Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La contaminació atmosfèrica altera el creixement del fetus.

Un estudi pioner a l’Estat ha analitzat 562 embarassades a Sabadell. El fum procedent del trànsit redueix el pes i el perímetre cranial durant la gestació. La mala qualitat de l’aire pot afectar la placenta.

Un estudi realitzat per experts del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (Creal), de Barcelona, ha demostrar per primera vegada a l’Estat espanyol que l’exposició a la contaminació ambiental de dones embarassades afecta negativament el desenvolupament del fetus. La investigació s’ha dut a terme durant els últims sis anys amb un grup de 562 dones de Sabadell i els resultats es publiquen en l’última edició de la revista Environmental Health Perspectives.

La doctora Inma Aguilera, investigadora del Creal i coordinadora de l’estudi, ha explicat a l’AVUI que a partir del 2004 es va fer un seguiment de les dones voluntàries que han participat en l’estudi. Els investigadors van recollir les dades sobre la contaminació existent en la zona on vivien les dones (en diferents barris de la ciutat vallesana) i, per evitar interferències amb altres condicions, van discriminar factors com el tabaquisme, parts anteriors i el nivell socioeconòmic.

De forma paral·lela es va fer un seguiment del desenvolupament dels fetus fent servir tres ecografies realitzades en diferents moments de l’embaràs.

Els resultats de l’estudi indiquen que per cada increment de 10 micrograms per metre cúbic d’aire en l’exposició de diòxid de nitrogen, el creixement del perímetre cranial del fetus és 6,24 mil·límetres inferior respecte al creixement mitjà que es registra en els fetus entre les setmanes 12 i 20 de gestació. En el mateix sentit, l’estudi ha observat un descens de 6,37 mil·límetres en el creixement del perímetre abdominal i de 2,16 mil·límetres en el creixement del diàmetre biparietal (distància entre templa -part del crani situada entre l’orella, la galta i l’ull- i templa), en aquest cas respecte al creixement mitjà entre les setmanes 20 i 32.

El dret a respirar

En conjunt, els fetus de dones embarassades que viuen en zones amb alta contaminació, dins la ciutat de Sabadell, pesen 81,6 grams menys que la resta. Una de les hipòtesis és que la contaminació de l’aire perjudica el desenvolupament de la placenta, alterant l’alimentació i oxigenació del fetus.

Els responsables de l’estudi recorden que la concentració mitjana de diòxid de nitrogen -contaminant associat a la combustió de derivats del petroli- a Sabadell durant el període estudiat va ser de 51 micrograms per metre cúbic, una concentració una mica menor a la de Barcelona.

En aquest sentit, Inma Aguilera recorda que cal que la societat presti molta atenció a la contaminació atmosfèrica perquè és un element que afecta un ampli sector de la població. “Una dona embarassada, com la resta de ciutadans, té l’opció de deixar de fumar per beneficiar la seva salut; el problema és que molt sovint no tenim l’opció de viure en una zona amb aire net”.

Font: Joaquim Elcacho L’Avui.

Recordo als meus lectors veïns de Sabadell com jo, que el consistori no és gens sensible a aquest problema i deixen organitzar caos circulatoris en molts llocs de la ciutat, concretament en la Gran Via i en l’anella de circulació al voltant de la zona per a vianants del centre de la ciutat, com pot ser C/. Horta Novella / C/. Sant Pere / C/. Alfons XIII / ……… Si es fessin mesures del índex de contaminació en aquest llocs en els moments de les hores punta, i els comparéssim amb els índex permesos per la llei, ens quedaríem esgarrifats. Però com que s’haurien de prendre mesures dràstiques i impopulars que poden afectar als vots del partit que governa l’Ajuntament, aquest no fa pràcticament res. Com sempre els interessos d’uns quants prevalen als interessos col·lectius, el que passa en aquest cas concret és que en toquen les conseqüències uns éssers que ni poden decidir ni poden votar i que abans d’arribar aquest món ja els condicionem no deixant-los desenvolupar amb naturalitat i plenitud, cosa que sense dubte ho pagaran tota la vida.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web