picor.
.- Erupcions cutànies generalitzades.
.- Inflamació de les glàndules del coll.

Remeis populars:

1.- Aplicar 4 cullerades d’oli d’oliva sobre el cap per asfixiar als polls. Cobrir el cap amb una gorra de dutxa, deixar-la posada de quatre a sis hores. Repetir l’operació tres o quatre vegades per setmana.

2.- Barrejar 3 cullerades d’oli d’oliva i 3 d’oli essencial de lavanda. Cobrir el cap amb una gorra de dutxa de quatre a sis hores durant tres o quatre dies.

3.- Barrejar mitja tassa de vinagre de sidra de poma i 8 gotetes d’essència de farigola. Després, fer massatges amb aquesta preparació el cap, posar una gorra de plàstic i deixar-la al cap durant 5 hores. Passat aquest temps, s’ha de treure el barret i passar una pinta que tingui les dents molt fines.

4.- Al rentar-se el cap, afegir a l’aigua d’esbandir el cabell 4 cullerades de vinagre de sidra de poma per ajudar a afluixar les llémenes

5.- Poseu en el xampú diari o a l’aigua d’esbandir una proporció de 5 gotes d’oli essencial de citronella, 7 gotes d’eucaliptus i 5 gotes de marduix.   Igualment, es poden elaborar locions amb aquests olis les quals resulten més beneficioses per a la salut que els productes sintètics contra polls que venen, derivats d’òrgans fosfòrics, prohibits per a ús humà.

6.- Bullir diverses fulles d’eucaliptus durant 15 minuts en un litre d’aigua. Després, afegir-hi el suc d’una llimona. Aplicar en el cabell mitjançant un suau massatges i deixar posada una gorra de dutxa durant 30 minuts. Després, esbandir i rentar el cabell normalment.

7.- Assecar i moldre fins reduir a pols les llavors negres de xirimoia i barrejar amb 2 cullerades d’oli d’ametlla. Aplicar sobre el cap i després col·locar una gorra de plàstic sobre el cap. Rentar el cap al dia següent.

8.- En tots els anteriors remeis si pot barrejar unes gotes d’oli del arbre del te, aixi com barrejar-lo normalment -en època de problemes- amb el xampú habitual.

Recomanacions

.- Oferir ajuda. Si l’afectat és un nen, cal explicar què són els polls i que aquests insectes necessiten ser suprimits del cuir cabellut i dels cabells la qual cosa pot requerir temps i esforç. D’aquesta manera el nen no se sentirà intranquil, avergonyit o culpable.

.- Considerar deixar el cabell ben curt. És recomanable tallar el cabell del nen o la nena que té polls per facilitar-ne el tractament. Aquesta activitat ha de ser realitzada a casa i no en la perruqueria o al saló de bellesa per evitar que altres persones s’encomanin.

.- Evitar la re-infestació. És important remoure tots les llémenes que es puguin trobar (si pogués ser el 100% millor) per evitar córrer el risc d’una re-infestació.

Per eliminar les llémenes, s’ha d’utilitzar una pinta de cabell i separar-lo en diverses seccions. Després s’ha de passar la pinta fina per cadascuna d’elles sempre amarada d’aigua i després netejar-la amb una tovallola de paper. Treballar sota una bona llum per assegurar-se que la pinta està neta. Utilitzar una lupa si cal.  Aquest procés tranquil·lament pot prendre una hora. Rentar les tovalloles i les peces de vestir després del pentinat. Repetir aquesta operació almenys dues vegades a la setmana durant un mes.

Si la pinta no ha estat efectiva, es pot retirar els nius amb unes tisores per a nadons (amb puntes romes) i tallar els cabells on el niu està adherit.

Tractar al mateix temps a tots els membres de la família que estan infestats. Pel fet que els polls es transmeten amb relativa facilitat (posen prop de 10 ous al dia), resulta imprescindible examinar a totes les persones que visquin a la casa i aquells que estiguin infectats han de ser tractats al mateix temps per tractar d’eradicar els polls i evitar així els rebrots.

.- Fer neteja. Un cop s’ha detectat una persona amb polls, és necessari netejar la casa. Per a això, s’ha de reunir tot lo rentable que ha estat en contacte amb el cap de la persona afectada com barrets, gorres, pintes, abrics amb coll alt i qualsevol tèxtil que hagi estat en contacte en els últims dies com llençols, coixins i tovalloles i després s’ha de rentar tot amb aigua calenta i assecar-ho a l’assecadora calenta.

Allò que no pugui ser rentat, ha de ser aspirat com les butaques, coixins, matalassos i catifes (especialment aquelles situades en les dormitoris). Al final, la bossa de dins l’aspiradora ha de ser llençada. En el cas dels pintes i raspalls, aquests han de ser remullats en aigua calenta (no bullint) durant 10 minuts.

Mantenir una cura adequada pel que fa a la higiene personal. Per tal de prevenir la infestació, és important no compartir pintes, raspalls, assecador d’accessoris, barrets, gorres, tovalloles amb altres persones. Se’ls ha d’indicar als nens sobre aquesta mesura. A més és necessari revisar el cabell i cuir cabellut d’aquests setmanalment

.- Quan s’ha de consultar al naturòpata? Encara que en la majoria dels casos de pediculosi les persones poden ser tractades a casa, hi ha algunes excepcions com les següents

.- Un nen menor de dos anys.
.- Algú amb al·lèrgies o asma.
.- Una persona amb polls o nius en les celles o les pestanyes.
.- Una dona embarassada o lactant.

Aquests casos requereixen d’atenció d’un professional, que determinarà el tractament més adequat per a ells.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web